فرقه بتریه چگونه فرقه ای است؟ اعتقاداتشان و مکان استقرار آنها در کجا قرار دارد. فرقه بتریه ظاهراً در تاریخ زیدیه دوام نیافتند و در میان متأخران زیدیه نیز اثری از آنان نیست. - اعتقادات فرقه بتریه: 1. ایشان امیرالمؤمنین علی (ع) را افضل الناس بعد از رسول خدا (ص) و سزاوارترین مردم به امامت میدانند و قائل به امامت ایشان بعد از خلافت هستند. اما بیعت با ابوبکر و عمر را خطا نمیدانند و امامت و خلافت این دو را جایز میدانند و این دو را اهل این مقام دانسته نه غاصب؛ و علت را این چنین ذکر میکنند که: خلافت حق امیرالمومنین علی (ع) بود که با ابوبکر و عمر مصالحه کرد و بر امارت ایشان رضایت داد و خود ایشان بدون اکراه بیعت نمود و حق خود را ترک نمود و ما هم راضی و تسلیم به رضایت و تسلیم ایشان هستیم و در نتیجه خلافت ابوبکر،خلافت رشد و هدایت است. اما اگر امام علی (ع) راضی نمیشد ولایت ابوبکر خطا و گمراهی و هلاکت میبود ایشان به سبب این عقیده از افضل فرق شیعی نزد اهل سنت میباشند زیرا در این رای متمایل به اهل سنت هستند. به همین دلیل ایشان در صورت رضایت افضل و فاضل قائل به تقدم مفضول میباشند. به هر حال ایشان ولایت امیرالمؤمنین را قبول دارند ولی ولایت ابی بکر و عمر را نیز جایز میدانند و در واقع با هم خلط کردهاند. از خود نسبت به جبههگیری در برابر عثمان توقف نشان داده و حکم کفر و ایمان او را به احکم الحاکمین سپردهاند. ولی به سبب اعمال ناشایست او در دوران خلافت مانند سپردن قدرت به بنی امیه و بنی مروان و استبداد گرائی ومخالفت با صحابه به نقض و نکوهش او و همچنین طلحه و زبیر پرداختهاند. اهل سنت معتقدند که علت توقف بتریه در مورد عثمان به دلیل روایات و اخبار مدح در حق عثمان، مانند روایت عشره مبشره از سویی و اعمال ناشایست او از سوی دیگر است. البته این مطلب که در حق عثمان روایات مدح وارد شده و یا متمسک به حدیث عشره مبشره شویم در غایت بعد و انکار است و این توجیه برای توقف بتریه (بمالایرضی صاحبه) میتواند باشد. 3. ایشان در تکفیر قاتلین عثمان توقف کرده و حکمی در این مورد ندارند. 4. نسبت به مخالفین امیرالمؤمنین علی (ع) حکم به جهنم و کفر دادهاند. 5. از اولاد امیر المومنین علی و یا حسنین (ع) هر کسی که عالم زاهد و شجاع باشد و جهادش آشکار باشد امام است و لهذا امام معینی قبل از خروج و جهاد ندارند. و برخی از ایشان نیز روی سپیدی را نیز شرط دانستهاند. 6. اگر دو فرد جامع ملاک امامت در یک زمان باشد؛ با مرجحاتی یکی از ایشان را به امامت برمیگزینند و اگر هر یک در سرزمینی جدا از هم هستند هر یک امام منطقه خویش باقی میماند. 7. مسح پا در وضو را مانند اهل سنت بر خفین (کفش) جایز میدانند. 8. شرب نبیذ مسکر و مار ماهی را مشکل نمیدانند. 9. منکر رجعت اموات به دنیا هستند.
فرقه بتریه چگونه فرقه ای است؟ اعتقاداتشان و مکان استقرار آنها در کجا قرار دارد.
فرقه بتریه ظاهراً در تاریخ زیدیه دوام نیافتند و در میان متأخران زیدیه نیز اثری از آنان نیست. - اعتقادات فرقه بتریه: 1. ایشان امیرالمؤمنین علی (ع) را افضل الناس بعد از رسول خدا (ص) و سزاوارترین مردم به امامت میدانند و قائل به امامت ایشان بعد از خلافت هستند. اما بیعت با ابوبکر و عمر را خطا نمیدانند و امامت و خلافت این دو را جایز میدانند و این دو را اهل این مقام دانسته نه غاصب؛ و علت را این چنین ذکر میکنند که: خلافت حق امیرالمومنین علی (ع) بود که با ابوبکر و عمر مصالحه کرد و بر امارت ایشان رضایت داد و خود ایشان بدون اکراه بیعت نمود و حق خود را ترک نمود و ما هم راضی و تسلیم به رضایت و تسلیم ایشان هستیم و در نتیجه خلافت ابوبکر،خلافت رشد و هدایت است. اما اگر امام علی (ع) راضی نمیشد ولایت ابوبکر خطا و گمراهی و هلاکت میبود ایشان به سبب این عقیده از افضل فرق شیعی نزد اهل سنت میباشند زیرا در این رای متمایل به اهل سنت هستند. به همین دلیل ایشان در صورت رضایت افضل و فاضل قائل به تقدم مفضول میباشند. به هر حال ایشان ولایت امیرالمؤمنین را قبول دارند ولی ولایت ابی بکر و عمر را نیز جایز میدانند و در واقع با هم خلط کردهاند. از خود نسبت به جبههگیری در برابر عثمان توقف نشان داده و حکم کفر و ایمان او را به احکم الحاکمین سپردهاند. ولی به سبب اعمال ناشایست او در دوران خلافت مانند سپردن قدرت به بنی امیه و بنی مروان و استبداد گرائی ومخالفت با صحابه به نقض و نکوهش او و همچنین طلحه و زبیر پرداختهاند. اهل سنت معتقدند که علت توقف بتریه در مورد عثمان به دلیل روایات و اخبار مدح در حق عثمان، مانند روایت عشره مبشره از سویی و اعمال ناشایست او از سوی دیگر است. البته این مطلب که در حق عثمان روایات مدح وارد شده و یا متمسک به حدیث عشره مبشره شویم در غایت بعد و انکار است و این توجیه برای توقف بتریه (بمالایرضی صاحبه) میتواند باشد. 3. ایشان در تکفیر قاتلین عثمان توقف کرده و حکمی در این مورد ندارند. 4. نسبت به مخالفین امیرالمؤمنین علی (ع) حکم به جهنم و کفر دادهاند. 5. از اولاد امیر المومنین علی و یا حسنین (ع) هر کسی که عالم زاهد و شجاع باشد و جهادش آشکار باشد امام است و لهذا امام معینی قبل از خروج و جهاد ندارند. و برخی از ایشان نیز روی سپیدی را نیز شرط دانستهاند. 6. اگر دو فرد جامع ملاک امامت در یک زمان باشد؛ با مرجحاتی یکی از ایشان را به امامت برمیگزینند و اگر هر یک در سرزمینی جدا از هم هستند هر یک امام منطقه خویش باقی میماند. 7. مسح پا در وضو را مانند اهل سنت بر خفین (کفش) جایز میدانند. 8. شرب نبیذ مسکر و مار ماهی را مشکل نمیدانند. 9. منکر رجعت اموات به دنیا هستند.
- [سایر] ریشه صوفیه از شیعه است یا سنی و اعتقاداتشان چیست؟چرا در قدیم اکثر علما و عرفای بزرگ در این فرقه بوده اند و بهترین کتابهای عرفانی را آنان نوشته اند؟
- [سایر] مفوضه چه کسانی هستند و اعتقاداتشان چیست؟
- [سایر] فرقه امامیه چه اعتقاداتی دارد که امروزه در دست تحریف قرار گرفته است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] من پسری شیعه هستم که عاشق دختری شده ام که جزء فرقه ی (الحق) است. خانواده او در تهران می باشند. خاندان او در کرمانشاه (قصر شیریت) زندگی می کنند. من چیزی در مورد اعتقاداتشان نمی دانم. سوال من این است که ازدواج با این دختر چه حکمی دارد؟
- [سایر] چگونه مجردات که در زمان و مکان قرار ندارند شمارش پذیرند؟
- [سایر] فرقه کیسانیه چگونه فرقه ایست توضیح دهید؟
- [آیت الله بهجت] واقفی زمین هایی را وقف روضه خوانی و غیره کرده و متولّی آن را فردی از فرقه شیخیّه قرار داده است. چه حکمی دارد؟
- [سایر] فرقه تصوف چگونه فرقه ای است؟ آیا فرقه ای است هدایت یافته یا گمراه؟
- [سایر] استقرار عرش خداوند بر آب یعنی چه؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا استقرار حیات در ذبیحه شرط است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مکان نمازگزار باید بی حرکت باشد و اگر به واسطه تنگی وقت یا جهت دیگر ناچار باشد در جایی که حرکت دارد، مانند اتومبیل و کشتی و ترن نماز بخواند، به قدری که ممکن است باید استقرار و قبله را رعایت نماید و اگر آنها از قبله بطرف دیگر حرکت کنند، بطرف قبله برگردد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روی تشک پر یا چیز دیگری که استقرار بر ان حاصل نمی شود سجده کند باطل است
- [آیت الله بهجت] اگر مکان مأموم بلندتر از مکان امام باشد و سایر لوازم و شرایط اقتدا رعایت شود، اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] در حال رکوع باید بدن نمازگزار آرام باشد ، و نباید بدن خود را به اختیار بطوری حرکت دهد که از حال آرام بودن خارج شود حتی بنابر احتیاط زمانی که مشغول به ذکر واجب نیست ، و اگر عمداً این استقرار را رعایت نکند نماز بنابر احتیاط واجب باطل است حتی اگر ذکر را در حال استقرار اعاده کند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن در زمین بسیار وسیعی که برای بیشتر مردم مشکل است موقع نماز از آن جا به جای دیگر بروند جایز و صحیح است؛ هر چند مالک آن از نماز خواندن در آن جا نهی کرده باشد یا این که انسان بداند راضی نیست یا این که مالک آن صغیر یا مجنون باشد، ولی احتیاط مستحب آن است که در این چند صورت در آنجا نماز نخوانند؛ ولی غاصب نباید در مکان غصبی نماز بخواند هر چند بسیار وسیع باشد و نماز او به احتیاط مستحب باطل است. همچنین کسانی مانند همسر و فرزندان و مهمانهای غاصب که به حساب او در این مکان تصرف میکنند. شرط دوم: استقرار است؛ یعنی مکان نمازگزار باید بیتکان باشد.
- [آیت الله مظاهری] شرط دوّم: مکان نمازگزار باید بیحرکت باشد ولی اگر سهواً یا در حال ناچاری یا ندانستن اینکه مکان او متحرّک است یا ندانستن مسئله باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مکان نمازگزار باید غصبی نباشد بنابر احتیاط واجب، و مکان نمازگزار باید از جای میّت پستتر یا بلندتر نباشدولی پستی و بلندی مختصر اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] مکان نمازگزار باید از جای میّت پایینتر یا بلندتر نباشد، ولی پستی و بلندی مختصر اشکال ندارد. همچنین مکان نمازگزار باید غصبی نباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز مستحبی را در حال استقرار بر زمین باید رو به قبله خواند ولی در حال راه رفتن و سواری لازم نیست رو به قبله باشد هر چند به نذر واجب شده باشد
- [آیت الله مظاهری] مکان نمازگزار سه شرط دارد: شرط اوّل: باید مکان نمازگزار مباح باشد، و در ملک غصبی یا روی فرش و تخت غصبی و مانند اینها نماز نخوانند ولی نماز خواندن در زیر سقف و خیمه غصبی مانعی ندارد، همینطور اگر سهواً یا در حال ناچاری یا ندانستن اینکه مکان او غصبی است یا ندانستن مسئله باشد اشکال ندارد.