منابع ادعیه مشهور مثل دعای کمیل، ندبه، سمات، جوشن کبیر و مناجاتهایی مثل مناجات شعبانیه و مناجات امیرالمؤمنین علیه السّلام در مسجد کوفه و زیارتنامههایی مثل زیارت عاشورا، زیارت جامعه کبیره و زیارت آل یس، تمام کتابهای روایی عالمان و محدثان شیعه است و به طور کلی در موضوع دعاهای وارده از امامان و معصومین علیهم السّلام کتابهای متعددی تدوین شده است که به فراخور اهل هر زمان مورد استفاده قرار گرفته است. به طور مثال: 1. شیخ طوسی (ره) (640 ه .ق) کتاب مصباح المتهجد را تألیف کرده است. 2. سید بن طاووس (ره) (686 ه .ق) کتابهای زیادی از جمله (اقبال الاعمال) و (جمال الاسبوع) و (فلاح السائل) را به ترتیب در اعمال هر ماه، هر هفته و هر روز تدوین کرده است و نیز ادعیه طولانی را در (مهج الدعوات) گرد آورده است. 3. علامه مجلسی (ره) (1110 ه .ق) کتاب (زاد المعاد) را تألیف نموده است. 4. و ثقة المحدثین (حاج شیخ عباس قمی) (1359 ه .ق) کتاب (مفاتیح الجنان) را تألیف نموده است. و تمام دعاهای مشهور از این کتابها نقل شده و میشود. امّا مصدر این دعا چنان که گذشت از معصومان علیهم السّلام هستند. و این دعاها به انشاء و لفظ معصومان علیهم السّلام است گاهی راوی متن آن را از امام علیه السّلام درخواست میکرده است و امام آن را به او یاد میدادهاند (مثل دعای کمیل)[1] و برخی متن نوشته به دست راوی میرسیده است و او از آن نسخهبرداری میکرده است، مانند آنچه از ادعیه به وسیله نواب اربعه رحمهم الله از ناحیه مقدسه رسیده است[2] و برخی از دعاها را راوی از امام علیه السّلام شنیده است و عبارت راوی حاکی از شنیدن آن از دو لب امام علیه السّلام است (مثل دعای ابوحمزه ثمالی و دعای صحیفه سجادیه و...).[3] امامان علیهم السّلام به ما یاد میدهند که زیاد بخواهیم، به موقع بخواهیم، تنها از خدا بخواهیم و با روش صحیح بخواهیم، چگونه بخواهیم و چه نخواهیم؟.[4] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. علم الحدیث، دکتر رضا مؤدب. 2. آشنایی با حدیث، مهریزی یزدی. پی نوشتها: [1]. به زاد المعاد در اعمال ماه شعبان، فصل اعمال شب نیمه شعبان مراجعه شود. نیز ر.ک: کفعمی، محمد بن ابراهیم، مصباح، بیروت، چاپ اعلمی، 1414، ص 737. [2]. مانند زیارت آل یس، به مفاتیح رجوع شود: باب زیارات، فصل صاحب الامر، زیارت اول و مانند دعای سمات، همان، باب اول در ادعیه، فصل ششم درباره ادعیه مشهوره، دعای سمات. [3]. همان، باب دوم در اعمال ماههای سال قمری، فصل ماه رمضان، بخش اعمال سحرهای مبارک رمضان، دعای چهارم. [4]. جمعی از نویسندگان، رهتوشه حج، نشر مشعر، 1382، ج1، ص181.
منابع ادعیه مشهور مثل دعای کمیل، ندبه، سمات، جوشن کبیر و مناجاتهایی مثل مناجات شعبانیه و مناجات امیرالمؤمنین علیه السّلام در مسجد کوفه و زیارتنامههایی مثل زیارت عاشورا، زیارت جامعه کبیره و زیارت آل یس، تمام کتابهای روایی عالمان و محدثان شیعه است و به طور کلی در موضوع دعاهای وارده از امامان و معصومین علیهم السّلام کتابهای متعددی تدوین شده است که به فراخور اهل هر زمان مورد استفاده قرار گرفته است. به طور مثال:
1. شیخ طوسی (ره) (640 ه .ق) کتاب مصباح المتهجد را تألیف کرده است.
