مفوضه چه کسانی هستند و اعتقاداتشان چیست؟
مفوضه چه کسانی هستند و اعتقاداتشان چیست؟ (تفویض) در لغت به معنای واگذار کردن و سپردن امری به دیگری است و در مباحث اعتقادی دو صورت کلی دارد: 1. تفویض انسان به خدا، 2. تفویض خدا به انسان یاموجودی دیگر.جهت آگاهی بیشتر در این باره بنگرید : علی ربانی گلپایگانی، فرق و مذاهب کلامی، (درس پنجاه و سوم)، صص 365 - 369، قم : انتشارات مرکز جهانی علوم اسلامی، چاپ اول، 1383. این عنوان در مباحث کلامی در رابطه با فرقه‌ها و موارد گوناگونی به کار رفته است. در عین حال کاربرد مشهور آن عمدتاً ناظر به کسانی است که گفته می‌شود عقیده دارند خداوند، امور عالم را به حضرت محمد(ص) و یا حضرت علی(ع) واگذار و قدرت و اختیار آفرینش و تدبیر عالم را به آنان تفویض کرده است. علاوه بر این ادعا شده است که دیگر اعتقادات این گروه عبارت است از: 1. ائمه، شریعت‌ها را نسخ می‌کنند ؛ 2. ملائکه بر ائمه فرود می‌آیند و به آنها وحی می‌رسانند ؛ 3. حضرت رسول(ص) و ائمه(ع) خالق موجودات و رازق آنهایند ؛ 4. حقیقت صفاتی که در قرآن به عنوان صفات خداوند ذکر شده (مانند واحد، صمد، قادر، خالق، باری و حیّ ) از خداوند قدیم ساقط شده و به کسانی منتقل شده که امر به آنها واگذار گشته است مانند حضرت رسول(ص)، ائمه(ع) و... نام رهبر این فرقه ذکر نشده است؛ از این رو اثبات وجود این فرقه از نظر تاریخی مشکل است. در عین حال روایات زیادی از ائمه(ع) وارد شده است که در آنها (مفوضه) به عنوان گروهی مستقل مورد . بحث قرار گرفته‌اندبحارالانوار، ج‌25، ص 345. از این گروه به خصوص در زمان امام رضا(ع)، فراوان نام برده شده است؛ بدون اینکه نامی از پیروان و یا رهبر این گروه ذکر شده باشد. ‌نگا: همان، ج 25، ص 328 و 329. به عنوان مثال امام اعتقادات مشرک خوانده شده‌اند. امام رضا(ع) در این باره فرمودند: (من زعم ان اللَّه عزوجل فوّض امر الخلق والرزق الی حججه فقد قال بالتفویض والقائل بالتفویض مشرک). ؛ عیون اخبار الرضا، ص 124 ؛ نیز بنگرید : بحارالانوار، ج 25، ص 647 - 350. ؛ (کسی که گمان کند خداوند عزوجل امر آفرینش و روزی دادن بندگان را به حجت‌های خود واگذارده قائل به تفویض است و چنین کسی مشرک می‌باشد). در این باره نگا: . (ادیان و مذاهب، حمید رضا شاکرین، کد: 26/500012)
عنوان سوال:

مفوضه چه کسانی هستند و اعتقاداتشان چیست؟


پاسخ:

مفوضه چه کسانی هستند و اعتقاداتشان چیست؟

(تفویض) در لغت به معنای واگذار کردن و سپردن امری به دیگری است و در مباحث اعتقادی دو صورت کلی دارد:
1. تفویض انسان به خدا، 2. تفویض خدا به انسان یاموجودی دیگر.جهت آگاهی بیشتر در این باره بنگرید : علی ربانی گلپایگانی، فرق و مذاهب کلامی، (درس پنجاه و سوم)، صص 365 - 369، قم : انتشارات مرکز جهانی علوم اسلامی، چاپ اول، 1383.
این عنوان در مباحث کلامی در رابطه با فرقه‌ها و موارد گوناگونی به کار رفته است. در عین حال کاربرد مشهور آن عمدتاً ناظر به کسانی است که گفته می‌شود عقیده دارند خداوند، امور عالم را به حضرت محمد(ص) و یا حضرت علی(ع) واگذار و قدرت و اختیار آفرینش و تدبیر عالم را به آنان تفویض کرده است. علاوه بر این ادعا شده است که دیگر اعتقادات این گروه عبارت است از:
1. ائمه، شریعت‌ها را نسخ می‌کنند ؛
2. ملائکه بر ائمه فرود می‌آیند و به آنها وحی می‌رسانند ؛
3. حضرت رسول(ص) و ائمه(ع) خالق موجودات و رازق آنهایند ؛
4. حقیقت صفاتی که در قرآن به عنوان صفات خداوند ذکر شده (مانند واحد، صمد، قادر، خالق، باری و حیّ ) از خداوند قدیم ساقط شده و به کسانی منتقل شده که امر به آنها واگذار گشته است مانند حضرت رسول(ص)، ائمه(ع) و... نام رهبر این فرقه ذکر نشده است؛ از این رو اثبات وجود این فرقه از نظر تاریخی مشکل است. در عین حال روایات زیادی از ائمه(ع) وارد شده است که در آنها (مفوضه) به عنوان گروهی مستقل مورد . بحث قرار گرفته‌اندبحارالانوار، ج‌25، ص 345. از این گروه به خصوص در زمان امام رضا(ع)، فراوان نام برده شده است؛ بدون اینکه نامی از پیروان و یا رهبر این گروه ذکر شده باشد. ‌نگا: همان، ج 25، ص 328 و 329. به عنوان مثال امام اعتقادات مشرک خوانده شده‌اند. امام رضا(ع) در این باره فرمودند: (من زعم ان اللَّه عزوجل فوّض امر الخلق والرزق الی حججه فقد قال بالتفویض والقائل بالتفویض مشرک). ؛ عیون اخبار الرضا، ص 124 ؛ نیز بنگرید : بحارالانوار، ج 25، ص 647 - 350. ؛ (کسی که گمان کند خداوند عزوجل امر آفرینش و روزی دادن بندگان را به حجت‌های خود واگذارده قائل به تفویض است و چنین کسی مشرک می‌باشد).

در این باره نگا: . (ادیان و مذاهب، حمید رضا شاکرین، کد: 26/500012)





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین