چرا خداوند نظام هستی را به طور کلی کمی با حساب و کتاب سبک تر برای ما طراحی نفرموده است؟
چرا خداوند نظام هستی را به طور کلی کمی با حساب و کتاب سبک تر برای ما طراحی نفرموده است؟ خداوند خالقی است دانا و حکیم، مهربان و دلسوز. آفریدگاری است که ما را از عدم به سرزمین وجود درآورد و لباس حیات و زندگی پوشاند. آنچه را برای زندگی نیاز داشتیم در اختیارمان قرار و همواره ما را به سوی خود و حیات جاودان فرا خواند. با طرح داستان آفرینش به ما می گوید: ای انسان، گوهر و ذات تو چیست و جایگاه تو کجا بوده است، پس بکوش تا بدانجا برسی و چون فریب شیطان و نفس خود را می خوریم و ناامید می شویم؛ به ما می گوید: ناامید نشوید که تنها کافران از رحمت من مأیوس می گردند. آنگاه که اشتباه می کنیم و نافرمانیش را می نماییم با آنکه او را نه به ما و نه به اعمال ما نیازی است، به ما نوید می دهد چون پشیمان شوید، در رحمت من بسوی شما باز است و توبه کنید که رحمتم بسیار فراگیر است. او عالم و جهانی را آفریده است که کافران و دشمنانش از نظم و ظرافیت آن به شگفتی آمده و ناخواسته خالقش را تحسین می نمایند. البته به ما دستورهایی هم داده است و ما را امر و نهی نیز نموده است. امر و نهی که جز به صلاح ما نبوده است. اگر ما را از چیزی نهی فرموده از آن روست که که نزدیک بدان به نفع ما نبوده است و چون به چیزی امر نموده بدان سبب است که صلاح و مصلحت ما در آن بوده است. آن گاه که می گوید، فقط مرا بپرستید، به ما می گوید: ای انسان تو آزاد آفریده شده ای نباید زیر یوغ دیگران بر روی و بنده انسانهای ناتوانی چون خود شوی. و چون می گوید روزه بگیر، از آن روست که بدن در آن مدت فرصت یابد و خود را بازسازی کند. و آن گاه که می گوید ظلم نکن و حق دیگران را پایمال ننما از آن روست که ظلم جز پیروان شیطان کسی انجام نمی دهد و از آن روست که ظلم باعث کینه ها، دشمنی ها، جنگ ها و غارت ها می گردد. خداوند نظامی آفریده کامل و بی نقص و خود به این امر اذعان دارد که انسان موجودی است بسیار ضعیف، از این رو حساب و کتابش نیز همگی به نفع این بنده خود است و هیچ گاه کاری را که بشر قادر به انجام آن نباشد از او نخواسته است. و این حساب و کتابها را ما می توانیم از قرآن و احادیث پیامبر و امامان معصوم(ع) بدست آوریم و بیابیم و در مورد آنها به مطالعه و بررسی بپردازیم. و اگر جایی نقصی است این به خاطر فهم ناقص ما از آن قوانین است و این جایی است که بشر، نفس اماره خود را حاکم ساخته و آن قوانین خود باخته را به او نسبت داده است و گر نه در قوانین حاکم بر نظام هستی قرار نیست به کسی ظلم شود یا کسی به زحمت بیفتد. خداوند در آیات قرآن هر جا از رحمتش سخن گفته و ما را بدان امیدوار ساخته است برای اینکه این باعث فراموش کردن آخرت و غرق شدن در دنیا و هوی و هوس نشود از عذاب جهنم نیز سخن به میان آورده است. همانند مادری که چون برای کودکش شیرینی می خرد از آمپول و دکتر هم حرف می زند تا مبادا او در خوردن زیاده روی کند و دچار بیماری شود.
عنوان سوال:

چرا خداوند نظام هستی را به طور کلی کمی با حساب و کتاب سبک تر برای ما طراحی نفرموده است؟


پاسخ:

چرا خداوند نظام هستی را به طور کلی کمی با حساب و کتاب سبک تر برای ما طراحی نفرموده است؟

خداوند خالقی است دانا و حکیم، مهربان و دلسوز. آفریدگاری است که ما را از عدم به سرزمین وجود درآورد و لباس حیات و زندگی پوشاند. آنچه را برای زندگی نیاز داشتیم در اختیارمان قرار و همواره ما را به سوی خود و حیات جاودان فرا خواند. با طرح داستان آفرینش به ما می گوید: ای انسان، گوهر و ذات تو چیست و جایگاه تو کجا بوده است، پس بکوش تا بدانجا برسی و چون فریب شیطان و نفس خود را می خوریم و ناامید می شویم؛ به ما می گوید: ناامید نشوید که تنها کافران از رحمت من مأیوس می گردند.
آنگاه که اشتباه می کنیم و نافرمانیش را می نماییم با آنکه او را نه به ما و نه به اعمال ما نیازی است، به ما نوید می دهد چون پشیمان شوید، در رحمت من بسوی شما باز است و توبه کنید که رحمتم بسیار فراگیر است. او عالم و جهانی را آفریده است که کافران و دشمنانش از نظم و ظرافیت آن به شگفتی آمده و ناخواسته خالقش را تحسین می نمایند.
البته به ما دستورهایی هم داده است و ما را امر و نهی نیز نموده است. امر و نهی که جز به صلاح ما نبوده است. اگر ما را از چیزی نهی فرموده از آن روست که که نزدیک بدان به نفع ما نبوده است و چون به چیزی امر نموده بدان سبب است که صلاح و مصلحت ما در آن بوده است.
آن گاه که می گوید، فقط مرا بپرستید، به ما می گوید: ای انسان تو آزاد آفریده شده ای نباید زیر یوغ دیگران بر روی و بنده انسانهای ناتوانی چون خود شوی. و چون می گوید روزه بگیر، از آن روست که بدن در آن مدت فرصت یابد و خود را بازسازی کند. و آن گاه که می گوید ظلم نکن و حق دیگران را پایمال ننما از آن روست که ظلم جز پیروان شیطان کسی انجام نمی دهد و از آن روست که ظلم باعث کینه ها، دشمنی ها، جنگ ها و غارت ها می گردد.
خداوند نظامی آفریده کامل و بی نقص و خود به این امر اذعان دارد که انسان موجودی است بسیار ضعیف، از این رو حساب و کتابش نیز همگی به نفع این بنده خود است و هیچ گاه کاری را که بشر قادر به انجام آن نباشد از او نخواسته است. و این حساب و کتابها را ما می توانیم از قرآن و احادیث پیامبر و امامان معصوم(ع) بدست آوریم و بیابیم و در مورد آنها به مطالعه و بررسی بپردازیم. و اگر جایی نقصی است این به خاطر فهم ناقص ما از آن قوانین است و این جایی است که بشر، نفس اماره خود را حاکم ساخته و آن قوانین خود باخته را به او نسبت داده است و گر نه در قوانین حاکم بر نظام هستی قرار نیست به کسی ظلم شود یا کسی به زحمت بیفتد.
خداوند در آیات قرآن هر جا از رحمتش سخن گفته و ما را بدان امیدوار ساخته است برای اینکه این باعث فراموش کردن آخرت و غرق شدن در دنیا و هوی و هوس نشود از عذاب جهنم نیز سخن به میان آورده است. همانند مادری که چون برای کودکش شیرینی می خرد از آمپول و دکتر هم حرف می زند تا مبادا او در خوردن زیاده روی کند و دچار بیماری شود.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین