[کامل از کد35053] (قلب) در قرآن به معانی مختلفی آمده است؛ از جمله: 1- عقل و درک: {/Bإِنَّ فِی ذلِکَ لَذِکْری لِمَنْ کانَ لَهُ قَلْبٌ{w1-8w}{I50:37I}/}، ق، آیه 37. 2- روح و جان: ... {/Bوَ إِذْ زاغَتِ اَلْأَبْصارُ وَ بَلَغَتِ اَلْقُلُوبُ اَلْحَناجِرَ{w9-16w}{I33:10I}/}، (احزاب، آیه 10). 3- مرکز عواطف: {/Bسَأُلْقِی فِی قُلُوبِ اَلَّذِینَ کَفَرُوا اَلرُّعْبَ{w11-16w}{I8:12I}/}، (انفال، آیه 12) و {/Bوَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ اَلْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ{w7-15w}{I3:159I}/}، (آل عمران، آیه 159). حال علت این که چرا در قرآن کریم از (دل) با واژههای (قلب)، (فؤاد) و (صدر) یاد شده، تفاوتهای ظریفی است که هر یک از این سه کلمه با یکدیگر دارند. 1- قلب زمانی استفاده میشود که معمولاً مسأله جنبه عاطفی بیشتری داشته باشد. 2- فؤاد در معانی جوشش، افروختگی، پختگی و یا تجزیه و تحلیل و ابتکار به کار میرود. مسلم این موضوع پس از تجربه کافی به انسان دست میدهد و آیه {/Bوَ جَعَلَ لَکُمُ اَلسَّمْعَ{w10-13w}{I16:78I}*/}... {/Bوَ اَلْأَبْصارَ وَ اَلْأَفْئِدَةَ{w14-17w}{I16:78I}*/} و نیز آیه {/Bإِنَّ اَلسَّمْعَ وَ اَلْبَصَرَ وَ اَلْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلاً{w9-19w}{I17:36I}/} گواه این معنا است. بنابراین کاربرد کلمه (فوائد) برای اشاره به معنایی ظریفتر بوده است. 3- (صدر) هم، گرچه به معنای سینه است؛ ولی در آیه {/B(یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ){w6-8w}{I6:125I}/} به معنای (روح و فکر) آمده است؛ زیرا مرکز حیات و روح نباتی یا حیوانی، در قلب است و قلب در سینه قرار دارد، (سینه) در اصطلاح عربی، به علاقه حال و محل بر قلب و منشأ حیات نیز اطلاق میگردد. ازاینرو، مراد از صدر، در واقع قلب است. خلاصه این که چون واژه قلب و فؤاد، تفاوت ظریفی با هم دارند و واژه (صدر) هم محل قلب به شمار میرود ازاینرو الفاظ یاد شده در قرآن به کار رفته است. برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1- قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، انتشارات دارالکتب الاسلامیه. 2- شعرانی، ابوالحسن، نشر طوبی، انتشارات کتابفروشی اسلامیه. 3- شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن، نشر آستانه مقدسه مشهد.
قلب در قرآن به چه معناست؟
[کامل از کد35053]
(قلب) در قرآن به معانی مختلفی آمده است؛ از جمله: 1- عقل و درک: {/Bإِنَّ فِی ذلِکَ لَذِکْری لِمَنْ کانَ لَهُ قَلْبٌ{w1-8w}{I50:37I}/}، ق، آیه 37. 2- روح و جان: ... {/Bوَ إِذْ زاغَتِ اَلْأَبْصارُ وَ بَلَغَتِ اَلْقُلُوبُ اَلْحَناجِرَ{w9-16w}{I33:10I}/}، (احزاب، آیه 10). 3- مرکز عواطف: {/Bسَأُلْقِی فِی قُلُوبِ اَلَّذِینَ کَفَرُوا اَلرُّعْبَ{w11-16w}{I8:12I}/}، (انفال، آیه 12) و {/Bوَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ اَلْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ{w7-15w}{I3:159I}/}، (آل عمران، آیه 159). حال علت این که چرا در قرآن کریم از (دل) با واژههای (قلب)، (فؤاد) و (صدر) یاد شده، تفاوتهای ظریفی است که هر یک از این سه کلمه با یکدیگر دارند. 1- قلب زمانی استفاده میشود که معمولاً مسأله جنبه عاطفی بیشتری داشته باشد. 2- فؤاد در معانی جوشش، افروختگی، پختگی و یا تجزیه و تحلیل و ابتکار به کار میرود. مسلم این موضوع پس از تجربه کافی به انسان دست میدهد و آیه {/Bوَ جَعَلَ لَکُمُ اَلسَّمْعَ{w10-13w}{I16:78I}*/}... {/Bوَ اَلْأَبْصارَ وَ اَلْأَفْئِدَةَ{w14-17w}{I16:78I}*/} و نیز آیه {/Bإِنَّ اَلسَّمْعَ وَ اَلْبَصَرَ وَ اَلْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلاً{w9-19w}{I17:36I}/} گواه این معنا است. بنابراین کاربرد کلمه (فوائد) برای اشاره به معنایی ظریفتر بوده است. 3- (صدر) هم، گرچه به معنای سینه است؛ ولی در آیه {/B(یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ){w6-8w}{I6:125I}/} به معنای (روح و فکر) آمده است؛ زیرا مرکز حیات و روح نباتی یا حیوانی، در قلب است و قلب در سینه قرار دارد، (سینه) در اصطلاح عربی، به علاقه حال و محل بر قلب و منشأ حیات نیز اطلاق میگردد. ازاینرو، مراد از صدر، در واقع قلب است. خلاصه این که چون واژه قلب و فؤاد، تفاوت ظریفی با هم دارند و واژه (صدر) هم محل قلب به شمار میرود ازاینرو الفاظ یاد شده در قرآن به کار رفته است. برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1- قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، انتشارات دارالکتب الاسلامیه. 2- شعرانی، ابوالحسن، نشر طوبی، انتشارات کتابفروشی اسلامیه. 3- شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن، نشر آستانه مقدسه مشهد.
