چرا خداوند نظام هستی را به طور کلی کمی با حساب و کتاب سبک تر برای ما طراحی نفرموده است؟ خداوند خالقی است دانا و حکیم، مهربان و دلسوز. آفریدگاری است که ما را از عدم به سرزمین وجود درآورد و لباس حیات و زندگی پوشاند. آنچه را برای زندگی نیاز داشتیم در اختیارمان قرار و همواره ما را به سوی خود و حیات جاودان فرا خواند. با طرح داستان آفرینش به ما می گوید: ای انسان، گوهر و ذات تو چیست و جایگاه تو کجا بوده است، پس بکوش تا بدانجا برسی و چون فریب شیطان و نفس خود را می خوریم و ناامید می شویم؛ به ما می گوید: ناامید نشوید که تنها کافران از رحمت من مأیوس می گردند. آنگاه که اشتباه می کنیم و نافرمانیش را می نماییم با آنکه او را نه به ما و نه به اعمال ما نیازی است، به ما نوید می دهد چون پشیمان شوید، در رحمت من بسوی شما باز است و توبه کنید که رحمتم بسیار فراگیر است. او عالم و جهانی را آفریده است که کافران و دشمنانش از نظم و ظرافیت آن به شگفتی آمده و ناخواسته خالقش را تحسین می نمایند. البته به ما دستورهایی هم داده است و ما را امر و نهی نیز نموده است. امر و نهی که جز به صلاح ما نبوده است. اگر ما را از چیزی نهی فرموده از آن روست که که نزدیک بدان به نفع ما نبوده است و چون به چیزی امر نموده بدان سبب است که صلاح و مصلحت ما در آن بوده است. آن گاه که می گوید، فقط مرا بپرستید، به ما می گوید: ای انسان تو آزاد آفریده شده ای نباید زیر یوغ دیگران بر روی و بنده انسانهای ناتوانی چون خود شوی. و چون می گوید روزه بگیر، از آن روست که بدن در آن مدت فرصت یابد و خود را بازسازی کند. و آن گاه که می گوید ظلم نکن و حق دیگران را پایمال ننما از آن روست که ظلم جز پیروان شیطان کسی انجام نمی دهد و از آن روست که ظلم باعث کینه ها، دشمنی ها، جنگ ها و غارت ها می گردد. خداوند نظامی آفریده کامل و بی نقص و خود به این امر اذعان دارد که انسان موجودی است بسیار ضعیف، از این رو حساب و کتابش نیز همگی به نفع این بنده خود است و هیچ گاه کاری را که بشر قادر به انجام آن نباشد از او نخواسته است. و این حساب و کتابها را ما می توانیم از قرآن و احادیث پیامبر و امامان معصوم(ع) بدست آوریم و بیابیم و در مورد آنها به مطالعه و بررسی بپردازیم. و اگر جایی نقصی است این به خاطر فهم ناقص ما از آن قوانین است و این جایی است که بشر، نفس اماره خود را حاکم ساخته و آن قوانین خود باخته را به او نسبت داده است و گر نه در قوانین حاکم بر نظام هستی قرار نیست به کسی ظلم شود یا کسی به زحمت بیفتد. خداوند در آیات قرآن هر جا از رحمتش سخن گفته و ما را بدان امیدوار ساخته است برای اینکه این باعث فراموش کردن آخرت و غرق شدن در دنیا و هوی و هوس نشود از عذاب جهنم نیز سخن به میان آورده است. همانند مادری که چون برای کودکش شیرینی می خرد از آمپول و دکتر هم حرف می زند تا مبادا او در خوردن زیاده روی کند و دچار بیماری شود.
چرا خداوند نظام هستی را به طور کلی کمی با حساب و کتاب سبک تر برای ما طراحی نفرموده است؟
خداوند خالقی است دانا و حکیم، مهربان و دلسوز. آفریدگاری است که ما را از عدم به سرزمین وجود درآورد و لباس حیات و زندگی پوشاند. آنچه را برای زندگی نیاز داشتیم در اختیارمان قرار و همواره ما را به سوی خود و حیات جاودان فرا خواند. با طرح داستان آفرینش به ما می گوید: ای انسان، گوهر و ذات تو چیست و جایگاه تو کجا بوده است، پس بکوش تا بدانجا برسی و چون فریب شیطان و نفس خود را می خوریم و ناامید می شویم؛ به ما می گوید: ناامید نشوید که تنها کافران از رحمت من مأیوس می گردند.
آنگاه که اشتباه می کنیم و نافرمانیش را می نماییم با آنکه او را نه به ما و نه به اعمال ما نیازی است، به ما نوید می دهد چون پشیمان شوید، در رحمت من بسوی شما باز است و توبه کنید که رحمتم بسیار فراگیر است. او عالم و جهانی را آفریده است که کافران و دشمنانش از نظم و ظرافیت آن به شگفتی آمده و ناخواسته خالقش را تحسین می نمایند.
البته به ما دستورهایی هم داده است و ما را امر و نهی نیز نموده است. امر و نهی که جز به صلاح ما نبوده است. اگر ما را از چیزی نهی فرموده از آن روست که که نزدیک بدان به نفع ما نبوده است و چون به چیزی امر نموده بدان سبب است که صلاح و مصلحت ما در آن بوده است.
آن گاه که می گوید، فقط مرا بپرستید، به ما می گوید: ای انسان تو آزاد آفریده شده ای نباید زیر یوغ دیگران بر روی و بنده انسانهای ناتوانی چون خود شوی. و چون می گوید روزه بگیر، از آن روست که بدن در آن مدت فرصت یابد و خود را بازسازی کند. و آن گاه که می گوید ظلم نکن و حق دیگران را پایمال ننما از آن روست که ظلم جز پیروان شیطان کسی انجام نمی دهد و از آن روست که ظلم باعث کینه ها، دشمنی ها، جنگ ها و غارت ها می گردد.
خداوند نظامی آفریده کامل و بی نقص و خود به این امر اذعان دارد که انسان موجودی است بسیار ضعیف، از این رو حساب و کتابش نیز همگی به نفع این بنده خود است و هیچ گاه کاری را که بشر قادر به انجام آن نباشد از او نخواسته است. و این حساب و کتابها را ما می توانیم از قرآن و احادیث پیامبر و امامان معصوم(ع) بدست آوریم و بیابیم و در مورد آنها به مطالعه و بررسی بپردازیم. و اگر جایی نقصی است این به خاطر فهم ناقص ما از آن قوانین است و این جایی است که بشر، نفس اماره خود را حاکم ساخته و آن قوانین خود باخته را به او نسبت داده است و گر نه در قوانین حاکم بر نظام هستی قرار نیست به کسی ظلم شود یا کسی به زحمت بیفتد.
خداوند در آیات قرآن هر جا از رحمتش سخن گفته و ما را بدان امیدوار ساخته است برای اینکه این باعث فراموش کردن آخرت و غرق شدن در دنیا و هوی و هوس نشود از عذاب جهنم نیز سخن به میان آورده است. همانند مادری که چون برای کودکش شیرینی می خرد از آمپول و دکتر هم حرف می زند تا مبادا او در خوردن زیاده روی کند و دچار بیماری شود.
- [سایر] مگر خدا نفرموده است که حقّ النّاس را رعایت کنید من از حقّ اللّه می گذرم حال اگر نماز نخوانیم خدا از حق خودش می گذرد؟
- [سایر] نقش و"جایگاه مردم در نظام جمهوری اسلامی"و به طور کلی نظام مبتنی بر مردم سالاری دینی چگونه است؟
- [سایر] نقش و"جایگاه مردم در نظام جمهوری اسلامی"و به طور کلی نظام مبتنی بر مردم سالاری دینی چگونه است؟
- [سایر] چه نقدهای کلی بر کتاب صحیح بخاری وارد است؟
- [سایر] در زمینه نظام سیاسی اسلام چه کتاب هایی نوشته شده است؟
- [سایر] تزلزل در نظام سرمایه داری را میتوان شاهد ادعای لنین در کتاب امپریالیسم دانست؟
- [سایر] چه کتبی را به عنوان مقدمات فلسفه باید خواند تا بتوان کتاب معاد استاد شجاعی را که سبک و سیاق فلسفی دارد، خواند؟
- [سایر] خداوند جهان را با نظام احسن آفریده ،پس معجزه، کرامت و امثال آن که به نوعی بر هم زدن نظام عالم است چگونه ممکن است ؟
- [آیت الله نوری همدانی] اهل کتاب چه کسانی هستند؟ آیا زرتشتیان جزء اهل کتاب میباشند؟ حکم کلّی در خصوص ابزار و ادوات و مواد خوراکی و دارائی ایشان و استفاده از لباس و ظروف و... اهل کتاب چیست؟
- [سایر] آیا خدا نمی توانست نظامی بهتر از این نظام هستی خلق کند ؟
- [آیت الله سبحانی] اگر تراکتور و دیگر لوازمی که برای زراعت لازم است بخرد و به واسطه زراعت به کلی از بین بروند، می تواند تمام قیمت آنها را جزء مخارج حساب کند،و همچنین است اگر مقداری از قیمت آنها کم شود می تواند آن مقدار را جزء مخارج حساب کند، ولی اگر بعد از زراعت چیزی از قیمتشان کم نشود نباید چیزی از قیمت آنها را، جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله بروجردی] کسی که بدون گاو و چیزهای دیگری که برای زراعت لازم است نمیتواند زراعت کند، اگر آنها را بخرد و به واسطهی زراعت به کلی از بین بروند، میتواند تمام قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید و اگر مقداری از قیمت آنها کم شود، میتواند آن مقدار را جزء مخارج حساب کند، ولی اگر بعد از زراعت چیزی از قیمتشان کم نشود، نباید چیزی از قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که بدون گاووچیز های دیگری که برای زراعت لازم است نمی تواند زراعت کند ، اگر آنها رابخرد و به واسطه زراعت به کلی از بین بروند، می تواند تمام قیمت آنها راجزء مخارج حساب نماید و اگر مقداری از قیمت کم شود می تواند آن مقدار را جزء مخارج حساب کند ،ولی اگر بعد از راعت چیزی ازقیمتشان کم نشود ،بنابر احتیاط واجب چیزی ازقیمت انهارا جزء مخارج حساب ننماید .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که بدون گاو و چیزهای دیگری که برای زراعت لازم است نمی تواند زراعت کند، اگر آنها را بخرد و به واسطه زراعت به کلی از بین برود، می تواند تمام قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید و اگر مقداری از قیمت آنها کم شود، می تواند آن مقدار را جزء مخارج حساب کند ولی اگر بعد از زراعت چیزی از قیمت آنها کم نشود، نباید چیزی از قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که بدون گاو و چیزهای دیگری که برای زراعت لازم است نمیتواند زراعت کند، اگر آنها را بخرد و به واسطه زراعت به کلی از بین برود، میتواند تمام قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید، و اگر مقداری از قیمت آنها کم شود، میتواند آن مقدار را جزء مخارج حساب کند، ولی اگر بعد از زراعت، چیزی از قیمت آنها کم نشود، نباید چیزی از قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید.
- [امام خمینی] کسی که بدون گاو و چیزهای دیگری که برای زراعت لازم است، نمی تواند زراعت کند، اگر آنها را بخرد و به واسطه زراعت به کلی از بین بروند می تواند تمام قیمت آنها را جزو مخارج حساب نماید. و اگر مقداری از قیمت آنها کم شود می تواند آن مقدار را جزو مخارج حساب کند ولی اگر بعد از زراعت چیزی از قیمتشان کم نشود، نباید چیزی از قیمت آنها را جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن سرگین و آب دماغ و به طور کلّی چیزهای خبیث که طبیعت انسان از آن متنفّر است حرام است ولی اگر پاک باشد و مقداری از آن بطوری با چیز حلال مخلوط شود که در نظر مردم نابود حساب شود ؛ خوردن آن اشکال ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] کافر ، یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء ، محمّد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله ) را قبول ندارد مگر اهل کتاب که درآخر مساله ذکر میشود و هخمچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد و نیز کسی که ضروری دین ، یعنی چیزی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود ، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیزبرگردد به انکار خدا ، یا توحید ، یا نبوت ، نجس می باشد و اگر ضروری دین بودن آن را نداند ، به طوری که انکار آن به انکار خدا یا توحید یا نبوت برنگردد ، بهتر آن است که از او اجتناب کنند . کفاری که مانند یهود و نصاری اهل کتاب می باشند و تا هنگامی که علم به ملاقات بدن آنها با یکی از نجاسات که ذکر شد و می شود حاصل نشده است ، اجتناب لازم نیست .
- [آیت الله اردبیلی] اگر با سودی که از کسب و کار به دست آورده، پیش از پرداختن خُمس، اثاثیه ولوازم منزل یا کتاب و مانند اینها را بخرد، هر وقت به طور کلّی احتیاج او از آنها برطرف شد، تا وقتی آنها را نفروخته، لازم نیست خمس آنها را بدهد و پس از فروش چنانچه پول آنها را در مؤونه دیگری صرف نکند، باید خُمس آن را بپردازد. حکم زیورآلات زنانه نیز اگر وقت زینت کردن با آنها بگذرد همین است.
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای غسلهای مستحبی مثل غسل جمعه یا غسل اعمال (اُمّ داوود) و همچنین برای وضوی مستحبی، محلّ اشکال است. و به طور کلّی خارج شدن از مسجد برای امور راجحه (دارای رجحان) در غیر آنچه ضرورت عرفی به حساب میآید، محلّ اشکال و احتیاط است، ولی معتکف برای تشییع جنازه و تجهیز میّت مانند غسل و نماز و دفن میّت و برای عیادت مریض و نماز جمعه میتواند از محلّ اعتکاف خارج شود.