قرامطه چگونه در یمن رواج یافت؟ به احتمال بسیار فعالیت اسماعیلیان در یمن به اواسط قرن سوّم هجری باز می گردد. قاضی نعمان در افتتاح الدعوة، اولین داعی یمن را ابوالقاسم حسن بن فرج بن حوشب بن زدان معروف به منصورالیمن و ابن حوشب معرفی می کند. او با همراه دوستش علی بن فضل جیشانی در سال 266 تا 268 در یمن به تبلیغ کیش اسماعیلیه پرداخته و توانستند مناطقی از آنجا را به تصرف خویش درآورده و شهر صنعا را مقرّ خود قرار دهند. در سال 286ه که عبیدالله المهدی بر مسند حکومت نشست و ادعای امامت و مهدویت کرد، منصورالیمن دیدگاه وی را پذیرفت و از او فرمانبرداری کرد و از گروه قرامطه خارج شد. این چنین یمنی ها وفاداری خود را به رهبر خویش نشان داده و این وفاداری به وسیله پسرش جعفر بن منصور الیمن ادامه یافت و تبعیت از فاطمیان تا سال 524 هجری قمری پابرجا بود و در این تاریخ بود که اسماعیلیان از فاطمیان جدا شدند و فرقه طیبیان را تاسیس کردند[1]..[2] منابع 1. افتتاح الدعوة، ص 2 - 30؛ عارف تامر، اسماعیلیه و قرامطه در تاریخ، ترجمه حمیرا زمرّدی، ص 135، 142. 2. درسنامه تاریخ و عقائد اسماعیلیه، مهدی فرمانیان، ص61.
قرامطه چگونه در یمن رواج یافت؟
به احتمال بسیار فعالیت اسماعیلیان در یمن به اواسط قرن سوّم هجری باز می گردد. قاضی نعمان در افتتاح الدعوة، اولین داعی یمن را ابوالقاسم حسن بن فرج بن حوشب بن زدان معروف به منصورالیمن و ابن حوشب معرفی می کند. او با همراه دوستش علی بن فضل جیشانی در سال 266 تا 268 در یمن به تبلیغ کیش اسماعیلیه پرداخته و توانستند مناطقی از آنجا را به تصرف خویش درآورده و شهر صنعا را مقرّ خود قرار دهند. در سال 286ه که عبیدالله المهدی بر مسند حکومت نشست و ادعای امامت و مهدویت کرد، منصورالیمن دیدگاه وی را پذیرفت و از او فرمانبرداری کرد و از گروه قرامطه خارج شد. این چنین یمنی ها وفاداری خود را به رهبر خویش نشان داده و این وفاداری به وسیله پسرش جعفر بن منصور الیمن ادامه یافت و تبعیت از فاطمیان تا سال 524 هجری قمری پابرجا بود و در این تاریخ بود که اسماعیلیان از فاطمیان جدا شدند و فرقه طیبیان را تاسیس کردند[1]..[2]
منابع
1. افتتاح الدعوة، ص 2 - 30؛ عارف تامر، اسماعیلیه و قرامطه در تاریخ، ترجمه حمیرا زمرّدی، ص 135، 142.
2. درسنامه تاریخ و عقائد اسماعیلیه، مهدی فرمانیان، ص61.
- [سایر] قرامطه چگونه در ایران رواج یافت و سرانجام آن چه شد؟
- [سایر] قرامطه، چگونه در ایران رواج یافت و سرانجام آن چه شد؟
- [سایر] سرانجام قرامطه بحرین چه شد؟
- [سایر] قرامطه چگونه ظاهر شد و سرانجام آن چه شد؟
- [سایر] سلام علیکم.چرا اهمیت بیداری یمن اینقدر مهم است که گفته میشود اگر یمن بیدارشود همه کشورهای عربی بیدارمیشود؟
- [سایر] عربستان در یمن به دنبال چیست؟
- [سایر] وادیالسلام نجف و وادی برهوت در یمن چه سندی دارد؟
- [سایر] تاثیر عنصر ظلم ستیزی بر جنبش الحوثی یمن چیست؟
- [سایر] آینده تحولات یمن را چگونه تحلیل می نمائید؟
- [سایر] باطنیه، قرامطه، دروزیه و اسماعیلیه چهار گرایش مختلف است از یک فرقه یا صرفاً نامهای یک فرقه خاص است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی دیگر از شرایط واجب شدن زکات طلا و نقره این است که (دارای سکه) باشد و معامله با آن رواج داشته باشد، بنابر این سکه هایی که رواج معامله ندارد زکات به آن تعلق نمی گیرد.
- [امام خمینی] طلا و نقره سکه داری که زنها برای زینت به کار می برند، زکات ندارد اگرچه رواج باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] طلا و نقره سکه داری که زنها برای زینت بکار می برند؛ اگرچه رواج معامله با آن باقی باشد زکاه واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] طلا و نقره سکه داری که زنها برای زینت به کار می برند در صورتی که رواج معامله با ان باقی باشد یعنی معامله پول طلا و نقره با ان شود بنابر احتیاط زکات ان واجب است ولی اگر رواج معامله با ان باقی نباشد زکات واجب نیست
- [آیت الله بروجردی] طلا و نقرهی سکّه داری که زنها برای زینت به کار میبرند، در صورتی که معامله با آن رواج باشد، زکات آن واجب است، بلکه اگر معاملهی با آن رواج نباشد، ولی پول طلا و نقره به آن بگویند، بنا بر احتیاط زکات آن واجب میباشد.
- [آیت الله سیستانی] طلا و نقره سکّه داری که زنها برای زینت بکار میبرند ، در صورتی که رواج معامله با آن باقی باشد ، یعنی باز معامله پول ، طلا و نقره با آن شود بنابر احتیاط زکات آن واجب است ، ولی اگر رواج معامله با آن باقی نباشد ، زکات واجب نیست .
- [آیت الله خوئی] طلا و نقره سکهداری که زنها برای زینت به کار میبرند، درصورتی که رواج معامله با آن باقی باشد، یعنی باز معامله پول طلا و نقره با آن شود بنابر احتیاط زکات آن واجب است. ولی اگر رواج معامله با آن باقی نباشد زکات واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] زکات طلا و نقره در صورتی واجب میشود که آن را سکّه زده باشند و معامله با آن رواج داشته باشد گرچه زنها برای زینت به کار برند.
- [آیت الله وحید خراسانی] زکات طلا و نقره در صورتی واجب می شود که ان را سکه زده باشند و معامله با ان رواج داشته باشد و اگر سکه ان هم از بین رفته باشد باید زکات ان را بدهند
- [آیت الله نوری همدانی] زکوه طلا و نقره در صورتی واجب میشود که آن را سکّه زده باشد و معامله با آن رواج باشد و اگر سکّه آن از بین رفته باشد ، باید زکوه آن را بدهد .