1) بدعت در لغت به معنای ایجاد و انجام کار نو و بیسابقه میباشد[1]. مفهوم اصطلاحی بدعت نیز آن است که انسان چیزی را که جزو شریعت نیست به آن نسبت دهد[2] و خلاصه داخل کردن چیزی که جزء دین نیست در دین را بدعت گویند. بدعت از گناهان کبیره و نوعی تصرف در دین است که به کاستی و یا فزونی دین انجامیده و مسئلهای را بدون داشتن ضابطه مقبول وارد دین میکند. 2) اظهار شادمانی و سرور در سالروز تولد پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) یکی از امور مسلم بین مسلمین است و به فرض اینکه از نظر دینی هم مدرکی نداشته باشد بدعت محسوب نمیشود. چون اصل کلی محبت به پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت(علیهم السلام) و نزدیکان او از امور مسلم اسلامی است که خداوند به¬آن امر نموده¬است[3] و این جشن و چراغانی کردنها تنها مصداق آن محبت و نحوه بیان آن میباشد. برگزاری مجالس جشن و سرور را کسی مخصوص شریعت نمیداند تا به او تهمت بدعت گزاری وارد شود. قرآن میفرماید: "قُل لا أَسئَلُکمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلا الْمَوَدَّةَ فی الْقُرْبی" "بگو: (من هیچ پاداشی از شما بر رسالتم درخواست نمی‌کنم جز دوست‌داشتن نزدیکانم [= اهل بیتم‌]؛[4] و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: "لایؤمن احدکم حتی اکون احب الیه من ماله و اهله و الناس اجمعین"[5] "یعنی هیچکدام ایمان نخواهید آورد مگر آنکه من محبوبتر باشم نزد او از مال و خانوادهاش و تمام مردم." حال شکر گزاری و بزرگداشت تولد آن بزرگواران چه منافاتی با دینداری خواهد داشت جز آنکه محبت و مودت آنان را در دلها میافزاید و موجب تقویت مکتب آنان میشود. به عبارت روشنتر گاهی مطلبی به صورت کلی جزو دین است ولی مصداق آن در شرائط مختلف متفاوت میشود. یکی از این مسائل کلی، احترام به پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت(علیهم السلام) او و دوست داشتن و اظهار محبت به آنان است که هر زمانی به شکلی میتوان آن را ابراز کرد. در سالروز تولد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) جشن گرفتن یکی از راه¬های اظهار احترام و محبت به آن حضرت است لذا کاری خارج از دین نیست که به پای دین گذاشته شده باشد. پی نوشتها: [1]لسان¬العرب ج8ص6ومجمع¬البحرین ج4ص298. [2]همان. [3]سوره شوری، آیه 23. [4]همان. [5] جامع الأصول، ج 1، ص 238.
دلیل جشن تولد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه (علیهم السلام) چیست؟ گفته شده است که جشن روزهای تولد بدعت است؟
1) بدعت در لغت به معنای ایجاد و انجام کار نو و بیسابقه میباشد[1]. مفهوم اصطلاحی بدعت نیز آن است که انسان چیزی را که جزو شریعت نیست به آن نسبت دهد[2] و خلاصه داخل کردن چیزی که جزء دین نیست در دین را بدعت گویند. بدعت از گناهان کبیره و نوعی تصرف در دین است که به کاستی و یا فزونی دین انجامیده و مسئلهای را بدون داشتن ضابطه مقبول وارد دین میکند.
2) اظهار شادمانی و سرور در سالروز تولد پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) یکی از امور مسلم بین مسلمین است و به فرض اینکه از نظر دینی هم مدرکی نداشته باشد بدعت محسوب نمیشود. چون اصل کلی محبت به پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت(علیهم السلام) و نزدیکان او از امور مسلم اسلامی است که خداوند به¬آن امر نموده¬است[3] و این جشن و چراغانی کردنها تنها مصداق آن محبت و نحوه بیان آن میباشد. برگزاری مجالس جشن و سرور را کسی مخصوص شریعت نمیداند تا به او تهمت بدعت گزاری وارد شود. قرآن میفرماید:
"قُل لا أَسئَلُکمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلا الْمَوَدَّةَ فی الْقُرْبی"
"بگو: (من هیچ پاداشی از شما بر رسالتم درخواست نمیکنم جز دوستداشتن نزدیکانم [= اهل بیتم]؛[4] و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود:
"لایؤمن احدکم حتی اکون احب الیه من ماله و اهله و الناس اجمعین"[5]
"یعنی هیچکدام ایمان نخواهید آورد مگر آنکه من محبوبتر باشم نزد او از مال و خانوادهاش و تمام مردم." حال شکر گزاری و بزرگداشت تولد آن بزرگواران چه منافاتی با دینداری خواهد داشت جز آنکه محبت و مودت آنان را در دلها میافزاید و موجب تقویت مکتب آنان میشود.
به عبارت روشنتر گاهی مطلبی به صورت کلی جزو دین است ولی مصداق آن در شرائط مختلف متفاوت میشود. یکی از این مسائل کلی، احترام به پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت(علیهم السلام) او و دوست داشتن و اظهار محبت به آنان است که هر زمانی به شکلی میتوان آن را ابراز کرد. در سالروز تولد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) جشن گرفتن یکی از راه¬های اظهار احترام و محبت به آن حضرت است لذا کاری خارج از دین نیست که به پای دین گذاشته شده باشد.
پی نوشتها:
[1]لسان¬العرب ج8ص6ومجمع¬البحرین ج4ص298.
[2]همان.
[3]سوره شوری، آیه 23.
[4]همان.
[5] جامع الأصول، ج 1، ص 238.
- [سایر] چگونه جشن مولود حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) گرفته میشود؟ من شنیده ام برپایی جشن مولود (بدعت) است آیا این درست است؟
- [سایر] راز استغفار پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] آیا مقام عصمت، به پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار(علیهم السلام) اختصاص دارد؟ چرا؟
- [سایر] آیا صحیح است که حضرت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار (علیهم السلام) همه چیز را در مورد خداوند میدانستند؟
- [سایر] نمونه هایی از حالت عرفانی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) را در نماز ذکر کنید ؟
- [سایر] آیا میتوانیم از خداوند و رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) و رهبر، علت کاری را بپرسیم؟
- [سایر] رتبه پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) نسبت به سایر پیامبران(علیهم السلام) چگونه است؟
- [سایر] عصمت پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام از نوع رفع است یا دفع؟
- [سایر] آیا الگوی انقلاب اسلامی در سیره پیامبر صلّی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام وجود دارد؟
- [سایر] آیا الگوی انقلاب اسلامی در سیره پیامبر صلّی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام وجود دارد؟
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله خوئی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا معاد است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، و همچنین غلاة (یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهم السلام را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه علیم السلام اظهار دشمنی مینمایند) نجساند، و همچنین است کسی که به نبوت یا یکی از ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزو دین اسلام میدانند چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است منکر شود. و أما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله و سلم) را قبول ندارند نیز بنابر مشهور نجس میباشند. و این قول موافق احتیاط است، پس اجتناب از آنها نیز لازم است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] برای رعایت ادب جلوتر از قبر پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم )و امام (علیه السلام ) نماز نخواند و چنانچه نماز خواندن بی احترامی و مستلزم هتک باشد ، حرام است و نماز بنابر احتیاط واجب صحیح نیست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که وضو ندارد حرام است اسم خداوند متعال را که به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید (بنابر احتیاط واجب ) و مسّ اسم مبارک پیامبر(صلی الله علیه وآله) و ائمّه هدی(علیهم السلام) وحضرت زهرا(علیها السلام) نیز اگر هتک حرمت و بی احترامی باشد حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله مظاهری] قسم خوردن باید به یکی از اسمهای خداوند تبارک و تعالی باشد و قسم خوردن به کلمة (اللَّه) بهتر است، و اگر قسم به یکی از مقدسات دین نظیر قرآن و پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام باشد فایدهای ندارد.