در آیه 60 سوره واقعه خداوند فرموده است: ما در میان شما مرگ را مقدر ساختیم و هرگز کسی بر ما پیشی نمیگیرد؛ یعنی ما هرگز مغلوب نخواهیم شد واگر مرگ را مقدر کرده ایم نه به خاطر این است که نمیتوانیم عمر جاویدان به شما بدهیم. بعد در آیه مورد سؤال میفرماید: بلکه هدف ما این بوده است تا گروهی را به جای گروه دیگر و یا به عبارتی عده ای دیگر را جایگزین شما کنیم و شما را در جهانی که نمیدانید آفرینش تازه ای بخشیم. استدلال در دو آیه فوق چنین است: خداوند حکیم که انسانها را آفریده - و مرتباً گروهی میمیرند و گروه دیگری جانشین آنها میشوند - هدفی داشته است. اگر این هدف تنها زندگانی دنیا بود، سزاوار است عمر انسان جاودان باشد نه این قدر کوتاه و آمیخته با هزاران ناملایمات که به آمدن و رفتنش نمیارزد. بنابراین، قانون مرگ گواهی میدهد این جا گذرگاه است نه منزلگاه، پل است نه مقصد. اگر مقصد و منزل بود، باید دوام میداشت. برخی امثال را جمع مَثَل به معنای صفت گرفتهاند و آیه را اینگونه معنا کردهاند: ما عاجز نیستیم صفت شما را تبدیل کنیم و شما را در صورتی دیگر در روز رستاخیز زنده کنیم؛ یعنی به صورتهای آخرتی. در قیامت برخی از کفار به صورت حیوانات محشور میشوند و مؤمنان در صورتهایی نیکوتر از چهره دنیوی محشور میگردند. البته تفسیر نخست گویاتر و سازگارتر است1. ازاینرو، در این آیات، خداوند با منکران معاد و حشر روز رستاخیز احتجاج میکند و میفرماید: شما که خلقت اولیه ما را دیدهاید و دریافتید چگونه از نطفه خلق شدید، چگونه خلقت دوباره خودتان را منکر میشوید و متذکر نمیشوید کسی که در آغاز شما را خلق فرمود برایش آسانتر است که دوباره شما را در قالب جدید بیافریند و محشور کند. در کافی از امام سجاد(ع) چنین نقل شده است: تعجب است از کسی که منکر خلقت دیگر میشود در حالی که خلقت اولی را دیده است.2 پینوشت: 1. برگزیده تفسیر نمونه؛ ج 5، ص 81 و 82؛ المیزان، ج 19، ص 151 و 152؛ تفسیر شریف لاهیجی، ج 4، ص 361 و 362. 2. تفسیر صافی، ج 5، ص 127؛ تفسیر روان جاوید، ج 5، ص 133. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/600006)
در آیه 60 سوره واقعه خداوند فرموده است: ما در میان شما مرگ را مقدر ساختیم و هرگز کسی بر ما پیشی نمیگیرد؛ یعنی ما هرگز مغلوب نخواهیم شد واگر مرگ را مقدر کرده ایم نه به خاطر این است که نمیتوانیم عمر جاویدان به شما بدهیم.
بعد در آیه مورد سؤال میفرماید: بلکه هدف ما این بوده است تا گروهی را به جای گروه دیگر و یا به عبارتی عده ای دیگر را جایگزین شما کنیم و شما را در جهانی که نمیدانید آفرینش تازه ای بخشیم.
استدلال در دو آیه فوق چنین است: خداوند حکیم که انسانها را آفریده - و مرتباً گروهی میمیرند و گروه دیگری جانشین آنها میشوند - هدفی داشته است. اگر این هدف تنها زندگانی دنیا بود، سزاوار است عمر انسان جاودان باشد نه این قدر کوتاه و آمیخته با هزاران ناملایمات که به آمدن و رفتنش نمیارزد. بنابراین، قانون مرگ گواهی میدهد این جا گذرگاه است نه منزلگاه، پل است نه مقصد. اگر مقصد و منزل بود، باید دوام میداشت.
برخی امثال را جمع مَثَل به معنای صفت گرفتهاند و آیه را اینگونه معنا کردهاند: ما عاجز نیستیم صفت شما را تبدیل کنیم و شما را در صورتی دیگر در روز رستاخیز زنده کنیم؛ یعنی به صورتهای آخرتی. در قیامت برخی از کفار به صورت حیوانات محشور میشوند و مؤمنان در صورتهایی نیکوتر از چهره دنیوی محشور میگردند. البته تفسیر نخست گویاتر و سازگارتر است1.
ازاینرو، در این آیات، خداوند با منکران معاد و حشر روز رستاخیز احتجاج میکند و میفرماید: شما که خلقت اولیه ما را دیدهاید و دریافتید چگونه از نطفه خلق شدید، چگونه خلقت دوباره خودتان را منکر میشوید و متذکر نمیشوید کسی که در آغاز شما را خلق فرمود برایش آسانتر است که دوباره شما را در قالب جدید بیافریند و محشور کند.
در کافی از امام سجاد(ع) چنین نقل شده است: تعجب است از کسی که منکر خلقت دیگر میشود در حالی که خلقت اولی را دیده است.2
پینوشت:
1. برگزیده تفسیر نمونه؛ ج 5، ص 81 و 82؛ المیزان، ج 19، ص 151 و 152؛ تفسیر شریف لاهیجی، ج 4، ص 361 و 362.
2. تفسیر صافی، ج 5، ص 127؛ تفسیر روان جاوید، ج 5، ص 133. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/600006)
- [سایر] آیه 13 سوره واقعه را تفسیر نمایید؟
- [سایر] سلام در سوره واقعه آیه 65 و 70 یک جا جعلنا ودیگر جا لجعلنا آورده است ؟ دلیل یا تفسیر چیست ؟ متشکرم
- [سایر] تفسیر آیه (یا لَیتَنی کُنتُ تراباً) با توجه به روایاتی که درباره تفسیر این آیه نقل شده چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 9 سوره جن چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 53 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 60 سوره روم چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 9 سوره جن چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 40 سوره سبأ چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 37 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 11 سورة رعد را بنویسید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] اگر آیه سجده را از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد بشنود یا از رادیو و ضبط صوت و مانند اینها آیه سجده را بشنود، واجب است سجده کند.
- [آیت الله اردبیلی] جنب وقتی که دعای کمیل میخواند، نباید آیه (أفمن کان مؤمنا کمن کان فاسقا لا یستوون) را که آیه هجدهم سوره سجده میباشد، بخواند؛ ولی اگر آن را به قصد قرآن نخواند، اشکال ندارد، اگرچه نخواندن آن بهتر است.
- [امام خمینی] اگر آیه سجده را از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد بشنود، یا از مثل گرامافون آیه سجده را بشنود، لازم نیست سجده نماید. ولی اگر از آلتی که صدای خود انسان را می رساند بشنود، واجب است سجده کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر دیوانه و یا کودک غیر بالغ آیه سجده را به قصد قرآن بخواند، چنانچه کسی به آن آیه گوش کند، باید سجده نماید؛ ولی اگر کسی آیه سجده را بدون آن که قصد خواندن قرآن داشته باشد، بخواند (مثل کسی که در خواب آن را میخواند)، با گوش دادن به آن، سجده واجب نمیشود؛ ولی اگر از چیزی مثل ضبط صوت و رادیو به آیه سجده گوش کند، احتیاطا لازم است سجده نماید و اگر از وسیلهای که صدای قاری را همزمان با قرائت او پخش میکند به آیه سجده گوش کند، واجب است سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان از بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمی فهمد یا از کسی که قصد خواندن قران ندارد یا مثلا از گرامافون یا نوار ضبط صوت ایه سجده را استماع کند سجده واجب نیست ولی اگر شخصی در ایستگاه رادیو ایه سجده را به قصد این که از قران است بخواند و انسان به وسیله رادیو گوش دهد سجده واجب است