برای رسیدن به تساوی طبقاتی و توزیع عادلانه امکانات جامعه بین همه مردم به نظر شما چه راهکارهایی وجود دارد؟ عدالت اجتماعی از آرمانهای مقدس اسلام و همه مصلحان می باشد و در این میان آنچه مهم است , راه رسیدن به عدالت اجتماعی است . تقسیم بالسویه امکانات در جامعه اسلامی , از جمله پایه های اجرای عدالت است که راهکارهای تحقق آن نیز در اندیشه سیاسی اسلام مورد توجه قرار گرفته است، در یک دسته بندی می توان این راهکارها را به صورت خلاصه در سه بخش مورد بررسی قرار داد : الف . در حوزه فرهنگ؛ نیازمند وجود وجدان کاری میان حاکمان، نهادینه نمودن فرهنگ عدالتجویی و ارتقای این فرهنگ در سطح جامعه می باشد . ب . در حوزه سیاسی؛ تشکیل نظام سیاسی عدالت طلب ، استفاده از نظرات دقیق کارشناسان و متخصصان در برنامه ریزی و اجرا ، امر به معروف و نهی از منکر، نظارت جدی بر اعمال مسئولین و نحوه توزیع امکانات، ساده زیستی مسئولان ، شایستهسالاری، انتقادپذیری حاکمان و برنامهریزی می باشد. ج . در بخش اقتصادی هدایت سرمایهها به سوی تولید، رسیدگی به امور مالی و برخورد جدی با خیانتکاران بیتالمال و نظارت دولت بر بازار از اموری است که برای اجرای تحقق عدالت لازمالاجراست. همچنین اجرای کارآمد آموزههایی همچون قرضالحسنه، خمس و زکات، برابرسازی امکانات و فرصتهای شغلی لازم می باشد . برای آگاهی بیشتر ر.ک : 1. عدل الهی , شهید مطهری 2. راهکارهای عدالت اجتماعی در نظام اسلامی ، سیدکاظم سیدباقری ، تهران : کانون اندیشه جوان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی . 3 . عدالت اجتماعی و راهکارهای تحقق آن ، محمدرضا باقرزاده ، روزنامه کیهان ، سه شنبه 13 آذر 1386 ، صفحه معارف . 4 . مفهوم عدالت ، سعید آخوندزاده،مجله دانش پژوهان ، ش 8 . 5. غنی نژاد موسی ، عدالت، عدالت اجتماعی و عملکرد اقتصاد، 1386. 6 . فصلنامه حکومت اسلامی , شماره 17, ص 48 و شماره 18, ص 26 و ص 56 . 7 . جان رالز ، عدالت به مثابه انصاف، ترجمه عرفان ثابتی، تهران: ققنوس ،1383. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 5/100112837)
برای رسیدن به تساوی طبقاتی و توزیع عادلانه امکانات جامعه بین همه مردم به نظر شما چه راهکارهایی وجود دارد؟
برای رسیدن به تساوی طبقاتی و توزیع عادلانه امکانات جامعه بین همه مردم به نظر شما چه راهکارهایی وجود دارد؟
عدالت اجتماعی از آرمانهای مقدس اسلام و همه مصلحان می باشد و در این میان آنچه مهم است , راه رسیدن به عدالت اجتماعی است . تقسیم بالسویه امکانات در جامعه اسلامی , از جمله پایه های اجرای عدالت است که راهکارهای تحقق آن نیز در اندیشه سیاسی اسلام مورد توجه قرار گرفته است، در یک دسته بندی می توان این راهکارها را به صورت خلاصه در سه بخش مورد بررسی قرار داد :
الف . در حوزه فرهنگ؛ نیازمند وجود وجدان کاری میان حاکمان، نهادینه نمودن فرهنگ عدالتجویی و ارتقای این فرهنگ در سطح جامعه می باشد .
ب . در حوزه سیاسی؛ تشکیل نظام سیاسی عدالت طلب ، استفاده از نظرات دقیق کارشناسان و متخصصان در برنامه ریزی و اجرا ، امر به معروف و نهی از منکر، نظارت جدی بر اعمال مسئولین و نحوه توزیع امکانات، ساده زیستی مسئولان ، شایستهسالاری، انتقادپذیری حاکمان و برنامهریزی می باشد.
ج . در بخش اقتصادی هدایت سرمایهها به سوی تولید، رسیدگی به امور مالی و برخورد جدی با خیانتکاران بیتالمال و نظارت دولت بر بازار از اموری است که برای اجرای تحقق عدالت لازمالاجراست. همچنین اجرای کارآمد آموزههایی همچون قرضالحسنه، خمس و زکات، برابرسازی امکانات و فرصتهای شغلی لازم می باشد .
برای آگاهی بیشتر ر.ک :
1. عدل الهی , شهید مطهری
2. راهکارهای عدالت اجتماعی در نظام اسلامی ، سیدکاظم سیدباقری ، تهران : کانون اندیشه جوان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی .
3 . عدالت اجتماعی و راهکارهای تحقق آن ، محمدرضا باقرزاده ، روزنامه کیهان ، سه شنبه 13 آذر 1386 ، صفحه معارف .
4 . مفهوم عدالت ، سعید آخوندزاده،مجله دانش پژوهان ، ش 8 .
5. غنی نژاد موسی ، عدالت، عدالت اجتماعی و عملکرد اقتصاد، 1386.
6 . فصلنامه حکومت اسلامی , شماره 17, ص 48 و شماره 18, ص 26 و ص 56 .
7 . جان رالز ، عدالت به مثابه انصاف، ترجمه عرفان ثابتی، تهران: ققنوس ،1383. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 5/100112837)
- [سایر] به نظر شما فاصله طبقاتی موجود در جامعه، به چه عواملی بستگی دارد؟
- [سایر] چرا فاصله طبقاتی در جامعه اسلامی ما وجود دارد؟ و وضعیت فاصله طبقاتی را چگونه ارزیابی می کنید؟
- [سایر] چرا از میان برداشتن اختلافات طبقاتی از نظر اسلام مطلوب است؟
- [سایر] وظیفهی جنبش دانشجویی در کنار سایر اقشار جامعه برای رسیدن به جامعه اسلامی الگو چیست؟
- [سایر] منظور از اسلامیشدن دانشگاه چیست؟وظیفهی جنبش دانشجوئی در کنار سایر اقشار جامعه برای رسیدن به جامعه اسلامی الگو چیست؟
- [آیت الله بهجت] نظر مبارک را در خصوص کشت، تولید، نگهداری، مخفی کردن، حمل، توزیع و خرید و فروش مواد مخدر بیان فرمایید؟
- [سایر] در جامعه ای که فساد آن زیاد است، برای رسیدن به تکامل معنوی و اخلاقی چه باید کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] سلام آشامیدن آب جوهایی که در بازار امروز به وفور و مارکهای مختلف فروخته میشود چه حکمی دارد؟ آیا اینها جزو آن دسته آبجوهایی محسوب میشود که طبیب تجویز میکند یا نه؟ مگر ما این همه مریض در جامعه داریم که در این سطح گسترده در جامعه این همه آب جو توزیع میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] سلام آشامیدن آب جوهایی که در بازار امروز به وفور و مارکهای مختلف فروخته میشود چه حکمی دارد؟ آیا اینها جزو آن دسته آبجوهایی محسوب میشود که طبیب تجویز میکند یا نه؟ مگر ما این همه مریض در جامعه داریم که در این سطح گسترده در جامعه این همه آب جو توزیع میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] همانطور که استحضار دارید سازمان بهزیستی کشور بعنوان تنها ارگان دولتی وظیفه نگهداری و رسیدگی به وضعیت ایتام، معلولین، منحرفین اجتماعی و... را بعهده دارد، با عنایت به مراتب فوق و با توجه به امکانات محدود سازمان در برابر نیازمندان جامعه مستدعی است مرقوم فرمائید نظر حضرتعالی درباره دریافت زکات فطره، صدقه و کفاره برای مصرف مددجویان سازمان بهزیستی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از وضو شک کند چیزی که مانع رسیدن آب است در اعضای وضو بوده یا نه، و احتمال او از نظر عقلایی به جا باشد در صورتی که احتمال التفات در حال وضو بدهد وضویش صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر موقع غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب باشد ، در بدن او هست یا نه ، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد باید وارسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست .
- [آیت الله مظاهری] اگر موقع غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب باشد در بدن او هست یا نه، چنانچه احتمال او در نظر مردم به جا باشد باید وارسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که در سفر در اختیار دیگری است؛ اگر شک دارد که پیش از رسیدن به چهار فرسخ از او جدا می شود یا نه؛ باید نماز را تمام بخواند؛ ولی چنانچه احتمال جدا شدن او در نظر مردم به جا نباشد؛ باید نماز را شکسته بخواند. شرط سوم - آنکه در بین راه از قصد خود برنگردد؛ پس اگر پیش از رسیدن به چهار فرسخ از قصد خود برگردد؛ یا مردد شود؛ باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر هنگام غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب باشد در بدن او هست یا نه، باید وارسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست، مگر شک وی در نظر مردم بجا نباشد که در این صورت وارسی لازم نیست.
- [آیت الله بروجردی] کسی که در سفر به اختیار دیگری است، اگر شک دارد که پیش از رسیدن به چهار فرسخ از او جدا میشود یا نه، باید نماز را تمام بخواند؛ ولی اگر شک او از این جهت است که احتمال میدهد مانعی برای سفر او پیش آید، چنانچه احتمال او در نظر مردم به جا نباشد، باید نمازش را شکسته بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که در سفر به اختیار دیگری است اگر شک دارد که پیش از رسیدن به چهار فرسخ از او جدا می شود یا نه ظاهر این است که باید تمام بخواند مگر اطمینان به عدم مفارقت داشته باشد و نیز اگر شک او از این جهت است که احتمال می دهد مانعی برای سفر او پیش آید چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا نباشد باید نمازش را شکسته بخواند. شرط سوّم: آنکه در بین راه از قصد خود برنگردد پس اگر پیش از رسیدن به چهار فرسخ از قصد خود برگردد یا مردد شود باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که در سفر به اختیار دیگری است ، اگر شک دارد که پیش از رسیدن به چهار فرسخ از او جدا می شود یا نه ، باید نماز را شکسته بخواند . و نیز اگر شک او از این جهت است که احتمال می دهد مانعی برای سفر او پیش آید ، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا نباشد باید نمازش را شکسته بخواند . شرط سوم:آنکه دربین راه از قصد خود بر نگردد ، پس اگر پیش از رسیدن به چهار فرسخ از قصد خود بر گرد ، یا مردد شود ، باید نماز را تمام بخواند .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در سفر به اختیار دیگری است، اگر شک داشته باشد که پیش از رسیدن به چهار فرسخ از او جدا میشود یا نه، باید نماز را تمام بخواند، بلکه اگر احتمال جدایی نیز بدهد، حکم همین است؛ ولی اگر شک او از این جهت باشد که احتمال دهد مانعی برای سفر او پیش آید، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا نباشد،باید نماز خود را شکسته بخواند. * شرط سوم: آن که در بین راه از قصد خود برنگردد؛ پس اگر پیش از رسیدن به چهار فرسخ از قصد خود برگردد یا مردّد شود، باید نماز را تمام بخواند.