سوال من این بود که چرا زیارت شاه عبدالعظیم مساوی یا بیشتر از زیارت امام حسین است؟
سوال من این بود که چرا زیارت شاه عبدالعظیم مساوی یا بیشتر از زیارت امام حسین است؟ پاسخ: در برخی روایات، زیارت قبر ایشان (همانند زیارت قبر امام حسین (ع)) دانسته شده است.[1]همچنین با توجه به جستجوی انجام شده می‌توان گفت: در هیچ روایتی نیامده که ثواب زیارت قبر ایشان بالاتر از زیارت قبر امام حسین علیه‌السلام است. بر اساس آنچه در زیارت نامه عبدالعظیم حسنی علیه السلام نقل شده است ، امید برابری ثواب زیارت ایشان با زیارت اباعبدالله الحسین علیه السلام وجود دارد (السّلامُ عَلَیْکَ یا مَنْ بِزِیارَتِهِ ثَوابُ زِیارَةِ سَیّدِ الْشّهَدآءِ یُرْتَجی[2]‌). محدث قمی در توصیف شخصیت عبدالعظیم حسنی می فرماید: علو مقام و جلالت شان آن حضرت اظهر من الشمس است. آن جناب بعلاوه آنکه از دودمان حضرت خاتم النبیین است از بزرگان محدثین و راویان شیعه و اعاظم علما و زاهدان و عباد صالح خداست صاحب ورع و تقوا و از اصحاب حضرت جواد و حضرت هادی علیهما السلام است و نهایت توسل و انقطاع به خدمت ایشان داشته و احادیث فراوان از ایشان روایت کرده است. حضرت امام هادی علیه السلام او را به ثبات قدم در دین خدا در دنیا و اخرت دعا فرموده است. اگر بنا باشد جانشینان راستینی برای پیامبر مکرم اسلام و ائمه معصومین علیهم السلام در دنیا و آخرت فرض نمود بی شک عبدالعظیم حسنی یکی از سرافرازترین این جانشینان است. پیامبر مکرم اسلام، چنین اشخاصی را جانشین راستین مرتبه نبوت و امامت قرار داده و می فرمایند: اللهم ارحم خلفایی؛ خداوندا بر جانشینان من رحمت فرست. شخصی از حضرت پرسیده باشد؛ یا رسول الله من خلفاوک؛ ای رسول خدا منظور از جانشینان شما چه کسانی هستند؛ حضرت فرموده باشند؛ الذین یاتون من بعدی و یرون حدیثی و سنتی ؛ جانشینان مرتبه نبوت کسانی از علماء امت من هستند که سنت و احکام الهی را زنده می دارند. از این رو امید به ثواب زیارت عبدالعظیم حسنی به عنوان جانشین پیامبر صلوات الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهم السلام چیزی دور از انتظار و رحمت واسعه خداوند نیست. همان گونه که پیامبر مکرم صلوات الله علیه و امام حسین علیه السلام و دیگر امامان علیهم السلام با عبودیت و بندگی کامل الهی مراتب بلند نبوت و امامت را نائل امده و زیارتشان نور چشم مومنان و مسلمان گردیده است حضرت عبدالعظیم حسنی نیز با تبعیت و اطاعت و بندگی کامل الهی ، به عنوان جانشین راستین نبوت و امامت ،ثواب زیارتش در ردیف زیارت سلف صالح خویش قرار گرفته است و این نشان از باز بودن راه کمال و رشد برای غیر معصوم است. در فرازی از زیارت عبدالعظیم حسنی به رمز این شایستگی که همان عبودیت و اطاعت الهی است ، اشاره می شود: (اَلسّلامُ عَلَی الْعَبْدِ الصّالِحِ الْمُطیعِ للّهِ‌ِ رَبّ الْعالَمینَ وَلِرَسُولِهِ وَلِأَمیرِ الْمُؤْمِنینَ). پی نوشت: [1]. حر عاملی، وسائل‌الشیعة، ج14، ص575 ، باب93؛ محدث نوری، مستدرک‌الوسائل، ج10، ص367، باب73 (استحباب زیارة قبر عبد العظیم) شیخ صدوق، ثواب‌الأعمال، ص 99؛ ابن قولویه قمی، کامل‌الزیارات، ص324. [2]. روح و ریحان ، ص 112٫
عنوان سوال:

سوال من این بود که چرا زیارت شاه عبدالعظیم مساوی یا بیشتر از زیارت امام حسین است؟


پاسخ:

سوال من این بود که چرا زیارت شاه عبدالعظیم مساوی یا بیشتر از زیارت امام حسین است؟

پاسخ: در برخی روایات، زیارت قبر ایشان (همانند زیارت قبر امام حسین (ع)) دانسته شده است.[1]همچنین با توجه به جستجوی انجام شده می‌توان گفت: در هیچ روایتی نیامده که ثواب زیارت قبر ایشان بالاتر از زیارت قبر امام حسین علیه‌السلام است.
بر اساس آنچه در زیارت نامه عبدالعظیم حسنی علیه السلام نقل شده است ، امید برابری ثواب زیارت ایشان با زیارت اباعبدالله الحسین علیه السلام وجود دارد (السّلامُ عَلَیْکَ یا مَنْ بِزِیارَتِهِ ثَوابُ زِیارَةِ سَیّدِ الْشّهَدآءِ یُرْتَجی[2]‌). محدث قمی در توصیف شخصیت عبدالعظیم حسنی می فرماید: علو مقام و جلالت شان آن حضرت اظهر من الشمس است. آن جناب بعلاوه آنکه از دودمان حضرت خاتم النبیین است از بزرگان محدثین و راویان شیعه و اعاظم علما و زاهدان و عباد صالح خداست صاحب ورع و تقوا و از اصحاب حضرت جواد و حضرت هادی علیهما السلام است و نهایت توسل و انقطاع به خدمت ایشان داشته و احادیث فراوان از ایشان روایت کرده است.
حضرت امام هادی علیه السلام او را به ثبات قدم در دین خدا در دنیا و اخرت دعا فرموده است. اگر بنا باشد جانشینان راستینی برای پیامبر مکرم اسلام و ائمه معصومین علیهم السلام در دنیا و آخرت فرض نمود بی شک عبدالعظیم حسنی یکی از سرافرازترین این جانشینان است. پیامبر مکرم اسلام، چنین اشخاصی را جانشین راستین مرتبه نبوت و امامت قرار داده و می فرمایند: اللهم ارحم خلفایی؛ خداوندا بر جانشینان من رحمت فرست.
شخصی از حضرت پرسیده باشد؛ یا رسول الله من خلفاوک؛ ای رسول خدا منظور از جانشینان شما چه کسانی هستند؛ حضرت فرموده باشند؛ الذین یاتون من بعدی و یرون حدیثی و سنتی ؛ جانشینان مرتبه نبوت کسانی از علماء امت من هستند که سنت و احکام الهی را زنده می دارند. از این رو امید به ثواب زیارت عبدالعظیم حسنی به عنوان جانشین پیامبر صلوات الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهم السلام چیزی دور از انتظار و رحمت واسعه خداوند نیست. همان گونه که پیامبر مکرم صلوات الله علیه و امام حسین علیه السلام و دیگر امامان علیهم السلام با عبودیت و بندگی کامل الهی مراتب بلند نبوت و امامت را نائل امده و زیارتشان نور چشم مومنان و مسلمان گردیده است حضرت عبدالعظیم حسنی نیز با تبعیت و اطاعت و بندگی کامل الهی ، به عنوان جانشین راستین نبوت و امامت ،ثواب زیارتش در ردیف زیارت سلف صالح خویش قرار گرفته است و این نشان از باز بودن راه کمال و رشد برای غیر معصوم است. در فرازی از زیارت عبدالعظیم حسنی به رمز این شایستگی که همان عبودیت و اطاعت الهی است ، اشاره می شود: (اَلسّلامُ عَلَی الْعَبْدِ الصّالِحِ الْمُطیعِ للّهِ‌ِ رَبّ الْعالَمینَ وَلِرَسُولِهِ وَلِأَمیرِ الْمُؤْمِنینَ).
پی نوشت:
[1]. حر عاملی، وسائل‌الشیعة، ج14، ص575 ، باب93؛ محدث نوری، مستدرک‌الوسائل، ج10، ص367، باب73 (استحباب زیارة قبر عبد العظیم) شیخ صدوق، ثواب‌الأعمال، ص 99؛ ابن قولویه قمی، کامل‌الزیارات، ص324.
[2]. روح و ریحان ، ص 112٫





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین