آیا عذاب الهی در قیامت، شامل شیطان و یارانش می‌شود؟ آیا عذاب آن‌ها دائمی است یا پس از تحمل جزای خود وارد بهشت می‌شوند؟
طبق سخن قرآن، خداوند در قیامت، شیطان و پیروان وی را به کیفر اعمال خویش خواهد رساند و وعده جهنم و عذاب داده است: "جهنّم میعادگاه همه آن‌ها است و (جهنم) هفت در دارد...".(1) نیز "به حق سوگند و حق می‌گویم، که جهنم را از تو (شیطان) و پیروانت همگی پر خواهم کرد".(2) شیطان و بعضی از انسان‌ها و پیروان شیطان که با حالت کفر و شرک از دنیا رفته باشند، برای همیشه در جهنم و عذاب الهی خواهند بود که در آیات به لفظ خلود (خالدین) بیان شده است، اما کسانی که ایمان داشته یا مسلمان بوده‌اند و در عین حال دچار گناهانی شده باشند، پس از چشیدن کیفر و عذاب متناسب با گناهان از جهنم نجات یافته و وارد بهشت می‌شوند.(3) اینان به جهت گناهان، استحقاق عذاب الهی دارند و به جهت ایمان و اسلام‌شان، استحقاق بهشت را دارند و مجازات و پاداش، هر دو داده می‌شود. برخی از گناهان مانند شرک و کفر حقیقی، جزای آن‌ها، خلود و عذاب دائمی در دوزخ است و اینان چون هیچ گونه نور و عمل خیری در وجود آن‌ها نیست و اگر تا ابد زنده بمانند، به حال کفر خویش باقی می‌مانند، چون وجودشان با کفر و ظلم آمیخته شده است، استحقاق عذاب دائمی و خلود در دوزخ را دارند. نیز رابطه تکوینی یا تجسم اعمال بین کردار و نیت انسان در دنیا و آخرت وجود دارد. رابطه تکوینی تا تجسم کفر و شرک در آخرت، خلود و عذاب دائمی است. مطالبی که بیان شد، در مورد انسان و جن که دارای اختیارند می‌باشد، اما در مورد حیوانات و موجودات دیگر و چگونگی حشر و یا اصل جزا و پاداش آن‌ها و کیفیت آن، به نحو دقیق و قطعی نمی‌توان سخن گفت. پی‌نوشت‌ها: 1 - حجر(15) 43 - 44. 2 - صاد، (38) 84 - 85. 3 - کشف المراد، 414. eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا عذاب الهی در قیامت، شامل شیطان و یارانش می‌شود؟ آیا عذاب آن‌ها دائمی است یا پس از تحمل جزای خود وارد بهشت می‌شوند؟


پاسخ:

طبق سخن قرآن، خداوند در قیامت، شیطان و پیروان وی را به کیفر اعمال خویش خواهد رساند و وعده جهنم و عذاب داده است:
"جهنّم میعادگاه همه آن‌ها است و (جهنم) هفت در دارد...".(1)
نیز "به حق سوگند و حق می‌گویم، که جهنم را از تو (شیطان) و پیروانت همگی پر خواهم کرد".(2)
شیطان و بعضی از انسان‌ها و پیروان شیطان که با حالت کفر و شرک از دنیا رفته باشند، برای همیشه در جهنم و عذاب الهی خواهند بود که در آیات به لفظ خلود (خالدین) بیان شده است، اما کسانی که ایمان داشته یا مسلمان بوده‌اند و در عین حال دچار گناهانی شده باشند، پس از چشیدن کیفر و عذاب متناسب با گناهان از جهنم نجات یافته و وارد بهشت می‌شوند.(3) اینان به جهت گناهان، استحقاق عذاب الهی دارند و به جهت ایمان و اسلام‌شان، استحقاق بهشت را دارند و مجازات و پاداش، هر دو داده می‌شود.
برخی از گناهان مانند شرک و کفر حقیقی، جزای آن‌ها، خلود و عذاب دائمی در دوزخ است و اینان چون هیچ گونه نور و عمل خیری در وجود آن‌ها نیست و اگر تا ابد زنده بمانند، به حال کفر خویش باقی می‌مانند، چون وجودشان با کفر و ظلم آمیخته شده است، استحقاق عذاب دائمی و خلود در دوزخ را دارند. نیز رابطه تکوینی یا تجسم اعمال بین کردار و نیت انسان در دنیا و آخرت وجود دارد. رابطه تکوینی تا تجسم کفر و شرک در آخرت، خلود و عذاب دائمی است. مطالبی که بیان شد، در مورد انسان و جن که دارای اختیارند می‌باشد، اما در مورد حیوانات و موجودات دیگر و چگونگی حشر و یا اصل جزا و پاداش آن‌ها و کیفیت آن، به نحو دقیق و قطعی نمی‌توان سخن گفت.
پی‌نوشت‌ها:
1 - حجر(15) 43 - 44.
2 - صاد، (38) 84 - 85.
3 - کشف المراد، 414.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین