بعضی برای جمع بین این دو آیه, راه افراط را پیموده و گفته اند که مجموع دو آیه, دلالت دارند بر این که ازدواج با بیش از یک همسر جایز نیست زیرا آیه نخست, جواز تعدد همسران را متوقف بر رعایت عدالت در میان آنان دانسته است و آیه دوم, دلالت دارد بر این که رعایت عدالت در میان همسران امکان ندارد و مرد هرگز نمی تواند میان همسران خود به عدالت رفتار کند و نتیجه جمع بین این دو آیه, جایز نبودن ازدواج با بیش از یک همسر خواهد بود. بدیهی است جمع بین این دو آیه, به این شکل, چیزی جز به ابتذال کشاندن آیات نیست. چگونه ممکن است که از یک سو, خداوند به انسان, اجازه ازدواج با چهار همسر را بدهد و آن را مشروط به عدالت کند و از سوی دیگر، بگوید: شما هرگز نمی توانید این شرط را مراعات کنید و در نتیجه, گرفتن بیش از یک زن, جایز نباشد؟! منظور این است که اگر بخواهید بین همسرانتان تساوی مطلق برقرار کنید و هیچ فرقی بین آنها نگذارید این کار برایتان میسور نیست, به ویژه این که درجه محبت قلبی و عواطف انسان نسبت به همسران، در اختیار او نیست تا عدالت را در آن رعایت کند و طبیعی است که تفاوت در محبت قلبی منشاء تفاوت در رفتار ظاهری انسان نیز می شود. پس اگر کسی که دارای چند همسر است، بخواهد با همه آن ها رفتاری یکسان داشته باشد و هم در محبت قلبی و هم در رفتار ظاهری، هیچ فرقی بین آنها نگذارد، این کار، شدنی نیست. یکی زیبا تر است و دیگری زشت تر، یکی جوانتر است و دیگری پیرتر، یکی خوش اخلاق است و دیگری بد اخلاق، و سر انجام، جهات مختلف دیگری نیز در کار زنها است که تفاوت در آنها خواه و ناخواه منشاء تفاوت علاقه قلبی شخص به همسرانش خواهد شد که ناخودآگاه تا حدی در رفتارش نیز تأثیر می گذارد. خداوند در این آیه می فرماید: رعایت این اندازه از عدالت، ممکن نیست و ما آن را از شما نمی خواهیم، بلکه شما نباید از یکی چنان روی برگردانید که گویی همسر شما نیست و کار را به جایی نرسانید که حتی حقوق قانونی او را هم مراعات نکنید. این چیزی است که در مجموع، از جمله ((ولن تستطیعوا ان تعدلوا بین النساء و لو حرصتم فلا فلا تمیلوا کل المیل فتذروها کالمعلقه)) استفاده می شود. eporsesh.com
بعضی برای جمع بین این دو آیه, راه افراط را پیموده و گفته اند که مجموع دو آیه, دلالت دارند بر این که ازدواج با بیش از یک همسر جایز نیست زیرا آیه نخست, جواز تعدد همسران را متوقف بر رعایت عدالت در میان آنان دانسته است و آیه دوم, دلالت دارد بر این که رعایت عدالت در میان همسران امکان ندارد و مرد هرگز نمی تواند میان همسران خود به عدالت رفتار کند و نتیجه جمع بین این دو آیه, جایز نبودن ازدواج با بیش از یک همسر خواهد بود.
بدیهی است جمع بین این دو آیه, به این شکل, چیزی جز به ابتذال کشاندن آیات نیست. چگونه ممکن است که از یک سو, خداوند به انسان, اجازه ازدواج با چهار همسر را بدهد و آن را مشروط به عدالت کند و از سوی دیگر، بگوید: شما هرگز نمی توانید این شرط را مراعات کنید و در نتیجه, گرفتن بیش از یک زن, جایز نباشد؟!
منظور این است که اگر بخواهید بین همسرانتان تساوی مطلق برقرار کنید و هیچ فرقی بین آنها نگذارید این کار برایتان میسور نیست, به ویژه این که درجه محبت قلبی و عواطف انسان نسبت به همسران، در اختیار او نیست تا عدالت را در آن رعایت کند و طبیعی است که تفاوت در محبت قلبی منشاء تفاوت در رفتار ظاهری انسان نیز می شود. پس اگر کسی که دارای چند همسر است، بخواهد با همه آن ها رفتاری یکسان داشته باشد و هم در محبت قلبی و هم در رفتار ظاهری، هیچ فرقی بین آنها نگذارد، این کار، شدنی نیست. یکی زیبا تر است و دیگری زشت تر، یکی جوانتر است و دیگری پیرتر، یکی خوش اخلاق است و دیگری بد اخلاق، و سر انجام، جهات مختلف دیگری نیز در کار زنها است که تفاوت در آنها خواه و ناخواه منشاء تفاوت علاقه قلبی شخص به همسرانش خواهد شد که ناخودآگاه تا حدی در رفتارش نیز تأثیر می گذارد.
خداوند در این آیه می فرماید: رعایت این اندازه از عدالت، ممکن نیست و ما آن را از شما نمی خواهیم، بلکه شما نباید از یکی چنان روی برگردانید که گویی همسر شما نیست و کار را به جایی نرسانید که حتی حقوق قانونی او را هم مراعات نکنید. این چیزی است که در مجموع، از جمله ((ولن تستطیعوا ان تعدلوا بین النساء و لو حرصتم فلا فلا تمیلوا کل المیل فتذروها کالمعلقه)) استفاده می شود.
eporsesh.com
- [سایر] چرا تعدد زوجات (چند همسری) برای مرد جایز، ولی برای زن جایز نیست؟
- [سایر] آیا آیه 3 سوره نساء در مورد ازدواج مجدد مردان با زنانی که یتیم بودهاند میباشد؟
- [سایر] منظور از دشمن نزدیکتر در سوره توبه آیه 123 تا 129 چیست؟
- [سایر] مقصود از عدالت در چند همسری که در آیه «فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُواْ» آمده، چیست؟
- [سایر] با توجه به آیۀ 28 سورۀ یوسف و آیۀ 76 سورۀ نساء، آیا می توان نتیجه گرفت که زنان مکارتر و حیله گرتر از شیطان می باشند؟
- [سایر] فلسفه تعدد زوجات در اسلام چیست؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) تعدد زوجات داشته اند؟
- [سایر] فلسفه تعدد زوجات چیست؟
- [سایر] در آیه 37 سوره احزاب و آیات بعدی از ازدواج پیامبر با همسر زیدبن حارثه سخن به میان می آورد؟ آیا این معنی مستفاد می گردد؟ شان نزول این آیات چیست؟ قوی ترین پاسخها به تعدد زوجات پیامبر چیست؟
- [سایر] سوء استفاده از تعدد زوجات چگونه کنترل می شود؟
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] سه چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهراعلیهم السلام. دوّم: گذاشتن چیزی یا توقف در مساجد و حرم ائمّه طاهرینعلیهم السلام، ولی اگر از یک در مسجد یا حرم داخل شود و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد مگر مسجدالحرام و مسجد پیغمبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم، ولی توقف در جاهایی که مربوط بهمسجد است ولی مسجد نیست و توقف در صحنها و رواقهای پیامبران و ائمه علیهم السلام و حرمهای امامزادهها مانعی ندارد. سوّم: خواندن هر یک از آیاتی که سجده واجب دارد و آن آیات در چهار سوره است: 1 - آیه پانزده، سورة سجده 2 - آیه سی و هفت، سورة فصّلت. 3 - آیه شصت و دو، سورة النّجم. 4 - آیه نوزده، سورة علق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.