آیا حاکم اسلامی در نتیجۀ عملکرد مدیرانش شریک است؟ امیرالمومنین علیه السلام و مشی ایشان در حاکمیتایشان مبین این است که حاکم اسلامی را شریک در عملکرد مدیرانش می داند. در سال 36 هجری و پس از جنگ جمل، گزارشی از بد رفتاری ابن عباس فرماندار بصره، با قبیلۀ "بنی تمیم" به حاکم اسلامی یعنی امیرالمومنین علیه السلام می رسد. ایشان در نامه ای برای ابن عباس توضیح می دهند که چرا رفتارش با بنی تمیم غلط بوده و باید اشتباهش را جبران کند و او را از کیفر الهی بیم می دهند. در خاتمه نامه، امام علی علیه السلام خطاب به فرماندار بصره می فرمایند: " فَارْبَعْ اَبَاالْعَبّاسِ رَحِمَکَ اللّهُ فیما جَری عَلی لِسانِکَ وَ یَدِکَ مِنْ خَیْر وَ شَرٍّ، فَاِنّا شَریکانِ فی ذلِکَ، وَ کُنْ عِنْدَ صالِحِ ظَنّی بِکَ، وَ لایَفیلَنَّ رَأْیی فیکَ. وَالسَّلامُ." "پس مدارا کن ای ابالعباس! امید است آنچه از دست و زبان تو، از خوب یا بد جاری می شود، خدا تو را بیامرزد. چرا که من و تو در اینگونه رفتارها شریکیم. سعی کن تا خوش بینی من نسبت به شما استوار باشد، و نظرم دگرگون نشود، والسلام."
آیا حاکم اسلامی در نتیجۀ عملکرد مدیرانش شریک است؟
امیرالمومنین علیه السلام و مشی ایشان در حاکمیتایشان مبین این است که حاکم اسلامی را شریک در عملکرد مدیرانش می داند.
در سال 36 هجری و پس از جنگ جمل، گزارشی از بد رفتاری ابن عباس فرماندار بصره، با قبیلۀ "بنی تمیم" به حاکم اسلامی یعنی امیرالمومنین علیه السلام می رسد. ایشان در نامه ای برای ابن عباس توضیح می دهند که چرا رفتارش با بنی تمیم غلط بوده و باید اشتباهش را جبران کند و او را از کیفر الهی بیم می دهند.
در خاتمه نامه، امام علی علیه السلام خطاب به فرماندار بصره می فرمایند:
" فَارْبَعْ اَبَاالْعَبّاسِ رَحِمَکَ اللّهُ فیما جَری عَلی لِسانِکَ وَ یَدِکَ مِنْ خَیْر وَ شَرٍّ، فَاِنّا شَریکانِ فی ذلِکَ، وَ کُنْ عِنْدَ صالِحِ ظَنّی بِکَ، وَ لایَفیلَنَّ رَأْیی فیکَ. وَالسَّلامُ."
"پس مدارا کن ای ابالعباس! امید است آنچه از دست و زبان تو، از خوب یا بد جاری می شود، خدا تو را بیامرزد. چرا که من و تو در اینگونه رفتارها شریکیم. سعی کن تا خوش بینی من نسبت به شما استوار باشد، و نظرم دگرگون نشود، والسلام."
- [سایر] عملکرد دولتهای پس از انقلاب اسلامی ایران را تحلیل کنید؟
- [سایر] درباره تاریخچه و عملکرد حزب الله لبنان و نقش انقلاب اسلامی ایران توضیح دهید.
- [سایر] اقدامات و عملکرد سفارت آمریکا برای حفظ رژیم پهلوی در زمان انقلاب اسلامی چگونه بود؟
- [سایر] دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) را در مورد روابط بین الملل وچگونگی عملکرد نظام اسلامی توضیح دهید؟
- [سایر] لطفا شروط لازم برای قضاوت صحیح در مورد عملکرد جمهوری اسلامی و علت بزرگ نمایی ضعفها را بیان فرمائید؟
- [سایر] نهاد روحانیت چگونه برای مبارزه احیا شد؟ساختار و عملکرد نهاد روحانیت از انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اقطاع تملیکی توسط حاکم اسلامی در زمان غیبت جائز است؟ آیا اقطاع تملیکی توسط حاکم جور جائز است؟
- [سایر] آیا اعتقاد به مهدویت در جامعه اسلامی نتیجه فشارهای سیاسی بوده است؟
- [آیت الله بهجت] این که در رساله بیان شده: "اگر کسی با دیگری شریک است و خمس منافع خود را بدهد و شریک او ندهد، برای تصرّف در آن مال باید از حاکم شرع اجازه بگیرد"، آیا همین حکم در زکات هم هست؟
- [سایر] با توجه به اینکه دفاع از مظلوم بسیار در دین تأکید شده چرا امکان دفاع نظامی از فلسطین اشغالی امروز ممکن نیست و عملکرد دولت اسلامی در این زمینه چگونه با آیات و روایات قابل جمع است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر یکی از شریک ها بمیرد، یا دیوانه، یا بیهوش شود یا سفیه شود و حاکم شرع او را از تصرف در اموالش جلوگیری کند شریک های دیگر نمی توانند در مال شرکت تصرف کنند.
- [آیت الله بهجت] کسی که با دیگری در مالی شریک است، اگر خمس منافع خود را بدهد و شریک او ندهد، برای تصرف در آن مال باید از حاکم شرع اجازه بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] در صورت تشکیل حکومت اسلامی قاضی باید از طرف حاکم وقت منصوب باشد و اگر منصوب نباشد نباید قضاوت نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر دو نفر در مالی که زکات آن واجب شده باهم شریک باشند و یکی از آنان زکات قسمت خود را بدهد، تا زکات قسمت دیگر را با اجازه شریک یا در صورت خودداری او، با اجازه حاکم شرع نداده نمیتواند در مال مشترک تصرّف کند، ولی اگر مال را تقسیم کنند، تصرّف او در سهم خودش اشکال ندارد هر چند بداند شریکش زکات سهم خود را نداده است، البتّه باید در تقسیم مال از حاکم شرع اجازه بگیرند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در ملکی با دیگری شریک است اگر سهم او جدا نباشد، بدون اجازه شریکش نمیتواند در آن ملک تصرّف کند یا نماز بخواند. مگر شریک حاضر به تفکیک نباشد یا پیدا کردن او مشکل باشد که در این صورت باید از حاکم شرع اجازه بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] صحت جُعاله، اجاره، حواله و دیگر معاملات مشروعی که در بانکهای دولتی در کشورهای اسلامی رایج است، نیازمند به اجازه حاکم شرع است، و بدون اجازه او این معاملات صحیح نیست، و همچنین است معاملات مشروعی که در بانکهای مشترک بین دولت و مردم در کشورهای اسلامی رایج است که نسبت به سهم دولت، صحّت معاملات متوقف بر اجازه حاکم شرع (مرجع) است.
- [آیت الله سیستانی] بعد از آنکه زکات تعلق گرفت میتواند عین زراعت یا خرما و انگور را پیش از درو کردن یا چیدن به مستحق یا حاکم شرع یا وکیل آنها مشاعاً تسلیم نماید و پس از آن در مصارف شریک میباشند .
- [امام خمینی] اگر یکی از شریکها بمیرد یا دیوانه یا بیهوش شود یا سفیه شود و حاکم شرع او را از تصرف در اموالش جلوگیری کند، شریکهای دیگر نمی توانند در مال شریک تصرف کنند.
- [آیت الله خوئی] بعد از آنکه زکات تعلق گرفت میتواند عین زراعت یا خرما یا انگور پیش از درو کردن یا چیدن به مستحق یا حاکم شرع یا وکیل اینها مشاعاً تسلیم نماید و پس از آن در مصارف شریک میباشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مثلاً انگشتان دست دزد را بریدند، او میتواند دوباره آنها را پیوند نماید مگر در صورتی که حاکم اسلامی اجازه ندهد.