اخیرا برخی وهابیون شایع کرده اند که جانشین حضرت موسی(ع)، حضرت هارون(ع) نبوده است بلکه هارون قبل از موسی فوت کرده در پاسخ چه باید گفت؟ در مورد این حدیث که معروف به حدیث منزلت است باید گفت: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در حدیثی که مورد اتفاق شیعه و سنی است، فرمود: أنت منی بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی. صحیح البخاری، ج5، ص129 - صحیح مسلم، ج7، ص120 سنن ابن ماجة، ج1، ص45 مجمع الزوائد للهیثمی، ج9، ص109 - مسند احمد، ج3، ص32 جز مقام نبوت، هر مقامی که برای حضرت هارون (علیه السلام) قرار داده، برای حضرت علی (علیه السلام) هم قرار داد. حال در جواب این شبهه می گوییم: اگر حضرت هارون (علیه السلام) میماند، خلیفه بود یا نبود؟ قطعا خلیفه بود. امیر المؤمنین (علیه السلام) از دنیا نرفت و ماند. حضرت هارون (علیه السلام) خلیفه بود و مریض شد و از دنیا رفت و توفیق خلافت را پیدا نکرد. همان منصب هم برای حضرت علی (علیه السلام) بود و از دنیا نرفت و ماند. اصلا منظور شیعه این نیست که هارون پس از رحلت موسی (ع) جانشین او شده بلکه منظور شیعه اثبات منازل هارونی برای علی (ع) است در آیه 52 سوره 19 می فرماید " یاد کن در کتاب ، موسی را به درستی که مخلص بود ورسولی پیامبر بود وندا کردیم او را از جانب کوه طور ایمن ونزدیک گردانیدیم او را واز رحمت خود برادری چون هارون که صاحب مقام نبوت بود ( اخاه هارون نبیاً) به او بخشیدیم . جناب هارون (ع) از جمله پیامبرانی بود که استقلال در امر نبوت نداشته بلکه تابع شریعت برادرش حضرت موسی بود غرض و مقصود رسول اکرم (ص) این بود که به امت بفهماند همان طور که هارون واجد مقام نبوت بود ولی تابع پیغمبر اولوالعزمی چون حضرت موسی (ع) بود حضرت علی (ع) هم واجد مقام نبوت و با رتبه و مقام امامت در اطاعت شریعت باقیه خاتم الانبیاء بوده است وچون بعد از ایشان پیامبری نیست لذا ایشان خود این را فرموده ( الا انه لا نبی بعدی) ولذا علی (ع) بعد از پیامبر فقط واجد مقام امامت خواهد بود (به نقل از شبهای پیشاور) مضافا که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) وقتی میفرماید:أنت منی بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی. معنایش این است که تمام مناصبی که خداوند برای حضرت هارون (علیه السلام) قرار داده است، برای حضرت علی (علیه السلام) هم قرار داده شد؛ مگر این که بعد از من، پیامبری نیست. یعنی اگر بعد از من پیامبری بود، تو منصب پیامبری داشتی. همانطوری که قرآن برای حضرت هارون (علیه السلام)، چند جایگاه و ویژگی بیان کرده است: وَ وَهَبْنَا لَهُ مِنْ رَحْمَتِنَا أَخَاهُ هَارُونَ نَبِیًّا (سوره مریم/آیه53) وَ اجْعَلْ لِی وَزِیرًا مِنْ أَهْلِی (سوره طه/آیه34) وَ قَالَ مُوسَی لِأَخِیهِ هَارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی (سوره أعراف/آیه142) تمام این مناصب برای امیر المؤمنین (علیه السلام) ثابت است و فقط مسئله نبوت را استثناء کرده است. اگر غیر از نبوت، جایگاههای دیگر حضرت هارون (علیه السلام) برای حضرت علی (علیه السلام) ثابت نبود، بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) واجب بود که آنها را استثناء کند و چون استنثاء نکرده است، تمام منازل برای امیر المؤمنین (علیه السلام) لازم و ثابت است و هیچ شک و شبههای نیست و خود صحابه هم در طول تاریخ از حدیث منزلت، خلافت را فهمیده اند.
اخیرا برخی وهابیون شایع کرده اند که جانشین حضرت موسی(ع)، حضرت هارون(ع) نبوده است بلکه هارون قبل از موسی فوت کرده در پاسخ چه باید گفت؟
اخیرا برخی وهابیون شایع کرده اند که جانشین حضرت موسی(ع)، حضرت هارون(ع) نبوده است بلکه هارون قبل از موسی فوت کرده در پاسخ چه باید گفت؟
در مورد این حدیث که معروف به حدیث منزلت است باید گفت: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در حدیثی که مورد اتفاق شیعه و سنی است، فرمود:
أنت منی بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی.
صحیح البخاری، ج5، ص129 - صحیح مسلم، ج7، ص120 سنن ابن ماجة، ج1، ص45 مجمع الزوائد للهیثمی، ج9، ص109 - مسند احمد، ج3، ص32
جز مقام نبوت، هر مقامی که برای حضرت هارون (علیه السلام) قرار داده، برای حضرت علی (علیه السلام) هم قرار داد. حال در جواب این شبهه می گوییم: اگر حضرت هارون (علیه السلام) میماند، خلیفه بود یا نبود؟ قطعا خلیفه بود. امیر المؤمنین (علیه السلام) از دنیا نرفت و ماند. حضرت هارون (علیه السلام) خلیفه بود و مریض شد و از دنیا رفت و توفیق خلافت را پیدا نکرد. همان منصب هم برای حضرت علی (علیه السلام) بود و از دنیا نرفت و ماند.
اصلا منظور شیعه این نیست که هارون پس از رحلت موسی (ع) جانشین او شده بلکه منظور شیعه اثبات منازل هارونی برای علی (ع) است
در آیه 52 سوره 19 می فرماید " یاد کن در کتاب ، موسی را به درستی که مخلص بود ورسولی پیامبر بود وندا کردیم او را از جانب کوه طور ایمن ونزدیک گردانیدیم او را واز رحمت خود برادری چون هارون که صاحب مقام نبوت بود ( اخاه هارون نبیاً) به او بخشیدیم .
جناب هارون (ع) از جمله پیامبرانی بود که استقلال در امر نبوت نداشته بلکه تابع شریعت برادرش حضرت موسی بود غرض و مقصود رسول اکرم (ص) این بود که به امت بفهماند همان طور که هارون واجد مقام نبوت بود ولی تابع پیغمبر اولوالعزمی چون حضرت موسی (ع) بود حضرت علی (ع) هم واجد مقام نبوت و با رتبه و مقام امامت در اطاعت شریعت باقیه خاتم الانبیاء بوده است وچون بعد از ایشان پیامبری نیست لذا ایشان خود این را فرموده ( الا انه لا نبی بعدی) ولذا علی (ع) بعد از پیامبر فقط واجد مقام امامت خواهد بود (به نقل از شبهای پیشاور)
مضافا که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) وقتی میفرماید:أنت منی بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی.
معنایش این است که تمام مناصبی که خداوند برای حضرت هارون (علیه السلام) قرار داده است، برای حضرت علی (علیه السلام) هم قرار داده شد؛ مگر این که بعد از من، پیامبری نیست. یعنی اگر بعد از من پیامبری بود، تو منصب پیامبری داشتی.
همانطوری که قرآن برای حضرت هارون (علیه السلام)، چند جایگاه و ویژگی بیان کرده است:
وَ وَهَبْنَا لَهُ مِنْ رَحْمَتِنَا أَخَاهُ هَارُونَ نَبِیًّا (سوره مریم/آیه53)
وَ اجْعَلْ لِی وَزِیرًا مِنْ أَهْلِی (سوره طه/آیه34)
وَ قَالَ مُوسَی لِأَخِیهِ هَارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی (سوره أعراف/آیه142)
تمام این مناصب برای امیر المؤمنین (علیه السلام) ثابت است و فقط مسئله نبوت را استثناء کرده است. اگر غیر از نبوت، جایگاههای دیگر حضرت هارون (علیه السلام) برای حضرت علی (علیه السلام) ثابت نبود، بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) واجب بود که آنها را استثناء کند و چون استنثاء نکرده است، تمام منازل برای امیر المؤمنین (علیه السلام) لازم و ثابت است و هیچ شک و شبههای نیست و خود صحابه هم در طول تاریخ از حدیث منزلت، خلافت را فهمیده اند.
- [سایر] چرا حضرت موسی(ع) موهای حضرت هارون(ع)را کشید؟ مگر حضرت موسی و هارون پیامبر و معصوم نبود؟ پس چرا این کار را انجام داد؟
- [سایر] در داستان حضرت موسی و هارون(ع)؛ چرا در مورد تعیین وزیر، موسی برای خدا تعیین تکلیف میکند که حتماً هارون وزیر من باشد؟! در صورتی که بهتر بود میگفت: خدایا برای من وزیر قرار ده؟ یعنی نعوذ بالله خدا نمیدانست چه کسی برای وزارت موسی بهتر است؟ مثل اشتباه یوسف(ع) در وقتی که با مکر زنان روبرو شد، از خدا زندان را خواست؟
- [سایر] چرا حضرت موسی(ع) به جای درخواست رفع مشکل گویش، از خدا درخواست کرد که حضرت هارون(ع) را معاون و شریک او قرار دهد؟
- [سایر] 1. قبور پیامبرانی؛ مانند حضرت شعیب، لوط، یوسف، یونس، آدم، موسی، اسرائیل، اسحاق، ابراهیم، هارون، داوود، سلیمان، ادریس، عیسی، یحیی، زکریا و نوح(ع) کجا واقع شده است؟ 2. چگونه ممکن است برخی پیامبران؛ مانند یونس(ع) که در عراق بوده، در ایران دفن شده باشند؟ آیا میشود نام پیامبران مدفون در ایران را نام ببرید.
- [سایر] چرا قبر هارون الرشید در سناباد کنار قبر امام رضا(ع) است؟ مگر پایتختش بغداد نبوده است؟ در آن زمان چگونه به سناباد آمده و آنجا دفن شده است؟ آیا امام رضا(ع) مدفون شدن خویش در کنار هارون را پیشبینی کرده بود؟
- [سایر] چرا حضرت موسی(ع) که گفته میشود به علت مشکل در گویش، درخواست معاونت حضرت هارون را از خداوند کرد،! درخواست حل مشکل بیان و گفتار خود را نکرد؟
- [سایر] آیا موسی(ع) اهل مصر بود و از نسل ابراهیم و یعقوب؟ و بفرمایید که فرعون زمان موسی کدامیک از فراعنه مصر بوده است؟
- [سایر] علت اختلاف تعبیر در مورد حضرت یوسف و موسی (ع) به (بلغ أشُده) و (بلغ أشُده و استوی) چیست؟
- [سایر] چرا حضرت موسی(ع) سالها بعد از مرگ حضرت یوسف، جنازه ایشان را از مصر به فلسطین منتقل کردند؟
- [سایر] آیا صحیح است که حضرت موسی (ع) جنازه حضرت یوسف (ع) را از رود نیل بیرون آورده و به فلسطین برده است؟