شیخ عثیمین از نویسندگان و فعّالان گروه وهّابیّت می نویسد: (إنّ الإحتفال بعید المیلاد للطفل فیه تشبهاً بأعداء اللّه، فإنّ هذه العادة لیست من عادات المسلمین : و إنّما ورثک من غیرهم، وقد ثبت عنه (ص) (أنّ من تشبّه بقوم فهو منهم)( فتاوی منار الإسلام: 1/43.( بر پائی مراسم جشن تولّد برای اطفال از عادات و سنّتهای اسلامی نیست، بلکه از دشمنان به ارث برده شده است، رسول اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) فرموده است: هر کس همانند دیگران شود از آنان محسوب می گردد. و در سخنی دیگر می گوید: (و أمّا أعیاد المیلاد للشخص أو أولاده أو مناسبة زواج و نحوها فکلّها غیر مشروعة و هی للبدعة أقرب من الإباحة)( مجموع فتاوی و رسائل ابن العثیمین: 2/302.). جشن میلاد برای اشخاص یا اولاد و یا برای مناسبتهای دیگر از قبیل ازدواج و مانند آن غیر مشروع وبدعت است. هیئت دائم افتای سعودی در پاسخ به سؤالی پیرامون مراسم جشن تولّد می نویسد: (وأعیاد الموالد نوع من العبادات المحدثة فی دین اللّه فلا یجوز عملها لأیّ من الناس مهما کان مقامه أو دوره فی الحیاة)( فتاوی اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء: 3/83، الفتوی رقم 2008.( جشن تولّد بدعت در دین محسوب می شود، و برای هیچ فردی جایز نیست اگر چه از شخصیّتهای برجسته جامعه و دارای موقعیّت ممتاز باشد و در پاسخ به استفتای دیگری می نویسد: (لا یجوز إقامة عید میلاد لأحد لأنّه بدعة). وقد ثبت عن الرسول (ص) أنّه قال: (من أحدث فی أمرنا ما لیس منه فهو ردّ)( فتاوی اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء: 3/84، الفتوی رقم 5289.( به پاداشتن مراسم جشن تولد برای هیچکس جایز نیست و بدعت به شمار می آید، و از رسول اکرم (ص) آمده است: هر کس در دستورات دینی ما چیزی بیفزاید، مردود می باشد. ولی جای بس شگفتی است که همان هیئت در رابطه با مراسم جشنهای دولتی می نویسد: (وما کان المقصود منه (العید) تنظیم الأعمال مثلا لمصحلة الأمّة وضبط أمورها کأسبوع المرور، وتنظیم مواعید الدراسیّة، والاجتماع بالموظّفین للعمل ونحو ذلک ممّا لا یفضی به إلی التقرّب والعبادة والتعظیم بالأصالة، فهو من البدع العادیّة التی لا یشملها قوله (ص) (من أحدث فی أمرنا ما لیس منه فهو ردّ) فلا حرج فیه، بل یکون مشروعاً(فتاوی اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء: 3/88، الفتوی رقم 9403.( اگر مقصود از مراسم برگزاری عید به خاطر مصلحت ملّت و تظیم امور کشور صورت پذیرد، همانند هفته پلیس، و شروع سال تحصیلی، وگردهمایی کارمندان دولتی، و امثال آنها که قصد تقرّب و عبادت در آن نیست، مانعی ندارد و شامل نهی پیامبر نمی شود. بدیهی است که چنین تفکری، نهایت تحجّرگرایی و انجماد فکری است زیرا گذشته از این که مخالفت با برپایی جشن تولد، مخالفت با امری فطری است، بلکه هیچ تفاوتی میان جشن ولادت با جشن های دیگر مانند مراسم دولتی وجود ندارد، چون کسانی که برای فرزندان خود مراسم جشن تولّد می گیرند، هیچ گونه قصد تقرّب و یا عبادت ندارند.
شیخ عثیمین از نویسندگان و فعّالان گروه وهّابیّت می نویسد:
(إنّ الإحتفال بعید المیلاد للطفل فیه تشبهاً بأعداء اللّه، فإنّ هذه العادة لیست من عادات المسلمین : و إنّما ورثک من غیرهم، وقد ثبت عنه (ص) (أنّ من تشبّه بقوم فهو منهم)( فتاوی منار الإسلام: 1/43.(
بر پائی مراسم جشن تولّد برای اطفال از عادات و سنّتهای اسلامی نیست، بلکه از دشمنان به ارث برده شده است، رسول اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) فرموده است: هر کس همانند دیگران شود از آنان محسوب می گردد.
و در سخنی دیگر می گوید: (و أمّا أعیاد المیلاد للشخص أو أولاده أو مناسبة زواج و نحوها فکلّها غیر مشروعة و هی للبدعة أقرب من الإباحة)( مجموع فتاوی و رسائل ابن العثیمین: 2/302.). جشن میلاد برای اشخاص یا اولاد و یا برای مناسبتهای دیگر از قبیل ازدواج و مانند آن غیر مشروع وبدعت است.
هیئت دائم افتای سعودی در پاسخ به سؤالی پیرامون مراسم جشن تولّد می نویسد: (وأعیاد الموالد نوع من العبادات المحدثة فی دین اللّه فلا یجوز عملها لأیّ من الناس مهما کان مقامه أو دوره فی الحیاة)( فتاوی اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء: 3/83، الفتوی رقم 2008.(
جشن تولّد بدعت در دین محسوب می شود، و برای هیچ فردی جایز نیست اگر چه از شخصیّتهای برجسته جامعه و دارای موقعیّت ممتاز باشد
و در پاسخ به استفتای دیگری می نویسد: (لا یجوز إقامة عید میلاد لأحد لأنّه بدعة). وقد ثبت عن الرسول (ص) أنّه قال: (من أحدث فی أمرنا ما لیس منه فهو ردّ)( فتاوی اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء: 3/84، الفتوی رقم 5289.(
به پاداشتن مراسم جشن تولد برای هیچکس جایز نیست و بدعت به شمار می آید، و از رسول اکرم (ص) آمده است: هر کس در دستورات دینی ما چیزی بیفزاید، مردود می باشد.
ولی جای بس شگفتی است که همان هیئت در رابطه با مراسم جشنهای دولتی می نویسد: (وما کان المقصود منه (العید) تنظیم الأعمال مثلا لمصحلة الأمّة وضبط أمورها کأسبوع المرور، وتنظیم مواعید الدراسیّة، والاجتماع بالموظّفین للعمل ونحو ذلک ممّا لا یفضی به إلی التقرّب والعبادة والتعظیم بالأصالة، فهو من البدع العادیّة التی لا یشملها قوله (ص) (من أحدث فی أمرنا ما لیس منه فهو ردّ) فلا حرج فیه، بل یکون مشروعاً(فتاوی اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء: 3/88، الفتوی رقم 9403.(
اگر مقصود از مراسم برگزاری عید به خاطر مصلحت ملّت و تظیم امور کشور صورت پذیرد، همانند هفته پلیس، و شروع سال تحصیلی، وگردهمایی کارمندان دولتی، و امثال آنها که قصد تقرّب و عبادت در آن نیست، مانعی ندارد و شامل نهی پیامبر نمی شود.
بدیهی است که چنین تفکری، نهایت تحجّرگرایی و انجماد فکری است زیرا گذشته از این که مخالفت با برپایی جشن تولد، مخالفت با امری فطری است، بلکه هیچ تفاوتی میان جشن ولادت با جشن های دیگر مانند مراسم دولتی وجود ندارد، چون کسانی که برای فرزندان خود مراسم جشن تولّد می گیرند، هیچ گونه قصد تقرّب و یا عبادت ندارند.
- [سایر] جشن تولد و سالگرد ازدواج در وهابیت چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا گرفتن جشن تولد حرام است؟
- [سایر] دلیل جشن تولد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه (علیهم السلام) چیست؟ گفته شده است که جشن روزهای تولد بدعت است؟
- [سایر] برگزاری جشن هایی با عنوان نهم ربیع ، چه مقدار صحیح و مستند هست ؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] انجام مراسم جشن عروسی یا تولد در ماه محرم وصفر چه حکمی دارد ؟
- [سایر] سلام علیکم جمعه(25بهمن)بیست ودومین سالگرد تولد منه.بیست و یک سال رو تموم کردم... . دعای خیر شما کادوی تولد منه... . بیست و دو سالگیم خیلی مهمه چون قراره مهمترین کار زندگیم رو انجام بدم...تصمیم گرفتم ازدواج کنم!!! التماس دعا یاعلی در پناه حق
- [سایر] از دیدگاه وهابیت برگزاری مراسم عزاداری برای پیامبر و بزرگان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] برگزاری مجالسی همچون جشن ازدواج و بعضی از مجالس شخصی دیگر، که مع الأسف در بسیاری از آن مجالس کارهای خلاف صورت می گیرد، در حسینیّه چه حکمی دارد؟
- [سایر] من 7 سال است که ازدواج کردهام در این مدت تمام مدت سالگرد ازدواج تولد همسرم کادو میخرم ولی او هرگز او این کارها را نمی کند میخواهم روشی را به من نشان دهید که او هم یاد بگیرد و برای من خیلی مهم است بطوری که در سالگرد و تولدم خیلی ناراحت میشوم او اصلاً به روی خود نمیآورد و اینک تولدش است میخواهم از شما کمک بگیرم که آیا دوباره تلاش کنم یا دیگر من هم مثل او باشم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر من پولی را که از دولت میگیرم برای برگزاری جشن عروسی خودم در بانک ذخیره کنم آیا به آن خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله بهجت] دست زدن (کف زدن) در مجالس جشن و سخنرانی جهت تشویق افراد اگر به حد لهو نرسد مانعی ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است هنگام تولد نوزاد، پیش از افتادن بند ناف یا پس از آن, در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه گفته شود.
- [آیت الله اردبیلی] در روز هفتم تولّد نوزاد چند عمل مستحب است: اوّل:تراشیدن سر نوزاد. دوم:ختنه کردن نوزاد. سوم:دادن ولیمه ختنه. چهارم: عقیقه، یعنی قربانی کردن گوسفند یا گاو یا شتر.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بچّه چهار ماههای مرده به دنیا بیاید و بدن او سرد شده باشد و عرفا بر تماس بدن مادر با بدن او در حین تولد، مسّ میّت صدق کند، مادر او بنابر احتیاط واجب باید غسل مسّ میّت کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر معلوم نباشد پسر بزرگتر کدام است یعنی تاریخ تولد پسرها درست روشن نباشد، قضای نماز و روزه پدر و مادر بر هیچ کدام واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله بهجت] اگر مالی را برای کسانی که بهدنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست، ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها بهدنیا آمدهاند صحیح و آنها که بهدنیا نیامدهاند بعد از تولّد با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در بین کسانی که ارث میبرند کودکی باشد که هنوز متولد نشده باشد: الف: اگر بدانند پسر است یا دختر و یک نفر است یا دو نفر سهم الارث او را برای او کنار میگذارند و اگر بعد از تولد معلوم شد اشتباه کرده اند یا کودک مرده به دنیا آمد جبران میکنند. ب: اگر بدانند یک نفر است ولی ندانند دختراست یا پسر سهم الارث یک پسر را برای او کنار میگذارند و اگر بعد از تولد معلوم شود اشتباه شده جبران میکنند. ج: اگر ندانند که چند نفر است و چه جنسی دارد بنا بر احتیاط واجب سهم الارث دو پسر را برای او کنار میگذارند و بعد از تولد اگر اشتباه شده بود جبران میکنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر برای روضه خوانی و مراسم سوگواری یا جشن مذهبی و مانند آن مسجد را چادر بزنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای و غذا در آن ببرند، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در مسجد برای روضهخوانی چادر بزنند و سیاهی بکوبند و آن را فرش کنند و اسباب چای در آن ببرند و همچنین برگزاری مراسم گوناگون در مسجد از قبیل عروسی و مجلس ختم اگر موجب ضرر به مسجد و هتک حرمت آن و مانع نماز خواندن نشود، با رعایت مصلحت وقف و اذن متولّی اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] برگزاری مسابقاتی که در بالا بردن شئون دینی، علمی، ادبی، هنری یا فنّی جامعه مؤثّرند، مانند مسابقات حفظ قرآن و احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی، بدون شرط بندی دو طرف جایز و پسندیده است و اگر فرد سوم یا مؤسّسه و یا دولت برگزار کننده، به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اعطا کند، اشکال ندارد و برنده مالک میشود.