بنابر یک احتمال مقام محمود, چنانکه ازآیه 79 سوره اسرا هم استفاده می شود, مقام شفاعت است . این مقام در مرحله ی اول مخصوص رسول خدا(ص ) و انبیائ و ائمه (ع ) است ولی مراحل نازل تر آن مخصوص علمای واقعی و شهدا و موئمنین واقعی هم هست و بدیهی است اگر کسی موئمن واقعی شد به حسب آن چه در بعضی روایات آمده است می تواند اگر خداوند اذن بدهد از بعضی افراد شفاعت نماید. بنا به احتمال دیگر که با احتمال ذکر شده منافاتی ندارد این است که مقام محمود, مقامی است که تمامی مخلوقات پیامبر را ستایش می کنند. موئید این معنی روایتی است از امیرالمؤمنین (ع ) که در مورد اهل محشر می فرماید: جمع می شوند در موطنی که در آن جا مقام حضرت محمد(ص ) است . آن گاه پیامبر به گونه ای خداوند را ستایش می کند که هیچ کس قبل از او ستایش نکرده است . بعد از آن ستایش می کند بر هر موئمن و موئمنه ای و ابتدا می کند به صدیقین و شهدا و بعد از آن به صالحان . در این هنگام تمامی اهل آسمان و زمین پیامبر را ستایش می کنند چنانچه در قرآن آمده است : )عسی این یبعثک ربک مقاما" محمودا"( پس خوشا به حال کسی که برای او در این روز بهره و نصیبی باشد و وای به حال کسی که در این روز بهره و نصیبی نداشته باشد, (نورالثقلین , ج 3, ص 205). برای آگاهی بیشتر ر.ک : شفائالصدور فی شرح زیاره العاشور, ج 2, ص 55, میرزا ابوالفضل طهرانی . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/9421)
مقام محمود چیست؟
بنابر یک احتمال مقام محمود, چنانکه ازآیه 79 سوره اسرا هم استفاده می شود, مقام شفاعت است . این مقام در مرحله ی اول مخصوص رسول خدا(ص ) و انبیائ و ائمه (ع ) است ولی مراحل نازل تر آن مخصوص علمای واقعی و شهدا و موئمنین واقعی هم هست و بدیهی است اگر کسی موئمن واقعی شد به حسب آن چه در بعضی روایات آمده است می تواند اگر خداوند اذن بدهد از بعضی افراد شفاعت نماید. بنا به احتمال دیگر که با احتمال ذکر شده منافاتی ندارد این است که مقام محمود, مقامی است که تمامی مخلوقات پیامبر را ستایش می کنند. موئید این معنی روایتی است از امیرالمؤمنین (ع ) که در مورد اهل محشر می فرماید: جمع می شوند در موطنی که در آن جا مقام حضرت محمد(ص ) است . آن گاه پیامبر به گونه ای خداوند را ستایش می کند که هیچ کس قبل از او ستایش نکرده است . بعد از آن ستایش می کند بر هر موئمن و موئمنه ای و ابتدا می کند به صدیقین و شهدا و بعد از آن به صالحان . در این هنگام تمامی اهل آسمان و زمین پیامبر را ستایش می کنند چنانچه در قرآن آمده است : )عسی این یبعثک ربک مقاما" محمودا"( پس خوشا به حال کسی که برای او در این روز بهره و نصیبی باشد و وای به حال کسی که در این روز بهره و نصیبی نداشته باشد, (نورالثقلین , ج 3, ص 205).
برای آگاهی بیشتر ر.ک : شفائالصدور فی شرح زیاره العاشور, ج 2, ص 55, میرزا ابوالفضل طهرانی . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/9421)
- [سایر] منظور از مقام محمود چیست؟
- [سایر] مقام محمود چه مقامی است؟
- [سایر] مقام محمود مخصوص چه کسانی است ؟
- [سایر] مقام محمود برای پیامبر اکرم(ص) و ائمه (ع) را به صورت مفصل، عرفانی و فلسفی برایم بیان کنید. و مقام محمود برای شیعیان به تبعیت از مقام محمود اهل بیت (ع) چیست؟ چنان که در زیارت عاشورا آمده است: "و اسئله ان یبلغنی المقام المحمود لکم عند الله" معنا و مراد حقیقی از اینها چیست؟
- [سایر] مقصود از «مقام محمود» و دوستیِ «ذوی القربی» چیست؟
- [سایر] مقصود از «مقام محمود» و دوستیِ «ذوی القربی» چیست؟
- [سایر] مقام محمود که در زیارت عاشورا و سوره اسراء آیه 79 آمده به چه معناست ؟
- [سایر] منظور از مقام محمود که در سوره اسراء، آیه 79 و همچنین زیارت عاشورا آمده، به چه معناست؟
- [سایر] منظور از مقام محمود که در سوره اسراء، آیه 79 و همچنین زیارت عاشورا آمده، به چه معناست؟
- [سایر] مقام محمود برای پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) و به تبع آن برای مومنان را به صورت عرفانی و فلسفی بیان کنید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سبْحان ربی الاْعْلی و بحمْده: پاک و منزه است خداوند بلند مقام من و او را سپاس می گویم.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نصاب معدن، 15 مثقال معمولی طلای سکهدار است، که مساوی با بیست مثقال شرعی است، یعنی اگر قیمت چیزی را که از معدن بیرون آورده به 15 مثقال طلا برسد، باید خمس آن را بدهد، و احتیاط آن است که مخارجی را که برای به دستآوردن مصرف کرده، در مقام احتساب نصاب کم نکند، و در مقام ادای خمس آنچه را پس از کمکردن این مخارج باقی میماند، بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگرچه بعضی از ان روایاتی که مستند حکم است در مقام بیان استحباب و کراهت شرعی نیست بلکه بیان کننده منفعت و ضرری است که بر ان امور مرتب می شود
- [امام خمینی] اگر ارتباط علمای اعلام با ظلمه، موجب تقویت آنها شود یا موجب تبرئه آنها پیش افراد بیاطلاع شود، یا موجب جرأت آنها گردد، یا موجب هتک مقام علم شود، واجب است ترک آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ارتباط عالمان با ستمگران، موجب تقویت یا تبرئه ستمگران در نزد افراد بیاطّلاع شود یا موجب جرأت آنها گردد یا موجب هتک مقام علم شود، ترک آن واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] میگو که آن را روبیان نیز می گویند از حیوانات آبی حلال است، ولی ماهی سمنقور که از حشرات خشکی است و نام ماهی بر آن نهاده اند حرام است، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود، اظهار حق و انکار باطل واجب است و این وجوب، نسبت به عالمان شدیدتر است و اگر سکوت علمای اعلام موجب هتک مقام علم و موجب سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، اگرچه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود مثل منکراتی که دولت های جائر انجام می دهند به اسم دین مبین اسلام، واجب است خصوصاً بر علماء اسلام اظهار حق و انکار باطل، و اگر سکوت علماء اعلام موجب هتک مقام علم و موجب اسائه ظن به علماء اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمی کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان خیال کرد کسی یا حیوانی، قصد هجوم به جان یا ناموس یا مال او را دارد و در مقام دفاع، خسارت مالی یا جانی به او وارد کرد، ولی بعد معلوم شد که او چنین قصدی نداشته و انسان اشتباه کرده است در این صورت گناه ندارد ولی ضامن خسارت است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.