تفاوت مبانی فلسفه های مختلف در چیست؟ عمده ترین تفاوت فلسفه های موجود در مبانی معرفت شناسانه آنهاست. برخی از فلسفه های غربی منکر واقع خارجیند و برخی نیز واقعیت را نسبی می دانند که لازمه آن نیز انکار واقعیت خارجی است. برخی از فلسفه ها نیز به وجود واقع خارجی اعتراف دارند ولی در ک واقع از غیرممکن یا نسبی می دانند و بازگشت این نسبت به انکار شناخت است و حتی می توان گفت که بازگشت انکار شناخت، انکار واقع است. این گونه از فلسفه ها در واقع سفسطه اند ولی با نام فلسفه شناخته می شوند. برخی از فلسفه ها نیز هستند که هم واقع را قبول دارند و هم ادراک واقعیت ممکن می دانند ولی ابزار شناخت را محدود به حس و تجربه می دانند و برای عقل و دل و وحی بهایی قائل نیستند و برخی دیگر نیز تنها به عقل بها داده و حس و قلب و وحی را بی ارزش تلقی می کنند. فلسفه هایی نیز هستند که تناه بر دل و یا وحی و الهام تکیه می کنند و برای حس و عقل بهایی قائل نیستند. در مقابل اینها فلسفه های اسلامی قرار دارند که تمام این ابزارها را قبول دارند. لکن بین سه سنت فلسفی مشاء و اشراق و حکمت متعالیه از نظر میزان ارزشی که در استنباطهای فلسفی به این ابزارهای شناخت می دهند تفاوت وجود دارد. حکمت مشائی بیشتر به عقل بها داده است و حکمت مشاء بیشتر به اشراق و حکمت متعالیه سعی کرده است بین این دو جمع کند و از هر کدام از ابزارهای شناخت در جان خود بهره بگیرد.
تفاوت مبانی فلسفه های مختلف در چیست؟
عمده ترین تفاوت فلسفه های موجود در مبانی معرفت شناسانه آنهاست. برخی از فلسفه های غربی منکر واقع خارجیند و برخی نیز واقعیت را نسبی می دانند که لازمه آن نیز انکار واقعیت خارجی است. برخی از فلسفه ها نیز به وجود واقع خارجی اعتراف دارند ولی در ک واقع از غیرممکن یا نسبی می دانند و بازگشت این نسبت به انکار شناخت است و حتی می توان گفت که بازگشت انکار شناخت، انکار واقع است. این گونه از فلسفه ها در واقع سفسطه اند ولی با نام فلسفه شناخته می شوند. برخی از فلسفه ها نیز هستند که هم واقع را قبول دارند و هم ادراک واقعیت ممکن می دانند ولی ابزار شناخت را محدود به حس و تجربه می دانند و برای عقل و دل و وحی بهایی قائل نیستند و برخی دیگر نیز تنها به عقل بها داده و حس و قلب و وحی را بی ارزش تلقی می کنند. فلسفه هایی نیز هستند که تناه بر دل و یا وحی و الهام تکیه می کنند و برای حس و عقل بهایی قائل نیستند. در مقابل اینها فلسفه های اسلامی قرار دارند که تمام این ابزارها را قبول دارند. لکن بین سه سنت فلسفی مشاء و اشراق و حکمت متعالیه از نظر میزان ارزشی که در استنباطهای فلسفی به این ابزارهای شناخت می دهند تفاوت وجود دارد. حکمت مشائی بیشتر به عقل بها داده است و حکمت مشاء بیشتر به اشراق و حکمت متعالیه سعی کرده است بین این دو جمع کند و از هر کدام از ابزارهای شناخت در جان خود بهره بگیرد.
- [سایر] لطفا یک سیر مطالعاتی برای مطالعه مباحث زیر ارائه دهید: کلام اسلامی- فلسفه اسلامی عرفان اسلامی -فقه اسلامی -فلسفه غرب.
- [سایر] آیا بدون فهم فلسفه و عرفان نظری و مبانی آنها آیا می شود چهره ای تمام و کمال از دین ارائه نمود؟ و فهم قرآن و حدیث را به اعلی وجه ممکن انجام داد یا خیر؟
- [سایر] فلسفه ایجاد نظام اسلامی چیست ؟
- [سایر] تفاوت فلسفه اسلامی با غیر اسلامی کدامند؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟ و آیا این فلسفه در نظر شیعه و اهل سنت تفاوت دارد؟
- [سایر] فلسفه پیدایش فرق مختلف اسلامی چیست؟
- [سایر] سلام؛ فلسفه تحلیلی چیست و تفاوت آن با فلسفه ملاصدرا و دروس فلسفی که در حوزه میخوانند چیست؟
- [سایر] معنای فلسفه علوم چیست؟
- [سایر] فلسفه غسل چیست؟
- [سایر] فلسفه نبوت انبیاء چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] کار (زراعت، صنعت، تجارت و مانند آن) برای تأمین احتیاجات جامعه اسلامی واجب کفایی است، و هر کسی در فراخور حالش باید احتیاجات جامعه اسلامی را تأمین کند.
- [آیت الله مظاهری] ربا گرفتن از بانکهای کشورهای غیر اسلامی اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند، خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن آن نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای از ممالک غیر اسلامی تهیّه شود یا از بازار اسلامی یا سرزمین اسلامی تهیّه شده ولی بدانیم که بدون تحقیق از ممالک غیر اسلامی وارد شده و معلوم نباشد که آن را زنده گرفتهاند یا نه، حرام است، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از ممالک غیر اسلامی میآورند، باطل است، ولی اگر انسان نشانه معتبری داشته باشد که آنها از حیوانیست که به دستور شرع کشته شده یا از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی به ممالک غیر اسلامی منتقل شده، خرید و فروش آنها اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.
- [امام خمینی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.