منظور از صالح المؤمنین چیست؟
بدون شک صالِحُ الْمُؤْمِنِینَ معنی وسیعی دارد که همه مؤمنان صالح و با تقوا و کامل الایمان را شامل می‌شود، هر چند صالح در اینجا مفرد است، و نه جمع ولی چون معنی جنسی دارد از آن عمومیت استفاده می‌شود . اما در اینکه مصداق اتم و اکمل آن در اینجا کیست؟ از روایات متعددی استفاده می‌شود که منظور امیر مؤمنان علی ع است. در حدیثی از امام باقر ع می‌خوانیم: لقد عرف رسول اللَّه (ص) علیا (ع) اصحابه مرتین: اما مرة فحیث قال: من کنت مولاه فعلی مولاه و اما الثانیة فحیث نزلت هذه الایة: فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلاهُ وَ جِبْرِیلُ وَ صالِحُ الْمُؤْمِنِینَ ... اخذ رسول اللَّه (ص) بید علی (ع) فقال: ایها الناس هذا صالح المؤمنین!!: رسول خدا دو بار علی ع را (با صراحت) به یارانش معرفی کرده‌ یک بار آنجا که فرمود: (در غدیر خم): من کنت مولاه فعلی مولاه: هر کس من مولای او هستم علی مولای او است، و اما بار دوم هنگامی که آیه فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلاهُ ... نازل شد، رسول خدا دست علی ع را گرفت و فرمود: ای مردم این صالِحُ الْمُؤْمِنِینَ است! (1) این معنی را بسیاری از علمای اهل سنت نیز در کتابهای خود نقل کرده‌اند از جمله علامه ثعلبی و علامه گنجی در کفایة الطالب و ابو حیان اندلسی و سبط ابن جوزی و غیر آنها (2). جمعی از مفسران از جمله سیوطی در در المنثور ذیل آیه مورد بحث و قرطبی در تفسیر معروف خود و همچنین آلوسی در روح المعانی در تفسیر همین آیه این روایت را نقل کرده‌اند. نویسنده روح البیان بعد از نقل این روایت از مجاهد می‌گوید: مؤید این حدیث، حدیث معروف منزله است که پیامبر ص به علی ع فرمود: انت منی بمنزلة هارون من موسی‌ ، زیرا عنوان صالحین در آیات قرآن برای انبیاء آمده است، از جمله در آیه وَ کُلًّا جَعَلْنا صالِحِینَ (انبیاء- 72) و در آیه أَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ (یوسف- 101) می‌باشد (که در اولی عنوان صالح به جمعی از انبیاء، و در دومی به حضرت یوسف اطلاق شده است) و هنگامی که علی ع به منزله هارون باشد، او نیز مصداق صالح است (دقت کنید). کوتاه سخن اینکه: احادیث در این زمینه فراوان است، مفسر معروف محدث بحرانی در تفسیر برهان بعد از ذکر روایتی در این زمینه از محمد بن‌ عباس نقل می‌کند که او 52 حدیث در این زمینه از طرق شیعه و اهل سنت جمع‌آوری کرده، سپس خود او به نقل قسمتی از آن می‌پردازد . تفسیر نمونه، ج‌24، ص: 281 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100107552)
عنوان سوال:

منظور از صالح المؤمنین چیست؟


پاسخ:

بدون شک صالِحُ الْمُؤْمِنِینَ معنی وسیعی دارد که همه مؤمنان صالح و با تقوا و کامل الایمان را شامل می‌شود، هر چند صالح در اینجا مفرد است، و نه جمع ولی چون معنی جنسی دارد از آن عمومیت استفاده می‌شود .
اما در اینکه مصداق اتم و اکمل آن در اینجا کیست؟ از روایات متعددی استفاده می‌شود که منظور امیر مؤمنان علی ع است.
در حدیثی از امام باقر ع می‌خوانیم:
لقد عرف رسول اللَّه (ص) علیا (ع) اصحابه مرتین: اما مرة فحیث قال: من کنت مولاه فعلی مولاه و اما الثانیة فحیث نزلت هذه الایة: فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلاهُ وَ جِبْرِیلُ وَ صالِحُ الْمُؤْمِنِینَ ...
اخذ رسول اللَّه (ص) بید علی (ع) فقال: ایها الناس هذا صالح المؤمنین!!:
رسول خدا دو بار علی ع را (با صراحت) به یارانش معرفی کرده‌
یک بار آنجا که فرمود: (در غدیر خم): من کنت مولاه فعلی مولاه: هر کس من مولای او هستم علی مولای او است، و اما بار دوم هنگامی که آیه فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلاهُ ... نازل شد، رسول خدا دست علی ع را گرفت و فرمود: ای مردم این صالِحُ الْمُؤْمِنِینَ است! (1) این معنی را بسیاری از علمای اهل سنت نیز در کتابهای خود نقل کرده‌اند از جمله علامه ثعلبی و علامه گنجی در کفایة الطالب و ابو حیان اندلسی و سبط ابن جوزی و غیر آنها (2).
جمعی از مفسران از جمله سیوطی در در المنثور ذیل آیه مورد بحث و قرطبی در تفسیر معروف خود و همچنین آلوسی در روح المعانی در تفسیر همین آیه این روایت را نقل کرده‌اند.
نویسنده روح البیان بعد از نقل این روایت از مجاهد می‌گوید:
مؤید این حدیث، حدیث معروف منزله است که پیامبر ص به علی ع فرمود:
انت منی بمنزلة هارون من موسی‌
، زیرا عنوان صالحین در آیات قرآن برای انبیاء آمده است، از جمله در آیه وَ کُلًّا جَعَلْنا صالِحِینَ (انبیاء- 72) و در آیه أَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ (یوسف- 101) می‌باشد (که در اولی عنوان صالح به جمعی از انبیاء، و در دومی به حضرت یوسف اطلاق شده است) و هنگامی که علی ع به منزله هارون باشد، او نیز مصداق صالح است (دقت کنید).
کوتاه سخن اینکه: احادیث در این زمینه فراوان است، مفسر معروف محدث بحرانی در تفسیر برهان بعد از ذکر روایتی در این زمینه از محمد بن‌
عباس نقل می‌کند که او 52 حدیث در این زمینه از طرق شیعه و اهل سنت جمع‌آوری کرده، سپس خود او به نقل قسمتی از آن می‌پردازد .
تفسیر نمونه، ج‌24، ص: 281 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100107552)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین