دم را غنیمت شمار : ای عزیز ! ای مطالعه کننده ی این اوراق ! عبرت کن از حال این نویسنده که اکنون در زیر خاک و در عالم دیگر گرفتار اعمال زشت و اخلاق ناهنجار خویش است و تا فرصت داشت به بطالت و هوی و هوس ، عمر عزیز را گذراند، و آن سرمایه ی الهی را ضایع و باطل کرد. تو ملتفت خود باش که نیز روزی مثل مایی و خودت نمی دانی آن چه روز است . شاید الآن که مشغول قرائتی ، باشد، اگر تعلّلی کنی ، فرصت از دست می رود. ای برادر من ! این امور را تعویق نینداز که تعویق انداختنی نیست . چه قدر آدم های صحیح و سالم ، با موت ناگهانی از این دنیا رفتند، و ندانیم عاقبت آن ها چیست ! پس فرصت را از دست مده و یک دم را غنیمت شمار که خیلی اهمّیت دارد و سفر، خیلی خطرناک است . دستت از این عالم که مزرعه ی آخرت است ، اگر کوتاه شد، دیگر کار گذشته است و اصلاح مفاسد نفس را نتوانی کرد. جز حسرت و حیرت و عذاب مذلّت نتیجه نبری . اولیای خدا آنی راحت نبودند، و از فکر این سفر پرخوف و خطر بیرون نمی رفتند. حالات علی بن الحسین علیه السّلام امام معصوم حیرت انگیز است . ناله های امیرالمؤمنین علیه السّلام ولیّّ مطلق ، بُهت آور است . چه شده است که ما این طور غافلیم ؟ کی به ما اطمینان داده جز شیطان که کارهای ما را از امروز به فردا می اندازد. می خواهد اصحاب و انصار خود را زیاد کند و ما را با خلق خود و در زمزه ی خود و اتباع خود محشور کند. همیشه آن ملعون امور آخرت را در نظر ما سهل و آسان جلوه دهد و ما را با وعده ی رحمت خدا و شفاعت شافعین ، از یاد خدا و اطاعت او غافل کند. ولی افسوس که این اشتهای کاذب است و از دام های مکر و حیله ی آن ملعون است . رحمت خدا الآن به تو احاطه کرده ، رحمت صحّت و سلامت و حیات و امنیّت و هدایت و عقل و فرصت و راهنمایی اصلاح نفس . در هزاران رحمت گوناگون حق تعالی غوطه وری (در اصل : غوری وری) و استفاده از آن ها نمی کنی و اطاعت شیطان می کنی . اگر از این رحمت ها در این عالم استفاده نکنی ، بدان که در آن عالم نیز بی بهره هستی از رحمت های بی تناهی حق و از شفاعت شفیعان نیز محروم مانی جلوه ی شفاعت شافعان در این عالم ، هدایت آن ها است و در آن عالم ، باطن هدایت ، شفاعت است . تو از هدایت اگر بی بهره شدی ، از شفاعت بی بهره ای و به هر قدر هدایت شدی ، شفاعت شوی . شفاعت رسول اکرم صلّی الله علیه و آله مثل رحمت حق ، مطلق است ؛ محّل قابل باید از او استفاده کند. اگر خدای نخواسته شیطان با این وسایل ، ایمان را از چنگ تو ربود، دیگر قابلیّت رحمت و شفاعت نخواهی داشت . بلی رحمت حق سرشار است در دو دنیا. تو اگر طالب رحمتی ، چرا از این رحمت های پیاپی که در این عالم مرحمت فرموده و بذر رحمت های دیگر است ، برخوردار نمی شوی . این همه انبیا و اولیای خدا تو را دعوت کردند به خوان نعمت و مهمان خانه ی الهی ، نپذیرفتی ، و با یک وسوسه ی خنّاس و القای شیطانی همه را کنار گذاشتی . محکمات کتاب خدا و مُتَواتِرات احادیث انبیاء و اولیاء و ضروریات عقول عقلاء و براهین قطعیه ی حکماء را فدای خطرات شیطانی و هواهای نفسانی کردی . ای وای به حال من و تو از این غفلت و کوری و کری و جهالت ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ص 130 و 131) . برگرفته از پایگاه : پاسخگو برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
دم را غنیمت شمار :
ای عزیز ! ای مطالعه کننده ی این اوراق ! عبرت کن از حال این نویسنده که اکنون در زیر خاک و در عالم دیگر گرفتار اعمال زشت و اخلاق ناهنجار خویش است و تا فرصت داشت به بطالت و هوی و هوس ، عمر عزیز را گذراند، و آن سرمایه ی الهی را ضایع و باطل کرد. تو ملتفت خود باش که نیز روزی مثل مایی و خودت نمی دانی آن چه روز است .
شاید الآن که مشغول قرائتی ، باشد، اگر تعلّلی کنی ، فرصت از دست می رود.
ای برادر من ! این امور را تعویق نینداز که تعویق انداختنی نیست . چه قدر آدم های صحیح و سالم ، با موت ناگهانی از این دنیا رفتند، و ندانیم عاقبت آن ها چیست ! پس فرصت را از دست مده و یک دم را غنیمت شمار که خیلی اهمّیت دارد و سفر، خیلی خطرناک است . دستت از این عالم که مزرعه ی آخرت است ، اگر کوتاه شد، دیگر کار گذشته است و اصلاح مفاسد نفس را نتوانی کرد. جز حسرت و حیرت و عذاب مذلّت نتیجه نبری .
