نخست باید دانست (کرامت) هر کس به قابلیت درونی و افعال خیر بیرونی او بستگی دارد و خواری هر کس به دنائت و کوتاهی درونی و سستی و شرارت بیرونی او بستگی دارد. در صحنه های مختلف زندگی و در برخورد با دیگران؛ کرامت و یا دنائت شخص آشکار می شود. مفهوم این فراز از دعا چه بسا این باشد که خدایا درون و برون مرا چنان اصلاح بفرما که کرامت و برتری معنوی من در هنگام برخورد با دیگران آشکار شود و در این برخوردها نقطه ضعفی از من سر نزد بلکه اگر نقطه ضعفی باشد از دیگران باشد نه از من. و از سوی دیگر این گونه نباشم که در هنگام برخورد با اولیاء، کم بیاورم و از آنان عقب بیفتم. لذا اگر چه در نگاه اول به این عبارت، حالت خودخواهی برداشت می شود اما با دقت در آن، معلوم می شود که از خدا می خواهیم که هر چه بیشتر به مرحله کرامت اولیا برسیم و کرامت خود را حفظ کنیم. جالب توجه آن که در بخش اول این دعا (کرامت ما) و (خواری دیگران) به طور عمومی مطرح شده، اما در بخش دوم (خواری ما) و (کرامت اولیا) مطرح شده. یعنی خداندا به من توفیق بده که در بزرگواری و کرامت از همه پیشقدم باشم. و طوری نشود که قابلیت و کرامت را از دست بدهم و از صف اولیا و هم ردیفی با آنان خارج شوم تا آنجا که در مقایسه با آنان خوار و دور افتاده باشم. و به عبارت دیگر شاید بتوان گفت: آنچه دردناک است اینستکه اولیاء جایگزین ما بشوند و این نشانه اینستکه ما لیاقت و بزرگواری را از دست داده ایم وگرنه جایگزین اشرار نشانه عدم لیاقت دیگران است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100278)
نخست باید دانست (کرامت) هر کس به قابلیت درونی و افعال خیر بیرونی او بستگی دارد و خواری هر کس به دنائت و کوتاهی درونی و سستی و شرارت بیرونی او بستگی دارد.
در صحنه های مختلف زندگی و در برخورد با دیگران؛ کرامت و یا دنائت شخص آشکار می شود.
مفهوم این فراز از دعا چه بسا این باشد که خدایا درون و برون مرا چنان اصلاح بفرما که کرامت و برتری معنوی من در هنگام برخورد با دیگران آشکار شود و در این برخوردها نقطه ضعفی از من سر نزد بلکه اگر نقطه ضعفی باشد از دیگران باشد نه از من.
و از سوی دیگر این گونه نباشم که در هنگام برخورد با اولیاء، کم بیاورم و از آنان عقب بیفتم.
لذا اگر چه در نگاه اول به این عبارت، حالت خودخواهی برداشت می شود اما با دقت در آن، معلوم می شود که از خدا می خواهیم که هر چه بیشتر به مرحله کرامت اولیا برسیم و کرامت خود را حفظ کنیم.
جالب توجه آن که در بخش اول این دعا (کرامت ما) و (خواری دیگران) به طور عمومی مطرح شده، اما در بخش دوم (خواری ما) و (کرامت اولیا) مطرح شده. یعنی خداندا به من توفیق بده که در بزرگواری و کرامت از همه پیشقدم باشم. و طوری نشود که قابلیت و کرامت را از دست بدهم و از صف اولیا و هم ردیفی با آنان خارج شوم تا آنجا که در مقایسه با آنان خوار و دور افتاده باشم. و به عبارت دیگر شاید بتوان گفت: آنچه دردناک است اینستکه اولیاء جایگزین ما بشوند و این نشانه اینستکه ما لیاقت و بزرگواری را از دست داده ایم وگرنه جایگزین اشرار نشانه عدم لیاقت دیگران است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100278)
- [سایر] کرامت چیست؟ چگونه میتوان در طریق کرامت گام برداشت؟ و انسانهای کریم در نزد خداوند از چه مقامی برخوردار هستند؟
- [سایر] زلزله و حوادث طبیعی دیگر که در آن ها انسان های بی گناه، خصوصا کودکان کشته می شوند، چگونه با کرامت و عدالت و رحمت خدا سازگار است؟
- [سایر] عوامل کرامت انسان چیست؟
- [سایر] خداوند جهان را با نظام احسن آفریده ،پس معجزه، کرامت و امثال آن که به نوعی بر هم زدن نظام عالم است چگونه ممکن است ؟
- [آیت الله مظاهری] در دعا از خدا خواسته شده است که آنچه مریض زیر آسمان است خدا شفا بدهد، و این دعا شامل دشمنان خدا و کافران نیز میشود، این دعا بهتر است یا دعا به مریضهای مسلمین؟
- [سایر] تفاوت معجزه و کرامت چیست؟
- [سایر] ویژگی انسان با کرامت چیست؟
- [سایر] فرق معجزه با کرامت چیست؟
- [سایر] فرق کرامت با فضیلت چیست؟
- [سایر] کرامت انسانی را توضیح دهید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جای نماز جایز است اگر جمله ای را مانند (الله اکْبر) به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکال دارد.
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید، یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده، سلامتی بخواهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد؛ بلکه به قصد تحیت نیز بگوید مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] نمازگزار باید جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد قرائت قرآن، ولی گفتن جواب سلام به قصد دعا به معنای طلب سلامت از خدا برای گوینده سلام، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید، یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد. بلکه به قصد تحیت نیز بگوید مانعی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جواب سلام را باید به قصد تحیت (یعنی قصد احترام) مخاطب بگوید و لازم نیست در جواب سلام قصد دعا هم داشته باشد؛ یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد.
- [آیت الله سیستانی] واجب است نمازگزار جواب سلام را به قصد تحیت بگوید ، و مانعی ندارد که قصد دعا هم بکند ، یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] گفته شد، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر سؤال (ابراز نیاز) بیجا سبب ذلّت شود حرام است، و آن سائل چون آبروی خود را بیجا به هدر داده، مبذّر است، و اگر سبب ذلّت نباشد، گرچه حرام نیست، ولی یک مؤمن واقعی نباید ابراز نیازمندی بیجا داشته باشد و به اندازه مقدور، عزّت و کرامت خود را باید حفظ کند.
- [آیت الله مظاهری] توبه از گناه عاقّ پدر و مادر علاوه بر پشیمانی از گذشته و تصمیم بر ترک در آینده و شرمندگی از درگاه خداوند متعال و استغفار و طلب آمرزش از او، تحصیل رضایت آنهاست، ولی اگر راضی نشدند و یا دسترسی به آنها نیست، نظیر اینکه مردهاند، باید با خیرات و مبرّات و دعا و استغفار برای آنها جبران گذشته را بنماید.