- [سایر] قلب در قرآن به چه معناست؟
- [سایر] سوره یاسین قلب قرآن است یعنی چه؟
- [سایر] قلب قرآن چه سوره ای است؟
- [سایر] چرا به سورة الرحمن قلب قرآن گفته می شود؟
- [سایر] منظور از قلب، هنگامی که میگوئیم: قرآن بر قلب پیامبر صلی الله علیه و آله و سلّم نازل شده است، چیست؟
- [سایر] کلمهی قلب در قرآن چند بار و در چه سورههایی آمده، و معانی آن چیست؟
- [سایر] کلمهی قلب در قرآن چند بار و در چه سورههایی آمده، و معانی آن چیست؟
- [سایر] چرا سوره های یس و الرحمن به قلب و عروس قرآن معروف اند؟
- [سایر] چرا سورههای «یس» و «الرحمن» به قلب و عروس قرآن معروفاند؟
- [سایر] آیا برای نزول قرآن بر قلب پیامبر اسلام(ص)، فرشتگانی آیات و سورهها را بدرقه و همراهی میکردند؟
- [آیت الله سیستانی] مراد از میت در مسائل یاد شده کسی است که ریهها و قلب او کاملاً متوقف باشند و بازگشتی نداشته باشد. و اما کسی از نظر مغزی مرده است در حالی که قلب و ریه او هرچند به کمک دستگاه وظیفه خود را انجام میدهند میت شمرده نمیشود و قطع اعضای او برای الحاق به زنده به هیچوجه جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند بلکه اگر تمام افعال وضو را به داعی الهی به جا اورد کفایت می کند
- [آیت الله اردبیلی] عبارت (برای خدا) به هر زبان که باشد، باید در صیغه نذر گفته شود و اگر در قلب آن را نیّت کند، کافی نیست و نذر واقع نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست نیت را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند، همین اندازه کافی است که اگر از او بپرسند چه می کنی؟ بداند وضو می گیرد.
- [آیت الله بهجت] انسان باید نماز را به نیّت قُربت، یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بهجا آورد و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید که (چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قُربةًالیاللّه)، بلکه همینقدر که انگیز? انسان از این کار، نماز خواندن برای خدا باشد در تحقّق نیّت کافی است. ولی بهتر و افضل این است که نیّت نماز را از قلب خود بگذراند، مگر اینکه نزدیک به حدّ وسوسه برسد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید نماز را به نیت قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بجا آورد، و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربة الی الله.
- [آیت الله مظاهری] کسی که لال است یا زبان او مرضی دارد که نمیتواند نماز را درست بگوید باید به هر طور که میتواند بگوید و اگر هیچ نمیتواند بگوید باید در قلب خود بگذراند.
- [آیت الله سبحانی] انسان باید نماز را به نیت قربت، یعنی برای انجام فرمان خداوندعالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلا به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربةً الی اللّه.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید نماز را به نیت قربت؛ یعنی برای انجام دادن فرمان خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلا به زبان بگوید: چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربه الی اللّه.
- [آیت الله سیستانی] انسان باید نماز را به نیّت قربت یعنی برای تذلّل و کرنش در پیشگاه خداوند عالم بجا آورد ، و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند ، یا مثلاً به زبان بگوید : چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربةً إلی اللّه .