وهابیت تفرقه افکن! وهابیت با عرضه اندیشه های غیر اسلامی به جهانیان، به تفرقه دامن می زند (رسا) به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مهدی فرمانیان عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب روز پنج شنبه در همایش ملی جریان شناسی کلامی جهان اسلام در سده اخیر که در مؤسسه امام خمینی(ره) قم برگزار شد، مقاله خود را با عنوان (گرایش های فکری سلفیه در جهان امروز) ارائه کرد. حجت الاسلام فرمانیان در مقاله خود تصریح کرد: تفکر بازگشت به سلف به میزان قابل توجهی در جوامع اسلامی مورد استقبال عالمان و جوانان قرار گرفته است. وی گفت: در این میان گرایش های فکری گوناگونی در میان سلفیان پدید آمده است که می توان از سلفیه تکفیری وهابی عربستان، سلفیه افراطی دیوبندی شبه قاره هند، سلفیه اعتدالی اخوان المسلمین مصر و سلفیه جهادی سید قطبی یاد کرد. عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب تاکید کرد: تفکرات وهابیت ماخوذ از سلف نیست ،بلکه زاییده تفکر ابن تیمیه در قرن هشتم و محمدبن عبدالوهاب است. وی گفت: با این وجود وهابیت در جهان اسلام خود را به عنوان سلفیه مطرح کرده و اندیشه های غیر اسلامی خود را به عنوان تفکر سلف به جهانیان عرضه می کند و با حربه تکفیر به تفرقه میان مسلمانان دامن می زند. حجت الاسلام فرمانیان اضافه کرد: در قرن دوازدهم گرایش سلفی را شاه ولی الله دهلوی در هند گسترش داد و پس از وی دیوبندیه و جماعه التبلیغ به تفکرات سلفیه توجه ویژه ای کردند و برخی از حنفیان نیز به اصحاب حدیص و وهابیت نزدیک شدند. وی ادامه داد: در قرن چهاردهم سیدمحمدرشید رضا در شمال آفریقا از وهابیت طرفداری کرد و تفکرات ابن تیمیه را پذیرفت، اما این فرد هیچ گاه موافق تندروی های وهابیون نبود. عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود: اخوان المسلمین مصر نیز گرایش سلفیه اعتدالی را پذیرفت و تقریب و وحدت امت اسلام و مذاهب را در دستور کار قرار داد. حجت الاسلام فرمانیان بیان داشت: در این بین برخی از اعضای اخوان المسلمین مصر رویکرد افراطی به عقاید و افکار خود دادند و سید قطب با طرح مساله جاهلیت قرن بیستم به پیروان خود دستور داد که از شهرهای جاهلی هجرت کنند و همچون پیامبر(ص) به دنبال ایجاد مدینه النبی باشند. این استاد دانشگاه ادامه داد: بر اثر این کار جوانان زیادی از مکتب های مختلف جذب تفکر سید قطب شدند و سلفیه جهادی را تشکیل دادند که البته از دل آن القاعده و طالبان بیرون آمد.
وهابیت تفرقه افکن! وهابیت با عرضه اندیشه های غیر اسلامی به جهانیان، به تفرقه دامن می زند (رسا)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مهدی فرمانیان عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب روز پنج شنبه در همایش ملی جریان شناسی کلامی جهان اسلام در سده اخیر که در مؤسسه امام خمینی(ره) قم برگزار شد، مقاله خود را با عنوان (گرایش های فکری سلفیه در جهان امروز) ارائه کرد.
حجت الاسلام فرمانیان در مقاله خود تصریح کرد: تفکر بازگشت به سلف به میزان قابل توجهی در جوامع اسلامی مورد استقبال عالمان و جوانان قرار گرفته است.
وی گفت: در این میان گرایش های فکری گوناگونی در میان سلفیان پدید آمده است که می توان از سلفیه تکفیری وهابی عربستان، سلفیه افراطی دیوبندی شبه قاره هند، سلفیه اعتدالی اخوان المسلمین مصر و سلفیه جهادی سید قطبی یاد کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب تاکید کرد: تفکرات وهابیت ماخوذ از سلف نیست ،بلکه زاییده تفکر ابن تیمیه در قرن هشتم و محمدبن عبدالوهاب است.
وی گفت: با این وجود وهابیت در جهان اسلام خود را به عنوان سلفیه مطرح کرده و اندیشه های غیر اسلامی خود را به عنوان تفکر سلف به جهانیان عرضه می کند و با حربه تکفیر به تفرقه میان مسلمانان دامن می زند.
حجت الاسلام فرمانیان اضافه کرد: در قرن دوازدهم گرایش سلفی را شاه ولی الله دهلوی در هند گسترش داد و پس از وی دیوبندیه و جماعه التبلیغ به تفکرات سلفیه توجه ویژه ای کردند و برخی از حنفیان نیز به اصحاب حدیص و وهابیت نزدیک شدند.
