لطفا انواع تعریف دین را بیان کنید؟
لطفا انواع تعریف دین را بیان کنید؟ ارایه ی تعریفی روشن از موضوع تحقیق در هر پژوهشی ضرورت دارد و منطق دانان نیز در شناخت علوم و مسائل آن، شش پرسش عمده را مطرح می کنند و آن ها را بر اساس ترتیب منطقی به صورت زیر طبقه بندی می کنند: 1) تحلیل مفهوم و بیان ( ما ) شارحه الاسم. 2) پرسش از هستی و تحقق بیان هلیه بسیطه. 3) تحلیل ماهوی و بیان ( ما ) حقیقی. 4) پرسش از چگونگی، خواص و احکام بیان هلیه مرکبه. 5) پرسش از سبب تحقق یا ( لمَ ) ثبوتی. 6) پرسش از دلیل تحقق یا ( لمَ ) اثباتی. جستار روش مند در هر زمینه ی معرفتی، از نظر منطقی مرهون رعایت ترتیب منطقی مطالب است; بنا بر این، قبل از پرداختن به خواص، آثار و احکام هر امری و حتّی قبل از پرداختن به بحث از اثبات و نفی یک امر، باید تعریف روشن و متمایزی از آن به دست داد.[1] مسئله ی گستره ی شریعت و هر مسئله ی دیگر دین پژوهی مانند انتظار بشر از دین، منشاء گرایش انسان ها به دین، رابطه ی دین و آزادی، دین و توسعه، دین و هُنر، کثرت گرایی دینی و... نه تنها از جهت موضوع شناسی، نیازمند تعریف و تبیین دین هستند بلکه بسیاری از اختلاف ها و چالش های موجود در این گونه مسائل، به تعاریف و تصورات مختلف از دین ارجاع دارند و در واقع، اندیشمندان به جای نزاع علمی و معنوی، در دامان نزاع های لفظی گرفتار شده اند. قبل از ورود به بیان تعریف های مختلف از دین، ذکر چند نکته ی زیر ضرورت دارد: غرض از تعریف، تمایز نهادن بین شیء تعریف شده و غیر آن است که گاه با تمایز ذاتی تحقق می پذیرد و گاه با تمایز عرضی. تعریفی که تأمین کننده ی تمایز ذاتی باشد، حدّ (definition) نام دارد و تعریفی که بیان گر تمایز عرضی باشد، رسم (description) نامیده می شود. اگر در تعریف حدّی، همه ی ذاتیات مندرج گردد، حد تام و اگر برخی از آن ها لحاظ شود، حدّ غیر تام خوانده می شود. انواع دیگر از تعاریف، همانند تعریف های لفظی و لغوی، اشاره ای، کنایه ای و... نیز در منطق مطرح شده است. بیان همه ی ذاتیات یک شیء و درج همه ی آن ها در تعریف، بسیار دشوار است[2] و این مسئله در تعریف دین، دشوارتر خواهد بود; ولی باید به شرط اساسی در تعریف توجه داشت و آن این که تعریف به گونه ای نظم یابد که جامع افراد و مانع اغیار باشد و به عبارت دیگر، دارای وضوح مفهومی و انطباق مصداقی باشد. منبع: [1]. استاد محمد تقی جعفری، فلسفه دین، تدوین عبداللّه نصری، (چاپ دوم)، ص 20. [2]. ر. ک: ابن سینا، رساله الحدود، ص ص 74 75 و خواجه نصیر طوسی، اساس الاقتباس، ص ص 441 442.
عنوان سوال:

لطفا انواع تعریف دین را بیان کنید؟


پاسخ:

لطفا انواع تعریف دین را بیان کنید؟

ارایه ی تعریفی روشن از موضوع تحقیق در هر پژوهشی ضرورت دارد و منطق دانان نیز در شناخت علوم و مسائل آن، شش پرسش عمده را مطرح می کنند و آن ها را بر اساس ترتیب منطقی به صورت زیر طبقه بندی می کنند:
1) تحلیل مفهوم و بیان ( ما ) شارحه الاسم.
2) پرسش از هستی و تحقق بیان هلیه بسیطه.
3) تحلیل ماهوی و بیان ( ما ) حقیقی.
4) پرسش از چگونگی، خواص و احکام بیان هلیه مرکبه.
5) پرسش از سبب تحقق یا ( لمَ ) ثبوتی.
6) پرسش از دلیل تحقق یا ( لمَ ) اثباتی.
جستار روش مند در هر زمینه ی معرفتی، از نظر منطقی مرهون رعایت ترتیب منطقی مطالب است; بنا بر این، قبل از پرداختن به خواص، آثار و احکام هر امری و حتّی قبل از پرداختن به بحث از اثبات و نفی یک امر، باید تعریف روشن و متمایزی از آن به دست داد.[1]
مسئله ی گستره ی شریعت و هر مسئله ی دیگر دین پژوهی مانند انتظار بشر از دین، منشاء گرایش انسان ها به دین، رابطه ی دین و آزادی، دین و توسعه، دین و هُنر، کثرت گرایی دینی و... نه تنها از جهت موضوع شناسی، نیازمند تعریف و تبیین دین هستند بلکه بسیاری از اختلاف ها و چالش های موجود در این گونه مسائل، به تعاریف و تصورات مختلف از دین ارجاع دارند و در واقع، اندیشمندان به جای نزاع علمی و معنوی، در دامان نزاع های لفظی گرفتار شده اند.
قبل از ورود به بیان تعریف های مختلف از دین، ذکر چند نکته ی زیر ضرورت دارد:
غرض از تعریف، تمایز نهادن بین شیء تعریف شده و غیر آن است که گاه با تمایز ذاتی تحقق می پذیرد و گاه با تمایز عرضی. تعریفی که تأمین کننده ی تمایز ذاتی باشد، حدّ (definition) نام دارد و تعریفی که بیان گر تمایز عرضی باشد، رسم (description) نامیده می شود. اگر در تعریف حدّی، همه ی ذاتیات مندرج گردد، حد تام و اگر برخی از آن ها لحاظ شود، حدّ غیر تام خوانده می شود. انواع دیگر از تعاریف، همانند تعریف های لفظی و لغوی، اشاره ای، کنایه ای و... نیز در منطق مطرح شده است.
بیان همه ی ذاتیات یک شیء و درج همه ی آن ها در تعریف، بسیار دشوار است[2] و این مسئله در تعریف دین، دشوارتر خواهد بود; ولی باید به شرط اساسی در تعریف توجه داشت و آن این که تعریف به گونه ای نظم یابد که جامع افراد و مانع اغیار باشد و به عبارت دیگر، دارای وضوح مفهومی و انطباق مصداقی باشد.
منبع:
[1]. استاد محمد تقی جعفری، فلسفه دین، تدوین عبداللّه نصری، (چاپ دوم)، ص 20.
[2]. ر. ک: ابن سینا، رساله الحدود، ص ص 74 75 و خواجه نصیر طوسی، اساس الاقتباس، ص ص 441 442.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین