در مورد اجلاسیههای سالانه مجلس خبرگان و برنامههای آن توضیح دهید؟ مجلس خبرگان به طور سالانه، اجلاسیههای برگزار میکند (معمولاً دو نشست)، که هر اجلاسیه عادی خبرگان، دو روز پیدرپی، در دو نوبت صبح و عصر برگزار میشود. رسمیت جلسات مجلس خبرگان با حضور دو سومِ نمایندگان است. مصوبات مجلس خبرگان نیز با موافقت اکثریت مطلق (نصف به علاوه یک) حاضران معتبر است مگر در مورد تعیین رهبرکه موافقت دو سوم حاضران میباشد. علاوه بر آن، صورت جلسه انتخاب رهبر باید به امضای همه اعضای حاضر در جلسه برسد مجلس خبرگان، پیشین، ص 97.. الف. اجلاسیه فوقالعاده در مواردی که هیئت رئیسه لازم بداند، یا ده نفر از اعضا به صورت کتبی پیشنهاد دهند، اجلاسیه فوقالعاده تشکیل میگردد. تاکنون مجلس خبرگان 3 اجلاسیه فوقالعاده داشته است: 1. در آبان 1362؛ 2. پس رحلت حضرت امام(رحمهالله) در 14 خرداد 1368 و تعیین آیةاللَّه خامنهای بهعنوان رهبر؛ 3. مرداد 1368 پس از همه پرسی بازنگری قانون اساسی همان، پاورقی.. ب. اجلاسیه عادی موضوعات این نشستها، مباحث مربوط به اصل یکصد و یازدهم قانون اساسی، مسایل مربوط به رهبری و تبادل نظر برای یافتن شیوه عمل بهتر در جهت ایفای مسئولیتهای خطیر خبرگان و پیشنهاد آن به مقام رهبری میباشد مواد 12 - 14 و 21 - 19 آیین نامه داخی مجلس خبرگان رهبری.. در هر جلسه، پیش از طرح دستور جلسه، چهار نفر از نمایندگان، هر یک به مدت پانزده دقیقه میتوانند نطق پیش از دستور داشته باشند.پس از آن، دستور جلسه مطرح میشود. دستور کار جلسهها و اجلاسیههای خبرگان را هیئترئیسه تعیین میکند. در هر اجلاسیه، هیئترئیسه میتواند متناسب با گزارش ارائه شده توسط کمیسیون سیاسی - اجتماعی، درباره مسائل امنیتی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و مسائل مهم داخلی و جهانی، تا آنجا که به وظایف خبرگان مربوط میشود، از مسئولان و نخبگان مربوطه، برای ارائه گزارش، دعوت کند. مدت ارائه گزارش، یک ساعت خواهد بود. همچنین هیئترئیسه ممکن است طبق ماده 16 آییننامه، از مسؤول یا مسؤولان نهادهایی که مستقیماً زیر نظر رهبری اداره میشوند، برای ارائه گزارش، دعوت کند. هر یک از کمیسیونها نیز موظف است در هر اجلاسیه، گزارشکار خود را به خبرگان ارائه کند. همچنین میتوانند موضوع مهمی را که در کشور مطرح است به هیئت رئیسه پیشنهاد و مسئولان و افرادی را که میتوانند در این زمینه پاسخگو باشند (اعم از اعضای مجلس خبرگان یا خارج از آن) معرفی کنند. آییننامه داخلی مجلس خبرگان، موضعگیری درباره مسائل مهم داخلی را جزو وظایف این نهاد نشمرده است؛ اما بر اهمیت بیانیههای خبرگان، که دراینباره صادر میشود، تأکید کرده است. در هر اجلاسیه، کمیتهای برای تدوین محورهای بیانیه، از سوی اعضا انتخاب میشود. این کمیته پنج نفره، نظریات اعضای مجلس خبرگان را جمعآوری کرده، محورهای اصلی بیانیه را براساس آنها تدوین میکند. محورهای پیشنهادی باید به تصویب خبرگان برسد. هیئترئیسه خبرگان، در چارچوب محورهای مصوب، بیانیه اختتامیه را تدوین میکند. گفتنی است که کمیسیونهای ششگانه مجلس خبرگان، در طول سال، دارای جلسههای متعدد و مستمری هستند پرسشها و پاسخهایی درباره مجلس خبرگان رهبری، پیشین.. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 19/500023)
در مورد اجلاسیههای سالانه مجلس خبرگان و برنامههای آن توضیح دهید؟
مجلس خبرگان به طور سالانه، اجلاسیههای برگزار میکند (معمولاً دو نشست)، که هر اجلاسیه عادی خبرگان، دو روز پیدرپی، در دو نوبت صبح و عصر برگزار میشود. رسمیت جلسات مجلس خبرگان با حضور دو سومِ نمایندگان است. مصوبات مجلس خبرگان نیز با موافقت اکثریت مطلق (نصف به علاوه یک) حاضران معتبر است مگر در مورد تعیین رهبرکه موافقت دو سوم حاضران میباشد. علاوه بر آن، صورت جلسه انتخاب رهبر باید به امضای همه اعضای حاضر در جلسه برسد مجلس خبرگان، پیشین، ص 97..
الف. اجلاسیه فوقالعاده
در مواردی که هیئت رئیسه لازم بداند، یا ده نفر از اعضا به صورت کتبی پیشنهاد دهند، اجلاسیه فوقالعاده تشکیل میگردد. تاکنون مجلس خبرگان 3 اجلاسیه فوقالعاده داشته است:
1. در آبان 1362؛
2. پس رحلت حضرت امام(رحمهالله) در 14 خرداد 1368 و تعیین آیةاللَّه خامنهای بهعنوان رهبر؛
3. مرداد 1368 پس از همه پرسی بازنگری قانون اساسی همان، پاورقی.. ب. اجلاسیه عادی
موضوعات این نشستها، مباحث مربوط به اصل یکصد و یازدهم قانون اساسی، مسایل مربوط به رهبری و تبادل نظر برای یافتن شیوه عمل بهتر در جهت ایفای مسئولیتهای خطیر خبرگان و پیشنهاد آن به مقام رهبری میباشد مواد 12 - 14 و 21 - 19 آیین نامه داخی مجلس خبرگان رهبری.. در هر جلسه، پیش از طرح دستور جلسه، چهار نفر از نمایندگان، هر یک به مدت پانزده دقیقه میتوانند نطق پیش از دستور داشته باشند.پس از آن، دستور جلسه مطرح میشود. دستور کار جلسهها و اجلاسیههای خبرگان را هیئترئیسه تعیین میکند.
در هر اجلاسیه، هیئترئیسه میتواند متناسب با گزارش ارائه شده توسط کمیسیون سیاسی - اجتماعی، درباره مسائل امنیتی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و مسائل مهم داخلی و جهانی، تا آنجا که به وظایف خبرگان مربوط میشود، از مسئولان و نخبگان مربوطه، برای ارائه گزارش، دعوت کند. مدت ارائه گزارش، یک ساعت خواهد بود. همچنین هیئترئیسه ممکن است طبق ماده 16 آییننامه، از مسؤول یا مسؤولان نهادهایی که مستقیماً زیر نظر رهبری اداره میشوند، برای ارائه گزارش، دعوت کند.
هر یک از کمیسیونها نیز موظف است در هر اجلاسیه، گزارشکار خود را به خبرگان ارائه کند. همچنین میتوانند موضوع مهمی را که در کشور مطرح است به هیئت رئیسه پیشنهاد و مسئولان و افرادی را که میتوانند در این زمینه پاسخگو باشند (اعم از اعضای مجلس خبرگان یا خارج از آن) معرفی کنند. آییننامه داخلی مجلس خبرگان، موضعگیری درباره مسائل مهم داخلی را جزو وظایف این نهاد نشمرده است؛ اما بر اهمیت بیانیههای خبرگان، که دراینباره صادر میشود، تأکید کرده است. در هر اجلاسیه، کمیتهای برای تدوین محورهای بیانیه، از سوی اعضا انتخاب میشود. این کمیته پنج نفره، نظریات اعضای مجلس خبرگان را جمعآوری کرده، محورهای اصلی بیانیه را براساس آنها تدوین میکند. محورهای پیشنهادی باید به تصویب خبرگان برسد. هیئترئیسه خبرگان، در چارچوب محورهای مصوب، بیانیه اختتامیه را تدوین میکند.
گفتنی است که کمیسیونهای ششگانه مجلس خبرگان، در طول سال، دارای جلسههای متعدد و مستمری هستند پرسشها و پاسخهایی درباره مجلس خبرگان رهبری، پیشین.. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 19/500023)
- [سایر] در فرض وقوع هم زمان عزل رهبری از سوی مجلس خبرگان و انحلال مجلس خبرگان به وسیله رهبر، کدام یک مقدم است؟
- [سایر] در فرض وقوع همزمان عزل رهبری از سوی مجلس خبرگان و انحلال مجلس خبرگان به وسیله رهبر، کدام یک مقدم است؟
- [سایر] در فرض وقوع هم زمان عزل رهبری از سوی مجلس خبرگان وانحلال مجلس خبرگان به وسیله رهبر، کدام یک مقدم است؟
- [سایر] ضرورت وجود مجلس خبرگان چیست؟
- [سایر] در مجلس خبرگان چه گذشت؟
- [سایر] آیا بانوان می توانند نماینده مجلس خبرگان رهبری شوند؟
- [سایر] آیا بانوان میتوانند نماینده مجلس خبرگان رهبری شوند؟
- [سایر] اعضای حال حاضر مجلس خبرگان رهبری چند نفر می باشد؟
- [سایر] جایگاه حقوقی فقهی مجلس خبرگان چیست؟
- [سایر] از دیدگاه حقوقی رابطه مجلس خبرگان و رهبری چگونه است و آیا خبرگان به دلیل عزل و نصب رهبر این مجلس جایگاه رفیعتری ندارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اول ان که خریدار و فروشنده بعد از معامله از یکدیگر جدا نشده باشند هر چند از مجلس عقد بیرون امده باشند و این خیار را خیار مجلس می گویند
- [آیت الله اردبیلی] شرکت در مجالس گناه از هر قبیل و به هر شکل که باشد حرام است، مگر این که به نحوی بتواند اهل مجلس را نیز از گناه بازدارد یا واجب مسلّمتری را انجام دهد و یا مانع گناه بزرگتری شود و اگر انسان احتمال ندهد که مجلس گناه باشد و پس از شرکت متوجّه گناه بودن آن شود، چنانچه نتواند نهی از منکر نماید یا نهی او مؤثر نباشد، باید مجلس را ترک کند.
- [آیت الله اردبیلی] استفاده از نوارها، برنامههای رادیویی یا تلویزیونی، ماهواره، اینترنت و یا ابزار مشابه در صورتی که موجب انحراف اخلاقی، روانی و یا عقیدتی گردد، حرام است و نیز تولید این گونه برنامهها، نوارها و یا اشاعه و خرید و فروش آنها حرام میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی وارد مجلس شود و به جمعیت سلام کند جواب او بر همه واجب است، ولی اگر یک نفر جواب دهد کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] به طور کلّی سرگرمیهای گوناگون اگر همراه با کار حرام یا مستلزم حرام نباشند، اشکال ندارد؛ بنابر این گوشدادن و دیدن برنامههای سینما، تئاتر، رادیو، تلویزیون، ماهواره و مانند آن، چنانچه مستلزم فساد افکار و اخلاق فرد یا جامعه و یا ترویج باطل نباشد، اشکال ندارد؛ ولی باید مواظب باشند مانع از کارهای واجب و مهم نشود و مخصوصا نسبت به کودکان دقّت بیشتری اعمال گردد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در اذان و اقامه صدا در گلو بیندازد چنانچه غنا شود یعنی به طور اوازخوانی که در مجلس لهو معمول است اذان و اقامه را بگوید حرام است و اگر غنا نشود مکروه است
- [آیت الله اردبیلی] اقدام به تأسیس مجامع فرهنگی یا نشر کتب و نشریات مفید یا تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و مشابه آن که موجب تقویت پایههای عقیدتی، اخلاقی و عملی و یا رشد افکار و بالا رفتن سطح معلومات اجتماعی و دینی مردم میشود، از وظایف مهمّی است که شایسته است افراد به اندازه قدرت و توان خود به آن عمل نمایند و ممانعت از آن جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که دریازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام این یازده مورد صلح را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله مظاهری] کسی که قسم میخورد باید بالغ، عاقل، رشید، مختار و معتقد به قسم باشد و به طور قطع و جدّ و جزم قسم بخورد و در مجلس قضاوت بعد از خواستن قاضی باشد.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که در یازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام آن یازده مورد، اجاره را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.