قرآن کریم در هیچ آیه ای خود را عربی خالص معرفی نکرده است، بلکه در دو آیه خود را قرآن عربی مبین معرفی کرده است: - نحل، 16 - شعراء، 195 و در چند آیه ای خود را حکم عربی دانسته: - رعد، 37 و در آیه ای خود را لسان عربی معرفی کرده: - احقاف، 12 و این منافاتی با وجود کلمات غیر عربی در قرآن کریم ندارد. البته برخی کلمات غیر عربی اسامی خاص و به اصطلاح (عَلم) است که اصولاً در هیچ زبانی تغییر نمی کند و معمولا به همان شکل اولیه باقی می ماند مثل اسامی پیامبران الهی: ادریس، اسحاق، عیسی، ابراهیم و ... و یا اسامی برخی اقوام مثل عاد و ثمود و برخی مکان ها مثل مصر و مدین و .... و برخی کلمات با ورود به زبان عربی تغییر شکل یافته اند به گونه ای که دیگر عربی شمرده می شوند و سابقه غیر عربی بودن آنها به دست فراموشی سپرده شده است، مثل کلمه (اباریق) (در سوره مبارکه غاشیه) که جمع (ابریق) است و گفته شده اصل آن فارسی و (آبریز) بوده است. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 579/400008)
چرا در قرآن کلمات غیرعربی داریم؟
قرآن کریم در هیچ آیه ای خود را عربی خالص معرفی نکرده است، بلکه در دو آیه خود را قرآن عربی مبین معرفی کرده است:
- نحل، 16
- شعراء، 195
و در چند آیه ای خود را حکم عربی دانسته:
- رعد، 37
و در آیه ای خود را لسان عربی معرفی کرده:
- احقاف، 12
و این منافاتی با وجود کلمات غیر عربی در قرآن کریم ندارد. البته برخی کلمات غیر عربی اسامی خاص و به اصطلاح (عَلم) است که اصولاً در هیچ زبانی تغییر نمی کند و معمولا به همان شکل اولیه باقی می ماند مثل اسامی پیامبران الهی: ادریس، اسحاق، عیسی، ابراهیم و ... و یا اسامی برخی اقوام مثل عاد و ثمود و برخی مکان ها مثل مصر و مدین و ....
و برخی کلمات با ورود به زبان عربی تغییر شکل یافته اند به گونه ای که دیگر عربی شمرده می شوند و سابقه غیر عربی بودن آنها به دست فراموشی سپرده شده است، مثل کلمه (اباریق) (در سوره مبارکه غاشیه) که جمع (ابریق) است و گفته شده اصل آن فارسی و (آبریز) بوده است.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 579/400008)
- [سایر] نماز و قرآن، عربی یا غیرعربی؟
- [سایر] چرا بعضی آیات و کلمات در قرآن تکرار شده است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خواندن صیغه ازدواج با زبان عربی توسط غیر عرب کافی است؟ بدون آن که معانی آن کلمات را بداند باعلم به این که در حقیقت، مقصود اجرای عقد ازدواج است؟ وآنگهی صیغه ازدواج را با لغت و زبان غیرعربی نمی توان خواند؟
- [سایر] معنای کلمات سراج، وهّاج، معصرات و الفاف را که در قرآن آمده، چیست؟
- [سایر] معنای کلمات سراج، وهّاج، معصرات و الفاف را که در قرآن آمده، توضیح دهید.
- [سایر] کلمات (نازعات)، (ناشطات)، (راجفه) و (رادفه) در قرآن چه معناهایی دارند؟
- [سایر] چرا در قرآن کریم کلمات (موت) قبل از (حیات) و (ظلمات) قبل از (نور) آمده است؟
- [سایر] تفسیر لفظ «کلمات» در آیه 109 سوره کهف چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا وضوی بچه ی نابالغ صحیح است و می تواند به کلمات قرآن دست بزند؟
- [سایر] آیا در قرآن کلمات غیر عربی وجود دارد؟ تنها کلمه ترکی که در قرآن آمده چیست؟ در کدام سوره و آیه قرار دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در میان حرفها یا کلمات قرائت، یا کلمات ذکر و تشهد سهواً فاصله بیاندازد که صورت قرائت و کلمات از بین برود ولی صورت نماز از بین نرود باید برگردد و بطور صحیح بخواند، مگر آن که وارد رکن بعد شده باشد که نمازش صحیح است و بازگشت ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کلمات تشهد باید به عربی صحیح و به طوری که معمول است پشت سرهم گفته شود.
- [آیت الله نوری همدانی] کلمات تشهد باید به عربی صحیحو به طوری که معمول است پشت سر هم گفته شود .
- [آیت الله بهجت] کلمات تشهّد باید به عربی صحیح و بهطوریکه معمول است پشت سر هم گفته شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کلمات تشهد باید به عربی صحیح و بطوری که معمول است پشت سر هم گفته شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در نماز عمداً بین حرفها یا کلمات فاصله بیاندازد و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود نمازش باطل نمی شود، و اگر سهواً باشد چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد باید آن حرفها یا کلمات را به طور معمول بخواند و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است مگر در تکبیرة الاحرام که اگر فاصله بین کلمات آن به قدری باشد که از صورت تکبیرة الاحرام خارج شود نماز باطل است.
- [آیت الله سبحانی] اگر در نماز سهواً بین حرف ها یا کلمات فاصله بیندازد و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد، باید آن حرف ها یا کلمات را به طور معمول بخواند و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است. مگر اینکه بین کلمات تکبیرة الاحرام آن قدر فاصله دهد که از صورت تکبیرة الاحرام خارج شود در این صورت نمازش باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در نماز سهواً بین حرف ها یا کلمات فاصله بیندازد، و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود، چنان چه مشغول رکن بعد نشده باشد، باید آن حرف ها یا کلمات را بطور معمول بخواند. و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است، مگر در تکبیرة الاحرام که اگر فاصله بین کلمات آن به قدری باشد که از صورت تکبیرة الاحرام خارج شود، نماز باطل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مأموم بعضی از کلمات حمد وسوره امام را بشنود، احتیاط واجب آن است که حمد وسوره را نخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کلمات تشهد باید به عربی صحیح و به طوری که معمول است پشت سر هم گفته شود.