در پاسخ به نکاتی توجه کنید : 1- تعریف از خود به خودی خود بد و ناپسند نیست بلکه به لحاظ آثار و عوارض نامطلوب از آن نهی شده است . به عبارت دیگر اگر منظور از تمجید و تعریف از خود خودبینی و خود خواهی نباشد بلکه معرفی خود به منظور هدفی عالی باشد این کار بی اشکال است . 2- تعریف از خود راهی برای معرفی کمالات و فضیلت ها است و به همین خاطر خداوند از خود و از انبیا و اولیایش تعریف و تمجید کرده تا بندگان آنها را بشناسند و با کمالاتشان آشنا گردند و از آنها اطاعت و پیروی کنند و به سر منزل سعادت و کمال برسند . 3- انسان ها به دلیل کم ظرفین بودن احتمال دارد با تعریف و تمجید فریفته و مغرور شوند و دچار عجب و خودبینی شوند و از یاد خدا غافل گردند و به هلاکت بیفتند و به همین دلیل تعریف و تمجید از خود مورد نهی و نکوهش قرار گرفته است . 4- معصومین -ع- نیز از خود تعریف و تمجید کرده اند و مثلا امیر مومنان -ع -در نهج البلاغه در موارد متعددی از خود تعریف کرده ولی نه به دلیل عجب و خودبینی و خود برتر بینی بلکه برای معرفی مقام و منزلت خود با هدف دعوت مردم به کمالات و فضائل خود و پیروی مردم از ایشان . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100132647)
در پاسخ به نکاتی توجه کنید :
1- تعریف از خود به خودی خود بد و ناپسند نیست بلکه به لحاظ آثار و عوارض نامطلوب از آن نهی شده است . به عبارت دیگر اگر منظور از تمجید و تعریف از خود خودبینی و خود خواهی نباشد بلکه معرفی خود به منظور هدفی عالی باشد این کار بی اشکال است .
2- تعریف از خود راهی برای معرفی کمالات و فضیلت ها است و به همین خاطر خداوند از خود و از انبیا و اولیایش تعریف و تمجید کرده تا بندگان آنها را بشناسند و با کمالاتشان آشنا گردند و از آنها اطاعت و پیروی کنند و به سر منزل سعادت و کمال برسند .
3- انسان ها به دلیل کم ظرفین بودن احتمال دارد با تعریف و تمجید فریفته و مغرور شوند و دچار عجب و خودبینی شوند و از یاد خدا غافل گردند و به هلاکت بیفتند و به همین دلیل تعریف و تمجید از خود مورد نهی و نکوهش قرار گرفته است .
4- معصومین -ع- نیز از خود تعریف و تمجید کرده اند و مثلا امیر مومنان -ع -در نهج البلاغه در موارد متعددی از خود تعریف کرده ولی نه به دلیل عجب و خودبینی و خود برتر بینی بلکه برای معرفی مقام و منزلت خود با هدف دعوت مردم به کمالات و فضائل خود و پیروی مردم از ایشان . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100132647)
- [سایر] چرا خداوند از خودش تعریف کرده است؟
- [سایر] خدا در دین مسیح چگونه تعریف می شود و مفهوم خدا در مسیحیت چه تفاوت هایی با مفهوم خدا در اسلام دارد؟
- [سایر] آیا تعریف دبیفورد از خدا، منطبق با تعاریف ادیان الهی میباشد؟
- [سایر] در پاسخهای قبلی چشم تعریف نشده بود و حقیقت آن بیان نشده، بلکه منظور از دیدن خدا معنا شده بود. اکنون بفرمایید منظور از چشم دل چیست؟
- [سایر] اگر کسی از تعریف و تمجید دیگران خرسند شود آیا این شرک به خداست در حالی که انسان خدا را سر لوحۀ تمام کارها می داند؟
- [سایر] چرا خدا در بعضی آیات قرآن از انسان تعریف می کند و در برخی دیگر او را پست جلوه می دهد ؟
- [سایر] تعریف دین چیست؟ یک تعریف کلی از دین بیان کنید.
- [سایر] تعریف دین چیست؟ یک تعریف کلی از دین بیان کنید.
- [سایر] آیا ما تعریف مجسمی از شیطان داریم ؟ آیا شیطان یک موجود تعریف شده است ؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] تعریف اعتکاف؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید موقع اعلان جنس چیزی را که پیدا کرده معین نماید به طوری که عرفا بگویند آن را تعریف کرده، مثل این که بگوید: (کتاب یا لباسی را پیدا کرده ام) و اگر بگوید: (چیزی پیدا کرده ام) کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه چیزی پیدا کند که اگر بماند فاسد می شود باید تا مقداری که ممکن است آن را نگهدارد بعد با اجازه مجتهد جامع الشرائط یا وکیل او قیمت آنرا معیّن کند و بفروشد و پولش را نگهدارد و تا یک سال تعریف و اعلان کند چنانچه صاحب آن پیدا نشد از طرف او صدقه بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر شخصی گنجی یافت و می داند که متعلق به مسلمان است و مالک آن یا ورثه او موجودند, ولی آنان را نمیشناسد، این مال, حکم گنج را ندارد، بلکه مجهول المالک است و باید آن را تعریف و اعلان نماید و اگر مالک آن به دست نیامد, آن را به حاکم شرع تحویل دهد.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید همانطور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم ونباید علیکم السلام بگوید و بنابر احتیاط واجب باید بین سلام وجواب مماثلت در تعریف وتنکیر وافراد وجمع باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . باید موقع اعلان، جنس چیزی را که پیدا کرده معین نماید، بلکه به نحوی که در نظر عرف صدق تعریف کند، مثل اینکه بگوید: کتابی پیدا کرده ام یا لباسی، و اگر همین قدر بگوید: چیزی پیدا کرده ام کافی نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید به قصد قربت و نزدیک شدن به خداوند متعال نذر کند، بنابراین اگر برای خدا نذر نکند، صحیح نیست، بنابراین کافی است موقع نذر کردن بنابر اظهر بگوید: (لِلّهِ عَلَیَّ)، یعنی: (برای خداوند، به عهده من باشد که فلان کار را انجام بدهم)، و اگر کسی که عربی نمیداند ترجمه آن را به هر زبانی بگوید کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] احکام نذر آن است که انسان بر خود واجب کند که کار خیری را برای خدا بجا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترکنماید.