اولا غفلت یک صفت و خصلت وجودی نیست که مانند سایر صفات دیگر مثل قدرت، اراده، علم و ... از طرف خداوند در سرشت انسان نهاده شده باشد. ثانیا غفلت نشأت گرفته از دو بعدی بودن سرشت و گوهر انسان است. نفس آدمی به گونه ای است که اگر به امور جسمانی و مادی و بدنی بپردازد از بعد معنوی و روحی خود غافل خواهد شد. لذا غفلت ناشی از مدیریت ناصحیح خود است. اگر انسان دربرآورده کردن نیازها و غرایز خود دچار افراط و زیاده روی نگرد و در دو بعد مادی و معنوی خود را عادلانه مدیریت و سامان دهی نماید دچار غفلت نمی شود.به تعبیر دقیق تر غفلت عنوانی انتزاعی است که از همان سوء مدیریت خود انتزاع می شود. یعنی بها دادن بیش از حد به مادیات عینا ترک جهان آخرت و غفلت از آن است , نه یک وصف نفسانی مستقل و ذاتی انسان. اینکه خداوند در قرآن کریم تأکید فراوانی کثرت بر ذکر و یاد خدا نموده به خاطر غفلت زدایی از انسان است: ( یا ایها الذین آمنوا ذکروالله ذکرا کثیرا) یا در جای دیگر می فرماید: ( فاذکرونی أذکُرکم). شایسته است انسان در هر حالی به ذکر و یاد و توجه قلبی و زبانی به خداوند مشغول باشد.
اولا غفلت یک صفت و خصلت وجودی نیست که مانند سایر صفات دیگر مثل قدرت، اراده، علم و ... از طرف خداوند در سرشت انسان نهاده شده باشد. ثانیا غفلت نشأت گرفته از دو بعدی بودن سرشت و گوهر انسان است. نفس آدمی به گونه ای است که اگر به امور جسمانی و مادی و بدنی بپردازد از بعد معنوی و روحی خود غافل خواهد شد. لذا غفلت ناشی از مدیریت ناصحیح خود است. اگر انسان دربرآورده کردن نیازها و غرایز خود دچار افراط و زیاده روی نگرد و در دو بعد مادی و معنوی خود را عادلانه مدیریت و سامان دهی نماید دچار غفلت نمی شود.به تعبیر دقیق تر غفلت عنوانی انتزاعی است که از همان سوء مدیریت خود انتزاع می شود. یعنی بها دادن بیش از حد به مادیات عینا ترک جهان آخرت و غفلت از آن است , نه یک وصف نفسانی مستقل و ذاتی انسان.
اینکه خداوند در قرآن کریم تأکید فراوانی کثرت بر ذکر و یاد خدا نموده به خاطر غفلت زدایی از انسان است: ( یا ایها الذین آمنوا ذکروالله ذکرا کثیرا) یا در جای دیگر می فرماید: ( فاذکرونی أذکُرکم).
شایسته است انسان در هر حالی به ذکر و یاد و توجه قلبی و زبانی به خداوند مشغول باشد.
- [سایر] منشأ دستورات اخلاقی چیست؟
- [سایر] اولین منشأ دین کجاست؟
- [سایر] منشأ عطسه کجاست؟
- [سایر] می خواستم بدانم اینکه میگویند : ازدواج فامیلی ممکن است مشکلات جسمی و روحی ایجاد کند ، منشأ دینی و روایی هم دارد یا فقط منشأ پزشکی دارد ؟
- [سایر] پیامد غفلت از دشمن چیست؟
- [سایر] راههای نجات از غفلت چیست؟
- [سایر] آیا دینی وجود دارد که منشأ و مصدرش الهی نباشد؟
- [سایر] درمان غفلت در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] منشا اخلاق در کجاست ؟ نسبت دین و اخلاق چیست ؟
- [سایر] منشأ شبهه های برخی روشن فکران در قوانین اسلامی چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه در صورتی که منشا شک این باشد که ایا موضوع نجس باقی است یا نه نجس است
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر تیمم به جهت غصب باطل باشد، در صورت عذر مانند فراموشی یا غفلت صحیح است، ولی فراموشی و غفلت برای خود غاصب عذر نیست بنابراین تیمم او بنا بر احتیاط مستحب باطل است؛ و نیز کسی که به جهت ندانستن مسأله به چیز غصبی تیمم کند، چنانچه در ندانستن مسأله کوتاهی نکرده باشد تیمم او صحیح است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقع غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب باشد در بدن او هست یا نه، چنانچه شکش منشأ عقلایی داشته باشد، باید وارسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست.
- [امام خمینی] اگر موقع غسل شک کند، چیزی که مانع از رسیدن آب باشد، در بدن او هست یا نه، چنانچه شکش منشا عقلایی داشته باشد، باید وارسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر هنگام غسل شک کند چیزی که مانع از رسیدن آب است در بدن او هست یا نه، چنانچه شک او منشأ عقلایی داشته باشد، باید بررسی کند تا مطمئن شود که مانعی نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که عادت دارد، در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند اگر با غفلت از عادت خود به قصد ادای وظیفه، حمد بخواند کفایت می کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله خوئی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه بقدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طبیب و جرّاح برای این که در مقابل خطا و اشتباهی هم که ممکن است برای آنها پیش بیاید ضامن نباشند میتوانند از بیمار یا ولیّ شرعی او برائت بگیرند، پس اگر بیمار یا ولیّ او پذیرفته باشند که اگر بر اثر غفلت دکتر ضرری به بیمار برسد پزشک ضامن نباشد، چنانچه پزشک دقت لازم را بکند و در اثر غفلت او ضرری به بیمار برسد، ضامن نیست؛ ولی اگر در اثر مسامحه و سهلانگاری ضرری بزند، ضامن است.