در دعای کمیل آیه A}(اَفَمَنْ کانَ مُؤْمِناً کَمَنْ کانَ فاسِقاً لا یَسْتَوونَ){A؛V}(سجده، آیه 18){V وجود دارد؛ آیا زن حائض میتواند دعای کمیل بخواند؟ آیات عظام امام، بهجت، فاضل و نوری: خواندن دعای کمیل برای زن حائض اشکال ندارد؛ ولی باید آیه یاد شده را بر زبان جاری نکند. توضیحالمسائل مراجع، م 354. آیات عظام تبریزی، خامنهای، سیستانی، صافی و مکارم: خواندن دعای کمیل و نیز آیه یاد شده برای زن حائض اشکال ندارد؛ چه اینکه خواندن اصل آیه سجدهدار برای حائض حرام است، نه باقی سوره. توضیحالمسائل مراجع، م 354؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، 199. آیةاللَّه وحید: خواندن دعای کمیل برای زن حائض اشکال ندارد؛ ولی بنابر احتیاط واجب آیه یاد شده را بر زبان جاری نکند. وحید، توضیحالمسائل، م 361 تبصره1. آیه یاد شده، آیه 18 از سوره (سجده) است و آیهای که سجده دارد، آیه 15 از این سوره است. تبصره2. اگر گفته شود: تنها خواندن آیات سجدهدار برای زن حائض حرام است، خواندن آیه یاد شده برای او حرام نیست؛ ولی اگر خواندن تمام سورههایی که سجده واجب دارند برای زن حائض حرام باشد، خواندن آیه شده برای او حرام خواهد بود؛ خواه در قرآن باشد یا در دعا. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 167/500032)
در دعای کمیل آیه A}(اَفَمَنْ کانَ مُؤْمِناً کَمَنْ کانَ فاسِقاً لا یَسْتَوونَ){A؛V}(سجده، آیه 18){V وجود دارد؛ آیا زن حائض میتواند دعای کمیل بخواند؟
در دعای کمیل آیه A}(اَفَمَنْ کانَ مُؤْمِناً کَمَنْ کانَ فاسِقاً لا یَسْتَوونَ){A؛V}(سجده، آیه 18){V وجود دارد؛ آیا زن حائض میتواند دعای کمیل بخواند؟
آیات عظام امام، بهجت، فاضل و نوری: خواندن دعای کمیل برای زن حائض اشکال ندارد؛ ولی باید آیه یاد شده را بر زبان جاری نکند. توضیحالمسائل مراجع، م 354.
آیات عظام تبریزی، خامنهای، سیستانی، صافی و مکارم: خواندن دعای کمیل و نیز آیه یاد شده برای زن حائض اشکال ندارد؛ چه اینکه خواندن اصل آیه سجدهدار برای حائض حرام است، نه باقی سوره. توضیحالمسائل مراجع، م 354؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، 199.
آیةاللَّه وحید: خواندن دعای کمیل برای زن حائض اشکال ندارد؛ ولی بنابر احتیاط واجب آیه یاد شده را بر زبان جاری نکند. وحید، توضیحالمسائل، م 361
تبصره1. آیه یاد شده، آیه 18 از سوره (سجده) است و آیهای که سجده دارد، آیه 15 از این سوره است.
تبصره2. اگر گفته شود: تنها خواندن آیات سجدهدار برای زن حائض حرام است، خواندن آیه یاد شده برای او حرام نیست؛ ولی اگر خواندن تمام سورههایی که سجده واجب دارند برای زن حائض حرام باشد، خواندن آیه شده برای او حرام خواهد بود؛ خواه در قرآن باشد یا در دعا. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 167/500032)
- [آیت الله بهجت] آیه سوره ی سجده دار که در دعای کمیل یا ادعیه دیگر وارد شده، اگر زن حائض ندانسته یا از روی غفلت تلاوت کند، آیا اشکال دارد؟
- [سایر] در مورد شرح دعای کمیل توضیح دهید؟
- [آیت الله بهجت] خانمی می داند که اگر دعای کمیل یا دعاهای دیگر را شروع کند وقتی به آیه سوره سجده دار رسید، از روی غفلت آن را قرائت خواهد کرد. آیا جایز است اصل دعا را بخواند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] مداحان در اثنای دعای کمیل و ندبه و زیارت عاشورا، اشعار یا روضه میخوانند، این کار چه حکمی دارد؟
- [سایر] چه گناهانی باعث دریده شدن پرده های عصمت، نزول بلا، عدم استجابت دعا و... می شود که در دعای کمیل به آنها اشاره شده است؟
- [سایر] دعاهای وارد شده در مفاتیح مثل توسل، زیارت عاشورا، دعای عهد، کمیل و... زمان پیدایش آنها چه زمانی بوده؟ آیا از زمان پیدایش حضرت آدم بوده اند؟
- [سایر] سلام حاج آقا عبادات قبول حق بعد از مراسم دعای کمیل مسجد ارک دیدمتون قول دادید حتما پاسخ بدهید. قبلا چند پیام در مورد توقعات پدر و مادرم نوشته بودم منتظر هستم. لطفا حتما پاسخ بدهید. باتشکر جلال حقوقی
- [سایر] می خواهم در خصوص اعتبار و سندیت دعای کمیل بدانم. همچنین بفرمایید که آیا امامان ما توصیه نموده اند که این دعا را می بایست پنج شنبه ها خواند؟
- [سایر] در دعای کمیل حضرت امیر(ع) خدا را آخر الآخرین میخواند، با توجه به اینکه انسان موجودی ابدی است و در بهشت یا جهنم جاودانه خواهد بود، چگونه خدا آخر الآخرین است؟
- [سایر] در فقراتی از دعای کمیل آمده (اللهم انی ..... وسعت کل شی) لفظ کل در دو جا با فتحه و در یک جا با ضمه آمده است، آیا معنی و مفهوم آن تغییر می کند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عمداً یا به جهت فراموشی سورههایی را که آیه سجده دارد شروع کند، میتواند آن را رها کند و سوره دیگری بخواند و میتواند همان سوره را ادامه دهد؛ ولی به احتیاط واجب آیه سجده را نخواند و اگر سوره ادامه دارد ادامه آن را بخواند و به رکوع رود و اگر آیه سجده را خواند، باید سجده کند و برخیزد و حمد را خوانده، سپس به رکوع رفته، نمازش را تمام کند و چنانچه عمداً آیه سجده را خوانده باشد و در نماز سجده کند، به احتیاط واجب نمازش را دوباره بخواند، ولی اگر سهواً آیه سجده را خوانده و سجده کند، به احتیاط مستحب نمازش را دوباره بخواند، ولی اگر آیه سجده را بخواند و سجده نکند، نمازش باطل نمیشود؛ هر چند اگر عمداً سجده نکرده باشد گناهکار است.
- [آیت الله بروجردی] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجدهی واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیة سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سورهی دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیة سجده بفهمد، میتواند سوره را تمام کند و بعد از نماز سجدهی آن را به جا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زن در استحاضه کثیره یا متوسطه بخواهد پیش از وقت نماز ایه ای را که سجده واجب دارد بخواند یا مسجد برود یا شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند احتیاط مستحب ان است که غسل نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن در استحاضه کثیره یا متوسطه بخواهد پیش از وقت نماز آیه ای را که سجده واجب دارد بخواند؛ یا مسجد برود؛ بنابراحتیاط مستحب غسل نماید و همچنین است اگر شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن حائض به اندازه غسل و وضو وقت ندارد، ولی میتواند با تیمّم نماز را در وقت بخواند، آن نماز بر او واجب نیست، امّا اگر گذشته از تنگیوقت تکلیفش تیمّم است، مثل آن که آب برایش ضرر دارد، باید تیمّم کند و آن نماز را بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن حائض به اندازه غسل و وضو وقت ندارد ولی میتواند با تیمم نماز را در وقت بخواند، آن نماز بر او واجب نیست؛ اما اگر گذشته از تنگی وقت از جهت دیگر تکلیفش تیمم است، مثل آن که آب برایش ضرر دارد، باید تیمم کند و آن نماز را بخواند و در صورتی که نخواند لازم است قضا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر زن حائض بعد از پاکی به اندازة غسل وقت ندارد، ولی میتواند با تیمم نماز را در وقت بخواند، احتیاط واجب آن است که آن نماز را با تیمم بخواند، ولی درصورتی که نخواند قضا بر او واجب نیست، اما اگر گذشته از تنگی وقت از جهت دیگر تکلیفش تیمم است، مثل آن که آب برایش ضرر دارد، باید تیمم کند و آن نماز را بخواند. و درصورتی که نخواند لازم است قضا نماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن حائض بعد از پاکی به اندازه غسل وقت ندارد ، ولی میتواند با تیمم نماز را در وقت بخواند ، احتیاط واجب آن است که آن نماز را با تیمم بخواند ، و در صورتی که نخواند قضا نماید ، و اگر گذشته از تنگی وقت از جهت دیگر تکلیفش تیمم است مثل آنکه آب برایش ضرر دارد باید تیمم کند و آن نماز را بخواند ، و در صورتی که نخواند لازم است قضا نماید .
- [آیت الله اردبیلی] در نماز آیات انسان میتواند بعد از نیّت و تکبیر و خواندن حمد، آیههای یک سوره را پنج قسمت کند و یک آیه یا بیشتر از آن بخواند و به رکوع رود و سر بردارد و بدون این که حمد بخواند، قسمت دوم از همان سوره را بخواند و به رکوع رود و همین طور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام نماید؛ مثلاً به قصد سوره توحید، (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) بگوید و به رکوع رود، بعد بایستد و بگوید: (قُلْ هُوَ اللّهُ أحَدٌ) و دوباره به رکوع رود و بعد از رکوع بایستد و بگوید: (أَللّهُ الصَّمَدُ) و باز به رکوع رود و بایستد و بگوید: (لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ) و به رکوع رود و باز هم سر بردارد و بگوید: (وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوا أَحَدٌ) و بعد از آن به رکوع پنجم رود و بعد از سر برداشتن، به سجده رفته و دو سجده کند و رکعت دوم را نیز مثل رکعت اوّل بجا آورد و بعد از سجده دوم، تشهّد بخواند و سلام نماز را بگوید.
- [آیت الله مظاهری] در نماز آیات، انسان میتواند بعد از نیّت و تکبیر و خواندن حمد، آیههای یک سوره را پنج قسمت کند و یک آیه یا بیشتر از آن را بخواند و به رکوع رود و سر بردارد و بدون اینکه حمد بخواند، قسمت دوّم از همان سوره را بخواند و به رکوع رود و همینطور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام نماید، مثلاً به قصد سوره توحید بگوید: (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ). و به رکوع رود، بعد بایستد و بگوید: (قُلْ هُوَ اللَّهُ اَحَدٌ). و دوباره به رکوع رود و بعد از رکوع بایستد و بگوید: (اللَّهُ الصَّمَدُ). باز به رکوع رود و بایستد و بگوید: (لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ). و برود به رکوع و سر بردارد و بگوید: (وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُواً اَحَدٌ). و بعد از آن به رکوع پنجم رود و بعد از سر برداشتن، دو سجده کند و رکعت دوّم را هم مثل رکعت اوّل به جا آورد و بعد از سجده دوّم تشهّد بخواند و نماز را سلام دهد.