لطفاً اگر ممکن است در مورد (تقیه) برایم بنویسید که تقیه چیست؟ و احکامش کدام است؟ تقیه در لغت به معنای سپرگیری است و نوعی دستور حفاظتی و به عبارت دیگر رعایت اصل استتار حرکت در برابر دشمنان است. تقیه اقسامی دارد: 1) تقیه مداراتی: این قسم از تقیه در واقع نوعی حرکت اجتماعی و برای حفظ وحدت و مصالح امت اسلامی است. 2) تقیه در برابر خطرات فردی: مانند از دست رفتن جان و... لیکن نکته مهم آن است که موارد تقیه تحت قاعده اهم و مهم میباشد. یعنی آن جا که حفظ جان اهم است باید تقیه نمود و آن جا که رعایت مصلحت اهم دیگری مانند حفظ کیان اسلام در بین باشد تقیه حرام است. میتوان گفت در رابطه با حفظ آبرو و حیثیت نیز مسأله همین طور است. یعنی آن جا که حفظ حیثیت اهم باشد تقیه رواست ولی در صورتی که خلاف تقیه اهم از حفظ آبرو باشد تقیه جایز نیست. لیکن در این رابطه دو نکته را باید در نظر داشت: الف) فرض تقیه برای حفظ آبرو فرض بسیار بعیدی است و شاید اصلا مصداق خارجی نداشته باشد. زیرا تقیه عمل بر طبق مذهب مخالف مانند بدون مهر نماز خواندن و امثال آنهاست... و انجام این امور برای حفظ آبرو خیلی بعید به نظر میرسد. ب) شناخت موارد اهم و مهم بدون تشخیص ملاکهای احکام ممکن نیست از این رو در مواردی که فرضا چنین مسألهای پیش آید باید به طور موردی و جزئی از مرجع تقلید استفتاء کرد.
لطفاً اگر ممکن است در مورد (تقیه) برایم بنویسید که تقیه چیست؟ و احکامش کدام است؟
تقیه در لغت به معنای سپرگیری است و نوعی دستور حفاظتی و به عبارت دیگر رعایت اصل استتار حرکت در برابر دشمنان است. تقیه اقسامی دارد:
1) تقیه مداراتی:
این قسم از تقیه در واقع نوعی حرکت اجتماعی و برای حفظ وحدت و مصالح امت اسلامی است.
2) تقیه در برابر خطرات فردی:
مانند از دست رفتن جان و... لیکن نکته مهم آن است که موارد تقیه تحت قاعده اهم و مهم میباشد. یعنی آن جا که حفظ جان اهم است باید تقیه نمود و آن جا که رعایت مصلحت اهم دیگری مانند حفظ کیان اسلام در بین باشد تقیه حرام است. میتوان گفت در رابطه با حفظ آبرو و حیثیت نیز مسأله همین طور است. یعنی آن جا که حفظ حیثیت اهم باشد تقیه رواست ولی در صورتی که خلاف تقیه اهم از حفظ آبرو باشد تقیه جایز نیست. لیکن در این رابطه دو نکته را باید در نظر داشت:
الف) فرض تقیه برای حفظ آبرو فرض بسیار بعیدی است و شاید اصلا مصداق خارجی نداشته باشد. زیرا تقیه عمل بر طبق مذهب مخالف مانند بدون مهر نماز خواندن و امثال آنهاست... و انجام این امور برای حفظ آبرو خیلی بعید به نظر میرسد.
ب) شناخت موارد اهم و مهم بدون تشخیص ملاکهای احکام ممکن نیست از این رو در مواردی که فرضا چنین مسألهای پیش آید باید به طور موردی و جزئی از مرجع تقلید استفتاء کرد.
- [سایر] حدیث سلسله الذهب را برایم بنویسید؟
- [سایر] معنی سوره یوسف را برایم بنویسید؟
- [سایر] لطفا در مورد آثار و فضایل نماز شب برایم بنویسید.
- [سایر] اگر ممکن است ثواب نماز جماعت را برایم بنویسید؟
- [سایر] در مورد ساده زیستی و زندگی خصوصی ایت الله خامنه ای برایم بنویسید ؟
- [سایر] اگر ممکن است چند نمونه از داستانها و حکایات کسانی که به حضور امام زمان(عج) مشرف شدهاند برایم بنویسید.
- [سایر] اگر ممکن است چند نمونه از داستانها و حکایات کسانی که به حضور امام زمان(عج) مشرف شدهاند برایم بنویسید.
- [سایر] نام 5 نفر از کسانی که قبل از وقت سخن گفتند؛ مانند حضرت عیسی را برایم بنویسید.
- [آیت الله مظاهری] سوال : از محضرتان خواهش میکنم که برای توجه بیشتر به وجود حق تعالی برایم آیه و حدیثی بنویسید.
- [سایر] لطفاً تصویر قرآن کریم در مورد بهشت را در توصیفی دقیق بیان کند. یا منبع یا سوره مورد نظر را برایم بنویسید.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند در جایی که باید تقیّه کند، بر فرش و مانند آن سجده نماید و لازم نیست برای فرار از تقیه به مکان دیگر برود، ولی اگر در آن جا چیزی مثل حصیر یا سنگ که سجده بر آن صحیح است وجود داشته باشد و سجده بر آن نیز محذوری نداشته باشد، باید بر آن سجده کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جائی که انسان باید تقیّه کند می تواند بر فرش و مانند آن سجده کند و لازم نیست برای نماز به جای دیگر برود ولی اگر در آن مکان حصیر یا سنگ یا چیزی که سجده بر آن صحیح است وجود دارد و بتواند طوری بر آن سجده کند که خلاف تقیه نباشد باید بر آن سجده نماید.
- [آیت الله مظاهری] جایی که انسان باید تقیّه کند میتواند بر فرش و مانند آن سجده نماید، و چنانچه میتواند، لازم است برای نماز به جای دیگر برود.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه از روی فراموشی یا ناچاری یا تقیه یا برای کار دیگر مثل خاراندن دست و مانند ان دستها را روی هم بگذارد اشکال ندارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از ظرف طلا یا نقره در حال ناچاری جایز است و برای وضو و غسل نیز در حال تقیه مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] جائی که انسان باید تقیه کند می تواند بر فرش و مانند آن سجده نماید و لازم نیست برای نماز به جای دیگر برود .
- [امام خمینی] جایی که انسان باید تقیه کند می تواند بر فرش و مانند آن سجده نماید و لازم نیست برای نماز به جای دیگر برود.
- [آیت الله جوادی آملی] .پیشانی در سجود باید بر زمین یا چیزی گذارده شود که از زمین میروید و خوراکی و پوشاکی نیست چنانکه خواهد آمد مگر در حال صحّت تقیه، که در این حال میتواند بر فرش و مانند آن, سجده کند و احتیاط واجب است که با تمکّن از سجده روی سنگ یا حصیر و... به صورتی که مخالف تقیه نباشد، بر فرش و مانند آن سجده نشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جایی که انسان باید تقیه کند اگر بتواند بر حصیر یا چیزی که سجده بر آن صحیح می باشد، طوری سجده کند که به زحمت نیفتد، نباید بر فرش و مانند آن سجده نماید، و اگر نمی تواند، احتیاط آن است که در صورت امکان برای نماز به جای دیگر برود، والا در همانجا نماز بخواند هر چند ظاهر این است که در مورد تقیه به جهت تحبیب و تألیف قلوب لازم نیست که برای نماز به جای دیگر برود.
- [آیت الله سبحانی] جایی که انسان باید تقیه کند می تواند بر فرش و مانند آن سجده نماید و اگر بدون زحمت می تواند در جای دیگر نماز بخواند برای نماز به جای دیگر برود.