حکم گوش دادن به آهنگ بدون کلام چیست؟ آیات عظام امام، خامنه ای، فاضل و نوری: گوش دادن به هر آهنگی که مطرب و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی است، جایز نیست (هر چند مشتمل بر کلام نباشد). امام، استفتاءات، ج 2، (مکاسب محرمه)، س 27 و 28؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 995 و 999 و 1005؛ ؛ خامنه ای، اجوبةالاستفتاءات، س 1140؛ نوری، توضیح المسائل، مسائل مستحدثه. آیات عظام تبریزی، سیستانی، مکارم و وحید: گوش دادن به هر آهنگی که مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی است، جایز نیست (هر چند مشتمل بر کلام نباشد). تبریزی، استفتاءات، س 1046 و 1065؛ سیستانی، sistani.org، موسیقی، ش 5؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 703 و 708؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3 م 17. آیات عظام بهجت و صافی: گوش دادن به هر آهنگی که مطرب و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی است، جایز نیست و گوش دادن به آهنگی که از نواختن آلات موسیقی تولید می شود، حرام است.بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م 20 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 1018. (احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 12/500022)
حکم گوش دادن به آهنگ بدون کلام چیست؟
آیات عظام امام، خامنه ای، فاضل و نوری: گوش دادن به هر آهنگی که مطرب و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی است، جایز نیست (هر چند مشتمل بر کلام نباشد). امام، استفتاءات، ج 2، (مکاسب محرمه)، س 27 و 28؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 995 و 999 و 1005؛ ؛ خامنه ای، اجوبةالاستفتاءات، س 1140؛ نوری، توضیح المسائل، مسائل مستحدثه.
آیات عظام تبریزی، سیستانی، مکارم و وحید: گوش دادن به هر آهنگی که مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی است، جایز نیست (هر چند مشتمل بر کلام نباشد). تبریزی، استفتاءات، س 1046 و 1065؛ سیستانی، sistani.org، موسیقی، ش 5؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 703 و 708؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3 م 17.
آیات عظام بهجت و صافی: گوش دادن به هر آهنگی که مطرب و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی است، جایز نیست و گوش دادن به آهنگی که از نواختن آلات موسیقی تولید می شود، حرام است.بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م 20 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 1018.
(احکام موسیقی، سید مجتبی حسینی، کد: 12/500022)
- [آیت الله مکارم شیرازی] گفته می شود: (گوش دادن به دو نوع از موسیقی شرعاً اشکال دارد; صدای زن، و دیگری آهنگ مطرب; یعنی آهنگی که انسان را از حالت طبیعی خارج می سازد. الف) در خصوص مورد اوّل; یعنی گوش دادن مرد به آواز زن مشکلی نیست، ولی آیا گوش دادن آواز زن برای زن هم حرام است؟ ب) در مورد دوّم باید بگویم که هیچ گونه آهنگی نمی تواند مرا از حالت طبیعی خارج سازد. گوش دادن به نوار موسیقی، چه با کلام و چه بی کلام، چه غمگین و چه غیر غمگین، برای من چه حکمی دارد؟
- [سایر] قرآن کلام خدا یا کلام بشر؟
- [سایر] قرآن کلام خدا یا کلام بشر؟
- [سایر] موضوع علم کلام چیست و به چه جهت انرا علم کلام می نامند ؟
- [سایر] حکم گوش دادن به آهنگ و صداهای مشکوک چیست؟
- [سایر] منظور از علم کلام چیست؟
- [سایر] ادعیه از چه کسی صادر شده؟ آیا کلام خداست؟ اگر نه کلام چه کسانی است؟
- [سایر] لطفا تأثیرات کلام زیدیه را بر کلام شیعه به طور مستند بفرمایید؟
- [سایر] اگر کلام معصوم(ع) کلام واحدی است لزوم امامت سایر معصومان چه ضرورتی داشت؟
- [سایر] من قبلا اهنگ غنا گوش میدادم گاهی اواز این اهنگها را میخوانم با توجه به اینکه فقط اواز خالی است و اهنگ دیگه نیست ایا باز گناه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه سوم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که اگر معصیتکار، به زبان خوش و کلام حسن، ترک معصیت نکرد، با غلظت و کلام خشن و تعییر و سرزنش، امر و نهی کند با مراعات ترتیب درجات زبری و خشونت.
- [آیت الله بهجت] در خرید و فروش لازم نیست صیغه عربی بخوانند، مثلاً اگر فروشنده به فارسی بگوید: این مال را در عوض این پول فروختم، و مشتری بگوید: قبول کردم، معامله صحیح است. و بنابر اظهر لازم نیست ایجاب بر قبول مقدم باشد (مقصود از ایجاب، کلام فروشنده و مقصود از قبول، کلام خریدار است). و احتیاط مستحب آن است که به هر زبانی معامله میکنند، صحیح گفته شود و کاملاً بیانگر مقصود طرفین باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر خانه یا مغازه را اجاره کند و صاحب ملک با او شرط کند که فقط خود او از آنها استفاده نماید یا از ظاهر کلام او این چنین فهمیده شود، مستأجر نمیتواند آن را به دیگری اجاره دهد و اگر شرط نکند یا از ظاهر کلام او این چنین فهمیده نشود، میتواند آن را به دیگری اجاره دهد؛ ولی اگر بخواهد به زیادتر از مقداری که اجاره کرده آن را اجاره دهد، باید در آن کاری مانند تعمیر و سفید کاری انجام داده باشد یا به غیر جنسی که اجاره کرده آن را اجاره دهد، مثلاً اگر با پول اجاره کرده به گندم یا چیز دیگری اجاره دهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .ادای جمله های اذان و اقامه و نیز نماز, اگر با آهنگ مخصوص مجالس لهو و معصیت باشد, حرام و باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر غیر از خانه، مغازه و اتاق چیز دیگری مانند زمین، کشتی، اتومبیل سواری یا اتوبوس را اجاره کند و مالک با او شرط نکند که فقط خودش از آن استفاده نماید یا از ظاهر کلام او این چنین فهمیده نشود، میتواند آن را به بیشتر از مقداری که اجاره کرده به دیگری اجاره دهد.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از سلام نماز احتیاط شک کند که یکی از اجزا یا شرایط آن را بهجا آورده یا نه، به شک خود اعتنا نکند. و اگر سهواً در نماز احتیاط کلام بیجا گفت، بنابر اظهر سجده سهو واجب نیست، اگرچه احتیاط در بهجا آوردن است.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از سلام نماز احتیاط شک کند که یکی از اجزاء یا شرایط آن را بجا آورده یا نه ، به شک خود اعتنا نکند . و اگر سهوا در نماز احتیاط کلام بی جا گفت ، بنا بر اظهر سجده سهو واجب نیست ، اگر چه احتیاط در بجا آوردن است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کارگر یا کارمندی خود را در استخدام و اجاره دیگری قرار دهد نمی تواند او را به استخدام و اجاره دیگری درآورد، مگر این که ظاهر کلام یا عملش این باشد که مستأجر از این جهت آزاد است، در این صورت چنانچه او را به زیادتر از آن مبلغ واگذار کند اشکال دارد ولی در غیر خانه و مغازه و اجیر اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] به دست آوردن فتوا ( یعنی دستور مجتهد ) چهار راه دارد: 1 شنیدن از خود مجتهد. 2 شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل کنند. 3 شنیدن از کسی که مورد اطمینان و راستگوست، اگر اطمینان به کلام او دارد ، بنا بر احوط. 4 دیدن در رساله مجتهد، در صورتی که به درستی آن رساله اطمینان داشته باشد ، بنا بر احوط .
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را بشنود و نداند که تهمت است یا نه، شنیدن آن حرام است و باید دفاع از کسی که آن چیز برای او گفته میشود بنماید، زیرا آن کلام یا تهمت است یا غیبت. [1]. نحل، 105. [2]. صف، 7. چاپ بعدی قبلی