اعجاز به معنای خَرق عادت است که از طرفی مقرون به تحدی است و از طرف دیگر، مطابق ادعایی است که از سوی صاحب اعجاز صورت گرفته است. خرق عادت؛ یعنی برخلاف عملکرد معهود قوانین طبیعی، امری رخ دهد. خارق عادت بودن اعجاز به معنای نداشتن علت و یا نفی قانون علیت نمی‌باشد و اعجاز گرچه همچون امور عادی اسباب طبیعی دارند، اما آن اسباب برای عموم مردم قابل لمس نبوده و از آن آگاهی ندارند. تحدی؛ یعنی این‌که پیامبرِ صاحب اعجاز، از افرادی که اعجاز او را باور ندارند و دعوت او را صادق نمی‌شمرند، بخواهد که اگر می‌توانند نظیر آن‌را بیاورند. اعجاز از نفوس انبیاء نشأت گرفته و به اذن خدا می‌باشد؛ یعنی متکی به نیروی لایزال و نامحدود الهی است، و لذا همیشه غالب و قاهر است. اعجاز نیاز به تعلیم و تمرین ندارد و از این جهت نیازمند قید و شرط خاصی نمی‌باشد. معجزه پیامبران برای سرگرمی و... نیست، بلکه به منظور هدایت و راهنمایی بشر صورت می‌گیرد و این‌گونه است که معجزه از کرامت، همچون استجابت دعا و... و نیز از سحر و جادو و...، تمایز پیدا می‌کند. در کرامات، پای تحدی و هدایت خلق و ادعای پیامبری در کار نیست. در سحر و جادو و کارهایی که مرتاضان انجام می‌دهند، منشأ طبیعی وجود ندارد و اگر در بعضی از موارد هم وجود داشته باشد، هدف مقدسی را دنبال نمی‌کند. علاوه بر این؛ شخص در اثر تعلم و تمرین به چنین چیزی دست می‌یابد و قادر به انجام کار مشخصی است و چون از نیروی بشری سرچشمه می‌گیرد و انسان و نیروهایش محدود می‌باشد، امر خارق العاده‌ای که توسط چنین اشخاصی انجام می‌پذیرد، مغلوب نیروی مافوق قرار می‌گیرد. و اما اثبات اعجاز: اعجاز بر دو قسم است، گاهی فعلی است و زمانی بیانی و گفتاری. اعجاز فعلی از طرفی با حواس مردم سر و کار دارد و در بستر زمان واقع می‌شود و بعد از وقوع معجزه باقی نمی‌ماند، گرچه از پیامبر اسلام‏(ص) تعدادی از معجزات فعلی باقی مانده است. اثبات این قسم، برای افرادی که در زمان وقوع معجزه حضور نداشتند، با بررسی روایات ناقل اعجاز، امکان‌پذیر است. و اعجاز قولی پیامبر اسلام‏(ص) همانا قرآن است، قرآن در موارد زیادی منکرین را به مبارزه دعوت کرده و تحدی نموده است. تحدی قرآن در زمینه خاصی همچون فصاحت و بلاغت نیست، بلکه از هر جهتی که امکان برتری در آن وجود داشته باشد، می‌تواند مورد تحدی قرار گیرد همچون خبر از غیب و طرح مسائل علمی و عدم اختلاف در قرآن و...، که اثبات چنین اعجازی نیازمند بررسی وجوه اعجاز قرآن است به این معنا که اثبات گردد قرآن در زمینه‌های مختلف برتری‌هایی دارد که بشر از ارائه آنها عاجز است.
اعجاز به معنای خَرق عادت است که از طرفی مقرون به تحدی است و از طرف دیگر، مطابق ادعایی است که از سوی صاحب اعجاز صورت گرفته است. خرق عادت؛ یعنی برخلاف عملکرد معهود قوانین طبیعی، امری رخ دهد.
خارق عادت بودن اعجاز به معنای نداشتن علت و یا نفی قانون علیت نمیباشد و اعجاز گرچه همچون امور عادی اسباب طبیعی دارند، اما آن اسباب برای عموم مردم قابل لمس نبوده و از آن آگاهی ندارند. تحدی؛ یعنی اینکه پیامبرِ صاحب اعجاز، از افرادی که اعجاز او را باور ندارند و دعوت او را صادق نمیشمرند، بخواهد که اگر میتوانند نظیر آنرا بیاورند.
اعجاز از نفوس انبیاء نشأت گرفته و به اذن خدا میباشد؛ یعنی متکی به نیروی لایزال و نامحدود الهی است، و لذا همیشه غالب و قاهر است. اعجاز نیاز به تعلیم و تمرین ندارد و از این جهت نیازمند قید و شرط خاصی نمیباشد. معجزه پیامبران برای سرگرمی و... نیست، بلکه به منظور هدایت و راهنمایی بشر صورت میگیرد و اینگونه است که معجزه از کرامت، همچون استجابت دعا و... و نیز از سحر و جادو و...، تمایز پیدا میکند.
در کرامات، پای تحدی و هدایت خلق و ادعای پیامبری در کار نیست. در سحر و جادو و کارهایی که مرتاضان انجام میدهند، منشأ طبیعی وجود ندارد و اگر در بعضی از موارد هم وجود داشته باشد، هدف مقدسی را دنبال نمیکند.
علاوه بر این؛ شخص در اثر تعلم و تمرین به چنین چیزی دست مییابد و قادر به انجام کار مشخصی است و چون از نیروی بشری سرچشمه میگیرد و انسان و نیروهایش محدود میباشد، امر خارق العادهای که توسط چنین اشخاصی انجام میپذیرد، مغلوب نیروی مافوق قرار میگیرد.
و اما اثبات اعجاز: اعجاز بر دو قسم است، گاهی فعلی است و زمانی بیانی و گفتاری. اعجاز فعلی از طرفی با حواس مردم سر و کار دارد و در بستر زمان واقع میشود و بعد از وقوع معجزه باقی نمیماند، گرچه از پیامبر اسلام(ص) تعدادی از معجزات فعلی باقی مانده است.
اثبات این قسم، برای افرادی که در زمان وقوع معجزه حضور نداشتند، با بررسی روایات ناقل اعجاز، امکانپذیر است.
و اعجاز قولی پیامبر اسلام(ص) همانا قرآن است، قرآن در موارد زیادی منکرین را به مبارزه دعوت کرده و تحدی نموده است.
تحدی قرآن در زمینه خاصی همچون فصاحت و بلاغت نیست، بلکه از هر جهتی که امکان برتری در آن وجود داشته باشد، میتواند مورد تحدی قرار گیرد همچون خبر از غیب و طرح مسائل علمی و عدم اختلاف در قرآن و...، که اثبات چنین اعجازی نیازمند بررسی وجوه اعجاز قرآن است به این معنا که اثبات گردد قرآن در زمینههای مختلف برتریهایی دارد که بشر از ارائه آنها عاجز است.
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن معجزة الهی است؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر اثبات یکتاپرستی چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قرآن را از چه دریچههائی میتوان مطالعه کرد؟
- [سایر] بهترین دلیل برای اثبات معجزة شق القمر پیامبر اسلام(ص) چیست؟
- [سایر] آیا ائمه (ع) برای اثبات امامتشان به إعجاز و کرامات استدلال کرده اند؟
- [سایر] آیا ائمه (ع) برای اثبات امامتشان به إعجاز و کرامات استدلال کرده اند؟
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) دارای معجزه بوده است؟
- [سایر] منظور از آوردن مثل قرآن برای اثبات معجزه بودن آن چیست و چگونه چنین چیزی می تواند خدایی بودن قرآن را اثبات کند؟
- [سایر] از چه طرقی میتوان جامعیت دین خاتم را اثبات نمود؟
- [سایر] چگونه میتوان اثبات کرد که دین خاتم، کامل است؟
- [آیت الله مظاهری] حاکم شرع در اجرای حدود باید طبق موازین شرعی حکم کند و علم او در اثبات جرم معتبر نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای اثبات جرم احتیاج به تشریح بدن میّت شود، با اذن ولی او یا حاکم شرع جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم دو نوع است: الف: قسم برای انجام یا ترک کاری در آینده. ب: قسم برای اثبات یا نفی چیزی.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که دریازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام این یازده مورد صلح را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که در یازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام آن یازده مورد، اجاره را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی نباشد که بتواند ایستاده نماز میّت را بخواند، میتوان نشسته بر او نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به کسی که نمیدانیم فقیر است یا نه ولی قبلاً فقیر بوده، میتوان زکات داد.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای تشویق و ترغیب در اثبات حقّی یا از بین بردن باطلی به کسی چیزی دهند، رشوه نیست و مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به بدهکاری خود اقرار نماید ولی بگوید: (آن را پرداخت کردهام)، بدهکاری او ثابت میشود، ولی پرداخت آن را باید اثبات نماید.
- [آیت الله مظاهری] هیچکدام از علوم غریبه حجّیت ندارد و چیزی بهواسطه آن اثبات نمیشود، گرچه بهواسطه آنها یقین حاصل شود، زیرا یقینی حجّت است که از راه متعارف پیدا شود.