عزیز حقیقی و مستقل خداوند است یعنی چه؟
عزیز حقیقی و مستقل تنها ذات پاک خداوند است و فقط در باره ی او به طور حقیقت می توان گفت :{ هو العزیز }. به جز خداوند ، هر موجودی هر بهره ای از عزت و شکوه دارد ، از عزت الهی سر چشمه گرفته و عزتش عاریه ای و غیر اصیل است و در معرض تزلزل و فنا قرار دارد . انبیا و اولیا نیز از این قاعده استثنا نبوده وعزت و عظمت آنها بر گرفته از عزت الهی و وابسته به آن است . پس این فراز از سخن علی - ع - که هر عزیزی غیر از خداوند را ذلیل و خوار می شمرد یعنی انسان منهای خدا ذلیل است وبا ارتباط با خدا عزت می یابد.نظر به عزت مستقل و غیر وابسته و بالذات دارد و از این جهت خدا ، یگانه عزیز در عالم وجود است . توجه به عزت و عظمت الهی و آگاهی از بی کرانگی و بی حد بودن آن ، بندگان پاک و برگزیده او را به کرنش و خضوع و احساس ذلت و حقارت وا داشته و موجب گشته که در برابر آن عزیز مطلق خود را ذلیل مطلق و محض ببینند و همین درک واحساس و آگاهی را مایه ی عزت و عظمت و آبروی خود بدانند . اتفاقا همه کمالات و عظمت و قدرت انبیا و اولیا در احساس ذلت و کوچکی در برابر خداوند ناشی می گردد و در یک کلمه همه بزرگی و سرافرازی و معجزات و کرامات آنها ثمره عبودیت و عبد دانستن خود است و هیچ افتخاری برای آنها برتر و بالاتر از بندگی و احساس نیاز و وابستگی به ذات پاک ربوبی نیست . عبد بو دن یعنی خود را فقیر محض و بدون دارایی و اختیار و خدا را مالک مطلق و صاحب اختیار ودارایی خود دانستن . معرفت به خدا و درک جلال و عظمت او بندگان برگزیده اش راخاشع و خاضع و خاکسار کرده و در عین حال همین احساس ذلت و حقارت در برابر کبریایی حق تعالی به آ نها عظمت و قدرت بخشیده زیرا خداوند کانون قدرت و عظمت است و هر چه بنده ای به این کانون بیکران کمال و علم و قدرت نزدیک تر باشد و اتصال و ارتباط بیش تری با او داشته باشند ، احساس قدرت و عظمت در آنها بیش تر و عمیق تر است . امیر المومنین - ع - در مناجات خود با خداوند می گوید : الهی کفی بی عزا ان اکون لک عبدا و کفی بی فخرا ان تکون لی ربا انت کما احب فاجعلنی کماتحب، یعنی : خدایا این عزت برای من کافی است که بنده تو باشم و این افتخار مرا بس که تو پروردگارم باشی ؛ تو همان گونه ای که من دوست دارم ، پس مرا آن گونه قرار ده که دوست داری . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100101338)
عنوان سوال:

عزیز حقیقی و مستقل خداوند است یعنی چه؟


پاسخ:

عزیز حقیقی و مستقل تنها ذات پاک خداوند است و فقط در باره ی او به طور حقیقت می توان گفت :{ هو العزیز }. به جز خداوند ، هر موجودی هر بهره ای از عزت و شکوه دارد ، از عزت الهی سر چشمه گرفته و عزتش عاریه ای و غیر اصیل است و در معرض تزلزل و فنا قرار دارد .
انبیا و اولیا نیز از این قاعده استثنا نبوده وعزت و عظمت آنها بر گرفته از عزت الهی و وابسته به آن است . پس این فراز از سخن علی - ع - که هر عزیزی غیر از خداوند را ذلیل و خوار می شمرد یعنی انسان منهای خدا ذلیل است وبا ارتباط با خدا عزت می یابد.نظر به عزت مستقل و غیر وابسته و بالذات دارد و از این جهت خدا ، یگانه عزیز در عالم وجود است .
توجه به عزت و عظمت الهی و آگاهی از بی کرانگی و بی حد بودن آن ، بندگان پاک و برگزیده او را به کرنش و خضوع و احساس ذلت و حقارت وا داشته و موجب گشته که در برابر آن عزیز مطلق خود را ذلیل مطلق و محض ببینند و همین درک واحساس و آگاهی را مایه ی عزت و عظمت و آبروی خود بدانند . اتفاقا همه کمالات و عظمت و قدرت انبیا و اولیا در احساس ذلت و کوچکی در برابر خداوند ناشی می گردد و در یک کلمه همه بزرگی و سرافرازی و معجزات و کرامات آنها ثمره عبودیت و عبد دانستن خود است و هیچ افتخاری برای آنها برتر و بالاتر از بندگی و احساس نیاز و وابستگی به ذات پاک ربوبی نیست . عبد بو دن یعنی خود را فقیر محض و بدون دارایی و اختیار و خدا را مالک مطلق و صاحب اختیار ودارایی خود دانستن .
معرفت به خدا و درک جلال و عظمت او بندگان برگزیده اش راخاشع و خاضع و خاکسار کرده و در عین حال همین احساس ذلت و حقارت در برابر کبریایی حق تعالی به آ نها عظمت و قدرت بخشیده زیرا خداوند کانون قدرت و عظمت است و هر چه بنده ای به این کانون بیکران کمال و علم و قدرت نزدیک تر باشد و اتصال و ارتباط بیش تری با او داشته باشند ، احساس قدرت و عظمت در آنها بیش تر و عمیق تر است . امیر المومنین - ع - در مناجات خود با خداوند می گوید :
الهی کفی بی عزا ان اکون لک عبدا و کفی بی فخرا ان تکون لی ربا انت کما احب فاجعلنی کماتحب، یعنی : خدایا این عزت برای من کافی است که بنده تو باشم و این افتخار مرا بس که تو پروردگارم باشی ؛ تو همان گونه ای که من دوست دارم ، پس مرا آن گونه قرار ده که دوست داری .
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100101338)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین