اختلاف آراء علما را چگونه می‌توان توجیه کرد؟
اختلاف آراء علما را چگونه می‌توان توجیه کرد؟ درباره احکام گفتنی است که احکام دو گونه است: 1- ضروری، 2- اختلافی. احکام ضروری دستور صریح دارد و مورد قبول همگان است؛ نظیر وجوب نماز، روزه، حج و... احکام اختلافی آن است که دستور صریح ندارد و لذا ضروری دین به شمار نمی‌رود و ممکن است صاحب نظران، دیدگاه‌های متفاوتی درباره آن داشته باشند. هم‌چنین در احکام غیرضروری این احتمال وجود دارد که با گذشت زمان و بر اساس اصول اجتهادی، فقیه فتوای ابتکاری و جدیدی صادر کند؛ نظیر فتوای امام(ره) درباره شطرنج. و نیز در احکام غیر ضروری، نظام فکری و گرایش‌ها و مطالعات مجتهد در صدور فتوایش نقش دارد؛ یعنی، ممکن است درباره یک موضوع، فقیهی که با مسائل روز و نیز با زندگی اقشار مختلف آشنایی دارد و مسافرت‌هایی را به کشورهای مختلف داشته است و... به گونه‌ای فتوا بدهد؛ ولی فقیه دیگری که تنها با اصطلاحات تخصصی و اجتهادی آشنا است، به گونه‌ای دیگر فتوا صادر کند: بنابراین آشنایی فقیه با مسائل روز و نوع نگرش وی در جهان‌بینی، قهراً در استنباط و فتوای او تأثیر خواهد داشت. ناگفته نماند که همین اختلاف نظر نیز موازین و حریم خاصی دارد و امکان ندارد از چارچوبه اسلام و دستورات کلی شرع خارج شود. پس ضروری دین، یک حکم بیشتر ندارد. غیر ضروری نیز در چارچوبه خاص و معینی قرار دارد و بر این اساس می‌توان گفت که: (دین به نوبه خود نظام‌بردار است).
عنوان سوال:

اختلاف آراء علما را چگونه می‌توان توجیه کرد؟


پاسخ:

اختلاف آراء علما را چگونه می‌توان توجیه کرد؟

درباره احکام گفتنی است که احکام دو گونه است:
1- ضروری،
2- اختلافی.
احکام ضروری دستور صریح دارد و مورد قبول همگان است؛ نظیر وجوب نماز، روزه، حج و... احکام اختلافی آن است که دستور صریح ندارد و لذا ضروری دین به شمار نمی‌رود و ممکن است صاحب نظران، دیدگاه‌های متفاوتی درباره آن داشته باشند. هم‌چنین در احکام غیرضروری این احتمال وجود دارد که با گذشت زمان و بر اساس اصول اجتهادی، فقیه فتوای ابتکاری و جدیدی صادر کند؛ نظیر فتوای امام(ره) درباره شطرنج. و نیز در احکام غیر ضروری، نظام فکری و گرایش‌ها و مطالعات مجتهد در صدور فتوایش نقش دارد؛ یعنی، ممکن است درباره یک موضوع، فقیهی که با مسائل روز و نیز با زندگی اقشار مختلف آشنایی دارد و مسافرت‌هایی را به کشورهای مختلف داشته است و... به گونه‌ای فتوا بدهد؛ ولی فقیه دیگری که تنها با اصطلاحات تخصصی و اجتهادی آشنا است، به گونه‌ای دیگر فتوا صادر کند:
بنابراین آشنایی فقیه با مسائل روز و نوع نگرش وی در جهان‌بینی، قهراً در استنباط و فتوای او تأثیر خواهد داشت. ناگفته نماند که همین اختلاف نظر نیز موازین و حریم خاصی دارد و امکان ندارد از چارچوبه اسلام و دستورات کلی شرع خارج شود. پس ضروری دین، یک حکم بیشتر ندارد. غیر ضروری نیز در چارچوبه خاص و معینی قرار دارد و بر این اساس می‌توان گفت که: (دین به نوبه خود نظام‌بردار است).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین