اگر کسی که فطرهی او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود.
عنوان مسئله:
اگر کسی که فطرهی او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- زیدی از عمروی طلبی دارد حال، آیا میتواند حق مطالبه خود را به مصالحه تا یک ماه دیگر مثلاً، ساقط کند یا خیر؟
- مستطیع چه شخصی میباشد؟ و با عدم جواز دولتی باز هم شخص مستطیع و موظّف به اتیان حج است یا از او ساقط میشود؟
- اشخاص عامی و جاهل که به حج مشرّف میشوند و عالم به خصوصیّات طواف و سعی نمیباشند، از یک نفر عالم تقاضا میکنند که او را طواف بدهد، یا سعی بدهد، آیا آن عالم میتواند در مقابل این عمل اُجرت بگیرد، یا ارشاد جاهل واجب است و این اُجرت در مقابل واجب، حرام است؟
- این دعاگو سال گذشته به زیارت بیت اللَّه مشرّف شدم با اختلافی که در ماه بود متابعت از مردمان حجاز نموده و موفّق به وقوف اضطراری شدم، آیا حج از این دعاگو ساقط شده است یا خیر؟
- این کمی نه در پنج سال قبل از ارثیه پدر و مادر و مهریه خودم مستطیعه بودم، به قصد حج بیت اللَّه حرکت کردم و رفتم تا کویت 24 روز در آن جا لَنگ شدم وسایل فراهم نشد و حج نصیبم نگردید، لذا مراجعت کردم به کربلا وحضور آیت اللَّه اصفهانی - طاب ثراه - کیفیّت حال خود را عرض کردم. فرمودند: حج از گردن تو ساقط است و اگر خواستی یک حج میقاتی برای خود نایب بگیر، فعلاً قوّه بدنی این کمی نه کم شده، چنان چه حج از گردن این کمی نه ساقط است مرقوم فرمایید.
- در صورت بودن أفقر و أحوج در خارج، آیا اجازه میفرمایید نقل زکات فطره را به أفقر و أحوج، یا آن که حتماً باید به فقرای بلد داده شود؟
- هر گاه شخصی بعد از پیری مثلاً ده روز افطار کرد آیا ده مد کفّاره – که باید بدهد – میتواند به یک نفر بدهد، یا باید به ده نفر بدهد؟
- در کتاب (انیس التُجّار) نراقی قدس سره در احکام نقد و نسیه میفرماید: هر گاه کسی حقّی در ذمّه دیگری داشته باشد خواه مبیع باشد، یا قیمت چیزی که به او فروخته، جایز نیست که آن را تأخیر بیندازد تا مدّت معیّنی به شرط آن که قدری از آن چه میخواهد زیادتر بگیرد، در صورتی که عمرو باید آن وجه را فی الحال بدهد و در صورتی که عمرو باید وجه را بعد از یک ماه بدهد جایز نیست که زید او را دو ماه مهلت دهد که آن پول را قدری زیادتر بگیرد (74) و محل ابتلا اینست که مقروض در این دو فرع اگر به طلبکار بگوید: مبلغ معیّنی فی الحال به تو میبخشم و در ضمن این هبه شرط میکنم که مطالبه خود راتا مدّت معلوم ساقط نمایی و از من مطالبه ننمایی، داین هم قبول نماید. آیا این هبه و شرط جایز است، یا حکم در فرع مذکور تفاوت دارد و اگر رأس موعد و حلول طلب مدیون هبه به شرط را عمل نکرد، بلکه وجهی به داین بدهد و خواهش کند که یک ماه دیگر مهلت بدهد داین هم قبول کند، چگونه خواهد بود؟
- شخص به جهت پیری روزه را افطار نمود، کفّاره ده روز را - مثلاً که ده مُد است - میتواند به یک نفر بدهد، یا باید هر مُدّی را به یک نفر بدهد؟
- اگر کسی نسبت به سادات صحیح النسب فحش پدر بدهد، یا ناسزابگوید، یا نسبت زنا بدهد، یا افترا و تهمتی بزند، مرتد میشود یا خیر؟ معاشرت و مزاوجت با او چگونه است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر میهمان با اجازه صاحب خانه، فطرهی خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر میهمان با اجازه صاحب خانه، فطرهی خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط میشود؟
- [سایر] اگر میهمان فطره خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] میهمانی که فقط شب عید فطر به خانه انسان بیاید، تکلیف فطره اش چه می شود؟ ج) فطره او بر عهده صاحب خانه نیست. س: اگر میهمان فطره خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط می شود؟ ج) در فرضی که نان خور محسوب شود اگر با اجازه صاحب خانه و از طرف او فطره خودش را بدهد، از عهده میزبان ساقط می شود. س: اگر انسان شب عید فطر میهمان داشته باشد و صبح متوجه شود که عید بوده؛ آیا فطره آنها بر او واجب است؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی شب عید فطر میهمان باشد و فطره ی خود را با اجازه و صلاحدید صاحب خانه بدهد؛ آیا از گردن میزبان ساقط می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی شب عید فطر میهمان باشد و فطره خود را با صلاحدید صاحبخانه بدهد آیا از گردن میزبان ساقط می شود؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی هنگام غروب شب عید فطر بی هوش شود، آیا زکات فطره از او ساقط است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شوهر کفاره روزه همسر خود را تبرّعی بدهد، آیا از عهده زن ساقط می شود؟
- [آیت الله خوئی] فطره را به قصد فقیر معینی کنار گذاشت، آیا موقع دادن فطره میتواند به فقیر دیگری بدهد؟
- [سایر] کسی که سید نیست، میتواند فطره را به سید بدهد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- کسی که دیگری باید فطرهی او را بدهد، واجب نیست فطرهی خود را بدهد.
- اگر فطرهی انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد، بر خود انسان واجب نمیشود.
- اگر کسی را که نانخور اوست و در شهر دیگر است، وکیل کند که از مال او فطرهی خود را بدهد، چنانچه اطمینان داشته باشد که فطره را میدهد، لازم نیست خودش فطره او را بدهد.
- کسی که فطرهی چند نفر را میدهد، لازم نیست همه را از یک جنس بدهد و اگر مثلاً فطرهی بعضی را گندم و فطرهی بعض دیگر را جو بدهد کافی است.
- کسی که فطرهی چند نفر را میدهد، لازم نیست همه را از یک جنس بدهد و اگر مثلاً فطرهی بعضی را گندم و فطرهی بعض دیگر را جو بدهد کافی است.
- فطرهی مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر بدون رضایت صاحب خانه وارد میشود و مدّتی نزد او میماند، بنا بر احتیاط، واجب است و همچنین است فطرهی کسی که انسان را مجبور کردهاند که خرجی او را بدهد.
- اگر انسان کسی را اجیر نماید و شرط کند که مخارج او را بدهد، باید فطرهی او را هم بدهد، ولی چنانچه شرط کند که مقدار مخارج او را بدهد و مثلاً پولی برای مخارجش بدهد، واجب نیست فطرهی او را بدهد.
- اگر بعد از غروب شب عید فطر بچه دار شود، یا کسی نانخور او حساب شود، واجب نیست فطرهی او را بدهد، اگر چه مستحب است فطرهی کسانی را که بعد از غروب تا پیش از ظهر روز عید نانخور او حساب میشوند بدهد.
- انسان اگر چه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد، باید فطرهی آنان را از مال حلال بدهد.
- اگر انسان نانخور کسی باشد و پیش از غروب یا مقارن غروب، نانخور کس دیگر شود، فطرهی او بر کسی که نانخور او شده واجب است، مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانهی شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که فطره او بر دیگری واجب است اگر فطره را خودش بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد؛ از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمی شود.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد ، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود .
- [امام خمینی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمی شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است، خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده، ساقط نمیشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمی شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمی شود.
- [آیت الله خوئی] اگر کسی که فطرة او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمیشود. مگر آنکه به نیّت او بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی که فطره او بر دیگری واجب است خودش فطره را بدهد، از کسی که فطره بر او واجب شده ساقط نمی شود مگر این که به اذن او بدهد.