آیه 34 سوره نساء اینگونه است که (الرجال قوامون علی النساء بما فضل الله بعضهم علی بعض و بما انفقوا من اموالهم . ) در قرآن ترجمه حضرت آیه الله مکارم در معنای اینگونه آمده است که ( مردان سرپرست و نگهبان زنانند، بخاطر برتری هایی که خداوند (از نظر نظام اجتماع ) برای بعضی نسبت به بعضی دیگر قرار داده است و بخاطر انفاقهایی که از اموالشان ( در مورد زنان ) می کنند ...) در تفسیر نمونه در ترجمه این آیه آمده است که ( مردان سرپرست و خدمتکار زنانند ... ) به هر صورت این اختلاف معنا خیلی مهم نیست بلکه آنچه که اهمیت دارد برداشت های مختلف از آیه می باشد . گفته شده است که مردها بر زن حق سرپرستی دارند و دلیل این مسئله به سه امر برمی گردد : 1) مردها اهل اندیشه ، منطق و تفکر می باشند و به همین دلیل تصمیم آنها و عمل و رفتار آنان عاقلانه و منطقی تر از زنان می باشد زیرا زنان برعکس مردان دارای قدرت عاطفه ، احساس ، محبت ، رحم و عطوفت فراوان هستند کسانی می توانند سرپرستی و مدیریت را به عهده داشته باشند که عقل گرا باشند و اهل اندیشه و خرد . 2) مردها دارای توان جسمی و بدنی فراوان بوده و انجام کارهای سخت و دشوار به عهده آنان می باشد و به همین دلیل اینان برای ریاست و سرپرستی مناسب ترند . در حالیکه زنان دارای جسم لطیف بوده و توان انجام کارهای سخت و شاق را ندارند. 3) مردان در قبال زنان دارای تعهد الزام آور می باشند و آن وظیفه شاق و پرمسئولیت تأمین معاش و مخارج زندگی زن و فرزند می باشد . این مردان هستند که با انجام کارهای مختلف برای تأمین معاش و رفاه و آسایش خانواده تلاش می کنند . در حالیکه در این زمینه خانمها مسئولیتی ندارند . از این تفاسیر که بگذریم ، شاید بتوان نکته هایی را مورد توجه قرار داد و همه اینها فقط احتمالاتی است که به ذهن می رسد و حق این است که حقیقت نزد خداوند می باشد . و به تفسیر آقایان ( الله اعلم ) زیرا عقل ما به بسیاری از امور قد نمی دهد . 1- زن و مرد مکمل یکدیگر هستند و با وجود هر دو آنان کامل می شوند و با نبود هر یک ، ناقص خواهند شد . خلقت آنان برای کمال دیگری و تکمیل آنان بوده است . 2- زن و مرد هیچکدام بر دیگری برتری و فضیلتی ندارند ، مگر به تقوا و پرهیزگاری و اگر مسایل را با این دید بنگریم ، فضیلت زنان بیشتر از مردان است . زیرا وظیفه انسان پروری و تعلیم و تربیت به دوش زنان نهاده شده است و یا مادری مال زنان است و بیل زدن و شخم زدن و ... مال مردان . 3- شاید منظور آیه این باشد که مردان و زنان مکمل یکدیگر بوده و مردان خادم زنان می باشند و این مطلب از سیره حضرت علی (ع) و زهرای مرضیه نیز برداشت می شود . به هر صورت منظور از قوامون ثبوت ولایت و حاکمیت مردان بر زنان نیست چنانکه برخی از افراد علاقه مند به چنین تفسیری می باشند ، بلکه احتمالا وابستگی و کمال آنان و عدم جدائی مرد و زن از یکدیگر می باشد . والله اعلم منابع : 1- تفسیر نمونه ، ناصر مکارم شیرازی . 2- تفسیر المیزان ،علامه طباطبایی.. 3- دنیای زن ،گفتگو با علامه فضل الله. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 78/400008)
آیه 34 سوره نساء اینگونه است که (الرجال قوامون علی النساء بما فضل الله بعضهم علی بعض و بما انفقوا من اموالهم . )
در قرآن ترجمه حضرت آیه الله مکارم در معنای اینگونه آمده است که ( مردان سرپرست و نگهبان زنانند، بخاطر برتری هایی که خداوند (از نظر نظام اجتماع ) برای بعضی نسبت به بعضی دیگر قرار داده است و بخاطر انفاقهایی که از اموالشان ( در مورد زنان ) می کنند ...)
در تفسیر نمونه در ترجمه این آیه آمده است که ( مردان سرپرست و خدمتکار زنانند ... )
به هر صورت این اختلاف معنا خیلی مهم نیست بلکه آنچه که اهمیت دارد برداشت های مختلف از آیه می باشد .
