1. شأن نزول: مفسران قرآن کریم در علت و سبب نزول سوره الرحمن میگویند؛ چون قریش نام رحمان را کم شنیده بودند، هنگامی که آیه 60 سوره فرقان: (وَ إِذا قِیلَ لَهُمُ اسْجُدُوا لِلرَّحْمنِ)،[1] بر پیامبر نازل گردید، قریش گفتند (ما الرّحمن) یعنی این رحمان کیست و چیست؟ خداوند در مقابل این گفتار آنان سوره (الرّحمن) را نازل کرد.[2] البته در روایتی از امام صادق(ع) نقل شده است: سوره الرّحمن از اوّل تا آخر آن در باره ما(اهل بیت) نازل شده است.[3] 2. علت نامگذاری: سوره الرحمن در مکه نازل شده و دارای 78 آیه است. از آنجا که این سوره بیانگر انواع نعمتها و مواهب بزرگ الهی است، با نام مقدس (رحمان) که رمزی از رحمت واسعه او است آغاز می‌شود؛ چرا که اگر صفت (رحمانیت) او نبود، این چنین خوان نعمت را برای دوست و دشمن نمی‌گستراند. 3. محتوا و مطالب: این سوره در مجموع بیانگر نعمتهای مختلف (معنوی) و (مادی) خداوند است که بر بندگان خود ارزانی داشته، و آنها را غرق در آن ساخته است؛ لذا با نام مبارک رحمان که رحمت واسعه الهی را بازگو می‌کند آغاز شده، و با جلال و اکرام خداوند به پایان رسید، و 31 بار جمله (فَبِأَیِّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ) که به وسیله آن از بندگانش اقرار بر نعمتهای خود می‌گیرد در آن ذکر شده است. بنابر این، از یک نظر مجموع سوره یک بخش به هم پیوسته پیرامون نعمتهای خداوند منان است، اما از نظر دیگر می‌توان محتوای آنرا به چند بخش تقسیم کرد: 3-1. بخش اول که مقدمه و آغاز سوره است، از نعمتهای بزرگ خلقت، تعلیم و تربیت، حساب و میزان، وسائل رفاهی انسان، و غذاهای روحی و جسمی او سخن می‌گوید. 3-2. بخش دوم، توضیحی است بر چگونگی آفرینش انسان و جن. 3-3. قسمت دیگر، بیانگر نشانه‌ها و آیات خداوند در زمین و آسمان است. 3-4. بخش چهارم، از نعمتهای دنیوی فراتر رفته، سخن از نعمتهای جهان دیگر است که با دقت و ظرافت خاصی ریزه‌کاریهای نعمتهای بهشتی -اعم از باغها، چشمه‌ها، میوه‌ها، همسران زیبا و باوفا، و انواع لباسها- توضیح داده شده است. 3-5. سرانجام در بخش پنجم این سوره، اشاره کوتاهی به سرنوشت مجرمان و قسمتی از مجازاتهای دردناک آنان آمده است. گفتنی است؛ از آنجا که اساس سوره بر بیان رحمت الهی است. در این قسمت(مجازات مجرمان) توضیح زیادی داده نشده، اما بر عکس نعمتهای بهشتی به صورت مشروح و گسترده آمده است.[4] پی نوشت: [1] (و چون به آنان گفته شد که رحمان را سجده کنید، گفتند: رحمان چیست)؟ [2]. بحرانی، سید هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج 3، ص 280، بنیاد بعثت، تهران، 1416ق. [3]. همان، ج 5، ص 230. [4]. ر. ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌23، ص 91- 92، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش. منبع: islamquest.net
1. شأن نزول: مفسران قرآن کریم در علت و سبب نزول سوره الرحمن میگویند؛ چون قریش نام رحمان را کم شنیده بودند، هنگامی که آیه 60 سوره فرقان: (وَ إِذا قِیلَ لَهُمُ اسْجُدُوا لِلرَّحْمنِ)،[1] بر پیامبر نازل گردید، قریش گفتند (ما الرّحمن) یعنی این رحمان کیست و چیست؟ خداوند در مقابل این گفتار آنان سوره (الرّحمن) را نازل کرد.[2] البته در روایتی از امام صادق(ع) نقل شده است: سوره الرّحمن از اوّل تا آخر آن در باره ما(اهل بیت) نازل شده است.[3]
2. علت نامگذاری: سوره الرحمن در مکه نازل شده و دارای 78 آیه است. از آنجا که این سوره بیانگر انواع نعمتها و مواهب بزرگ الهی است، با نام مقدس (رحمان) که رمزی از رحمت واسعه او است آغاز میشود؛ چرا که اگر صفت (رحمانیت) او نبود، این چنین خوان نعمت را برای دوست و دشمن نمیگستراند.
3. محتوا و مطالب: این سوره در مجموع بیانگر نعمتهای مختلف (معنوی) و (مادی) خداوند است که بر بندگان خود ارزانی داشته، و آنها را غرق در آن ساخته است؛ لذا با نام مبارک رحمان که رحمت واسعه الهی را بازگو میکند آغاز شده، و با جلال و اکرام خداوند به پایان رسید، و 31 بار جمله (فَبِأَیِّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ) که به وسیله آن از بندگانش اقرار بر نعمتهای خود میگیرد در آن ذکر شده است.
بنابر این، از یک نظر مجموع سوره یک بخش به هم پیوسته پیرامون نعمتهای خداوند منان است، اما از نظر دیگر میتوان محتوای آنرا به چند بخش تقسیم کرد:
3-1. بخش اول که مقدمه و آغاز سوره است، از نعمتهای بزرگ خلقت، تعلیم و تربیت، حساب و میزان، وسائل رفاهی انسان، و غذاهای روحی و جسمی او سخن میگوید.
3-2. بخش دوم، توضیحی است بر چگونگی آفرینش انسان و جن.
3-3. قسمت دیگر، بیانگر نشانهها و آیات خداوند در زمین و آسمان است.
3-4. بخش چهارم، از نعمتهای دنیوی فراتر رفته، سخن از نعمتهای جهان دیگر است که با دقت و ظرافت خاصی ریزهکاریهای نعمتهای بهشتی -اعم از باغها، چشمهها، میوهها، همسران زیبا و باوفا، و انواع لباسها- توضیح داده شده است.
3-5. سرانجام در بخش پنجم این سوره، اشاره کوتاهی به سرنوشت مجرمان و قسمتی از مجازاتهای دردناک آنان آمده است.
گفتنی است؛ از آنجا که اساس سوره بر بیان رحمت الهی است. در این قسمت(مجازات مجرمان) توضیح زیادی داده نشده، اما بر عکس نعمتهای بهشتی به صورت مشروح و گسترده آمده است.[4]
پی نوشت:
[1] (و چون به آنان گفته شد که رحمان را سجده کنید، گفتند: رحمان چیست)؟
[2]. بحرانی، سید هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج 3، ص 280، بنیاد بعثت، تهران، 1416ق.
[3]. همان، ج 5، ص 230.
[4]. ر. ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 23، ص 91- 92، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] شأن نزول و محتوای سوره الرحمن چیست؟
- [سایر] شأن نزول و محتوای سوره طور چیست؟
- [سایر] شأن نزول و محتوای سوره طور چیست؟
- [سایر] شأن نزول، علت نامگذاری و محتوای سوره واقعه چیست؟
- [سایر] شأن نزول، علت نامگذاری و محتوای سوره واقعه چیست؟
- [سایر] وجه تسمیه و شأن نزول سوره حجر چیست؟
- [سایر] شأن نزول سوره تحریم چیست؟
- [سایر] سبب نزول سوره نور چیست؟
- [سایر] شأن نزول سوره تحریم چیست؟
- [سایر] هدف از نزول سوره یونس و محتوای آن را بنویسید؟
- [آیت الله اردبیلی] هر سورهای را که نمازگزار بخواهد بخواند، باید (بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ) آن را به نیّت همان سوره بگوید، پس نمیتواند اوّل (بِسمِ اللّهِ الرَّحمن الرَّحیمِ) را بگوید و بعد سوره را انتخاب نماید و یا آن را به قصد سورهای بگوید و سوره دیگری را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید قرائت آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط آن است که (بسم اللَّه الرحمن الرحیم) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند، و احتیاط واجب آن است که "بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیم" آن را هم آهسته بگویند.
- [امام خمینی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید نیت آن را به زبان نیاورد، و احتیاط واجب آن است که سوره حمد و "بسم الله" آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و نباید نیّت آن را به زبان آورند و احتیاط واجب آن است که سوره (حمد) و حتی (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) آن را نیز آهسته بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] دو سوره (فیل) و (قریش) و نیز دو سوره (الضّحی) و (انشراح) با هم در نماز یک سوره محسوب میشوند و باید با همان ترتیبی که در قرآن آمده و با گفتن (بِسم اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ) برای هر کدام خوانده شوند.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند و احتیاط واجب آن است که (بسم اللّه) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله بروجردی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورد و احتیاط واجب آن است که (بسم الله) آن را هم آهسته بگویند.
- [آیت الله خوئی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید آن را آهسته بخوانند و نیت آن را به زبان نیاورند، و احتیاط واجب آن است که (بسم الله) آن را هم آهسته بگویند.