دیدگاه اصلی آیت الله سید صادق شیرازی در زمینه ولایت فقیه؟ دیدگاه اصلی آیت الله سید صادق شیرازی در زمینه ولایت فقیه ، همان (شورای فقهای مراجع) می باشد . به عبارتی از منظر ایشان ، آنکه ولایت بر جامعه اسلامی دارد عبارت است از این شورا و نه فرد خاص و به این ترتیب ایشان را نیز می توان یکی از معتقدان به ولایت مطلقه فقیه دانست با این قید که از نظر ایشان ، ولی فقیه ، شورای فقهای مراجع است ولی سایر علما ، ولی فقیه را فرد می دانند . ایشان در این زمینه معتقدند : (اسلام برای جلوگیری از ظلم، استبداد و خودکامگی شیوه حکومت وراثتی، سلطنتی و تک حزبی را کنار گذارده و مقدّرات اداره کشور اسلامی را نسبت به غیرمعصومین: به صورت شورا، اکثریت آراء و تعدّدیت، در کف با کفایت شورای فقهای مراجع که تنها نهاد دارای مقام پیشوایی شرعی در اسلام بعد از امامان معصوم: می باشد قرار داده است.) (رساله توضیح المسائل آیت الله سید صادق شیرازی ، جامعه و نظام اسلامی) همانگونه که دیده می شود ایشان صریحا ولی فقیه (البته ولی فقیهی که به صورت شورایی اجرایی می شود) را در دوران غیبت ، به عنوان نائب امام معصوم و دارنده مقام پیشوایی شرعی می دانند که دقیقا منطبق با نظریه ولایت مطلقه فقیه می باشد . نکته دیگر در مورد تعارض دیدگاه وی یا هر کدام از مراجع با حکم ولی فقیه می باشد که در این زمینه نیز باید گفت با بررسی و تتبع در آثار آیت الله شیرازی در می یابیم که ایشان احکام ، موضوعات و عناوین ثانویه ای که حاکم شرع معمولا در آن اظهار نظر می کند را به دو قسم تقسیم می کند که دسته اول ماهیت عمومی یا اجتماعی دارند و دسته دوم ماهیت شخصی که در مورد قسم اول ، نظر حاکم شرع بر نظر مرجع تقلید مقدم است ولی در دسته دوم نظر مرجع تقلید کفایت می کند : (تشخیص احکام عامّه، موضوعات آن و عناوین ثانویه عامه و پیاده کردن آن در جامعه، متوقّف بر تأیید شورای فقهای مراجع تقلید می باشد، و اگر آن حکم یا موضوع یا عنوان ثانوی شخصی باشد فتوای فقیه جامع الشرایط کافی است.)( رساله توضیح المسائل آیت الله سید صادق حسینی شیرازی , مسأله 3445-3532)
دیدگاه اصلی آیت الله سید صادق شیرازی در زمینه ولایت فقیه؟
دیدگاه اصلی آیت الله سید صادق شیرازی در زمینه ولایت فقیه ، همان (شورای فقهای مراجع) می باشد . به عبارتی از منظر ایشان ، آنکه ولایت بر جامعه اسلامی دارد عبارت است از این شورا و نه فرد خاص و به این ترتیب ایشان را نیز می توان یکی از معتقدان به ولایت مطلقه فقیه دانست با این قید که از نظر ایشان ، ولی فقیه ، شورای فقهای مراجع است ولی سایر علما ، ولی فقیه را فرد می دانند . ایشان در این زمینه معتقدند : (اسلام برای جلوگیری از ظلم، استبداد و خودکامگی شیوه حکومت وراثتی، سلطنتی و تک حزبی را کنار گذارده و مقدّرات اداره کشور اسلامی را نسبت به غیرمعصومین: به صورت شورا، اکثریت آراء و تعدّدیت، در کف با کفایت شورای فقهای مراجع که تنها نهاد دارای مقام پیشوایی شرعی در اسلام بعد از امامان معصوم: می باشد قرار داده است.) (رساله توضیح المسائل آیت الله سید صادق شیرازی ، جامعه و نظام اسلامی)
همانگونه که دیده می شود ایشان صریحا ولی فقیه (البته ولی فقیهی که به صورت شورایی اجرایی می شود) را در دوران غیبت ، به عنوان نائب امام معصوم و دارنده مقام پیشوایی شرعی می دانند که دقیقا منطبق با نظریه ولایت مطلقه فقیه می باشد .
نکته دیگر در مورد تعارض دیدگاه وی یا هر کدام از مراجع با حکم ولی فقیه می باشد که در این زمینه نیز باید گفت با بررسی و تتبع در آثار آیت الله شیرازی در می یابیم که ایشان احکام ، موضوعات و عناوین ثانویه ای که حاکم شرع معمولا در آن اظهار نظر می کند را به دو قسم تقسیم می کند که دسته اول ماهیت عمومی یا اجتماعی دارند و دسته دوم ماهیت شخصی که در مورد قسم اول ، نظر حاکم شرع بر نظر مرجع تقلید مقدم است ولی در دسته دوم نظر مرجع تقلید کفایت می کند : (تشخیص احکام عامّه، موضوعات آن و عناوین ثانویه عامه و پیاده کردن آن در جامعه، متوقّف بر تأیید شورای فقهای مراجع تقلید می باشد، و اگر آن حکم یا موضوع یا عنوان ثانوی شخصی باشد فتوای فقیه جامع الشرایط کافی است.)( رساله توضیح المسائل آیت الله سید صادق حسینی شیرازی , مسأله 3445-3532)
- [سایر] دیدگاه آیت الله سید محمد صادق روحانی پیرامون حکومت اسلامی و ولایت فقیه؟
- [سایر] نگاهی تحلیلی به تقریر آیتالله خامنه ای از ولایت مطلقة فقیه؟ دیدگاه آیت الله خامنه ای در مورد ولایت مطلقه فقیه و حدود اختیارات ولی فقیه چیست ؟
- [سایر] نظریه آیت الله خویی در بحث ولایت فقیه چه بود؟
- [سایر] نظر آیت الله وحید در مورد ولایت فقیه چیست؟
- [سایر] آیت الله خویی در مورد ولایت فقیه چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] چرا آیت الله طالقانی با ولایت فقیه مخالف بودند!!؟؟
- [سایر] آیت الله تبریزی چه نظری در مورد ولایت فقیه دارند؟
- [سایر] نظر ایت الله بروجردی در مورد ولایت فقیه؟
- [سایر] آیت الله خوئی ولایت فقیه را قبول دارند ؟
- [سایر] آیت الله بروجردی چگونه ولایت فقیه در عصر غیبت را اثبات می نمایند ؟
- [آیت الله جوادی آملی] .لازم نیست سهم سادات را به صورت مساوی میان سادات یتیم، مسکین و در سفرمانده آنان تقسیم کرد , بلکه اختیار کیفیّت توزیع آن , با فقیه جامع الشرایط است.
- [آیت الله اردبیلی] ملاک برای (سیّد بودن)، نسبت داشتن با (هاشم بن عبد مناف) جدّ دوم گرامی پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم از ناحیه پدر میباشد؛ پس کسی که فقط مادرش سیّد است میتواند از زکات غیر سیّد استفاده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مواردی که مال را از طرف صاحب اصلی آن در راه خدا صدقه می دهند به سید یا غیرسید می توان داد و اگر خودش مستحق باشد خودش نیز می تواند بردارد.
- [آیت الله بهجت] خمس را باید دو قسمت کنند، یک قسمت آن سهم سادات است که بنابر احتیاط واجب باید با اذن مجتهد جامعالشرایط به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و نصف دیگر آن سهم امام علیهالسلام است که در این زمان باید به مجتهد جامعالشرایط بدهند، و در صورت عدم مطالبه مجتهد، به مصرفی که او اجازه میدهد برسانند، ولی اگر انسان بخواهد سهم امام علیهالسلام را به مجتهدی که از او تقلید نمیکند بدهد، در صورتی به او اذن داده میشود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید میکند، سهم امام علیهالسلام را از نظر کمیت و کیفیت به یک نحو مصرف میکنند.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال خُمسی، به شش سهم تقسیم می شود: سه سهم (نصف خمس) آن، برای خدا و پیامبر و امام (ع) است که به امام می رسد، و در دوران غیبت باید آن را به فقیه جامع شرایط فتوا پرداخت کنند و سه سهم دیگر برای سادات (ذوی القربی ) است که ب اید به ایتام , مساکین و ابن السبیل آنان پرداخت شود و اختیار این سه سهم نیز، با فقیه جامع الشرای ط است ؛ یعنی با اذن او میتوان به سادات فقیر پرداخت کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّد مستحق خمس یا فقیه جامع الشرای ط نمی توانند برای بریءالذمّه کردن بدهکار، خ مس را دستگردان کنند و به مبلغ کمتری مصالحه نمایند، برای این که وجوب خمس برای کمک به امام (ع) و سادات نیازمند است و با دستگردان کردن، نیاز سادات فقیر برطرف نمیشود. چنانچه مصلحتی وجود داشته باشد , فقیه جامع الشرای ط می تواند با مبلغی دستگردان نماید ; همچنین است ا گر دستگردان جهت مهلت دادن به کسی باشد که خمس ب ر ذمّه دارد که در صورت مصلحت, جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] خمس را باید دو قسمت کنند یک قسمت ان سهم سادات است و باید به ولی سید یتیم فقیر داده شود که در مصارف او صرف کند و یا به سید فقیر و یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و احتیاط واجب این است که سهم سادات را به اجازه فقیه عادل بدهند و نصف دیگر ان سهم امام علیه السلام است که در این زمان باید به فقیه عادل عارف به مصارف ان بدهند یا به مصرفی که او اجازه می دهد برسانند و بنابر احتیاط باید ان فقیه عادل اعلم باشد
- [آیت الله نوری همدانی] خمس را باید دو قسمت کنند : یک قسمت آن سهم سادات است ، بنابر احتیاط واجب باید با اذن مجتهد جامع الشرائط به سیّد فقیر ، یا سیّد یتیم ، یا به سیّدی که در سفر درمانده شده ، بدهند و نصف دیگر آن سهم امام ( علیه السّلام ) است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشّرائط بدهند ، یا به مصرفی که او اجازه می دهد برسانند . ولی اگرانسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد ، در صورتی به او اذن داده می شود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند ، سهم امام را به یک طور مصرف می کنند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه سهم سادات بیش از نیاز سادات باشد باید آن را به مجتهد عادل داد تا در مصارف دیگری که صلاح می داند صرف کند و اگر کمتر از نیاز سادات باشد می توان از سهم امام(علیه السلام) به آنها داد، بنابراین کم و زیاد بودن سهم سادات مشکلی ایجاد نمی کند.
- [آیت الله سبحانی] خمس را باید دو قسمت کنند: یک قسمت آن سهم سادات است. بنابر اقوی باید با اذن مجتهد جامع الشرائط به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی که در سفر درمانده شده، بدهند و نصف دیگر آن سهم امام(علیه السلام) است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشرائط بدهند، یا به مصرفی که او اجازه می دهد، برسانند. ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد، در صورتی می تواند بدهد که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند، سهم امام(علیه السلام) را به یک طور مصرف می کنند.