آیا یک مسلمان می تواند در هر کشوری زندگی کند یا کشور باید حتما تحت ولایت الهی اداره شود؟ هر فرد مسلمان می تواند در هر نقطه از جهان هستی که امکان رعایت دستورات و فرامین شریعت اسلامی وجود داشته باشد ,زندگی کند ولی اگر در کشوری زمینه برای رعایت دستورات اسلامی فراهم نباشد و موانعی برای دینداری فرد مسلمان وجود داشته باشد واو نتواند آزادانه دینداری کند , نمی تواند در آن کشور اقامت کند وهجرت بر او واجب می شود در سوره نساء آیه 97 خداوند متعال می فرماید: ان الذین توفاهم الملائکه ظالمی انفسهم قالوا فیم کنتم قالوا کنّا مستضعفین فی الارض قالوا الم تکن ارض الله واسعه فتهاجروا فیها فاولئک ماَواهم جهنّم و سائت مصیراَ ،کسانی که با پشت سر افکندن معارف الهی و احکام دین بر خود ستم کرده اند , هنگامی که فرشتگان جانشان را می گیرند به آنان می گویند در چه حالی بودید؟ چرا به دین الهی پایبند نبودید؟ می گویند: ما در این سرزمین تحت سیطره کفر و شرک ناتوان شمرده شده بودیم , فرشتگان می گویند: مگر زمین خدا گسترده نبود که در آن هجرت کنید و به سرزمینی بروید که بتوانید دین خدا را نگه دارید؟ از این رو آنان جایگاهشان دوزخ است و آن بد جایگاهی است بنابر این هر چند زندگی در یک کشور اسلامی برای شخص مسلمان واجب نیست ولی در عین حال باید کشورهایی را برای زندگی برگزیند که امکان رعایت فرامین اسلامی و انجام وظایف مسلمانی در آنها فراهم باشد و نمی تواند بدون توجه به این مسائل در هر کشوری و تحت هر شرایطی زندگی کند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 2/100107289)
آیا یک مسلمان می تواند در هر کشوری زندگی کند یا کشور باید حتما تحت ولایت الهی اداره شود؟
آیا یک مسلمان می تواند در هر کشوری زندگی کند یا کشور باید حتما تحت ولایت الهی اداره شود؟
هر فرد مسلمان می تواند در هر نقطه از جهان هستی که امکان رعایت دستورات و فرامین شریعت اسلامی وجود داشته باشد ,زندگی کند ولی اگر در کشوری زمینه برای رعایت دستورات اسلامی فراهم نباشد و موانعی برای دینداری فرد مسلمان وجود داشته باشد واو نتواند آزادانه دینداری کند , نمی تواند در آن کشور اقامت کند وهجرت بر او واجب می شود در سوره نساء آیه 97 خداوند متعال می فرماید: ان الذین توفاهم الملائکه ظالمی انفسهم قالوا فیم کنتم قالوا کنّا مستضعفین فی الارض قالوا الم تکن ارض الله واسعه فتهاجروا فیها فاولئک ماَواهم جهنّم و سائت مصیراَ ،کسانی که با پشت سر افکندن معارف الهی و احکام دین بر خود ستم کرده اند , هنگامی که فرشتگان جانشان را می گیرند به آنان می گویند در چه حالی بودید؟ چرا به دین الهی پایبند نبودید؟ می گویند: ما در این سرزمین تحت سیطره کفر و شرک ناتوان شمرده شده بودیم , فرشتگان می گویند: مگر زمین خدا گسترده نبود که در آن هجرت کنید و به سرزمینی بروید که بتوانید دین خدا را نگه دارید؟
از این رو آنان جایگاهشان دوزخ است و آن بد جایگاهی است بنابر این هر چند زندگی در یک کشور اسلامی برای شخص مسلمان واجب نیست ولی در عین حال باید کشورهایی را برای زندگی برگزیند که امکان رعایت فرامین اسلامی و انجام وظایف مسلمانی در آنها فراهم باشد و نمی تواند بدون توجه به این مسائل در هر کشوری و تحت هر شرایطی زندگی کند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 2/100107289)
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شخصی در کشور دیگر که در آن کشور قوانین اسلامی رعایت نمی شود مثلا ترکیه زندگی میکند و به ولایت مطلقه فقیه اعتقاد دارد 1-آیا از قوانین کشور ترکیه باید تبعیت بکند یا ولایت فقیه؟ 2- آیا دایره ولایت فقیه مختص به کشور ایران است؟
- [سایر] ولایت فقیه در دین اسلام وارد است آیا گوش دادن به او بر غیر مسلمانان هم واجب است؟ چرا فقط شیعه ها ولی فقیه دارند؟ مگر کشور رئیس جمهور ندارد پس چرا ولی فقیه انتخاب می شود؟
- [سایر] اینکه ما پرچم یک کشوری را آتش می زنیم بی احترامی به مردم آن کشور نیست؟
- [سایر] قضا و قدر الهی چه نقشی در زندگی ما مسلمانان دارد ؟
- [سایر] اینکه ما پرچم یک کشوری را آتش می زنیم بی احترامی به مردم آن کشور نیست؟
- [سایر] من درخارج از کشور زندگی می کنم ، چگونه می توانم یک ایرانی مسلمان باقی بمانم؟
- [سایر] من درخارج از کشور زندگی می کنم ، چگونه می توانم یک ایرانی مسلمان باقی بمانم؟
- [سایر] آیا ولی فقیه می تواند با ولایت مطلقه ای که دارد احکام الهی را تغییر دهد؟
- [سایر] من شیعه هستم و در کشوری غیر اسلامی زندگی میکنم. بنده خیلی علاقه دارم که در ارتش آن کشور ثبتنام کنم آیا این امر از نظر شرعی جایز است؟ به طور کلی کار در ارتش و نیروهای نظامی کشور غیر اسلامی چه حکمی دارد؟
- [سایر] نصب در عبارت (نصب الهی ولی فقیه) به چه معناست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 49 دفاع از کشورهای اسلامی واجب است و منحصر به کشوری نیست که انسان در آن زندگی می کند بلکه همه مسلمین دنیا در برابر هجوم اجانب به کشورهای اسلامی یا مقدسات مسلمین باید مدافع یکدیگر باشند.
- [آیت الله مظاهری] روحانی و پزشک و خدمه کاروانها اگر در برگشت میتوانند زندگی خود را به طور مناسب شأن خود اداره کنند حجّ بر آنها واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] معامله ربوی با کافری که در کشور مسلمین زندگی میکند جایز نیست، ولی چنانچه معامله صورت بگیرد، ربایی که از او گرفته است حلال است؛ اما کافری که در پناه اسلام نیست ربا گرفتن از او و معامله ربوی با او بدون اشکال است. همچنین پدر و فرزند و زن دائمی و شوهر میتوانند ازیکدیگر ربا بگیرند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفاع بر همه مسلمانان در برابر هجوم دشمنان به کشورهای اسلامی و مرزهای آن واجب است و منحصر به کشوری نیست که انسان در آن زندگی می کند، بلکه همه مسلمین دنیا باید در برابر هجوم اجانب به کشورهای اسلامی یا مقدّسات مسلمانان مدافع یکدیگر باشند، خواه از طریق بذل مال یا جان یا هر وسیله دیگر، و در این امر احتیاج به اذن حاکم شرع نیست، ولی برای نظم و هماهنگی برنامه های دفاعی باید در صورت امکان فرمانده یا فرماندهان آگاه و مورد اعتمادی را با نظر حاکم شرع تعیین کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که می تواند با یاد گرفتن صنعت یا کارهای دیگر زندگی خود را اداره کند، باید یادگیرد تا نیازی به زکات نداشته باشد، ولی تا زمانی که مشغول یاد گرفتن است می تواند زکات بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سادات فقیری که مخارج آنها بر دیگری واجب است اگر آن شخص نتواند خرج او را بدهد می توان به او خمس داد، مثلاً زن سیده ای که شوهرش قادر به اداره زندگی او نیست می تواند خمس بگیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد گوشت , پیه و پوستِ واردشده از کشور غیراسلامی یا گرفته شده از دست غیر مسلمان، اگر هیچ منفعت عقلایی که مشروط به پاک بودن نیست ندارد، باطل است و اگر معلوم باشد که آن ها از حیوان ی است که به دستور اسلام, هرچند با نظارت مسلمان مسئول، کشته شده باشد، صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . استخدام کفار اعم از ذمی و غیر ذمی در ادارات و سازمان هایی که باید بر جریان امور، نظارت و یا امور دفاعی کشور اسلام را تحت نظر داشته باشند، جایز نیست و پاسبان و افسر و قاضی و متصدیان مشاغل دیگر از این قبیل، همه باید مسلمان باشند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّ ی، یک پنجم زمینی را که از مسلمان خریده بود، به ولیّ خمس (ولی فقیه یا حاکم شرع ) به عنوان خمس تحویل دهد ; سپس همان مقدار زمینی را که خمس بوده, دوباره بخرد، باز هم باید خمس این مقدار زمینی را که دوباره خریده است بپردازد. خمس زمین مبادله شده در فرض اسلام ذمّی
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.