خدای بزرگ در کتاب مجیدش فرموده است : ( و لمن خاف مقام ربه جنتان …) (1) ترجمه : و برای کسیکه از مقام پروردگارش بترسد . باغ بهشت است . در این آیه ، دوزخیان را رها کرده است به حال خود و به سراغ بهشتیها میرود و از نعمتهای دلپذیر بینظیر و شوق انگیز بهشت ، قسمتهایی را بر میشمرد ، تا در مقایسه با کیفرهای شدید و دردناک دوزخیان اهمیت هر کدام روشن تر گردد و میفرماید : هر کس که از مقام پروردگارش بترسد ، دو باغ بهشت است . خوف از خدا یعنی از مواقف ( ایست و بازرسی ) قیامت و حضور در پیشگاه او برای حساب است و یا به معنی خوف از مقام علمی خداوند و مراقبت دائمی او از همه اعمال و رفتار و کردار همه انسانها و مخلوقات عالم است . و تفسیر سوم آنکه منظور از ترس خدا نه به خاطر آتش دوزخ و طمع در تعمیم بهشت، بلکه تنها به خاطر مقام پروردگار جلال و جبروت خداوند خائف و ترسناک است . و تفسیر چهارم آنکه ، مقام ، عدالت او است ، زیرا که ذات اقدس پروردگار ، مایه خوف نیست ، بلکه خوف از عدالت اوست و خوف از عدالت او به خوف از اعمال بد ما بر میگردد زیرا کسیکه پاک است از محاسبه چه باک است ، در هر صورت این 4 تفسیر با هم تضادی ندارند و ممکن است در مفهوم آیه جمع باشند. اما جنتان ؟ دو باغ بهشت : ممکن است بهشت اول بهشت مادی و جسمانی باشد و بهشت دوم ، معنوی و روحانی به دلیل این آیه سوره آل عمران ( … عند ربهم جنات تجری من تحتها الانهار خالدین فیها و ازواج مطهر و رضوان من الله ) (2) در این آیه علاوه بر بهشت جسمانی که نهرها از زیر درختانش میگذرد و همسران پاک در آن هستند ، از بهشت معنوی که خشنودی خدا است سخن میگوید . تفسیر دیگر آنکه : بهشت اول به عنوان پاداش اعمال به خوبان داده میشود و بهشت دوم به عنوان تفضیل و مرحمت الهی ، به این دلیل و این آیه کریمه ( لیجزیهم الله احسن ما عملوا و یزیدهم من فضله ) هدف این استکه خداوند پاداش بهترین اعمال آنها را بدهد و از فضلش بر آن میافزاید . تفسیردیگر : اینکه یک بهشت برای اطاعت ، و دیگری برای ترک معصیت است . یک بهشت برای ایمان و عقیده و دیگری برای اعمال صالح و مانند آن . چون مخاطب آیه جن و انس هستند ، هر یک از این دو بهشت به گروهی از آنها تعلق دارد. خدای بزرگ باغهای متعددی دارد که بهشتاند و در اختیار بندگان صالح خود میگذارد که در آن رفت و آمد دارند. همانگونه که دوزخیان در میان آب و آتش سوزان در طوافند و صالحان و نمازگزاران و خوبان در باغهای بهشت در رفت و آمدند . در هر حال ، هیچ یک از این تفسیرها دلیل خاصی ندارند و در عین حال همه آنها ممکن است در آیه جمع باشد . موفق باشید . به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 476/400008)
خدای بزرگ در کتاب مجیدش فرموده است : ( و لمن خاف مقام ربه جنتان …) (1) ترجمه : و برای کسیکه از مقام پروردگارش بترسد . باغ بهشت است . در این آیه ، دوزخیان را رها کرده است به حال خود و به سراغ بهشتیها میرود و از نعمتهای دلپذیر بینظیر و شوق انگیز بهشت ، قسمتهایی را بر میشمرد ، تا در مقایسه با کیفرهای شدید و دردناک دوزخیان اهمیت هر کدام روشن تر گردد و میفرماید : هر کس که از مقام پروردگارش بترسد ، دو باغ بهشت است .
خوف از خدا یعنی از مواقف ( ایست و بازرسی ) قیامت و حضور در پیشگاه او برای حساب است و یا به معنی خوف از مقام علمی خداوند و مراقبت دائمی او از همه اعمال و رفتار و کردار همه انسانها و مخلوقات عالم است .
و تفسیر سوم آنکه منظور از ترس خدا نه به خاطر آتش دوزخ و طمع در تعمیم بهشت، بلکه تنها به خاطر مقام پروردگار جلال و جبروت خداوند خائف و ترسناک است .
و تفسیر چهارم آنکه ، مقام ، عدالت او است ، زیرا که ذات اقدس پروردگار ، مایه خوف نیست ، بلکه خوف از عدالت اوست و خوف از عدالت او به خوف از اعمال بد ما بر میگردد زیرا کسیکه پاک است از محاسبه چه باک است ، در هر صورت این 4 تفسیر با هم تضادی ندارند و ممکن است در مفهوم آیه جمع باشند.
اما جنتان ؟ دو باغ بهشت : ممکن است بهشت اول بهشت مادی و جسمانی باشد و بهشت دوم ، معنوی و روحانی به دلیل این آیه سوره آل عمران ( … عند ربهم جنات تجری من تحتها الانهار خالدین فیها و ازواج مطهر و رضوان من الله ) (2)
در این آیه علاوه بر بهشت جسمانی که نهرها از زیر درختانش میگذرد و همسران پاک در آن هستند ، از بهشت معنوی که خشنودی خدا است سخن میگوید .
تفسیر دیگر آنکه : بهشت اول به عنوان پاداش اعمال به خوبان داده میشود و بهشت دوم به عنوان تفضیل و مرحمت الهی ، به این دلیل و این آیه کریمه ( لیجزیهم الله احسن ما عملوا و یزیدهم من فضله ) هدف این استکه خداوند پاداش بهترین اعمال آنها را بدهد و از فضلش بر آن میافزاید .
تفسیردیگر : اینکه یک بهشت برای اطاعت ، و دیگری برای ترک معصیت است .
یک بهشت برای ایمان و عقیده و دیگری برای اعمال صالح و مانند آن .
چون مخاطب آیه جن و انس هستند ، هر یک از این دو بهشت به گروهی از آنها تعلق دارد.
خدای بزرگ باغهای متعددی دارد که بهشتاند و در اختیار بندگان صالح خود میگذارد که در آن رفت و آمد دارند.
همانگونه که دوزخیان در میان آب و آتش سوزان در طوافند و صالحان و نمازگزاران و خوبان در باغهای بهشت در رفت و آمدند .
در هر حال ، هیچ یک از این تفسیرها دلیل خاصی ندارند و در عین حال همه آنها ممکن است در آیه جمع باشد . موفق باشید .
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 476/400008)
- [سایر] تفسیر کلمه جنتان در آیه (و من خاف مقام ربه جنتان ) چیست؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان بعد از گفتن (بسم الله الرحمن الرحیم)، سوره نماز را معین کرد، یا از سوره ای به سوره دیگر عدول نمود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اگر "بسم الله الرحمن الرحیم" اول سوره را در نماز واجب به نیت سوره توحید عادت کرده باشیم بگوئیم و تصمیم داشته باشیم سوره ای جز سوره توحید بخوانیم و از روی فراموشی بدون این که توجه کنیم الان چه سوره ای قرار است خوانده شود "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم الف-آیا باید دوباره به نیت آن سوره "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم؟ آیا احتیاطاً مجاز به دوباره گفتن هستیم؟ در مورد نماز مستحبی چطور؟ اگر به سوره ای جز توحید و کافرون عادت داشته باشیم چطور؟ ب- آیا مجزی است در نماز واجب یا مستحبی از سوره توحید را به سوره کافرون عدول کرد؟
- [سایر] آیا بسم الله الرحمن الرحیم یکی از آیات سوره حمد است؟
- [سایر] شأن نزول و محتوای سوره الرحمن چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره رحمن ارایه نمایید.
- [سایر] چرا سوره توبه بسم الله ندارد؟
- [سایر] چرا در اوّل سوره توبه «بسم الله» نیست و چرا در وسط سوره نمل «بسم الله» هست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید برای هر سوره در نماز قبل از بسم الله نیت همان سوره را کرد و بعد بسم الله آن را به نیت آن گفت؟
- [آیت الله اردبیلی] هر سورهای را که نمازگزار بخواهد بخواند، باید (بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ) آن را به نیّت همان سوره بگوید، پس نمیتواند اوّل (بِسمِ اللّهِ الرَّحمن الرَّحیمِ) را بگوید و بعد سوره را انتخاب نماید و یا آن را به قصد سورهای بگوید و سوره دیگری را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید قرائت آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط آن است که (بسم اللَّه الرحمن الرحیم) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند، و احتیاط واجب آن است که "بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیم" آن را هم آهسته بگویند.
- [امام خمینی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید نیت آن را به زبان نیاورد، و احتیاط واجب آن است که سوره حمد و "بسم الله" آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و نباید نیّت آن را به زبان آورند و احتیاط واجب آن است که سوره (حمد) و حتی (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) آن را نیز آهسته بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] دو سوره (فیل) و (قریش) و نیز دو سوره (الضّحی) و (انشراح) با هم در نماز یک سوره محسوب میشوند و باید با همان ترتیبی که در قرآن آمده و با گفتن (بِسم اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ) برای هر کدام خوانده شوند.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط واجب آن است که (بسم اللّه) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله بروجردی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورد و احتیاط واجب آن است که (بسم الله) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله خوئی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند، و احتیاط واجب آن است که (بسم الله) آن را هم آهسته بگویند.