گفته شده است که مردها بر زن حق سرپرستی دارند و دلیل این مسئله به سه امر برمی گردد :
1) مردها اهل اندیشه ، منطق و تفکر می باشند و به همین دلیل تصمیم آنها و عمل و رفتار آنان عاقلانه و منطقی تر از زنان می باشد زیرا زنان برعکس مردان دارای قدرت عاطفه ، احساس ، محبت ، رحم و عطوفت فراوان هستند کسانی می توانند سرپرستی و مدیریت را به عهده داشته باشند که عقل گرا باشند و اهل اندیشه و خرد .
2) مردها دارای توان جسمی و بدنی فراوان بوده و انجام کارهای سخت و دشوار به عهده آنان می باشد و به همین دلیل اینان برای ریاست و سرپرستی مناسب ترند . در حالیکه زنان دارای جسم لطیف بوده و توان انجام کارهای سخت و شاق را ندارند.
3) مردان در قبال زنان دارای تعهد الزام آور می باشند و آن وظیفه شاق و پرمسئولیت تأمین معاش و مخارج زندگی زن و فرزند می باشد . این مردان هستند که با انجام کارهای مختلف برای تأمین معاش و رفاه و آسایش خانواده تلاش می کنند . در حالیکه در این زمینه خانمها مسئولیتی ندارند .
از این تفاسیر که بگذریم ، شاید بتوان نکته هایی را مورد توجه قرار داد و همه اینها فقط احتمالاتی است که به ذهن
می رسد و حق این است که حقیقت نزد خداوند می باشد . و به تفسیر آقایان ( الله اعلم ) زیرا عقل ما به بسیاری از امور قد نمی دهد .
1- زن و مرد مکمل یکدیگر هستند و با وجود هر دو آنان کامل می شوند و با نبود هر یک ، ناقص خواهند شد . خلقت آنان برای کمال دیگری و تکمیل آنان بوده است .
2- زن و مرد هیچکدام بر دیگری برتری و فضیلتی ندارند ، مگر به تقوا و پرهیزگاری و اگر مسایل را با این دید بنگریم ، فضیلت زنان بیشتر از مردان است . زیرا وظیفه انسان پروری و تعلیم و تربیت به دوش زنان نهاده شده است و یا مادری مال زنان است و بیل زدن و شخم زدن و ... مال مردان .
3- شاید منظور آیه این باشد که مردان و زنان مکمل یکدیگر بوده و مردان خادم زنان می باشند و این مطلب از سیره حضرت علی (ع) و زهرای مرضیه نیز برداشت می شود . به هر صورت منظور از قوامون ثبوت ولایت و حاکمیت مردان بر زنان نیست چنانکه برخی از افراد علاقه مند به چنین تفسیری می باشند ، بلکه احتمالا وابستگی و کمال آنان و عدم جدائی مرد و زن از یکدیگر می باشد . والله اعلم
منابع :
1- تفسیر نمونه ، ناصر مکارم شیرازی .
2- تفسیر المیزان ،علامه طباطبایی..
3- دنیای زن ،گفتگو با علامه فضل الله.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 78/400008)
- [سایر] سلام با تشکر از پاسخ کامل در مورد آیات 24 و 25 سوره نساء لطفا در مورد شان نزول و تفسیر کامل آیه 34 سوره نساء هم راهنمایی کنید. با تشکر
- [آیت الله جوادی آملی] همانگونه که در آیه ده سوره مبارکه نساء آمده است چرا اولاً پسر دو برابر دختر ارث میبرد؟ سؤال2: دیگر آنکه در آیه 33 سوره نساء آمده است (الرجال قوامون علی النساء) سؤال این است چرا باید مرد سرپرست زن باشد؟ و به بیان دیگر چرا بین پسر و دختر تفاوت وجود دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] همانگونه که در آیه ده سوره مبارکه نساء آمده است چرا اولاً پسر دو برابر دختر ارث میبرد؟ سؤال2: دیگر آنکه در آیه 33 سوره نساء آمده است .الرجال قوامون علی النساء. سؤال این است چرا باید مرد سرپرست زن باشد؟ و به بیان دیگر چرا بین پسر و دختر تفاوت وجود دارد؟
- [سایر] با عرض سلام در آیه 34 سوره نسا گفته شده می توان زن را زد می خواستم در این باره برایم توضیح دهید و اینکه آیا در زمان فعلی این آیه منسوخ شده یا خیر ؟ با تشکر
- [سایر] آیا می توان گفت طبق آیه 129 سوره نساء و آیه 3 سوره نساء, تعدد زوجات جایز نیست؟
- [سایر] آیه 34 سوره نساء را چگونه می توان برای غیر مسلمانان تفسیر کرد که به حقانیت و عدالت اسلام لطمه وارد نشود و آنها باور کنند که دین خداوند بر حق است و مرد سالاری در اسلام اعمال نمی شود؟
- [سایر] آیا ترجمه ی صحیح جمله ی (وَ اضرِبُوهُنَّ) در آیه 34 سوره نساء (برانگیختن و به میل آوردن زن برای زندگی کردن است) است یا کتک زدن و تنبیه کردن زن؟
- [سایر] با عرض سلام ایا سوره نور ایه 34 مربوط به 14 معصوم هست؟ با تشکر
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 105 سوره نساء چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.