اولیای خدا آنی راحت نبودند، و از فکر این سفر پرخوف و خطر بیرون نمی رفتند.
حالات علی بن الحسین علیه السّلام امام معصوم حیرت انگیز است .
ناله های امیرالمؤمنین علیه السّلام ولیّّ مطلق ، بُهت آور است .
چه شده است که ما این طور غافلیم ؟ کی به ما اطمینان داده جز شیطان که کارهای ما را از امروز به فردا می اندازد. می خواهد اصحاب و انصار خود را زیاد کند و ما را با خلق خود و در زمزه ی خود و اتباع خود محشور کند.
همیشه آن ملعون امور آخرت را در نظر ما سهل و آسان جلوه دهد و ما را با وعده ی رحمت خدا و شفاعت شافعین ، از یاد خدا و اطاعت او غافل کند.
ولی افسوس که این اشتهای کاذب است و از دام های مکر و حیله ی آن ملعون است . رحمت خدا الآن به تو احاطه کرده ، رحمت صحّت و سلامت و حیات و امنیّت و هدایت و عقل و فرصت و راهنمایی اصلاح نفس . در هزاران رحمت گوناگون حق تعالی غوطه وری (در اصل : غوری وری) و استفاده از آن ها نمی کنی و اطاعت شیطان می کنی . اگر از این رحمت ها در این عالم استفاده نکنی ، بدان که در آن عالم نیز بی بهره هستی از رحمت های بی تناهی حق و از شفاعت شفیعان نیز محروم مانی جلوه ی شفاعت شافعان در این عالم ، هدایت آن ها است و در آن عالم ، باطن هدایت ، شفاعت است . تو از هدایت اگر بی بهره شدی ، از شفاعت بی بهره ای و به هر قدر هدایت شدی ، شفاعت شوی .
شفاعت رسول اکرم صلّی الله علیه و آله مثل رحمت حق ، مطلق است ؛ محّل قابل باید از او استفاده کند.
اگر خدای نخواسته شیطان با این وسایل ، ایمان را از چنگ تو ربود، دیگر قابلیّت رحمت و شفاعت نخواهی داشت . بلی رحمت حق سرشار است در دو دنیا. تو اگر طالب رحمتی ، چرا از این رحمت های پیاپی که در این عالم مرحمت فرموده و بذر رحمت های دیگر است ، برخوردار نمی شوی . این همه انبیا و اولیای خدا تو را دعوت کردند به خوان نعمت و مهمان خانه ی الهی ، نپذیرفتی ، و با یک وسوسه ی خنّاس و القای شیطانی همه را کنار گذاشتی . محکمات کتاب خدا و مُتَواتِرات احادیث انبیاء و اولیاء و ضروریات عقول عقلاء و براهین قطعیه ی حکماء را فدای خطرات شیطانی و هواهای نفسانی کردی .
ای وای به حال من و تو از این غفلت و کوری و کری و جهالت ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ص 130 و 131) .
برگرفته از پایگاه : پاسخگو
برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
- [سایر] راه رهایی از دنیا دوستی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] راه رهایی از حقّ النّاس چیست؟
- [سایر] برای رهایی ترس از مرگ چکار کنم؟
- [سایر] پیامد غفلت از دشمن چیست؟
- [سایر] راههای نجات از غفلت چیست؟
- [سایر] درمان غفلت در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] راه رهایی از فحشاء و زنا چیست و چگونه می توان توبه کرد؟
- [سایر] چگونه میتوانم از وحشتی که مرگ در ذهنم ایجاد کرده رهایی یابم؟
- [سایر] منشأ غفلت چیست؟
- [سایر] راهکار درمان غفلت چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که عادت دارد، در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند اگر با غفلت از عادت خود به قصد ادای وظیفه، حمد بخواند کفایت می کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله خوئی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه بقدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طبیب و جرّاح برای این که در مقابل خطا و اشتباهی هم که ممکن است برای آنها پیش بیاید ضامن نباشند میتوانند از بیمار یا ولیّ شرعی او برائت بگیرند، پس اگر بیمار یا ولیّ او پذیرفته باشند که اگر بر اثر غفلت دکتر ضرری به بیمار برسد پزشک ضامن نباشد، چنانچه پزشک دقت لازم را بکند و در اثر غفلت او ضرری به بیمار برسد، ضامن نیست؛ ولی اگر در اثر مسامحه و سهلانگاری ضرری بزند، ضامن است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که عادت دارد در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند اگر از عادت خود غفلت نماید و به قصد اداء وظیفه مشغول خواندن حمد شود؛ کفایت می کند و لازم نیست دوباره حمد یا تسبیحات را بخواند.
- [آیت الله سیستانی] تیمم با چیز غصبی در حالی که فراموش کرده یا غفلت داشته باشد ، صحیح است . ولی اگر چیزی را خودش غصب کند و فراموش کند که غصب کرده ، صحت تیمم او با آن چیز محل اشکال است .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگرخریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند وجنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند وجنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند؛ یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد؛ چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت می دهند؛ می تواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند؛ یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد؛ در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند؛ می تواند معامله را به هم بزند.