تأثیر و نقش ایمان و اسلام خانواده در اسلام و ایمان فرزندان آن چیست و آیا اگر ما در خانواده‌‌ای غیر از خانواده شیعه و یا غیر مسلمان و یا...، به دنیا آمده بودیم، همان مذهب و دین را نمی‌‌داشتیم؟!
انسان موجودی تأثیرپذیر از محیط اطراف خود اعم از خانواده، دوستان، نزدیکان و ... می باشد. وخانواده به عنوان یک کانون مهم و حیاتی می تواند در فرایند رشد و تربیت اعضاء خانواده، خصوصاً کودکان و نوجوانان و کم سن و سال ها تأثیر بسزایی داشته باشد. تا جائی که رعایت اصول صحیح تربیتی در خانواده زمینه ساز رشد و بالندگی فرزندان و موجب استحکام پایه های اعتقادی ایشان می گردد. از طرفی دیگر، ولنگاری، عدم پایبندی والدین به اصول تربیتی، آشفتگی و از هم پاشیدگی کانون خانواده، زمینه ساز بی اعتقادی و سقوط فرزندان در گمراهی و فساد و شک و تردید خواهد بود. پس تاثیر خانواده و محیط در انتخاب دین و مذهب قابل انکار نیست. اما باید توجه داشت که: خداوند سرشت و طبیعت انسانی را به گونه ای آفریده است که دائماً در پی یافتن حقیقت و تسلط علمی بر حقایق پیرامون خود است. از وقتی که انسان متولد می شود تا زمان مردن لحظه ای نیست که انسان از تکاپوی علمی و جستجوی درک حقیقت خالی باشد. یعنی؛ خداوند انسان را با سرمایه کافی برای رسیدن به کمال و سعادت و درک حقایق و معارف در زمین قرار داده تا با استفاده از آن به هدف و غایت خلقت خود دست یابد و در مقابل تاثیرات نامطلوب محیط و خانواده ی ناسالم، ایستادگی نماید و راه حق را پیدا کند. از این روی؛ خداوند از انسان خواسته است که اصول اعتقادات خود را باید بر اساس تحقیق نه تقلید کورکورانه و تاثیرپذیری صرف از محیط و خانواده، انتخاب کند. بعبارت دیگر؛ اگر در آخرت در پاسخ از چیستی اعتقادات هیچ دلیلی جز تقلید و پیروی کور کورانه از پدران، خانواده و محیط نداشته باشیم (در صورتی که می دانیم پدران ما نه اهل علم، شناخت و تعقلند و نه در تحت هدایت افراد اندیشمند و آگاه قرار گرفته اند) در این صورت معذور نخواهیم بود. البته اینکه گفتیم اعتقادات باید از روی علم و یقین باشد بدین معنا نیست که اولا: انسان باید استدلالهای فلسفی و علمی در این باب بیاورد بلکه از هر کسی به اندازه ی توان او انتظار است و ثانیا: نتواند در این وادی از راهنمایی های اندیشمندان و خانواده بهره جوید. بدیهی است که اگر انسان بدور از تقلید کورکورانه و فارق از اعتقادات غلط آباء و اجدادی، بدور از تأثیر و تأثرات قومی و ملیتی، در حقایق عالم هستی و ادیان الهی تحقیق و تفحص کند بر اساس هدایت الهی و فطرت پاک خدادادی، دین و مذهب حقه را خواهد شناخت.
عنوان سوال:

تأثیر و نقش ایمان و اسلام خانواده در اسلام و ایمان فرزندان آن چیست و آیا اگر ما در خانواده‌‌ای غیر از خانواده شیعه و یا غیر مسلمان و یا...، به دنیا آمده بودیم، همان مذهب و دین را نمی‌‌داشتیم؟!


پاسخ:

انسان موجودی تأثیرپذیر از محیط اطراف خود اعم از خانواده، دوستان، نزدیکان و ... می باشد. وخانواده به عنوان یک کانون مهم و حیاتی می تواند در فرایند رشد و تربیت اعضاء خانواده، خصوصاً کودکان و نوجوانان و کم سن و سال ها تأثیر بسزایی داشته باشد. تا جائی که رعایت اصول صحیح تربیتی در خانواده زمینه ساز رشد و بالندگی فرزندان و موجب استحکام پایه های اعتقادی ایشان می گردد. از طرفی دیگر، ولنگاری، عدم پایبندی والدین به اصول تربیتی، آشفتگی و از هم پاشیدگی کانون خانواده، زمینه ساز بی اعتقادی و سقوط فرزندان در گمراهی و فساد و شک و تردید خواهد بود. پس تاثیر خانواده و محیط در انتخاب دین و مذهب قابل انکار نیست. اما باید توجه داشت که:
خداوند سرشت و طبیعت انسانی را به گونه ای آفریده است که دائماً در پی یافتن حقیقت و تسلط علمی بر حقایق پیرامون خود است. از وقتی که انسان متولد می شود تا زمان مردن لحظه ای نیست که انسان از تکاپوی علمی و جستجوی درک حقیقت خالی باشد.
یعنی؛ خداوند انسان را با سرمایه کافی برای رسیدن به کمال و سعادت و درک حقایق و معارف در زمین قرار داده تا با استفاده از آن به هدف و غایت خلقت خود دست یابد و در مقابل تاثیرات نامطلوب محیط و خانواده ی ناسالم، ایستادگی نماید و راه حق را پیدا کند.
از این روی؛ خداوند از انسان خواسته است که اصول اعتقادات خود را باید بر اساس تحقیق نه تقلید کورکورانه و تاثیرپذیری صرف از محیط و خانواده، انتخاب کند.
بعبارت دیگر؛ اگر در آخرت در پاسخ از چیستی اعتقادات هیچ دلیلی جز تقلید و پیروی کور کورانه از پدران، خانواده و محیط نداشته باشیم (در صورتی که می دانیم پدران ما نه اهل علم، شناخت و تعقلند و نه در تحت هدایت افراد اندیشمند و آگاه قرار گرفته اند) در این صورت معذور نخواهیم بود. البته اینکه گفتیم اعتقادات باید از روی علم و یقین باشد بدین معنا نیست که اولا: انسان باید استدلالهای فلسفی و علمی در این باب بیاورد بلکه از هر کسی به اندازه ی توان او انتظار است و ثانیا: نتواند در این وادی از راهنمایی های اندیشمندان و خانواده بهره جوید.
بدیهی است که اگر انسان بدور از تقلید کورکورانه و فارق از اعتقادات غلط آباء و اجدادی، بدور از تأثیر و تأثرات قومی و ملیتی، در حقایق عالم هستی و ادیان الهی تحقیق و تفحص کند بر اساس هدایت الهی و فطرت پاک خدادادی، دین و مذهب حقه را خواهد شناخت.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین