حدثنا محمد بن موسی بن المتوکل رضی الله عنه قال: حدثنا ابوالحسین محمد بن جعفر الاسدی، قال: حدثنا محمد بن الحسین الصولی قال: حدثنا یوسف بن عقیل عن اسحاق بن لاهویه، قال: لما وافی ابوالحسن علیه السلام نیسابور و اراد ان یخرج منها الی المامون اجتمع علیه اصحاب الحدیث فقالوا له: یابن رسول الله ترحل عنا و لا تحدثنا بحدیث فنستفید منک؟ و کان قد قعد فی الماریه فاطلع راسه و قال: سمعت ابی موسی بن جعفر، یقول: سمعت ابی جعفر بن محمد یقول: سمعت ابی الحسین بن علی یقول سمعت ابی امیر المومنین علی بن ابی طالب (ع) یقول: سمعت النبی (ص) یقول سمعت الله عز و جل یقول: (لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِی أَمِنَ مِنْ عَذَابِی فَلَمَّا مَرَّتِ الرَّاحِلَةُ نَادَانَا بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا.) ترجمه: شیخ جلیل القدر ابی جعفر محمد پسر "علی بن الحسین" ابن بابویه قمی معروف به "شیخ صدوق" در کتاب عیون اخبار الرضا فرموده است: حدیث کرد مرا محمد پسر موسی پسر متوکل (رضی الله عنه) و نامبرده گفته است حدیث کرده است مرا ابوالحسین محمد جعفر اسدی و ایشان گفته محمد پسر حسین صولی نقل کرده و او از یوسف پسر عقیل باز او از اسحاق بن لاهویه نقل کرده که چون امام رضا ابوالحسن (ع) وارد نیشابور شد هنگام خروج به سوی مامون جمعی از اصحاب حدیث گفتند یابن رسول الله: از میان ما کوچ می کنی و خارج می شوی در حالیکه حدیثی نفرمودید تا استفاده کنیم. حضرت فرمودند: شنیدم از پدرم موسی بن جعفر و او از پدرش جعفر بن محمد و او از پدرش محمد بن علی که می گوید شنیدم از پدرم علی ابن الحسین و گوید شنیدم از پدرم حسین بن علی (ع) و می گوید شنیدم از پدرم علی بن ابی طالب امیر المومنین (ع) و می گوید: شنیدم از پیغمبر (ص) و پیغمبر (ص) بنقل از خدای عز و جل که می فرماید: "کلمة لا اله الا الله حصار محکم من است، هر کس داخل آن گردید از عذاب من در امان خواهد بود." راوی گفته است چند قدمی که مرکب حرکت نمود، مرا صدا کرد و فرمود: (بشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا)[1] یعنی این کلمه و شعار توحید زمانی این اثر و خاصیت را دارد که به امامت من قائل باشید[2] پی نوشتها: [1]این قسمت از خود امام رضا (ع) است نه از حدیث قدسی. [2]عیون اخبار الرضا ج 1 ص 145-144- اعیان الشیعه چاپ ارشاد ج 2 ص 18.
حدثنا محمد بن موسی بن المتوکل رضی الله عنه قال: حدثنا ابوالحسین محمد بن جعفر الاسدی، قال: حدثنا محمد بن الحسین الصولی قال: حدثنا یوسف بن عقیل عن اسحاق بن لاهویه، قال: لما وافی ابوالحسن علیه السلام نیسابور و اراد ان یخرج منها الی المامون اجتمع علیه اصحاب الحدیث فقالوا له:
یابن رسول الله ترحل عنا و لا تحدثنا بحدیث فنستفید منک؟ و کان قد قعد فی الماریه فاطلع راسه و قال: سمعت ابی موسی بن جعفر، یقول: سمعت ابی جعفر بن محمد یقول: سمعت ابی الحسین بن علی یقول سمعت ابی امیر المومنین علی بن ابی طالب (ع) یقول: سمعت النبی (ص) یقول سمعت الله عز و جل یقول:
(لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِی أَمِنَ مِنْ عَذَابِی فَلَمَّا مَرَّتِ الرَّاحِلَةُ نَادَانَا بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا.)
ترجمه: شیخ جلیل القدر ابی جعفر محمد پسر "علی بن الحسین" ابن بابویه قمی معروف به "شیخ صدوق" در کتاب عیون اخبار الرضا فرموده است:
حدیث کرد مرا محمد پسر موسی پسر متوکل (رضی الله عنه) و نامبرده گفته است حدیث کرده است مرا ابوالحسین محمد جعفر اسدی و ایشان گفته محمد پسر حسین صولی نقل کرده و او از یوسف پسر عقیل باز او از اسحاق بن لاهویه نقل کرده که چون امام رضا ابوالحسن (ع) وارد نیشابور شد هنگام خروج به سوی مامون جمعی از اصحاب حدیث گفتند یابن رسول الله: از میان ما کوچ می کنی و خارج می شوی در حالیکه حدیثی نفرمودید تا استفاده کنیم.
حضرت فرمودند:
شنیدم از پدرم موسی بن جعفر و او از پدرش جعفر بن محمد و او از پدرش محمد بن علی که می گوید شنیدم از پدرم علی ابن الحسین و گوید شنیدم از پدرم حسین بن علی (ع) و می گوید شنیدم از پدرم علی بن ابی طالب امیر المومنین (ع) و می گوید: شنیدم از پیغمبر (ص) و پیغمبر (ص) بنقل از خدای عز و جل که می فرماید:
"کلمة لا اله الا الله حصار محکم من است، هر کس داخل آن گردید از عذاب من در امان خواهد بود."
راوی گفته است چند قدمی که مرکب حرکت نمود، مرا صدا کرد و فرمود:
(بشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا)[1]
یعنی این کلمه و شعار توحید زمانی این اثر و خاصیت را دارد که به امامت من قائل باشید[2]
پی نوشتها:
[1]این قسمت از خود امام رضا (ع) است نه از حدیث قدسی.
[2]عیون اخبار الرضا ج 1 ص 145-144- اعیان الشیعه چاپ ارشاد ج 2 ص 18.
- [سایر] حدیث سلسلة الذهب (زنجیره طلایی) چیست؟
- [سایر] الف: به دنبال معتبرترین نقل از "حدیث سلسلة الذهب" با آدرس منابع روایی مربوطه هستم؟ ب: هم چنین تعداد راویان این حدیث چند نفرند؟ ج: علت نام گذاری این حدیث به "سلسلة الذهب" چیست؟
- [سایر] رابطه امامت و توحید در حدیث سلسلة الذهب چیست؟
- [سایر] در روایات کدام نوع استخاره (قرآن یا تسبیح) بیشتر سفارش شده است؟ لطفاً یک مورد استخاره که دقیق باشد را برایم بنویسید؟
- [سایر] معنی سوره یوسف را برایم بنویسید؟
- [سایر] لطفا در مورد آثار و فضایل نماز شب برایم بنویسید.
- [سایر] اگر ممکن است ثواب نماز جماعت را برایم بنویسید؟
- [سایر] در مورد ساده زیستی و زندگی خصوصی ایت الله خامنه ای برایم بنویسید ؟
- [سایر] لطفاً اگر ممکن است در مورد (تقیه) برایم بنویسید که تقیه چیست؟ و احکامش کدام است؟
- [سایر] چند حدیث پیرامون اهمیت تاریخ و تاریخ نویسی با متن عربی حدیث و منبع آن بنویسید.
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سیستانی] سلام کردن مستحب است . و در روایت است که سواره به پیاده ، و ایستاده به نشسته ، و کوچکتر به بزرگتر ، سلام کند .
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ولی مکروه است هر چند برای فرار از روزه نباشد مگر این که سفر به جهت ضرورتی باشد و یا به مقتضای بعضی از روایات برای حج یا عمره باشد
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.