اندیشه در شدّت عذاب الهی : ای عزیز! در علوم عالیه ثابت شده است که مراتب اشتداد، غیر متناهی است. هر چه تو تصوّر کنی و تمام عقول تصوّر کنند شدّت عذاب را، از آن شدیدتر هم ممکن است . اگر برهان حکما را ندیدی یا کشف اهل ریاضت را باور نداری ، تو که بحمدالله مؤمنی، انبیا صلوات الله علیهم را صادق می دانی . تو اخبار وارده در کتب معتبر ما را که همه ی علمای امامیّه قبول دارند، درست می دانی . تو که ادعیه و مناجات وارده از ائمّه ی معصومین سلام الله علیهم را صحیح می دانی، تو که مناجات مولای متّقیان، امیرالمؤمنین سلام الله علیه را دیدی، تو که مناجات سیّد السّاجدین علیه السّلام را در دعای ابوحمزه دیدی ؛ قدری تأمّل کن در مضمون آن ها، قدری تفکّر نما در فقرات آن ها، لازم نیست یک دعای طولانی را یک دفعه با عجله و شتاب بخوانی و تفکّر در معانیش نکنی . بنده و شما حال سیّد سجّاد علیه السّلام را نداریم که آن دعای مفصّل را با حال بخوانیم شبی یک ربع آن را تا یک ثلث آن را با حال بخوان و تفکّر کن در فقراتش ، شاید صاحب حال شوی. از همه گذشته ، قدری تفکّر در قرآن کن ببین چه عذابی را وعده کرده که اهل جهنّم از مالک می خواهندکه آن ها را بکشد. هیهات که مرگ در کار نیست . ببین خدای تعالی می فرماید : ( یَا حَسْرَتَی علَی مَا فَرَّطتُ فِی جَنبِ اللَّهِ ) ( سوره ی زمر، آیه ی 56) آیا این چه حسرتی است ؟ که خدای تعالی با آن عظمت ، با این تعبیر ذکر می فرماید. تدبّر کن در آیه ی شریفه ی قرآن. بی تأمّل و تدبّر از آن مگذر ( یَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ کُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ کُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَی النَّاسَ سُکَارَی وَمَا هُم بِسُکَارَی وَلَکِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِیدٌ ) ( سوره ی حج ، آیه ی2 ) وصف روز قیامت را می کند. می فرماید: روزی که فراموش می کند هر شیر دهی از آن چه شیر می دهد، و می اندازد هر آبستنی بچّه ی خود را، و می بینی مردم را مست ، با این که آن ها مست نیستند ولکن عذاب خدا سخت است . درست تفکّر کن عزیزم ! قرآن - نعوذ بالله - کتاب قصّه نیست. شوخی با شما نمی کند، ببین چه می فرماید؟ این چه عذابی است که عزیز ما را از یاد می برد. حامله را بی بار می کند. آیا چه عذابی است که خداوند تبارک و تعالی با آن عظمت ، او را وصف می کند به شدّت و جای دیگر به عظمت چیزی را که خدای تبارک و تعالی که عظمت او حدّ و حصر ندارد و عزّت و سلطنت او منتهی ندارد، توصیف به شدّت و عظمت کند آیا چه خواهد بود؟ خدا می داند عقل من و تو و فکر همه ی بشر از تصوّرش عاجز است . اگر مراجعه به اخبار و آثار اهل علم بیت عصمت و طهارت کنی و تأمّل در آن ها نمایی ، می فهمی که قضیه ی عذاب آن عالم ، غیر از این عذاب هایی است که فکر کردی . قیاس به عذاب این عالم کردن ، قیاس باطل غلطی است . ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 20 و 21) برگرفته از پایگاه : پاسخگو برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
اندیشه در شدّت عذاب الهی :
ای عزیز! در علوم عالیه ثابت شده است که مراتب اشتداد، غیر متناهی است. هر چه تو تصوّر کنی و تمام عقول تصوّر کنند شدّت عذاب را، از آن شدیدتر هم ممکن است . اگر برهان حکما را ندیدی یا کشف اهل ریاضت را باور نداری ، تو که بحمدالله مؤمنی، انبیا صلوات الله علیهم را صادق می دانی . تو اخبار وارده در کتب معتبر ما را که همه ی علمای امامیّه قبول دارند، درست می دانی . تو که ادعیه و مناجات وارده از ائمّه ی معصومین سلام الله علیهم را صحیح می دانی، تو که مناجات مولای متّقیان، امیرالمؤمنین سلام الله علیه را دیدی، تو که مناجات سیّد السّاجدین علیه السّلام را در دعای ابوحمزه دیدی ؛
