چطور میتوان عدم مادیت خدا را اثبات کرد؟ موجود مادی چیزی است که به نحوی قابل لمس و احساس باشد و جایی را پر کند؛ مانند خورشید، درخت، هوا، نور و... . خدا مادی نیست؛ چون ماده محدود است و هر چه بزرگ باشد، باز هم پایانپذیر است. وسعت عظیمترین کهکشانها، سرانجام انتهایی دارد و بزرگتر از آن را هم میتوان تصور کرد. اما خداوند محدود نیست؛ بلکه کمال مطلق و بینهایت است؛ و گرنه در او نقص و احتیاج راه پیدا میکند.<BR/> همچنین ماده مرکب است؛ یعنی، از ذرات، اجزا، عناصر و اتمهایی ترکیب شده است و این اجزا قابل تفکیک و تقسیم است و هر مرکب به اجزای آن و به این ترکیب نیازمند میباشد و هر جزئی، از دیگر اجزاء بر کنار است. اما در خداوند این نیازمندی و غفلت راه ندارد؛ چون وی احاطه، علم و حضور مطلق است.<BR/> همچنین ماده قابل تغییر است؛ زیرا همه گیاهان، جانوران، حتی خورشید، دریاها و کوهها دائماً در حال دگرگونیاند. جانوران و گیاهان، دوران رشد و فرسودگی و پژمردگی دارند. خورشید همیشه در اثر احتراقها و انفجارهای عظیم، از وزنش کاسته میشود. کوهها تحت تأثیر عوامل جوّی و فیزیکی تابش آفتاب، سیل، زلزلزله، سرما و ... قرار دارند. اما در خداوند سبحان دگرگونی راه ندارد؛ چون نه خدا کمبودی دارد تا رو به رشد رود و نه گذشت روزگار و آمدن حوادث، در او تأثیر میگذارد تا خدا را ضعیف و فرسوده کند. اصولاً عوامل بیرون از ذات - که همه یکسره مخلوق خدا هستند - در او تأثیر ندارند. در غیر این صورت او محکوم و متأثر از غیر خود بود و این با حاکمیت مطلق پروردگار سازگار نیست.1<BR/><BR/>1 نگا: محمدجواد باهنر، معارف اسلامی، صص 16 - 18.
چطور میتوان عدم مادیت خدا را اثبات کرد؟
موجود مادی چیزی است که به نحوی قابل لمس و احساس باشد و جایی را پر کند؛ مانند خورشید، درخت، هوا، نور و... . خدا مادی نیست؛ چون ماده محدود است و هر چه بزرگ باشد، باز هم پایانپذیر است. وسعت عظیمترین کهکشانها، سرانجام انتهایی دارد و بزرگتر از آن را هم میتوان تصور کرد. اما خداوند محدود نیست؛ بلکه کمال مطلق و بینهایت است؛ و گرنه در او نقص و احتیاج راه پیدا میکند.<BR/> همچنین ماده مرکب است؛ یعنی، از ذرات، اجزا، عناصر و اتمهایی ترکیب شده است و این اجزا قابل تفکیک و تقسیم است و هر مرکب به اجزای آن و به این ترکیب نیازمند میباشد و هر جزئی، از دیگر اجزاء بر کنار است. اما در خداوند این نیازمندی و غفلت راه ندارد؛ چون وی احاطه، علم و حضور مطلق است.<BR/> همچنین ماده قابل تغییر است؛ زیرا همه گیاهان، جانوران، حتی خورشید، دریاها و کوهها دائماً در حال دگرگونیاند. جانوران و گیاهان، دوران رشد و فرسودگی و پژمردگی دارند. خورشید همیشه در اثر احتراقها و انفجارهای عظیم، از وزنش کاسته میشود. کوهها تحت تأثیر عوامل جوّی و فیزیکی تابش آفتاب، سیل، زلزلزله، سرما و ... قرار دارند. اما در خداوند سبحان دگرگونی راه ندارد؛ چون نه خدا کمبودی دارد تا رو به رشد رود و نه گذشت روزگار و آمدن حوادث، در او تأثیر میگذارد تا خدا را ضعیف و فرسوده کند. اصولاً عوامل بیرون از ذات - که همه یکسره مخلوق خدا هستند - در او تأثیر ندارند. در غیر این صورت او محکوم و متأثر از غیر خود بود و این با حاکمیت مطلق پروردگار سازگار نیست.1<BR/><BR/>1 نگا: محمدجواد باهنر، معارف اسلامی، صص 16 - 18.
- [سایر] چطور می توان عدم مادیت خدا را اثبات کرد؟
- [سایر] چطور می توان عدم مادیت خدا را اثبات کرد؟
- [سایر] از چه طرقی میتوان جامعیت دین خاتم را اثبات نمود؟
- [سایر] چگونه میتوان اثبات کرد که دین خاتم، کامل است؟
- [سایر] چگونه میتوان اعجاز را تعریف و اثبات کرد؟
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهمالسلام را از قرآن میتوان اثبات کرد؟
- [سایر] چگونه میتوان مهربان بودن خدا را اثبات کرد؟ در این دنیا همان اندازه که زیبایی و خیر و نیکی وجود دارد، شر و زشتی نیز وجود دارد. مثلاً در حیوانات هم حیوان زیبا و ... داریم و هم حیوان درنده....و یا شاید دو خدا وجود دارد خدای خوبی و خدای بدی؟ چطور میتوان آنرا رد کرد؟
- [سایر] چگونه میتوان مهربان بودن خدا را اثبات کرد؟ در این دنیا همان اندازه که زیبایی و خیر و نیکی وجود دارد شر و زشتی نیز وجود دارد و یا شاید دو خدا وجود دارد خدای خوبی و خدای بدی ؟ چطور میتوان آنرا رد کرد؟
- [سایر] وحی را چگونه میتوانیم از راه عقل اثبات کنیم؟ اگر ممکن نیست، پس از چه راهی میتوان آن را اثبات کرد؟
- [سایر] چطور میتوان به وسیله قرآن وجود حضرت ولیعصر(عج) و ظهور او را اثبات کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] برای یاد دادن واجبات یا مستحبات نماز میتوان مزد گرفت.
- [آیت الله مظاهری] حاکم شرع در اجرای حدود باید طبق موازین شرعی حکم کند و علم او در اثبات جرم معتبر نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای اثبات جرم احتیاج به تشریح بدن میّت شود، با اذن ولی او یا حاکم شرع جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم دو نوع است: الف: قسم برای انجام یا ترک کاری در آینده. ب: قسم برای اثبات یا نفی چیزی.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که دریازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام این یازده مورد صلح را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که در یازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام آن یازده مورد، اجاره را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله اردبیلی] غسل به معنای شستشوی تمام بدن به قصد تقرّب به خداوند متعال است که با کیفیت مخصوص و در شرایط خاصی انجام میشود. غسل یا واجب است و یا مستحب و میتوان آن را به صورت ترتیبی یا ارتماسی انجام داد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی نباشد که بتواند ایستاده نماز میّت را بخواند، میتوان نشسته بر او نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به کسی که نمیدانیم فقیر است یا نه ولی قبلاً فقیر بوده، میتوان زکات داد.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای تشویق و ترغیب در اثبات حقّی یا از بین بردن باطلی به کسی چیزی دهند، رشوه نیست و مانعی ندارد.