2. سید بن طاووس (ره) (686 ه .ق) کتابهای زیادی از جمله (اقبال الاعمال) و (جمال الاسبوع) و (فلاح السائل) را به ترتیب در اعمال هر ماه، هر هفته و هر روز تدوین کرده است و نیز ادعیه طولانی را در (مهج الدعوات) گرد آورده است.
3. علامه مجلسی (ره) (1110 ه .ق) کتاب (زاد المعاد) را تألیف نموده است.
4. و ثقة المحدثین (حاج شیخ عباس قمی) (1359 ه .ق) کتاب (مفاتیح الجنان) را تألیف نموده است.
و تمام دعاهای مشهور از این کتابها نقل شده و میشود.
امّا مصدر این دعا چنان که گذشت از معصومان علیهم السّلام هستند. و این دعاها به انشاء و لفظ معصومان علیهم السّلام است گاهی راوی متن آن را از امام علیه السّلام درخواست میکرده است و امام آن را به او یاد میدادهاند (مثل دعای کمیل)[1] و برخی متن نوشته به دست راوی میرسیده است و او از آن نسخهبرداری میکرده است، مانند آنچه از ادعیه به وسیله نواب اربعه رحمهم الله از ناحیه مقدسه رسیده است[2] و برخی از دعاها را راوی از امام علیه السّلام شنیده است و عبارت راوی حاکی از شنیدن آن از دو لب امام علیه السّلام است (مثل دعای ابوحمزه ثمالی و دعای صحیفه سجادیه و...).[3]
امامان علیهم السّلام به ما یاد میدهند که زیاد بخواهیم، به موقع بخواهیم، تنها از خدا بخواهیم و با روش صحیح بخواهیم، چگونه بخواهیم و چه نخواهیم؟.[4]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. علم الحدیث، دکتر رضا مؤدب.
2. آشنایی با حدیث، مهریزی یزدی.
پی نوشتها:
[1]. به زاد المعاد در اعمال ماه شعبان، فصل اعمال شب نیمه شعبان مراجعه شود. نیز ر.ک: کفعمی، محمد بن ابراهیم، مصباح، بیروت، چاپ اعلمی، 1414، ص 737.
[2]. مانند زیارت آل یس، به مفاتیح رجوع شود: باب زیارات، فصل صاحب الامر، زیارت اول و مانند دعای سمات، همان، باب اول در ادعیه، فصل ششم درباره ادعیه مشهوره، دعای سمات.
[3]. همان، باب دوم در اعمال ماههای سال قمری، فصل ماه رمضان، بخش اعمال سحرهای مبارک رمضان، دعای چهارم.
[4]. جمعی از نویسندگان، رهتوشه حج، نشر مشعر، 1382، ج1، ص181.
- [سایر] در کلام ائمه معصومین(ع) برای دعا چه آثار دنیوی بیان شده است؟
- [سایر] اهمیت دعا برای ظهور در کلام آیت الله بهجت را بیان کنید؟
- [سایر] قرآن تحدی میکند که اگر میتوانند مانند آیات قرآن بیاورند که کلام خداست در حالی که برخی آیات قرآن از زبان انسانها از جمله لقمان و... است؟
- [سایر] با توجه به این که قرآن کلام خداست، آیا ممکن نیست خداوند تمامی معانی را که الفاظ قرآن کریم به مرور زمان به خود می گیرد، اراده کند؟
- [سایر] قرآن کلام خدا یا کلام بشر؟
- [سایر] قرآن کلام خدا یا کلام بشر؟
- [سایر] موضوع علم کلام چیست و به چه جهت انرا علم کلام می نامند ؟
- [سایر] منظور از علم کلام چیست؟
- [سایر] لطفا تأثیرات کلام زیدیه را بر کلام شیعه به طور مستند بفرمایید؟
- [سایر] اگر کلام معصوم(ع) کلام واحدی است لزوم امامت سایر معصومان چه ضرورتی داشت؟
- [آیت الله بهجت] در خرید و فروش لازم نیست صیغه عربی بخوانند، مثلاً اگر فروشنده به فارسی بگوید: این مال را در عوض این پول فروختم، و مشتری بگوید: قبول کردم، معامله صحیح است. و بنابر اظهر لازم نیست ایجاب بر قبول مقدم باشد (مقصود از ایجاب، کلام فروشنده و مقصود از قبول، کلام خریدار است). و احتیاط مستحب آن است که به هر زبانی معامله میکنند، صحیح گفته شود و کاملاً بیانگر مقصود طرفین باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] تکبیر وحمد وسوره وذکر ودعا را باید طوری بخواند که خودش بشنود وصدق کلام بر او کند و اگر به واسطه سنگینی یا کری گوش یا سر وصدایزیاد نمیشنود، باید طوری بگوید که اگر مانعی نباشد بشنود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر خانه یا مغازه را اجاره کند و صاحب ملک با او شرط کند که فقط خود او از آنها استفاده نماید یا از ظاهر کلام او این چنین فهمیده شود، مستأجر نمیتواند آن را به دیگری اجاره دهد و اگر شرط نکند یا از ظاهر کلام او این چنین فهمیده نشود، میتواند آن را به دیگری اجاره دهد؛ ولی اگر بخواهد به زیادتر از مقداری که اجاره کرده آن را اجاره دهد، باید در آن کاری مانند تعمیر و سفید کاری انجام داده باشد یا به غیر جنسی که اجاره کرده آن را اجاره دهد، مثلاً اگر با پول اجاره کرده به گندم یا چیز دیگری اجاره دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر غیر از خانه، مغازه و اتاق چیز دیگری مانند زمین، کشتی، اتومبیل سواری یا اتوبوس را اجاره کند و مالک با او شرط نکند که فقط خودش از آن استفاده نماید یا از ظاهر کلام او این چنین فهمیده نشود، میتواند آن را به بیشتر از مقداری که اجاره کرده به دیگری اجاره دهد.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از سلام نماز احتیاط شک کند که یکی از اجزا یا شرایط آن را بهجا آورده یا نه، به شک خود اعتنا نکند. و اگر سهواً در نماز احتیاط کلام بیجا گفت، بنابر اظهر سجده سهو واجب نیست، اگرچه احتیاط در بهجا آوردن است.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از سلام نماز احتیاط شک کند که یکی از اجزاء یا شرایط آن را بجا آورده یا نه ، به شک خود اعتنا نکند . و اگر سهوا در نماز احتیاط کلام بی جا گفت ، بنا بر اظهر سجده سهو واجب نیست ، اگر چه احتیاط در بجا آوردن است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کارگر یا کارمندی خود را در استخدام و اجاره دیگری قرار دهد نمی تواند او را به استخدام و اجاره دیگری درآورد، مگر این که ظاهر کلام یا عملش این باشد که مستأجر از این جهت آزاد است، در این صورت چنانچه او را به زیادتر از آن مبلغ واگذار کند اشکال دارد ولی در غیر خانه و مغازه و اجیر اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] به دست آوردن فتوا ( یعنی دستور مجتهد ) چهار راه دارد: 1 شنیدن از خود مجتهد. 2 شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل کنند. 3 شنیدن از کسی که مورد اطمینان و راستگوست، اگر اطمینان به کلام او دارد ، بنا بر احوط. 4 دیدن در رساله مجتهد، در صورتی که به درستی آن رساله اطمینان داشته باشد ، بنا بر احوط .
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را بشنود و نداند که تهمت است یا نه، شنیدن آن حرام است و باید دفاع از کسی که آن چیز برای او گفته میشود بنماید، زیرا آن کلام یا تهمت است یا غیبت. [1]. نحل، 105. [2]. صف، 7. چاپ بعدی قبلی
- [آیت الله سبحانی] هر گاه کارگر یا کارمندی خود را استخدام و اجاره شخصی قرار دهد آن شخص نمی تواند اورا به استخدام و اجاره دیگری درآورد، مگر این که ظاهر کلام یا عملش این باشد که مستأجر از این جهت آزاد است، در این صورت نباید او را به زیادتر از آن مبلغ واگذار کند.