قدری تأمّل کن در مضمون آن ها، قدری تفکّر نما در فقرات آن ها، لازم نیست یک دعای طولانی را یک دفعه با عجله و شتاب بخوانی و تفکّر در معانیش نکنی . بنده و شما حال سیّد سجّاد علیه السّلام را نداریم که آن دعای مفصّل را با حال بخوانیم شبی یک ربع آن را تا یک ثلث آن را با حال بخوان و تفکّر کن در فقراتش ، شاید صاحب حال شوی. از همه گذشته ، قدری تفکّر در قرآن کن ببین چه عذابی را وعده کرده که اهل جهنّم از مالک می خواهندکه آن ها را بکشد. هیهات که مرگ در کار نیست . ببین خدای تعالی می فرماید : ( یَا حَسْرَتَی علَی مَا فَرَّطتُ فِی جَنبِ اللَّهِ ) ( سوره ی زمر، آیه ی 56) آیا این چه حسرتی است ؟ که خدای تعالی با آن عظمت ، با این تعبیر ذکر می فرماید. تدبّر کن در آیه ی شریفه ی قرآن. بی تأمّل و تدبّر از آن مگذر ( یَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ کُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ کُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَی النَّاسَ سُکَارَی وَمَا هُم بِسُکَارَی وَلَکِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِیدٌ ) ( سوره ی حج ، آیه ی2 ) وصف روز قیامت را می کند. می فرماید: روزی که فراموش می کند هر شیر دهی از آن چه شیر می دهد، و می اندازد هر آبستنی بچّه ی خود را، و می بینی مردم را مست ، با این که آن ها مست نیستند ولکن عذاب خدا سخت است .
درست تفکّر کن عزیزم ! قرآن - نعوذ بالله - کتاب قصّه نیست. شوخی با شما نمی کند، ببین چه می فرماید؟ این چه عذابی است که عزیز ما را از یاد می برد. حامله را بی بار می کند. آیا چه عذابی است که خداوند تبارک و تعالی با آن عظمت ، او را وصف می کند به شدّت و جای دیگر به عظمت چیزی را که خدای تبارک و تعالی که عظمت او حدّ و حصر ندارد و عزّت و سلطنت او منتهی ندارد، توصیف به شدّت و عظمت کند آیا چه خواهد بود؟ خدا می داند عقل من و تو و فکر همه ی بشر از تصوّرش عاجز است . اگر مراجعه به اخبار و آثار اهل علم بیت عصمت و طهارت کنی و تأمّل در آن ها نمایی ، می فهمی که قضیه ی عذاب آن عالم ، غیر از این عذاب هایی است که فکر کردی . قیاس به عذاب این عالم کردن ، قیاس باطل غلطی است . ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 20 و 21)
برگرفته از پایگاه : پاسخگو
برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
- [سایر] عذاب جهنم چگونه بوده و آیا قابل مقایسه با عذاب های دنیایی است ؟
- [سایر] چه تفاوتی بین ادیان الهی وجود دارد؟
- [سایر] زلزله و سیل و طوفان، عذاب الهی است و یا علل مادی دارد؟ آیا با رعایت اصول ساختمانسازی و فنّی مثل ژاپن و...، جلوی عذاب الهی گرفته میشود؟
- [آیت الله مظاهری] آیا می توان گفت علت مریضی عذاب الهی است؟
- [سایر] چگونه بین امتحان و عذاب الهی فرق بگذاریم؟
- [سایر] چگونه در قرآن، مرگ و عذاب های جهنم جزو نعمت های الهی به حساب آمده است؟
- [سایر] چگونه در قرآن، مرگ و عذاب های جهنم جزو نعمت های الهی به حساب آمده است؟
- [سایر] آیا عذاب الهی در قیامت، شامل شیطان و یارانش میشود؟ آیا عذاب آنها دائمی است یا پس از تحمل جزای خود وارد بهشت میشوند؟
- [سایر] آیا رفتن به مکانی که سابقا عذاب الهی در آن جا نازل شده ممنوع است؟
- [سایر] با توجه به مسئله خلود عذاب برای کافران، آیا این مسئله با عدالت الهی سازگار است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی یکی از واجبات الهی را با توجّه به واجب بودن آن ترک کند یا یکی از محرّمات الهی را مرتکب شود حاکم شرع به هر اندازه که صلاح بداند دستور میدهد برای ادب کردن، او را تازیانه بزنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسافری که قصد دارد ده روز در محلی بماند می تواند قصد کند در چند جا توقف کند به شرط این که فاصله آنها کم باشد (مثلاً یکی دو کیلومتر و یا بیشتر) بطوری که بگویند او مسافر نیست، همچنین هیچ تفاوتی میان شهرهای بزرگ و کوچک نیست یعنی (بلاد کبیره) و (صغیره) تفاوتی در احکام مسافر ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .برخی از کارها در مسجد مکروه است؛ مانند خوابیدن در غیر حال ناچاری، کارهای دنیایی که مزاحم نماز دیگران نباشد، شعرسرایی غیر ناصحانه، ریختن آب دهان، بینی و خلط سینه که مستلزم اهانت به مسجد نباشد، طلب کردن گمشده ای، صدا را بلند نمودن.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست در موقع نیت معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، همین اندازه که قصد اطاعت امر الهی را دارد کافی است، حتی اگر یکی را به جای دیگری نیت کند اما قصد او اطاعت امر واقعی الهی باشد صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] هیچ مسلمانی نباید نسبت به مسائل و مشکلات سایر مسلمانان بیتفاوت باشد و به اندازه قدرت و توان خود موظّف است در اصلاح امور دینی و دنیایی دیگران اقدام نماید. از رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که فرمودند: (کسی که صبح کند در حالی که به امور مسلمانان اهتمام نورزد مسلمان نیست).(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان لازم نیست کفاره را فوراً ادا کند، ولی نباید آن را به قدری به تأخیر بیندازد که بگویند در انجام دستور الهی، کوتاهی و مسامحه کرده است.
- [آیت الله مظاهری] اجرای حدود الهی وظیفه حاکم شرع است و دیگران حقّ دخالت ندارند. و در باب حدود به اندک شبهه، باید از اجرای حدّ خودداری شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند بلکه اگر تمام افعال وضو را به داعی الهی به جا اورد کفایت می کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است مسافر به امید ثواب الهی بعد از هر نماز شکسته سی مرتبه سبْحان الله و الْحمْد لله و لا اله إلا الله و الله اکْبر بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] زکات از واجبات بزرگ الهی است که در قرآن و روایات در کنار نماز و اعتقاد به آخرت قرار گرفته است و هدف از آن تأمین اجتماعی، تعدیل ثروت، تأمین زندگی فقرا، ایجاد تسهیلات و منافع عمومی و دینی و جذب غیر مسلمانان به اسلام است و یقینا اگر ثروتمندان زکات اموال خویش را بپردازند، فقر از جامعه اسلامی رخت برمیبندد. امام صادق علیهالسلام میفرماید: (همانا خداوند عزّوجلّ در اموال ثروتمندان برای فقرا به اندازه کفایت آنان واجب فرموده است و اگر میدانست آن مقدار کفایت نمیکند، هر آینه بر آن میافزود. آنچه بر سر فقرا آمده است به سبب کاستی الهی نیست، بلکه به علّت منع حقوق آنان از سوی کسانی است که حقوق فقرا را ادا نمیکنند و به درستی اگر مردم حقوق مستمندان را ادا میکردند، آنان در رفاه زندگی میکردند.)(1) با برچیده شدن فقر از جامعه، امنیت اجتماعی نیز حاکم میگردد؛ علی علیهالسلام میفرماید: (اموال خویش را با زکات پاسداری کنید.)(2) پرداختن زکات موجب رهایی از عذاب الهی(3) و حافظ جان و مال است و خداوند عزّوجلّ میفرماید: (هر آنچه را در راه خداوند انفاق میکنید خداوند به شما باز میگرداند و او بهترین روزی دهندگان است.)(4) نماز با پرداختن زکات است که به ثمر مینشیند چنانکه در روایت آمده است: (آن کسی که نماز به پایدارد و زکات نپردازد =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 1 از (أبواب ما تجب فیه الزکاة)،ح2،ج9،ص10. 2 نهج البلاغه، صبحی صالح، حکمت 146. 3 (آنان را که طلا و نقره گنجینه میکنند و آن را در راه خداوند انفاق نمیکنند، به عذاب دردناک بشارت ده.)، توبه(9):34. 4 سبأ(34):39. گویا نماز نخوانده است.)(1)