آیا پس از قیامت خلقت خداوند پایان می یابد؟ - الف ) اینکه خداوند جهان دیگری خواهد آفرید یانه ، دلیل خاصی وجود ندارد . ب ) باید توجه داشت که حتی نظام موجود هرآینه در حال آفرینش است ؛ زیرا جان هستی معلول است و در حکمت متعالیه ثابت شده است که معلول چیزی جز کار و فعل و ایجاد فاعل نیست و هر گاه فاعل از خلق و ایجاد دست بکشد دیگر فعلی نیست و جهانی وجود ندارد .بنابراین هستی در حال آفرینش مداوم است و خداوند همواره در کار خلق و ایجاد ( کل یوم هو فی شان ) . برای آگاهی بیشتر رجوع کنید به : 1- اصول فلسفه و روش ریالیسم ، ج 3، مقاله نهم شهید مطهری و علامه طباطبایی 2-آموزش فلسفه ، ج 2آیت الله مصباح یزدی ج ) تداوم حالت زندگی ، مرگ و رستاخیز پس از قیامت برای انسان های موجود متصور نیست ؛ بلکه همه انسان ها تا ابد به حیات خود ادامه خواهند داد، برخی در بهشت ، برخی درجهنم ، برخی نیز از ابتدا وارد جهنم شده و بعد به بهشت می روند عده ای نیز تا ابد در بهشت خواهند ماند؛ اما اگر خداوند موجودات دیگری بیافریند، ممکن است برای آنها مراحل سه گانه فوق رخ دهد .
آیا پس از قیامت خلقت خداوند پایان می یابد؟
- الف ) اینکه خداوند جهان دیگری خواهد آفرید یانه ، دلیل خاصی وجود ندارد .
ب ) باید توجه داشت که حتی نظام موجود هرآینه در حال آفرینش است ؛ زیرا جان هستی معلول است و در حکمت متعالیه ثابت شده است که معلول چیزی جز کار و فعل و ایجاد فاعل نیست و هر گاه فاعل از خلق و ایجاد دست بکشد دیگر فعلی نیست و جهانی وجود ندارد .بنابراین هستی در حال آفرینش مداوم است و خداوند همواره در کار خلق و ایجاد ( کل یوم هو فی شان ) . برای آگاهی بیشتر رجوع کنید به : 1- اصول فلسفه و روش ریالیسم ، ج 3، مقاله نهم شهید مطهری و علامه طباطبایی 2-آموزش فلسفه ، ج 2آیت الله مصباح یزدی
ج ) تداوم حالت زندگی ، مرگ و رستاخیز پس از قیامت برای انسان های موجود متصور نیست ؛ بلکه همه انسان ها تا ابد به حیات خود ادامه خواهند داد، برخی در بهشت ، برخی درجهنم ، برخی نیز از ابتدا وارد جهنم شده و بعد به بهشت می روند عده ای نیز تا ابد در بهشت خواهند ماند؛ اما اگر خداوند موجودات دیگری بیافریند، ممکن است برای آنها مراحل سه گانه فوق رخ دهد .
- [سایر] آیا حرکت انسان به سوی خدا در قیامت ادامه دارد یا با ملاقات با پروردگار پایان می پذیرد؟
- [سایر] آیا پس از پایان این عالم خلقت جدیدی خواهد بود؟
- [سایر] آغاز خلقت از چه زمانی بود؟ آیا خدا نیازی به خلقت انسان داشت؟
- [سایر] آغاز خلقت از چه زمانی بوده و آیا خدا یک باره تصمیم به خلقت انسان گرفت؟
- [سایر] خداوند سرنوشت انسانها را قبل از خلقت میدانسته و میدانیم که خیلی از انسانها به جهنم میروند، اگر یکی از اینها در قیامت از خدا سؤال کند که چرا مرا خلق کردی؟ در حالی که میدانستی به جهنم میروم، جواب خداوند چه خواهد بود؟
- [سایر] آیا تغییر جنسیت، تغییر در خلقت خدا نیست؟
- [سایر] آیا خداوند از خلقت جهان و مخلوقات غرض دارد ؟
- [سایر] هدف از خلقت انسان چیست؟ آیا فقط عبادت خداوند است؟
- [سایر] هدف خداوند متعال از خلقت این دنیا چه بوده است؟
- [سایر] آیا خلقت قائم به وجود حجت خداوند است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد؛ بلکه اگر نا تمام نیز باشد در صورتی که زائیدن صدق کند؛ خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد درصورتی که زائیدن صدق کند، خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] وقت نافله عشاء تا پایان وقت نماز عشاء است و بهتر است بلافاصله بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر حیوانی را شکار کنند یا سر ببرند و بچّة مرده ای از شکمش بیرون آورند ، چنانچه خلقت آن بچّه کامل باشد و مو یا پشم در بدنش روئیده باشد ، پاک و حلال است . شکار کردن با سگ شکاری
- [آیت الله بروجردی] اگر حیوانی را شکار کنند یا سر ببرند و بچّهی مردهای از شکمش بیرون آورند، چنانچه خلقت آن بچّه کامل باشد و مو یا پشم در بدنش روییده باشد، پاک و حلال است.
- [آیت الله خوئی] اگر مرد بخواهد زن خود را که به واسط اصل خلقت یا مرضی حیض نمیبیند طلاق دهد، باید از وقتی که با او نزدیکی کرده، تا سه ماه از جماع با او خودداری نماید و بعد او را طلاق دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بچه سقط شده چهار ماه یا بیشتر داشته باشد، باید او را غسل بدهند و اگر چهار ماه نداشته باشد و خلقت او نیز کامل نباشد، باید او را در پارچهای بپیچند و بدون غسل دفن کنند.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست که خلقت بچّه تمام باشد، بلکه اگر خون بستهای هم از رحم زن خارج شود و خود زن بداند، یا یک نفر قابله بگوید که اگر در رحم میماند انسان میشد، خونی که میبیند نفاس است.