وی ادامه داد: در قرن چهاردهم سیدمحمدرشید رضا در شمال آفریقا از وهابیت طرفداری کرد و تفکرات ابن تیمیه را پذیرفت، اما این فرد هیچ گاه موافق تندروی های وهابیون نبود.
عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود: اخوان المسلمین مصر نیز گرایش سلفیه اعتدالی را پذیرفت و تقریب و وحدت امت اسلام و مذاهب را در دستور کار قرار داد.
حجت الاسلام فرمانیان بیان داشت: در این بین برخی از اعضای اخوان المسلمین مصر رویکرد افراطی به عقاید و افکار خود دادند و سید قطب با طرح مساله جاهلیت قرن بیستم به پیروان خود دستور داد که از شهرهای جاهلی هجرت کنند و همچون پیامبر(ص) به دنبال ایجاد مدینه النبی باشند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بر اثر این کار جوانان زیادی از مکتب های مختلف جذب تفکر سید قطب شدند و سلفیه جهادی را تشکیل دادند که البته از دل آن القاعده و طالبان بیرون آمد.
- [سایر] دیدگاه وهابیت نسبت به شیعه چه نقشی در ایجاد تفرقه دارد؟
- [سایر] وهابیت برای تفرقه و عدم تقریب بن ادیان و مذاهب چه دلایلی دارد؟
- [سایر] ایجاد وهابیت چه پیامدهایی داشت؟
- [سایر] وهابیت چه تحریفاتی در تاریخ ایجاد کردند؟
- [سایر] وهابیت چه تحریفاتی در تاریخ اسلام ایجاد کردند؟
- [سایر] چرا در حادثه غدیر رسول خدا لفظ مولی را به کار بردند و خلیفه و وصی را استفاده نکردند تا سنی و شیعه برداشت های مختلفی از آن نکرده و تفرقه و اختلاف در امت ایجاد نشود?
- [سایر] با ظهور اسلام مسلمانان به پیشرفت دست یافتند، اما با پیشرفت علم اروپاییان بر تارک علم نشستند. علت عقب ماندن مسلمین در عرصه علوم مختلف و سیاست ، همینطور تضعیف دول مسلمین و ایجاد تفرقه در بین آنها چیست؟
- [سایر] پی آمدهای تفرقه و اختلاف نامقدس چیست؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. تفسیر آیه 159 سوره انعام با فرض اینکه منظور از تفرقه، تفرقه در دین اسلام باشد، چیست؟!
- [سایر] از نگاه قرآن علت تفرقه و اختلاف در دین چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] شروع در عملیات احیا مانند حصار کشیدن اطراف زمین یا کندن چاه یا ایجاد نهر و مانند آن، (تحجیر) است و موجب مالکیت نمیشود، ولی برای تحجیر کننده ایجاد حقّ اولویّت در احیا میکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با فریاد زدن یا ایجاد صدا باعث کر شدن یا سقط جنین شود ضامن دیه آنهاست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] راه دادن بچه و دیوانه به مسجد مکروه است ولی اگر آوردن بچه ها مزاحمتی ایجاد نکند و باعث علاقمندی آنان به نماز و مسجد شود مستحب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که تصمیم دارد ده روز در محلی بماند به طوری که برای ایجاد شرایط ماندن و رفع موانع آن اقدام میکند؛ هر چند احتمال عقلائی بدهد که نتواند بماند، باید نماز را تمام بخواند؛ بلی اگر تصمیم دارد چنانچه مقدّمات اقامت فراهم شد ده روز بماند و برای ایجاد مقدّمات اقدام نمیکند، چنانچه اطمینان داشته باشد که مقدّمات فراهم میشود و عملاً ده روز میماند، نمازش تمام است، وگرنه باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] در بریدن اعضا قصاص جایز است ولی در ایجاد جراحت چون معمولاً قصاص قابل کنترل نیست یعنی نمیشود درست به اندازه جراحت، جراحت وارد کرد، باید دیه گرفته شود.
- [آیت الله اردبیلی] برخی از اجزاء مردار انسان و حیوان (به غیر از سگ، خوک، و کافر غیر کتابی) که روح ندارند، یعنی اگر آسیبی به آنها برسد ایجاد ناراحتی نمیکند، مثل پشم، مو، کرک، و قسمتی از دندان، پاک میباشند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر روی چیزی که مانع از اتصال در صفوف جماعت است سوراخهایی ایجاد کنند نیز اتصال در جماعت برقرار نمیشود و نماز افرادی که به واسطه این مانع از جماعت جدا شدهاند، به جماعت صحیح نیست.
- [آیت الله مظاهری] ایجاد جلسه برای قمار و نشستن در آن جلسه و یاد دادن قمار و یادگرفتن آن و مانند اینها حرام است، و اگر پولی از این راه به دست آورد مالک نمیشود و باید به صاحبش رد کند. صفحه 421
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه کسی به قصد حیازت آب مباح، در زمین خود یا در زمین مباح، نهر ایجاد نماید، آبی که در نهر جاری میشود ملک صاحب نهر است، مشروط بر این که مزاحم اراضی دیگران یا شرب و استفاده مردم نباشد.