تعریف انسان چیست؟ تعریف واحدی از انسان وجود ندارد؛ بلکه در مکتب فکری، تعریفی از انسان ارائه شده است؛ که گوناگونی مکاتب نیز ریشه در همین گوناگونی تعاریف انسان دارد. برخی تعاریف انسان: (انسان، گرگِ انسان است.) یعن انسانها موجوداتی هستند مثل گرگ که اگر فرصتی به چنگ آورند همدیگر را می خورند.. (انسان، حیوانی است ابزار ساز.) ( انسان حیوانی است تکامل یافته) (انسان، حیوان ناطق است) یعنی قدرت سخن گفتن دارد که ناشی عقل داشتن است. (انسان موجودی است راست قامت و ناخن پهن) (انسان موجودی است تمدّن ساز و فرهنگ آفرین) (انسان، حیّ متألّه است) یعنی موجود زنده ای است که می تواند مظهر الله شود. این تعریف را امام سجّاد (ع) بیان نموده اند. (انسان، خلیفة الله است.) یعنی می تواند با به فعلیّت رساندن خویش، نماینده ی خدا شود؛ یعنی چنان شود که خدا را در خود نمایان سازد؛ به تعبیر دیگر، وجودش آیینه ی خدا نما گردد. این تعریف خداوند است از انسان در آیه ی 30 بقره. ( انسان، موجودی است که که در حالت بالفعل مظهر جمیع اسماء می باشد.) این تعریف خداست از انسان در آیه ی 31 بقره. (انسان موجودی است که ملائک از درک حقیقت او عاجزند.) این تعریف خداست از انسان در آیه ی 31 و 32 و 33 (انسان موجودی است که اگر بالفعل شود ملائک در برابرش اظهار خضوع و خشوع می کنند.) این تعریف خداست از انسان در آیه 34 (انسان موجودی است دارای ابعاد لاهوتی و جبروتی و ملکوتی و ناسوتی، که مخیّر بین خلیفة الله شدن، فرشته گون شدن، شیطان شدن، حیوان شدن، گیاه شدن و جماد شدن.) یعنی موجودی است چهار ساحتی، که ساحت ناسوتی (دنیایی) او بالفعل است؛ این ساحت او، شامل جنبه ی جمادی و نباتی و حیوانی اوست. ساحت ملکوتی و جبروتی او، منطبق بر مراتب ملائک است؛ و ساحت لاهوتی او منطبق بر اسماء الله می باشد. ساحت ملکوتی و جبروتی و لاهوتی افراد انسانی بالقوّه است؛ و بالفعل نمی شود مگر با تلاش اختیاری خود فرد. راه بالفعل نمودن آن نیز تبعیّت از دین خداست؛ که برنامه ی انسان سازی است. این تعریف خداست از انسان در آیات متعدّد که تمام اقسام بالفعل و بالقوّه ی انسان را شامل می شود.
تعریف انسان چیست؟
تعریف انسان چیست؟
تعریف واحدی از انسان وجود ندارد؛ بلکه در مکتب فکری، تعریفی از انسان ارائه شده است؛ که گوناگونی مکاتب نیز ریشه در همین گوناگونی تعاریف انسان دارد.
برخی تعاریف انسان:
(انسان، گرگِ انسان است.) یعن انسانها موجوداتی هستند مثل گرگ که اگر فرصتی به چنگ آورند همدیگر را می خورند..
(انسان، حیوانی است ابزار ساز.)
( انسان حیوانی است تکامل یافته)
(انسان، حیوان ناطق است) یعنی قدرت سخن گفتن دارد که ناشی عقل داشتن است.
(انسان موجودی است راست قامت و ناخن پهن)
(انسان موجودی است تمدّن ساز و فرهنگ آفرین)
(انسان، حیّ متألّه است) یعنی موجود زنده ای است که می تواند مظهر الله شود. این تعریف را امام سجّاد (ع) بیان نموده اند.
(انسان، خلیفة الله است.) یعنی می تواند با به فعلیّت رساندن خویش، نماینده ی خدا شود؛ یعنی چنان شود که خدا را در خود نمایان سازد؛ به تعبیر دیگر، وجودش آیینه ی خدا نما گردد. این تعریف خداوند است از انسان در آیه ی 30 بقره.
( انسان، موجودی است که که در حالت بالفعل مظهر جمیع اسماء می باشد.) این تعریف خداست از انسان در آیه ی 31 بقره.
(انسان موجودی است که ملائک از درک حقیقت او عاجزند.) این تعریف خداست از انسان در آیه ی 31 و 32 و 33
(انسان موجودی است که اگر بالفعل شود ملائک در برابرش اظهار خضوع و خشوع می کنند.) این تعریف خداست از انسان در آیه 34
(انسان موجودی است دارای ابعاد لاهوتی و جبروتی و ملکوتی و ناسوتی، که مخیّر بین خلیفة الله شدن، فرشته گون شدن، شیطان شدن، حیوان شدن، گیاه شدن و جماد شدن.) یعنی موجودی است چهار ساحتی، که ساحت ناسوتی (دنیایی) او بالفعل است؛ این ساحت او، شامل جنبه ی جمادی و نباتی و حیوانی اوست. ساحت ملکوتی و جبروتی او، منطبق بر مراتب ملائک است؛ و ساحت لاهوتی او منطبق بر اسماء الله می باشد. ساحت ملکوتی و جبروتی و لاهوتی افراد انسانی بالقوّه است؛ و بالفعل نمی شود مگر با تلاش اختیاری خود فرد. راه بالفعل نمودن آن نیز تبعیّت از دین خداست؛ که برنامه ی انسان سازی است.
این تعریف خداست از انسان در آیات متعدّد که تمام اقسام بالفعل و بالقوّه ی انسان را شامل می شود.
- [سایر] تعریف انسان از دیدگاه وحی الهی چیست؟
- [سایر] تعریف دین چیست؟ یک تعریف کلی از دین بیان کنید.
- [سایر] تعریف دین چیست؟ یک تعریف کلی از دین بیان کنید.
- [سایر] اگر کسی از تعریف و تمجید دیگران خرسند شود آیا این شرک به خداست در حالی که انسان خدا را سر لوحۀ تمام کارها می داند؟
- [سایر] چرا خدا در بعضی آیات قرآن از انسان تعریف می کند و در برخی دیگر او را پست جلوه می دهد ؟
- [سایر] آیا ما تعریف مجسمی از شیطان داریم ؟ آیا شیطان یک موجود تعریف شده است ؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] تعریف اعتکاف؟
- [آیت الله خامنه ای] تعریف غیبت
- [سایر] تعریف میراث؟ میراث چیست؟
- [سایر] خدا را تعریف کنید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید همانطور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم ونباید علیکم السلام بگوید و بنابر احتیاط واجب باید بین سلام وجواب مماثلت در تعریف وتنکیر وافراد وجمع باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید موقع اعلان جنس چیزی را که پیدا کرده معین نماید به طوری که عرفا بگویند آن را تعریف کرده، مثل این که بگوید: (کتاب یا لباسی را پیدا کرده ام) و اگر بگوید: (چیزی پیدا کرده ام) کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه چیزی پیدا کند که اگر بماند فاسد می شود باید تا مقداری که ممکن است آن را نگهدارد بعد با اجازه مجتهد جامع الشرائط یا وکیل او قیمت آنرا معیّن کند و بفروشد و پولش را نگهدارد و تا یک سال تعریف و اعلان کند چنانچه صاحب آن پیدا نشد از طرف او صدقه بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر شخصی گنجی یافت و می داند که متعلق به مسلمان است و مالک آن یا ورثه او موجودند, ولی آنان را نمیشناسد، این مال, حکم گنج را ندارد، بلکه مجهول المالک است و باید آن را تعریف و اعلان نماید و اگر مالک آن به دست نیامد, آن را به حاکم شرع تحویل دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . باید موقع اعلان، جنس چیزی را که پیدا کرده معین نماید، بلکه به نحوی که در نظر عرف صدق تعریف کند، مثل اینکه بگوید: کتابی پیدا کرده ام یا لباسی، و اگر همین قدر بگوید: چیزی پیدا کرده ام کافی نیست.
- [آیت الله سیستانی] زنی که برادر انسان را شیر داده ، به انسان محرم نمیشود .
- [آیت الله بهجت] اگر کسی دختر عمه یا دختر خاله انسان را شیر دهد، به انسان محرم نمیشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فطره انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد، بر خود انسان واجب نمی شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر فطره انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد؛ بر خود انسان واجب نمی شود.