سلام برخورد حضرت علی علیه السلام با منافقین جکونه بود؟
سلام برخورد حضرت علی علیه السلام با منافقین جکونه بود؟ پاسخ: با سلام. امام علی ‌علیه السلام در دوران خلافتش با دو دسته عالمان منافق و سیاستمداران دورو روبرو بود و هر دو دسته را افشا کرد و از مردم خواست که آنان را بشناسند و همان گونه که قرآن از مسلمانان خواسته، با آنان دوستی نورزند (1) ؛ آنان را دشمن قطعی و حتمی خود بدانند (2) ؛ همواره از آنان مانند شی‌ء نجس و پلید، اعراض و اجتناب کنند (3) و با امر به معروف و نهی از منکر، بینی منافقان را به خاک بمالند (4) . خطبه بلند حضرت در نهج البلاغه در بیان ویژگی ‌های منافقان، شامل چنین تحذیر و هشداری است (5) ، و تمثیل منافق به درخت (حنظل) برای شناساندن منافق و ویژگی‌ های او به مردم است: (مثل منافق، مانند درخت حنظل است که برگ‌هایش سرسبز ولی طعم آن تلخ است . (6) ) در سخنی جامعه‌ شناسانه ، وجود منافقان عالم‌ نما را گوشزد می‌ کند و می ‌فرماید : شما در عصری هستید که گوینده به حق، اندک و زبان به راستی ناگشاده و ملازم حق خوار است . اهل آن همگی سازشکار و جوانشان تندخو و پیرشان گنهکار و عالمشان منافق و نزدیکشان ، بیرون رونده ‌اند. کهتر ایشان ، مهترشان را بزرگ نمی ‌دارد و توانگرشان از فقیرشان دستگیری نمی ‌کند . (7) ). از نظر تاریخی می ‌توان مصداق‌هایی همچون ابوموسی اشعری و عبدالله بن عمر را در نظر آورد و برخورد منافقانه ابن عمر را در بیعت نکردن و خیانت ابوموسی اشعری را در یاری نرساندن به امام در جنگ جمل به یاد آورد (8) امام در نامه‌ اش به محمد بن ابی بکر، هنگامی که او را به جانب مصر روانه می‌ کند، از همین منافقان برحذرش می ‌دارد و آن را بر هشدار پیامبر مبتنی می‌ کند که فرمود: (من بر امتم از مؤمن و مشرک نمی ‌ترسم؛ چه، مؤمن را خداوند با ایمانش باز می ‌دارد و مشرک را خدا به سبب شرکش قلع و قمع می ‌کند . بلکه من از آن که در درون منافق و به زبان عالم می ‌نماید، می ‌ترسم . آنچه [نیکو] می ‌دانید، می ‌گوید و آنچه منکر می‌ دانید ، می‌ کند. (9) ) امام همچنین در وصیتش به کمیل که افزون بر کمالات اخلاقی و عرفانی، مدتی ولایت ( هیت ) را در شمال غربی انبار به عهده داشت (10) ، فرمان می‌ دهد از منافقان بپرهیزد و با خائنان مصاحبت نکند (11) نیز به فردی از شیعیانش می ‌فرماید : (بکوش تا زیر بار احسان منافقی نروی. (12) ) 1. فلا تتخذوا منهم أولیاء. (سوره نساء ، آیه 89 و 140) 2. هم العدو فاحذرهم. (سوره منافقون، آیه 4) 3. فأعرضوا عنهم ، إنهم رجس. (سوره توبه، آیه 95) 4. خصال، ص 232، ح .74 5. احذرکم أهل النفاق فإنهم الضالون المضلون. (نهج البلاغه، خطبه 194) 6. غرر الحکم، حدیث . 9878 7. غرر الحکم، حدیث 3857؛ نهج البلاغه، خطبه .230 8. طبرانی، معجم کبیر، ج 19، ص 388، ح 910؛ کافی، ج 1، ص 397، ح . 1 9. نهج البلاغه ، نامه . 27 10. موسوعة الامام علی فی الکتاب و السنة و التاریخ، ج 12، ص .272 11. بحار الانوار، ج 77، ص 271 ،ح 1 و ج 78، ص 9، ح .16 12. بحار الانوار، ج 75، ص 384، ح .7
عنوان سوال:

سلام برخورد حضرت علی علیه السلام با منافقین جکونه بود؟


پاسخ:

سلام برخورد حضرت علی علیه السلام با منافقین جکونه بود؟

پاسخ: با سلام. امام علی ‌علیه السلام در دوران خلافتش با دو دسته عالمان منافق و سیاستمداران دورو روبرو بود و هر دو دسته را افشا کرد و از مردم خواست که آنان را بشناسند و همان گونه که قرآن از مسلمانان خواسته، با آنان دوستی نورزند (1) ؛ آنان را دشمن قطعی و حتمی خود بدانند (2) ؛ همواره از آنان مانند شی‌ء نجس و پلید، اعراض و اجتناب کنند (3) و با امر به معروف و نهی از منکر، بینی منافقان را به خاک بمالند (4) . خطبه بلند حضرت در نهج البلاغه در بیان ویژگی ‌های منافقان، شامل چنین تحذیر و هشداری است (5) ، و تمثیل منافق به درخت (حنظل) برای شناساندن منافق و ویژگی‌ های او به مردم است: (مثل منافق، مانند درخت حنظل است که برگ‌هایش سرسبز ولی طعم آن تلخ است . (6) ) در سخنی جامعه‌ شناسانه ، وجود منافقان عالم‌ نما را گوشزد می‌ کند و می ‌فرماید : شما در عصری هستید که گوینده به حق، اندک و زبان به راستی ناگشاده و ملازم حق خوار است . اهل آن همگی سازشکار و جوانشان تندخو و پیرشان گنهکار و عالمشان منافق و نزدیکشان ، بیرون رونده ‌اند. کهتر ایشان ، مهترشان را بزرگ نمی ‌دارد و توانگرشان از فقیرشان دستگیری نمی ‌کند . (7) ).
از نظر تاریخی می ‌توان مصداق‌هایی همچون ابوموسی اشعری و عبدالله بن عمر را در نظر آورد و برخورد منافقانه ابن عمر را در بیعت نکردن و خیانت ابوموسی اشعری را در یاری نرساندن به امام در جنگ جمل به یاد آورد (8) امام در نامه‌ اش به محمد بن ابی بکر، هنگامی که او را به جانب مصر روانه می‌ کند، از همین منافقان برحذرش می ‌دارد و آن را بر هشدار پیامبر مبتنی می‌ کند که فرمود: (من بر امتم از مؤمن و مشرک نمی ‌ترسم؛ چه، مؤمن را خداوند با ایمانش باز می ‌دارد و مشرک را خدا به سبب شرکش قلع و قمع می ‌کند . بلکه من از آن که در درون منافق و به زبان عالم می ‌نماید، می ‌ترسم . آنچه [نیکو] می ‌دانید، می ‌گوید و آنچه منکر می‌ دانید ، می‌ کند. (9) ) امام همچنین در وصیتش به کمیل که افزون بر کمالات اخلاقی و عرفانی، مدتی ولایت ( هیت ) را در شمال غربی انبار به عهده داشت (10) ، فرمان می‌ دهد از منافقان بپرهیزد و با خائنان مصاحبت نکند (11) نیز به فردی از شیعیانش می ‌فرماید : (بکوش تا زیر بار احسان منافقی نروی. (12) )
1. فلا تتخذوا منهم أولیاء. (سوره نساء ، آیه 89 و 140)
2. هم العدو فاحذرهم. (سوره منافقون، آیه 4)
3. فأعرضوا عنهم ، إنهم رجس. (سوره توبه، آیه 95)
4. خصال، ص 232، ح .74
5. احذرکم أهل النفاق فإنهم الضالون المضلون. (نهج البلاغه، خطبه 194)
6. غرر الحکم، حدیث . 9878
7. غرر الحکم، حدیث 3857؛ نهج البلاغه، خطبه .230
8. طبرانی، معجم کبیر، ج 19، ص 388، ح 910؛ کافی، ج 1، ص 397، ح . 1
9. نهج البلاغه ، نامه . 27
10. موسوعة الامام علی فی الکتاب و السنة و التاریخ، ج 12، ص .272
11. بحار الانوار، ج 77، ص 271 ،ح 1 و ج 78، ص 9، ح .16
12. بحار الانوار، ج 75، ص 384، ح .7





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین