راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله اردبیلی
آدرس:
http://www.ardebili.com
اگر انسان خودش نخواهد اعلام کند، میتواند به کسی که اطمینان دارد بگوید تا از طرف او اعلام نماید.
عنوان مسئله:
اگر انسان خودش نخواهد اعلام کند، میتواند به کسی که
اطمینان
دارد بگوید تا از طرف او اعلام نماید.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
اگر کسی که غیر عالم، ولی مورد وثوق و اطمینان انسان است، با استفاده از راههای شناختِ مجتهد اعلم که در اول رساله عملیه آمده، مجتهد اعلم را بشناسد و یا احتمال قوی بدهد که یک یا دو نفر از مجتهدین اعلم هستند، آیا با گفته او اعلمیت یا احتمال اعلمیت ثابت میشود و میتوان به گفته او عمل نمود؟
آیا به شهادت یک نفر از اهل خبره که مورد وثوق و اطمینان است، اعلمیت ثابت میشود؟
آیا احتمال ضرر، مجوّز خوردن روزه میشود یا این که اطمینان به ضرر لازم است؟ میزان در مقدار ضرر چیست؟
آیا میتوانیم برای این که خیالمان راحت باشد، نماز طواف را به روحانی کاروان که اطمینان به قرائت صحیح او داریم، اقتدا نماییم؟
اگر وارد منزل کسی شویم که اطمینان داریم اهل خمس دادن نیست، نماز ما در آن منزل صحیح است یا باطل؟
آیا زن نیز میتواند به درجه اجتهاد برسد؟
اگر مقلّد به حکم شرعی صادر شده از طرف مرجع تقلید خود، ظن یا اطمینان پیدا کرد، آیا برای عمل کردن، کافی و مُجْزی است یا این که باید به فتوای مجتهد، یقین حاصل نماید؟
کسی که اطمینان دارد وقت نماز داخل شده و شروع به نماز خواندن میکند و بعد از نماز میفهمد که هنگام شروع نماز، وقت نماز نشده بود، آیا نمازش صحیح است؟
اگر قبل از غسل و پس از بررسی کردن بدن، یقین یا اطمینان کند که مانعی در بدنش نیست، ولی بعد از غسل بفهمد که مانعی موجود بوده، حکمش چیست؟
مردی به هنگام رمی جمره عقبه، در تعداد سنگهای برخورد کرده که باید به هفت عدد برسد، بسیار شک میکند، به طوری که 21 سنگ پرتاب مینماید. آیا پرتاب این تعداد کافی است یا باید اطمینان حاصل کند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله بهجت] اگر همسر انسان (یک زن) بگوید که فلان آب کر است و انسان از گفته او اطمینان پیدا کند کافی است؟
[سایر] چگونه انسان میتواند محبوب خداوند واقع شود؟
[سایر] چگونه انسان میتواند در خداوند فانی شود؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا انسان میتواند قسم را از گردن خود ساقط کند؟ اگر میتواند، چگونه؟
[سایر] باسلام، آیا در خانواده با شرط اطمینان کافی به قرائت و صحیح بودن نماز شوهر، زن میتواند به شوهر خود اقتدا کند؟
[آیت الله خوئی] مریض که اطمینان دارد تا ماه رمضان دیگر خوب نمیشود آیا میتواند در ماه رمضان حال یا شوال کفاره روزهاش را بدهد؟
[سایر] چگونه انسان میتواند محبوب خداوند واقع شود؟
[سایر] چگونه انسان میتواند به مقام خلیفة اللّهی برسد؟
[سایر] آیا غیرمعصوم میتواند حجت بین خدا و انسان باشد؟
[آیت الله صافی گلپایگانی] آیا انسان میتواند نذر کند که در سفر روزه بگیرد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
انسان هنگامی میتواند مشغول نماز شود که یقین یا اطمینان کند وقت آن فرا رسیده است یا دو مرد عادل از داخل شدن وقت خبر دهند.
لازم نیست خود انسان در جستجوی آب برود بلکه میتواند کسی را که به گفته او اطمینان دارد، بفرستد و در این صورت اگر یک نفر از طرف چند نفر برود کافی است.
به کسی که قبلاً فقیر بوده ومیگوید: (فقیرم)، اگرچه انسان از گفته او اطمینان پیدا نکند، میشود زکات داد.
اوّل ماه با پیشگویی منجّمین ثابت نمیشود، ولی اگر انسان از گفته آنان یقین یا اطمینان پیدا کند، باید به آن عمل نماید.
انسان میتواند از طرف دیگری وکیل شود و مال او را اجاره دهد.
انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
اگر انسان به گفته کسانی که از روی قاعده علمی وقت گرفتن خورشید و ماه را میدانند اطمینان پیدا کند که خورشید یا ماه گرفته، باید نماز آیات را بخواند و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه میگیرد وفلان مقدار طول میکشد و انسان به گفته آنان اطمینان پیدا کند، باید به حرف آنان عمل نماید، مثلاً اگر بگویند خورشید فلان ساعت شروع به باز شدن میکند، احتیاطا نباید نماز را تا آن وقت تأخیر بیندازد.
به دست آوردن فتوا (یعنی حکمی که مجتهد از ادله استنباط کرده است) به یکی از سه راه ذیل امکانپذیر است: اوّل: شنیدن از خود مجتهد. دوم: شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل میکنند. سوم: دیدن در رساله مجتهد در صورتی که انسان به درستی آن رساله اطمینان داشته باشد و یا ملاحظه دستخط او و یا هر راه عقلایی دیگر که انسان به آن اعتماد و اطمینان داشته باشد، مانند شنیدن از کسی که مورد اطمینان و راستگو است.
شخص نابینا و زندانی و مانند آنها، بنابر احتیاط واجب تا وقتی که به فرا رسیدن وقت یقین پیدا کنند، نباید مشغول نماز شوند؛ ولی اگر انسان به واسطه وجود موانعی مثل ابر، غبار و مانند آنها که در غالب افراد مانع از حصول یقین و اطمینان به دخول وقت میشود، نتواند در اوّل وقت نماز به فرا رسیدن وقت یقین یا اطمینان پیدا =============================================================================== 1 تقریبا یازده ساعت و یک ربع بعد از ظهر شرعی، آخر وقت نماز مغرب و عشاء است. کند، چنانچه گمان داشته باشد که وقت فرا رسیده، میتواند مشغول نماز شود.
عدالت امام جماعت از چند راه ثابت میشود: اوّل: انسان به عدالت امام جماعت وثوق و اطمینان پیدا کند و فرقی نمیکند که اطمینان از چه راهی حاصل شود، به شرط این که انسان از افراد آشنا به مسائل باشد و از افرادی نباشد که با کمترین چیز به امری اطمینان کند. دوم: شهادت دو مرد عادل به شرط آن که دو مرد عادل دیگر برخلاف آن شهادت ندهند و حتّی اگر یک مرد عادل که گفته او موجب وثوق است، بر خلاف آن شهادت دهد، نمیتوان به شهادت آنها اکتفا کرد. سوم: حسن ظاهر امام جماعت که از رفتار او در اجتماع حاصل میشود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سیستانی] اگر انسان خودش نخواهد اعلان کند ، میتواند به کسی که اطمینان دارد بگوید ، که از طرف او اعلان نماید .
[آیت الله بروجردی] اگر انسان خودش نخواهد اعلان کند، میتواند به کسی که اطمینان دارد بگوید از طرف او اعلان نماید.
[آیت الله خوئی] اگر انسان خودش نخواهد اعلان کند، میتواند به کسی که اطمینان دارد بگوید از طرف او اعلان نماید.
[آیت الله بهجت] اگر انسان خودش نخواهد اعلان کند، میتواند به کسی که اطمینان دارد، بگوید که از طرف او اعلان نماید.
[آیت الله سیستانی] لازم نیست خود انسان در جستجوی آب برود ، بلکه میتواند به گفته کسی که جستجو کرده و به گفته او اطمینان دارد اکتفا کند .
[آیت الله مظاهری] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که اطمینان کند وقت داخل شده است یا یک نفر ثقه به داخل شدن وقت خبر دهد. بنابراین اذان انسان وقت شناس و مورد اطمینان کافی است چنانکه به گفته منجّم ثقه هم میتوان اکتفا نمود.
[آیت الله مظاهری] تا انسان اطمینان نکند که فتوای مجتهد عوض شده است میتواند به آنچه در رساله نوشته شده عمل نماید، و اگر احتمال دهد که فتوای او عوض شده جستجو لازم نیست.
[آیت الله خوئی] لازم نیست خود انسان در جستجوی آب برود، بلکه میتواند کسی را که بهگفتة او اطمینان دارد بفرستد و در این صورت اگر یک نفر از طرف چند نفر برود کافیست.
[آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست خود انسان در جستجوی آب برود، بلکه میتواند کسی را که به گفته او وثوق و اطمینان حاصل میشود جهت جستجوی آب بفرستد اگر چه هم نایب او نباشد.
[آیت الله شبیری زنجانی] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که خودش یا نوع مردم اطمینان کنند که وقت داخل شده یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند و بنا بر احتیاط واجب خبر دادن یک نفر عادل کافی نیست.
اطمینان
سکون و آرامش را اطمینان گویند.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*