آیا در علائم ظهور نیز بدا واقع میشود؟ آیا در علائم ظهور نیز بدا واقع میشود؟ از برخی روایات استفاده میشود که علائم ظهور بر دو قسم هستند: برخی حتمیاند که مورد بدا و تجدیدنظر واقع نمیشوند و در برخی دیگر امکان بدا وجود دارد، ولی اصل ظهور امری حتمی است که خداوند متعال در آن جواب فطرت و خواسته درونی بشر را داده و وعده به تحقق آن داده است و خداوند هرگز خلف وعده نمیکند. داوودبنابیالقاسم میگوید: کنّا عند أبی جعفر محمد بن علی الرضا فجری ذکر السفیانِی و ما جاء فی الروایة من أن أمره من المحتوم فقلت لِأبِی جعفرٍ هل یبدو لله فی المحتوم قال نعم قلنا له فنخاف أن یبدو لله فی القائمِ فقال إن القَائمَ من المیعاد و الله لا یخلف المیعاد.[1] ما نزد ابیجعفر محمدبنعلیالرضا علیهالسلام بودیم که سخن از خروج سفیانی به میان آمد و اینکه در روایت آمده که امر او حتمی است. به ابوجعفر علیهالسلام عرض کردم: آیا بدا در امرِ حتمی اتفاق میافتد؟ حضرت فرمود: آری. عرض کردم: ما میترسیم که در امر قائم نیز بدا حاصل شود؟ فرمود: امر قائم از اموری است که وعده داده شده و خداوند در وعده خود تخلف نخواهد کرد. علائم حتمی که مورد بدا واقع نمیشود، در روایات نشانههایی دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم: 1. تصریح به حتمیبودن آن در روایات؛ 2. تأکید به قسم؛ 3. تأکید به (لابدّ)؛ 4. تأکید به (لام)؛ 5. تأکید به (انّ)؛ 6. تأکید به تکرار؛ 7. تأکید به (سین و سوف). پینوشتها 1. الغیبة، نعمانی، ص303؛ بحارالانوار، علامه مجلسی، ج52، صص250 251.
آیا در علائم ظهور نیز بدا واقع میشود؟
آیا در علائم ظهور نیز بدا واقع میشود؟
از برخی روایات استفاده میشود که علائم ظهور بر دو قسم هستند: برخی حتمیاند که مورد بدا و تجدیدنظر واقع نمیشوند و در برخی دیگر امکان بدا وجود دارد، ولی اصل ظهور امری حتمی است که خداوند متعال در آن جواب فطرت و خواسته درونی بشر را داده و وعده به تحقق آن داده است و خداوند هرگز خلف وعده نمیکند.
داوودبنابیالقاسم میگوید:
کنّا عند أبی جعفر محمد بن علی الرضا فجری ذکر السفیانِی و ما جاء فی الروایة من أن أمره من المحتوم فقلت لِأبِی جعفرٍ هل یبدو لله فی المحتوم قال نعم قلنا له فنخاف أن یبدو لله فی القائمِ فقال إن القَائمَ من المیعاد و الله لا یخلف المیعاد.[1]
ما نزد ابیجعفر محمدبنعلیالرضا علیهالسلام بودیم که سخن از خروج سفیانی به میان آمد و اینکه در روایت آمده که امر او حتمی است. به ابوجعفر علیهالسلام عرض کردم: آیا بدا در امرِ حتمی اتفاق میافتد؟ حضرت فرمود: آری. عرض کردم: ما میترسیم که در امر قائم نیز بدا حاصل شود؟ فرمود: امر قائم از اموری است که وعده داده شده و خداوند در وعده خود تخلف نخواهد کرد.
علائم حتمی که مورد بدا واقع نمیشود، در روایات نشانههایی دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1. تصریح به حتمیبودن آن در روایات؛
2. تأکید به قسم؛
3. تأکید به (لابدّ)؛
4. تأکید به (لام)؛
5. تأکید به (انّ)؛
6. تأکید به تکرار؛
7. تأکید به (سین و سوف).
پینوشتها
1. الغیبة، نعمانی، ص303؛ بحارالانوار، علامه مجلسی، ج52، صص250 251.
- [سایر] آیا در علائم ظهور نیز بدا واقع میشود؟
- [سایر] آیا علائم ظهور واقع شده اند ؟
- [سایر] کدام یک از نشانههای ظهور واقع شده است؟
- [سایر] کدام علائم ظهور تا بحال آشکار شده اند؟ آآیا هیچکس می تواند مدعی شود ظهور حداقل در این قرن واقع می شود؟
- [سایر] بداء یعنی چه؟ آیا ممکن است در علائم حتمی ظهور امام زمان (عج) بداء حاصل شود؟
- [سایر] نشانه های ظهور کدامند؟
- [سایر] علائم ظهور جیست ؟
- [سایر] علائم ظهور جیست ؟
- [سایر] آیا درست است که علائم ظهور امام زمان(عج) پدیدار گشته و ظهور آقا نزدیک است؟ علائم ظهور چه چیزهایی است؟
- [سایر] منظور از نشانههای ظهور چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مکلف مدتی بدون تقلید عمل کند در صورتی صحیح است که مطابق با واقع انجام شده باشد، واگر عبادی بوده به قصد قربت آن را به جا آورده باشد، و راه به دست آوردن مطابق شدن آن با واقع این است که یا بعد علم پیدا کند که مطابق با واقع بوده یا آن که مطابق فتوای مجتهدی که فعلا وظیفه اش تقلید از اوست واقع شده باشد.
- [آیت الله خوئی] جایز است عبور و مرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جایز است عبور از زمینهای مدارس دینی و حسینیههائی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی در لزوم رعایت وقت، غفلت داشته باشد و نداند که باید آن را احراز کند, یا آن را فراموش کرده باشد و با قصد نماز و قربت وارد آن شود و پس از نماز بفهمد که تمامِ آن قبل از وقت واقع شد، نماز او باطل و نیز اگر بفهمد مقداری از نماز او پیش از وقت واقع شد و یا شک کند که در وقت واقع شد یا پیش از آن, نماز او باطل است؛ ولی اگر بعد از نماز بفهمد که تمام نماز او در وقت واقع شد، نماز او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بدعتی در اسلام واقع شود اظهار حقّ و انکار باطل واجب است، گرچه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر ملکی را برای وقف معین کند و پیش از انشاء وقف پشیمان شود یا بمیرد وقف واقع نمی شود
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرکس باید مسائلی را که معمولاً مورد احتیاج او واقع می شود یاد گیرد یا طریقه احتیاط آن را بداند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر امر ونهی بعضی افراد مؤثر واقع نشود وبرخی دیگر احتمال دهند امر ونهی آنان اثربخش است، برآنها واجب میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر ملکی را برای وقف معین کند و پیش از خواندن صیغه وقف پشیمان شود یا بمیرد، وقف واقع نمیشود.
- [آیت الله جوادی آملی] .تأخیر عمدی نماز , به گونه ای که فقط یک رکعت آن در وقت واقع شود، حرام است و نمی تواند نیّت ادا بکند و چنانچه بر اثر ضرورتی مانند سهو و اشتباه , فقط یک رکعت آن در وقت و بقیهّ آن در خارج وقت واقع میشود، نماز او صحیح و اداست و باید آن را به همین وضع بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] سفته پول نیست و معامله به خود آن واقع نمیشود بلکه پول، اسکناس است و معامله با آن واقع میشود و سفته، برات و قبض است و چکهای تضمینی که در ایران متداول است، مثل اسکناس، پول است و خرید و فروش نقدی و بدون مدّت آن به زیاد و کم مانعی ندارد.