هر چه زمان میگذرد و توانایی علمی انسان افزایش مییابد، دریچههای جدیدی از معارف قرآنی رو به سوی او گشوده میشود تا آنجا که بنا بر بعضی از روایات، آیاتی در قرآن مجید وجود دارد که تنها مردم آخرالزمان از مفاهیم ژرف آن بهرهمند میگردند. چنان که در تفسیر المیزان از اصول کافی نقل شده است: امام سجادعلیه السلام فرموده است: (اناللَّه عزوجل عَلِمَ ان یکون فی آخرالزمان اقوام متعمقون فانزلاللَّه تعالی: ؛ (همانا خداوند - عزوجل میدانست که در آخرالزمان، مردمی ژرفاندیش خواهند بود؛ به همین جهت آیات (قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ) و آیات سوره حدید تا (عَلِیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ) را نازل فرمودالمیزان، ج 19، ص 154.. این از ویژگیهای اعجازآمیز قرآن مجید است که برای بشر - در دورانهای مختلف زندگانی او پیام دارد و هیچگاه کهنه نمیشود.فزونی توانایی علمی و افزایش درک بشری از معارف الهی، ثمره فرآیندی است که از تکامل علوم انسانی و کشف و پیشرفت در علوم تجربی حاصل شده است. به گونهای که بعضی از آیات که برای مردمان قرنهای گذشته غیرقابل توجّه بوده است و یا شناخت سطحی درباره آن داشتهاند، امروزه بسیار معنادار شده و اشارات آن برای صاحبان علم و معرفت، بسیار راهگشا و اعجازآمیز بوده است. به عنوان نمونه یکی از آیاتی که در میان برخی از مسلمانان زمانهای گذشته و حتی امروز، جنبه رمزی به خود گرفته، اینآیه شریفه است که: (وَ یَسْئَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی وَ ما أُوتِیتُمْمِنَ الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِیلاً)؛ معارج (70)، آیه 40. ؛ (و درباره روح از تو میپرسند، بگو: روح از [سنخ ]فرمان پروردگار من است و به شما از دانش جز اندکی داده نشده است).در صورتی که برخی دیگر از بزرگان - از جمله علامه طباطبایی چندین صفحه درباره تفسیر این آیه پرداخته است. همچنین با پیشرفت علوم تجربی و گذشت زمان، مطابقت برخی از آیات با واقعیت کشف شده و اعجازعلمی قرآن به اثبات رسیده است؛ مانند آیه شریفه: (رَبِّ الْمَشارِقِ وَ الْمَغارِبِ)؛ معارج (70)، آیه 40.؛ (پروردگار خاوران و باختران). این آیه از تعدد مشرقها و مغربها به مرکزیت زمین و وجود کرات دیگر اشاره دارد. همچنین گاهیبا پیشرفت علوم تجربی، معنای برخی از آیات به گونهای شفافتر آشکار میگردد. بنابراین از آنجا که قابلیتهای فزونتر معرفتی و پیشرفتهای علمی و کشفیات جدید، در رفع بعضی از خرافات و موهومات مؤثر است و در دفع بسیاری از اشکالات و مشکلات تفسیری به ما کمک میکند، برخی از بزرگان توصیه کردهاند با فاصله هر چند سال، تفسیری جدید از قرآن نگاشته شود (به نقل از علامه طباطبایی) و از آنجا که پیشرفت زمان و تحولات فرهنگی جامعه و اعلام نیازهای نسل نو، تأثیرات خاصی بر ذهن پژوهشگر و مفسر قرآن میگذارد، گریزی نیست که با تلاشی پیگیر، معارف عمیقتری از قرآن استخراج گردد و با ادبیات روز و قالبی نو عرضه گردد. گاهی از این روزآمد شدن تفسیر و الهامگیری از تحولات فرهنگی و علمی، به (تفسیر عصری) یاد میشودسید محمد علی ایازی، قرآن و تفسیر عصری.. البته این انگیزه بسیار مبارک و پرفایده است؛ به شرط اینکه حوزههای معرفتشناسی علم و دین باز شناخته شود و از تحمیل یافتههای ذهنی و علم زدگی بر آیات قرآنی، خودداری گرددبرای آگاهی بیشتر ر.ک:. (قرآن شناسی، صالح قنادی با همکاری جمعی از محققان، کد: 12/500005)
