اصبغ بن نباته تمیمی کوفی کیست؟ اصبغ بن نباته تمیمی کوفی، از شخصیتهای بارز شیعه و از خواص اصحاب امام علی و امام حسن مجتبی علیهما السلام بوده است. وی مردی پارسا، متعبّد، ولایی و از دلدادگان و سر سپردگان خاندان وحی بود. او از جمله نیروهای (شرطه الخمیس )، (نیروهای فدایی که تا پای مرگ با امام علی علیه السلام پیمان دفاع داشته اند) بود که در نبردهای جمل، صفین، نهروان در خدمت مولای متقیان حضور داشته است. رشادتهای او در کتب سیره و حدیث ضبط گردیده است. آثار ارزشمندی از اصبغ بن نباته بر جای مانده که قرنها است مورد توجه و استفاده محققان و دانشمندان قرار گرفته، از جمله روایت عهد نامه امیر المومنین علیه السلام به مالک اشتر که حاوی عالیترین رهنمودهای فکری، سیاسی، اجتماعی، و حقوقی است. دیگر از آثار او کتاب عجایب احکام امیر المومنین علیه السلام است که ابراهیم بن هاشم قمی آن را به روایت از او تدوین نموده است. نیز وصیت امیر مؤمنان علی علیه السلام به فرزندش محمد بن حنفیه را او روایت کرده است. اصبغ بن نباته این یار مخلص ائمه سرانجام سال 55 هجری چشم از سرای فانی فرو بست. منابع : قاموس الرجال، معجم الرجال الحدیث، دایره المعارف تشیع، دایره المعارف اسلامی
اصبغ بن نباته تمیمی کوفی کیست؟
اصبغ بن نباته تمیمی کوفی، از شخصیتهای بارز شیعه و از خواص اصحاب امام علی و امام حسن مجتبی علیهما السلام بوده است. وی مردی پارسا، متعبّد، ولایی و از دلدادگان و سر سپردگان خاندان وحی بود.
او از جمله نیروهای (شرطه الخمیس )، (نیروهای فدایی که تا پای مرگ با امام علی علیه السلام پیمان دفاع داشته اند) بود که در نبردهای جمل، صفین، نهروان در خدمت مولای متقیان حضور داشته است. رشادتهای او در کتب سیره و حدیث ضبط گردیده است.
آثار ارزشمندی از اصبغ بن نباته بر جای مانده که قرنها است مورد توجه و استفاده محققان و دانشمندان قرار گرفته، از جمله روایت عهد نامه امیر المومنین علیه السلام به مالک اشتر که حاوی عالیترین رهنمودهای فکری، سیاسی، اجتماعی، و حقوقی است. دیگر از آثار او کتاب عجایب احکام امیر المومنین علیه السلام است که ابراهیم بن هاشم قمی آن را به روایت از او تدوین نموده است. نیز وصیت امیر مؤمنان علی علیه السلام به فرزندش محمد بن حنفیه را او روایت کرده است.
اصبغ بن نباته این یار مخلص ائمه سرانجام سال 55 هجری چشم از سرای فانی فرو بست.
منابع :
قاموس الرجال، معجم الرجال الحدیث، دایره المعارف تشیع، دایره المعارف اسلامی
- [سایر] لطفا درباره زندگینامه شبث بن ربعی و تأثیرگذاری آن در حوادث پس از رحلت پیامبر تا شهادت امام علی (ع) توضیح دهید.
- [سایر] از میان قراء سبعه قرائت عاصم مورد تاءیید شیعه است . آیا این قرائت را سنی ها هم قبول دارند؟
- [آیت الله سبحانی] اقتداء کردن به کسی که حمد و سوره را به قرائت متداوله (حفص از عاصم) نمی خواند چه حکمی دارد؟
- [سایر] منظور از نفس زکیه در علایم ظهور کیست؟درباره رجعت امامان لطفا توضیح دهید. سید یمانی کیست؟
- [سایر] آصف بن برخیا کیست؟
- [سایر] شعیب بن صالح کیست؟
- [سایر] عبدالعزیز بن عبدالفتاح کیست؟
- [سایر] محمد بن عبدالله نفس زکیّه کیست؟
- [سایر] شیخ ناصر بن سلیمان کیست؟
- [سایر] شیخ صالح بن فوزان کیست؟
- [آیت الله مظاهری] آبی که عاصم بوده اگر انسان شک کند هنوز عاصم است یا نه، حکم آب عاصم را دارد مثلاً آبی که به اندازه کر بوده اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، مثل آب کر است. و آبی که عاصم نبوده اگر انسان شک کند عاصم شده یا نه، حکم آب عاصم را ندارد، مثلاً آبی که کمتر از کر بوده و انسان شک دارد به مقدار کر شده یا نه، حکم آب کر را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] آب قلیلی که متّصل به آب عاصم است حکم آب عاصم را دارد مثلاً حوضچه یا طشتی که آب لوله به آن متّصل است حکم آب لوله را دارد.
- [آیت الله مظاهری] آب قلیلی که نجس شود اگر متّصل به آب عاصم شود پاک میشود و مخلوط شدن هم لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر آب مضاف نجس طوری با آب عاصم مخلوط شود که دیگر به آن، آب مضاف نگویند پاک میشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر در جایی عین نجاست باشد و آب عاصم به آن برسد تا وقتی که آب عاصم موجود باشد آبی که به چیز نجس رسیده پاک است. مثلاً اگر روی بام عین نجاست باشد تا وقتی باران به بام میبارد آبی که به چیز نجس رسیده و از ناودان میریزد پاک است.
- [آیت الله مظاهری] اگر نجاستی به آب عاصم برسد آن آب نجس نمیشود مگر اینکه بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر کند.
- [آیت الله مظاهری] آب چشمهای که جاری نیست ولی طوری است که اگر از آن بردارند باز میجوشد، حکم آب عاصم را دارد گرچه آن آب بسیار کم باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر به فرش پاکی که روی زمین نجس است آب عاصم برسد و بر زمین جاری شود فرش نجس نمیشود و زمین هم پاک میگردد.
- [آیت الله مظاهری] خاک نجسی که به واسطه آب عاصم گِل شود و آب، آن را فرا گیرد پاک است امّا اگر فقط رطوبت به آن برسد پاک نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] آب کر اگر به واسطه نجاست، بو یا رنگ و یا مزه آن تغییر کند، چنانچه تغییرِ آن از بین برود و به آبِ عاصمِ دیگری متصل شود پاک میگردد.