برنامه ی سلوک در آثار امام خمینی قدّس سرّه / 2 فرازهایی از چهار نامه ی عرفانی : نامه ی 2 بسم الله الرّحمن الرّحیم از این مخلوقات میان تهی ، پوچ و هیچ ، باکی نداشته باش و چشم امیدی هرگز به آن ها مبند، که چشم داشتن به غیر او شرک است و باک از غیر او جلّ و علا، کفر. پسرم ! تا نعمت جوانی را از دست ندادی فکر اصلاح خود باش که در پیری همه چیز را از دست می دهی ، یکی از مکاید شیطان که شاید بزرگ ترین آن باشد، که پدرت بدان گرفتار بوده و هست - مگر رحمت حق تعالی دستگیر او باشد - استدراج است . در عهد نوجوانی شیطان باطن، که بزرگ ترین دشمنان اوست ، او را از فکر اصلاح خود باز می دارد، و امید می دهد که وقت زیاد است ، اکنون فصل برخورداری از جوانی است، و هر آن و هر ساعت و هر روز که بر انسان می گذرد، درجه درجه او را با وعده های پوچ از این فکر باز می دارد تا ایّام جوانی را از او بگیرد، و آن گاه که جوانی رو به اتمام است ، او را به امید اصلاح در پیری سرخوش می کند و در ایّام پیری نیز این وسوسه ی شیطانی از او دست نکشد، و وعده ی توبه در آخر عمر می دهد، و در آخر عمر و شهود موت، حق تعالی را در نظر او مبغوض ترین موجود جلوه می دهد که محبوب او که دنیاست (را) از دستش گرفته است، این حال اشخاصی است که نور فطرت در آن ها به کلّی خاموش نشده است ، و اشخاصی هستند که غرقاب دنیا آن ها را از فکر اصلاح دور نگهداشته، و غرور دنیا سر تا پای آنان را فراگرفته است من خود چنین اشخاصی را در اهل علم اصطلاحی دیده ام و اکنون بعض آن ها در قید حیاتند و ادیان را هیچ و پوچ می دانند. پسرم ! توجّه کن که هیچ یک از ما نمی تواند مطمئن باشد که به این دام شیطانی نیفتد. عزیزم ! ادعیه ی ائمّه ی معصومین را بخوان و ببین که حسنات خود را سیّئات می دانند، و خود را مستحقّ عذاب الهی می دانند، و به جز رحمت حق به چیزی نمی اندیشند، و اهل دنیا و آخوندهای شکم پرور این ادعیه را تأویل می کنند، چون حق جلّ و علا را نشناخته اند . محرم راز، سفارش نامه ی حضرت امام قدّس سرّه به جناب احمد آقا رحمه الله ، در تاریخ 27 ربیع الثّانی 1408
برنامه ی سلوک در آثار امام خمینی قدّس سرّه / 2
فرازهایی از چهار نامه ی عرفانی : نامه ی 2
بسم الله الرّحمن الرّحیم
از این مخلوقات میان تهی ، پوچ و هیچ ، باکی نداشته باش و چشم امیدی هرگز به آن ها مبند، که چشم داشتن به غیر او شرک است و باک از غیر او جلّ و علا، کفر.
پسرم ! تا نعمت جوانی را از دست ندادی فکر اصلاح خود باش که در پیری همه چیز را از دست می دهی ، یکی از مکاید شیطان که شاید بزرگ ترین آن باشد، که پدرت بدان گرفتار بوده و هست - مگر رحمت حق تعالی دستگیر او باشد - استدراج است .
در عهد نوجوانی شیطان باطن، که بزرگ ترین دشمنان اوست ، او را از فکر اصلاح خود باز می دارد، و امید می دهد که وقت زیاد است ، اکنون فصل برخورداری از جوانی است، و هر آن و هر ساعت و هر روز که بر انسان می گذرد، درجه درجه او را با وعده های پوچ از این فکر باز می دارد تا ایّام جوانی را از او بگیرد، و آن گاه که جوانی رو به اتمام است ، او را به امید اصلاح در پیری سرخوش می کند و در ایّام پیری نیز این وسوسه ی شیطانی از او دست نکشد، و وعده ی توبه در آخر عمر می دهد، و در آخر عمر و شهود موت، حق تعالی را در نظر او مبغوض ترین موجود جلوه می دهد که محبوب او که دنیاست (را) از دستش گرفته است، این حال اشخاصی است که نور فطرت در آن ها به کلّی خاموش نشده است ، و اشخاصی هستند که غرقاب دنیا آن ها را از فکر اصلاح دور نگهداشته، و غرور دنیا سر تا پای آنان را فراگرفته است من خود چنین اشخاصی را در اهل علم اصطلاحی دیده ام و اکنون بعض آن ها در قید حیاتند و ادیان را هیچ و پوچ می دانند.
پسرم ! توجّه کن که هیچ یک از ما نمی تواند مطمئن باشد که به این دام شیطانی نیفتد. عزیزم ! ادعیه ی ائمّه ی معصومین را بخوان و ببین که حسنات خود را سیّئات می دانند، و خود را مستحقّ عذاب الهی می دانند، و به جز رحمت حق به چیزی نمی اندیشند، و اهل دنیا و آخوندهای شکم پرور این ادعیه را تأویل می کنند، چون حق جلّ و علا را نشناخته اند .
محرم راز، سفارش نامه ی حضرت امام قدّس سرّه به جناب احمد آقا رحمه الله ، در تاریخ 27 ربیع الثّانی 1408
- [سایر] نامه امام خمینی ره به دخترش فاطمه را بفرمایید؟
- [سایر] امام خمینی ره چه نکاتی را در وصیت نامه خود بیان کردند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] شیوه مدیریتی امام خمینی ره چه بود؟
- [سایر] امام خمینی (ره) و جنبشهای اسلامی معاصر؟
- [سایر] زندگینامه امام خمینی ره را بفرمایید؟
- [سایر] چرا امام خمینی(ره) در وصیت نامه الهی سیاسی خود از حدیث ثقلین استفاده و نام برده اند؟
- [سایر] تصوف چیست؟ آیا امام خمینی (ره) یک صوفی بودند؟
- [سایر] امام خمینی(ره) کدام ملت را جزء بهترین ملتها میدانند؟
- [آیت الله اردبیلی] رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة اللّه العظمی برجرودی قدسسره به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیقه زده شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رسالههای بعدی تدوین گردید. حضرت آیة اللّه العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیهای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی قدسسره به علت این که رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند که چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلا، تغییر در ساختار شکلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و کثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید که رسالهای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوهای مناسبتر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذکر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازهای روانتر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسبتر شده و ابواب و مسائلی که مورد نیاز بوده، اضافه گردیده
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.