آیات رمزی قرآن چگونه فهمیده میشود؟
هر چه زمان میگذرد و توانایی علمی انسان افزایش مییابد، دریچههای جدیدی از معارف قرآنی رو به سوی او گشوده میشود تا آنجا که بنا بر بعضی از روایات، آیاتی در قرآن مجید وجود دارد که تنها مردم آخرالزمان از مفاهیم ژرف آن بهرهمند میگردند. چنان که در تفسیر المیزان از اصول کافی نقل شده است: امام سجادعلیه السلام فرموده است: (اناللَّه عزوجل عَلِمَ ان یکون فی آخرالزمان اقوام متعمقون فانزلاللَّه تعالی: ؛ (همانا خداوند - عزوجل میدانست که در آخرالزمان، مردمی ژرفاندیش خواهند بود؛ به همین جهت آیات (قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ) و آیات سوره حدید تا (عَلِیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ) را نازل فرمودالمیزان، ج 19، ص 154..
این از ویژگیهای اعجازآمیز قرآن مجید است که برای بشر - در دورانهای مختلف زندگانی او پیام دارد و هیچگاه کهنه نمیشود.فزونی توانایی علمی و افزایش درک بشری از معارف الهی، ثمره فرآیندی است که از تکامل علوم انسانی و کشف و پیشرفت در علوم تجربی حاصل شده است. به گونهای که بعضی از آیات که برای مردمان قرنهای گذشته غیرقابل توجّه بوده است و یا شناخت سطحی درباره آن داشتهاند، امروزه بسیار معنادار شده و اشارات آن برای صاحبان علم و معرفت، بسیار راهگشا و اعجازآمیز بوده است. به عنوان نمونه یکی از آیاتی که در میان برخی از مسلمانان زمانهای گذشته و حتی امروز، جنبه رمزی به خود گرفته، اینآیه شریفه است که: (وَ یَسْئَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی وَ ما أُوتِیتُمْمِنَ الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِیلاً)؛ معارج (70)، آیه 40. ؛ (و درباره روح از تو میپرسند، بگو: روح از [سنخ ]فرمان پروردگار من است و به شما از دانش جز اندکی داده نشده است).در صورتی که برخی دیگر از بزرگان - از جمله علامه طباطبایی چندین صفحه درباره تفسیر این آیه پرداخته است. همچنین با پیشرفت علوم تجربی و گذشت زمان، مطابقت برخی از آیات با واقعیت کشف شده و اعجازعلمی قرآن به اثبات رسیده است؛ مانند آیه شریفه: (رَبِّ الْمَشارِقِ وَ الْمَغارِبِ)؛ معارج (70)، آیه 40.؛ (پروردگار خاوران و باختران). این آیه از تعدد مشرقها و مغربها به مرکزیت زمین و وجود کرات دیگر اشاره دارد. همچنین گاهیبا پیشرفت علوم تجربی، معنای برخی از آیات به گونهای شفافتر آشکار میگردد. بنابراین از آنجا که قابلیتهای فزونتر معرفتی و پیشرفتهای علمی و کشفیات جدید، در رفع بعضی از خرافات و موهومات مؤثر است و در دفع بسیاری از اشکالات و مشکلات تفسیری به ما کمک میکند، برخی از بزرگان توصیه کردهاند با فاصله هر چند سال، تفسیری جدید از قرآن نگاشته شود (به نقل از علامه طباطبایی) و از آنجا که پیشرفت زمان و تحولات فرهنگی جامعه و اعلام نیازهای نسل نو، تأثیرات خاصی بر ذهن پژوهشگر و مفسر قرآن میگذارد، گریزی نیست که با تلاشی پیگیر، معارف عمیقتری از قرآن استخراج گردد و با ادبیات روز و قالبی نو عرضه گردد. گاهی از این روزآمد شدن تفسیر و الهامگیری از تحولات فرهنگی و علمی، به (تفسیر عصری) یاد میشودسید محمد علی ایازی، قرآن و تفسیر عصری.. البته این انگیزه بسیار مبارک و پرفایده است؛ به شرط اینکه حوزههای معرفتشناسی علم و دین باز شناخته شود و از تحمیل یافتههای ذهنی و علم زدگی بر آیات قرآنی، خودداری گرددبرای آگاهی بیشتر ر.ک:. (قرآن شناسی، صالح قنادی با همکاری جمعی از محققان، کد: 12/500005)
- [سایر] قرآن چگونه کتابی است؟ رمزی؟ ساده و روشن؟ یا تمثیلی و محتاج تاویل؟
- [سایر] تغییر آیات قرآن؟
- [سایر] قرآن تحدی میکند که اگر میتوانند مانند آیات قرآن بیاورند که کلام خداست در حالی که برخی آیات قرآن از زبان انسانها از جمله لقمان و... است؟
- [سایر] چرا ترتیب آیات قرآن کریم به ترتیب نزول نیست ؟
- [سایر] آیا با یقین تجربی میتوان آیات قرآن را تفسیر کرد؟
- [آیت الله خوئی] اگر آیات قرآن شریف در پارههای کاغذ یافت شود و میخواهند در اماکن غیر محترمه مانند آشغالدان بیاندازند آیا جایز است آیات قرآن را پاک کرد یا آنکه روی آیات خط کشید به طوری که آیات قرآنی از بین برود؟
- [سایر] آیات المهدی در قرآن کدامند؟
- [سایر] اولین وآخرین آیات قرآن چیست؟
- [سایر] چرا خدا ایات متشابه در قران قرار داده؟ این ایات باعث انحراف انسان ها نمی شود؟
- [سایر] آیات تطهیر در قرآن کریم کداماند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در طلاق رجعی مرد به دو قسم به زن خود رجوع میکند: اوّل: حرفی بزند که از آن فهمیده شود که او را دوباره زن خود قرار داده است یا کاری کند که از آن این مطلب فهمیده شود، مثلاً همسر خود را ببوسد. دوم: با همسر خود نزدیکی کند، که اگر بدون قصد رجوع هم چنین کاری را انجام دهد رجوع به حساب میآید.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در ملک دیگری در صورتی جایز است که یقین یا حجت شرعیه ای بر رضایت مالک داشته باشد و همچنین است اگر اذن در تصرفی بدهد که عرفا از اذن در ان تصرف اذن در نماز خواندن هم فهمیده شود مثل این که به کسی اجازه بدهد در ملک او بنشیند و بخوابد که از اینها فهمیده می شود برای نماز خواندن هم اذن داده است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکیاتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد وزلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها، یک نماز آیات بخواند؛ مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد؛ انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند؛ مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود؛ باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد، و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در بین نماز یومیه بفهمد که وقت نماز آیات تنگ است یا نماز آیات فوری بر عهده اوست، چنانچه وقت نماز یومیه تنگ باشد، باید آن را تمام کند، بعد نماز آیات را بخواند؛ و الّا باید آن را بشکند و اول نماز آیات، بعد نماز یومیه را به جا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه اموری که نماز آیات برای آنها واجب است مکرر اتفاق بیفتد واجب است برای هریک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثل این که چند بار زلزله شود، یا گرفتن خورشید با زلزله همراه گردد، اما اگر در بین نماز آیات این امور واقع شود همان یک نماز آیات کافی است.